MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Jak korzystać z session managera?

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Jak korzystać z session managera?

Postautor: FINGeeR » 05 maja 2010, 19:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3) Gecko/20100401 Firefox/3.6.3

Na początku przepraszam jeśli temat był już gdzieś poruszany. Szukałem, nie znalazłem. Odinstalowanie dodatku [Session manager ver. 0.6.7.4] i jego ponowna instalacje nic nie dały. Nadal mam ten sam problem - dodatek jest bezużyteczny, bo z banalnego powodu nie mogę z niego korzystać.
Problem polega na tym, że w menu Narzędzia -> Menadżer sesji wszystkie opcje od "Wczytaj sesję" do "Sesje grupy" są opcjami wygaszonymi / nieaktywnymi. Dodatkowo przy zamykaniu FF [różnymi sposobami] "nikt" się mnie nie pyta czy zapisać sesję. Po ponownym uruchomieniu FF mam tylko pustą kartę, poprzednio otwarte zakładki nie wracają. Zmiany ustawień w "Menadżer sesji - ustawienia" nic nie dają. Jak było tak jest... Szczerze mówiąc nie mam pomysłów z jakiego powodu tak się dzieje. Sam dodatek bardzo by mi się jednak przydał... Wersja FF to 3.6.3.
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
FINGeeR

Odp: Jak korzystać z session managera?

Postautor: zitto » 05 maja 2010, 22:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3) Gecko/20100401 Firefox/3.6.3

Sprawdziłem. Session Manager po zainstalowaniu daje możliwość zapisania sesji, co aktywuje pozostałe opcje.
1. Jeśli używasz równolegle rozszerzenia o podobnej funkcjonalności, to zdecyduj się na jedno.
2. Jeśli używałeś a już nie używasz, to możliwe, że ono wprowadziło jakieś zmiany w ustawieniach Firefoksa, które blokują poprawne działanie Session Managera.
3. Inne rozszerzenie może wpływać na poprawność działania tego.
4. Wyczyść pamięć podręczną, przywróć ustawienia domyślne Firefoksa... Wykonaj uważnie Standardową diagnostykę pamiętając o utworzeniu kopii bezpieczeństwa. Jeśli błąd jest w profilu a wykonasz kopię jego całego, to problemy zostaną przeniesione na nowy. Najbezpieczniej jest zachować tylko zakładki i hasła, ewentualnie historię stron jeśli bardzo na niej zależy. Rozszerzenia sugerowałbym zainstalować ponownie po utworzeniu nowego profilu.
zitto

Z nami od: 13 listopada 2008, 13:24

Postautor: Gość » 05 maja 2010, 22:43

zitto pisze:1. Jeśli używasz równolegle rozszerzenia o podobnej funkcjonalności, to zdecyduj się na jedno.

Nie używam
zitto pisze:2. Jeśli używałeś a już nie używasz, to możliwe, że ono wprowadziło jakieś zmiany w ustawieniach Firefoksa, które blokują poprawne działanie Session Managera.

Nie używałe wcześniej nic podobnego. Jest to świeża instalacja FF na nowym kompie.
zitto pisze:3. Inne rozszerzenie może wpływać na poprawność działania tego.

Jest oprócz tego jeszcze Java Console, Java Quick Starter i Fast Dial. Kombinowałem z wyłączaniem ich, ale efektu brak
zitto pisze:4. Wyczyść pamięć podręczną, przywróć ustawienia domyślne Firefoksa... Wykonaj uważnie Standardową diagnostykę

Próbowałem, również nic. Trudno, jutro wrzucę od nowa całego FF i się zobaczy.
Dzięki za próbę pomocy.
Gość

Postautor: FINGeeR » 05 maja 2010, 22:44

Sorki, nie podpisałem się :-/
FINGeeR

Postautor: Tomek » 06 maja 2010, 06:44

Gość pisze:
zitto pisze:4. Wyczyść pamięć podręczną, przywróć ustawienia domyślne Firefoksa... Wykonaj uważnie Standardową diagnostykę

Próbowałem, również nic. Trudno, jutro wrzucę od nowa całego FF i się zobaczy.
Dzięki za próbę pomocy.

Wrzucenie na nowo całego Fx (nie ma czegoś takiego jak FF) to jeden z podstawowych elementów Standardowej Diagnostyki.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: FINGeeR » 06 maja 2010, 19:28

tomasiek pisze:...nie ma czegoś takiego jak FF...

A to ciekawe... Po wpisaniu w google tych liter "ff" jako pierwszy link w wynikach wyszukiwania pojawia się właśnie strona dotycząca Firefox'a. Po wpisaniu fx nic o firefoxie nie można się dowiedzieć.

Uwielbiam, jak ktoś zabiera głos tylko po to aby wtrącić swoje trzy grosze, nic to natomiast nie zmienia w dyskusji i o krok nie przybliża do rozwiązania problemu.

Ponowna instalacja FF nic nie dała. Po dołożeniu dodatku problem występuje nadal...
Jestem zmuszony przejść na operę :(
FINGeeR

Postautor: Tomek » 06 maja 2010, 20:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.9.2.3) Gecko/20100402 Firefox/3.6.3

Chciałem ci tylko zwrócić uwagę że w jednym miejscu mówisz że wykonałeś SD a za chwilę mówisz że dopiero wykonasz jeden z jej punktów. Uwielbiam jak ktoś mówi że coś zrobił a za chwilę mówi że tego nie zrobił... to naprawdę wiele ułatwia. Daje też podstawy do powątpiewania w wykonanie innych punktów SD - w tym nowego profilu.
Co do skrótu ff - twórcy Fx uważają że ten skrót jest poprawny i jako tako staramy się go stosować na forum. Jakbyś nie zauważył uwaga była w nawiasie. A moje 3 grosze dotyczyły nieścisłości dot. SD.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa