MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

101 rzeczy, które można zrobić w Mozilli

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Domel » 18 stycznia 2004, 17:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007

marcoos pisze:najRZadsze

Tak sie wlasnie zastanawialem co z tym wyrazem jest nie tak :D

marcoos pisze:Dlatego uważam, że należy rozdzielić funkcje twórców pakietu MozillaPL od obsługi i redagowania serwisu. To, co od dawna proponował Gandalf.
To, co od dawna działa przy oryginalnej Mozilli (podział MozillaZine / Mozilla.org).

Popieram.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: pbartecki » 18 stycznia 2004, 18:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Panowie.. Pax :)

sprawa 1)
Jesteśmy w stanie przeprowadzić aktualizację dowolnego dokumentu na mozillapl.org i jeśli tylko dostajemy informację o błędach, zazwyczaj są one dość szybko wprowadzane w życie.

Podobnie jest ze 101 Rzeczy, choć w przypadku dokumentów zewnętrznych najlepiej jeśli o zmianę wystąpi któryś z autorów (w stopce są: domel, marcoos, cpu) i z nimi najlepiej ustalać ostateczną wersję proponowanych zmian.

Jeśli chodzi o rozdzielenie funkcji tworzenia MozilliPL i redagowania serwisu: jeśli ktoś jest w stanie zaproponować _konkretną_ pomoc, najlepiej w formie 'oto proponowane rozwiązanie/artykuł/poprawka/cokolwiek' i niekoniecznie w formie 'użytkownicy/świat/my tego oczekujemy - zróbcie tak_i_tak' to będzie nam szalenie przyjemnie włączyć to w strukturę serwisu.

W Menu głównym jest taki odnośnik: Prześlij artykuł, nowe artykuły można również zgłaszać listownie (team@mozillapl.org). Myślę, że wszyscy byliby wdzięczni, gdyby kilka osób pisało _dobre_ artykuły o nowościach itp ze świata Mozilli.
Czy ktoś tu zgłasza swoją kandydaturę..?

101 Rzeczy w strukturze obecnego CMSu jest ( http://mozillapl.org/index.php?name=Sections ) tyle, że w związku ograniczeniami cmsu nie można zastosować identycznego stylu, jaki był w przesłanej wersji, stąd dokument jest serwowany bezpośrednio z pliku.
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: Gandalf » 18 stycznia 2004, 19:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031218 Firebird/0.7+

Nie widze sensu Piotrku dla takich dzialan.

Jak juz wielokrotnie pisalem, nie podoba mi sie, ze unikasz dyskusji na temat rozdzialu obowiazkow/zwiekszenia "zatrudnienia" w projekcie w sensie oficjalnym.
Wszelkie tego typu sugestie zbywasz tekstami np. "przeciez mozecie wyslac tekst, MY go opublikujemy". - jak pewnie zauwazyles nam niedokladnie o to chodzi.

Chodzi o to, aby ktos zupelnie inny zajmowal sie newsami (i wrzucal je, aktualizowal zmienial artykuly), ktos inny zajmowal sie budowaniem pakietow i nadzorowaniem tego, ktos inny dodatkami, ktos inny tlumaczeniem, ktos inny kontaktami z prasa, ktos inny promocja/marka..., ktos sajbarami, ktos forum i tak dalej i tak dalej.
Ty zas uparcie trzymasz sie modelu w ktorym "wszyscy moga pracowac", ale ostatecznie calosc idzie przez "waskie gardlo" - w postaci Ciebie/Marka. To sie nie sprawdza, to sie nie bedzie sprawdzac i to zawsze bedzie problemem.

Czemu vivamozilla nie zostanie wzieta pod skrzydla MozilliPL? Po co duplikowac system "newsow o Mozilli", skor Konrad juz je prowadzi i jedyne imho czego mu brakuje to lepszego backendu dzieki ktoremu pod jego dyktando, pewna grupa ludzi (marcoos, domel, cpu, pitreck, yano, staszyna, irekc... i wielu innych ludzi zwiazanych z MozillaPL) redagowaliby artykuly, newsy, ankiety, przeprowadzali wywiady...
oczywiscie Konrad bezposrednio odpowiadalby przed wami, ale formalnie to on mialby hasla, klucze itp.
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Domel » 18 stycznia 2004, 19:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007

Absolutnie podzielam zdanie Gandalfa. Ja bbym nawet poszedl dalej i powiedzial tak: Projekt sie rozwija, jest coraz wiekszy a scisly Team jest caly czas taki sam ;) Oczywiscie jest grupa ludzi, ktorzy staraja sie pomagac tak jak tylko potrafia ale moze czas podjac jakies oficjalne decyzje presonalne i podzielic prace. Niech jedna osoba bedzie oddpowiedzialna tylko za forum, niech jedna osoba bedzie odpowiedzialna za newsy, jedna za kontakt z prasa, jedna za MozillaPL Suite, jedna Firebirda, jedna za n!K, jedna za kwestie programistyczne, jedna za CMS. I niech jedna bedzie szefem ;), ktoremu beda podlegac szczefowie poszczegolnych dzialow (wymienionych wczesniej). A jesli chodzi o szefow dzialow niech oni sobie dobieraja wspolpracownikow. Dlatego jesli wyjdzie jakis problem, np ze strona zeby wiadomo do kogo sie zglosic a ze dany "szef" zajmusie sie tylko ta tematyka bedzie mial szanse na szybkie zareagowanie, poniewaz nie bedzie mial na glowie np wydan MozillaPL (bo tym zajmuje sie juz inna osoba).
Podsumowujac jestem, za hierargizacja.
Domel

Postautor: pbartecki » 18 stycznia 2004, 20:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Ależ przecież w ogóle nie unikam.
Hej.. jeśli ktoś chce coś zrobić, to najlepiej jak się do tego zgłosi i powie co konkretnie chce/może zrobić, a następnie to zrobi.
Konkretne propozycje, typu: mogę zrobić..... wiadomo już pewnie gdzie można przesyłać. Z propozycji typu: są ludzie, którzy mogą coś zrobić niewiele wynika.

Że w ogóle można coś zrobić, są przykłady:
101 Rzeczy jest, bo zostało przesłane przez domela, marcoosa, cpu
powstają nowe dokumenty:
- Obsluga Enigmail http://mozillapl.org/projekty/Szkola/Ku ... y/EnigMail - Athantor
- Zmiana interfejsu Kuriera Poczty http://mozillapl.org/projekty/Szkola/Ku ... nieKuriera - Jacek Hamerski
- Wspólne profile: http://mozillapl.org/pomoc/Korzystanie_ ... az_Windows Marta Tomaszewska
Pomoc - http://mozillapl.org/projekty/Tlumaczenia/Pomoc Wadim Dziedzic
WAI - w przygotowaniu..

Inne dokumenty są i mam nadzieję, że wiele jeszcze powstanie.
Całosc idzie przez wąskie gardło, ale generalnie jak chce, to przejdzie.

Dlaczego VivaMozilla nie działa w obrębie MozillaPL.org?
Przecież każecie Konradowi żeby się wziął i przeniósł. Tylko że to on IMVHO ma do pełne prawo do dysponowania swoją pracą wedle własnego uznania. I już kilka razy udzielał odpowiedzi na to pytanie, również moje: nie chce włączyć swojego serwisu do MozillaPL.org. Konrad jest tu bardzo mile widziany i jego praca na rzecz popularyzacji Mozilli jest nie do przecenienia, ale niewiele się tu zmieni, dopóki _on_ tego nie zechce.
Niezależnie pewnie od tego jak dużej grupie osób na forum będzie się wydawało inaczej.
pbartecki

Postautor: Gandalf » 18 stycznia 2004, 20:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031218 Firebird/0.7+

pbartecki pisze:Hej.. jeśli ktoś chce coś zrobić, to najlepiej jak się do tego zgłosi i powie co konkretnie chce/może zrobić, a następnie to zrobi.
Konkretne propozycje, typu: mogę zrobić..... wiadomo już pewnie gdzie można przesyłać. Z propozycji typu: są ludzie, którzy mogą coś zrobić niewiele wynika.

Czyli sugerujesz, ze jezeli znajdzie sie ktos, kto powie - wezme pod opieke sidebary - bede je uaktualnial, dodawal, kasowal itp. to dostanie hasla i uprawnienia do pracy w zakresie tego dzialu, tak?
Jezeli ktos powie - ja chetnie zaopiekuje sie newsami - dostanie pelne uprawnienia do wrzucania newsow.
Jezeli ktos powie, ja chetnie zajme sie sprawami promocji, supportu i marketingu, dostanie maila w domenie @mozillapl.org i przez niego bedzie szla komunikacja projektu ze swiatem zewnetrznym...
i tak dalej?

pbartecki pisze:Że w ogóle można coś zrobić, są przykłady:
101 Rzeczy jest, bo zostało przesłane przez domela, marcoosa, cpu
powstają nowe dokumenty:
- Obsluga Enigmail http://mozillapl.org/projekty/Szkola/Ku ... y/EnigMail - Athantor
- Zmiana interfejsu Kuriera Poczty http://mozillapl.org/projekty/Szkola/Ku ... nieKuriera - Jacek Hamerski
- Wspólne profile: http://mozillapl.org/pomoc/Korzystanie_ ... az_Windows Marta Tomaszewska
Pomoc - http://mozillapl.org/projekty/Tlumaczenia/Pomoc Wadim Dziedzic
WAI - w przygotowaniu..

Popraw mnie jesli sie myle, ale jak opisal to Domel - to oni moga do was podrzucac poprawki, a nie poprawiac artykul - jak zaznaczylem, nie o to chodzi.

pbartecki pisze:Całosc idzie przez wąskie gardło, ale generalnie jak chce, to przejdzie.

I to sie nie zmieni?

pbartecki pisze:Dlaczego VivaMozilla nie działa w obrębie MozillaPL.org?
Przecież każecie Konradowi żeby się wziął i przeniósł. Tylko że to on IMVHO ma do pełne prawo do dysponowania swoją pracą wedle własnego uznania. I już kilka razy udzielał odpowiedzi na to pytanie, również moje: nie chce włączyć swojego serwisu do MozillaPL.org.

Wybacz, nie slyszalem _takiej_ jego wypowiedzi. Jesli tak jest fakycznie, temat zamkniety.

pbartecki pisze: Konrad jest tu bardzo mile widziany i jego praca na rzecz popularyzacji Mozilli jest nie do przecenienia, ale niewiele się tu zmieni, dopóki _on_ tego nie zechce.

Masz racje. Jednak wydawalo mi sie, ze nie mial nicko przeciwko propozycji podpiecia np. dot.mozillapl.org pod jego serwis.
A co do pozostalych moich sugestii: najlepiej byloby aby Konrad sam sie ustosunkowal :)

Moje przypuszczenia wysnuwalem na podstawie kilku sytuacji kiedy gotowy dokument lezal na vivamozilla, a Ty szukales ludzi, ktorzy opisza to jeszcze raz, zamiast skorzystac z gotowego....
Gandalf

Postautor: piotrek84 » 18 stycznia 2004, 21:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Gandalf pisze:Wybacz, nie slyszalem _takiej_ jego wypowiedzi. Jesli tak jest fakycznie, temat zamkniety.

tu i odwolanie (moze nie bezposrednio linkiem) w tresci do tej wypowiedzi w kilku postach :) a moze jeszcze gdzies :P
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: Gandalf » 19 stycznia 2004, 00:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040114 Firebird/0.7+

Piotrku: ale ja nie mowie o tym, aby VivaMozilla zostala wstawiona jako obiekt na srodkowa szpalte serwisu MozillaPL.org, tylko aby MozillaPL.org linkowala do Vivamozilla jako swojego serwisu informacyjnego - aby forma wspolpracy stala sie "bardziej oficjalna". Aby MozillaPL.org jako serwis zajmowal sie rozwojem i tlumaczeniem, a artykuly, teksty itp. znajdowaly sie na vivamozilla.

Oczywiscie to nadal wymagaloby nie tylko zgody, ale tez woli Konrada do tego i Piotrka i Marka, a Konrad musialby chciec rowniez przejsc bardziej na forme mozillazine - poniewaz jej nie ma, to zapomnijmy na razie o tym.
Gandalf

Postautor: Domel » 19 stycznia 2004, 08:22

Piotrku: mam wrazenie, ze uciekasz od niektorych odpowiedzi :). Np moj post costal calkowicie nieskomentowany a Gandalfa tylko pol. Co sadzisz o reszcie? Moze usiasc do "okraglego stolu" - konferencja na jabberze?
Domel

Postautor: pbartecki » 19 stycznia 2004, 08:52

Gandalf pisze:Czyli sugerujesz, ze jezeli znajdzie sie ktos, [] to dostanie hasla i uprawnienia do pracy w zakresie tego dzialu, tak?
Jezeli ktos powie [] dostanie pelne uprawnienia do wrzucania newsow.
Jezeli ktos powie, [] dostanie maila w domenie @mozillapl.org i
i tak dalej?

Myślę, że cytat z Mozilla.org wyrazi nasze intencje:
" How can you participate? Simply by doing so! We believe in _deeds_, not words. We operate as a meritocracy, so the _more good_ code you contribute, the more you will be allowed to contribute: that is, the better a developer you prove yourself to be through your actions, the more _responsibility_ you will be given."
To samo dotyczy pisania newsów, dokumentacji, opieki nad działami itp.

Teraz druga ważna rzecz: "Now, in our role as integrators of the work being done by the countless others out on the net, we do have to have some rules. If we just blindly accept any patch thrown at us, pretty soon we'll have total chaos, and a source tree that doesn't work, and that's no good for anybody"

Oczywiście 'countless others out on the net' w naszym przypadku jest śmiechu warte :)
Jednak generalnie trudno chyba o firmę, organizację, cokolwiek, która deleguje swoje kompetencje, tylko dlatego, że ktoś się znalazł, że ktoś powiedział, że ktoś uważa...

Gandalf pisze:Popraw mnie jesli sie myle, ale jak opisal to Domel - to oni moga do was podrzucac poprawki, a nie poprawiac artykul - jak zaznaczylem, nie o to chodzi.

Ależ znowu przechodzimy w jakieś czyste teoretyzowanie. Chodzi o możliwość bezpośredniej edycji treści? W jaki sposób jej brak utrudnia napisanie dobrego artykułu? Kto i kiedy zgłaszał się. Po jakie uprawnienia i w jaki sposób przyczyni się to do usprawnienia tego projektu?

domel pisze:Niech jedna osoba bedzie oddpowiedzialna tylko za [] niech jedna [], jedna [], jedna za [], jedna [], jedna za [], jedna za [] jedna za []

Kandydatury?

domel pisze:mam wrazenie, ze uciekasz od niektorych odpowiedzi

Których?
Zdecydowanie łatwiej będzie dyskutować o konkretnych propozycjach, że ktoś coś może zrobić, vs dyskutowania, że w ogóle można coś zrobic..
pbartecki

Postautor: Domel » 19 stycznia 2004, 13:27

pbartecki pisze:Kandydatury?

Ja to widze tak:
Kod: Zaznacz cały
  szef newsow------Szef szefow ;) ----- szef CMS
                   /    |   \  \
                  /     |    \  szef n!K
     szef M.PL Suite    |     \
                        |     szef Firebirda
                        |                   
                    szef forum

A kandydatury? Oczywiscie sami sie musza zglosic bo trudno kogos na sile zmuszac. Nie oficjalnie moge powiedziec:
- Szczef szefow: Piotrek i Marek (lub jeden z nich - nie trzeba komentowac)
- szef newsow : Konrad (wiadomo) lub Pitreck (zawsze pierwszy oglasza newsa)
- szef szef MozillaPL Suite (ta osoba co zajmuje sie pokrewnym projektem Mozilla Plus, nie pamietam Adrianer?)
- szef forum: Marcoos lub E2rd (lub jeszcze ktos inny) (najwiecej postow ;) )
- szef Firebirda: Marcoos (bawi sie w swoje buildy), Gandalf (podobnie), athantor (bawi sie w swoje buildy)
- szef n!K: athantor (bawi sie w swoje buildy)
- szef CMS: Gandalf (wiadomo ma doswiadczenie w innych serwisach) lub nie skromnie ja ;)
Domel

Postautor: Adrianer » 19 stycznia 2004, 14:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040109 MultiZilla/1.6.0.1e

Domel pisze:- szef szef MozillaPL Suite (ta osoba co zajmuje sie pokrewnym projektem Mozilla Plus, nie pamietam Adrianer?)

ja bym mógł być odpowiedzialny co najwyżej za buildy typu raw pl, bo MozillaPL coś nie jest w moim smaku... leży pomiędzy Mozillą, a celem moich mażeń: Mozillą Plus
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Postautor: Gandalf » 19 stycznia 2004, 16:57

Piotrku: _prawie_ sie z Toba zgadzam.
Z tym, ze osoby ktore wymienilem ja i Domel nie sa tu "nowe", "nieznane"...

Podam przyklad:
Moglbym sie zajac sidebarami. Czego potrzebuje? zeby moc odbierac maile w tej sprawie (sidebars@mozillapl.org ?) z propozycjami itp. itd...
Dostep do administracji nimi, ew mozliwosc modernizacji kodu ich dotyczacego. (ale to niekoniecznie).

W zamian mysle, ze mozna ten dzial ruszyc wreszcie, zaktualizowac...

A jak ty sobie to wyobrazasz? Bo z tego co rozumiem proponujesz, zeby osoba ktora siedzi na tym forum np. 2 lata, spotkales ja on-line - czego jeszcze oczekujesz, aby przekonac sie, ze ten czlowiek jest na tyle odpowiedzialny na tyle, aby moc mu przekazac przykladowe Sidebary?

Co musialby marcoos udowodnic, zebys uwierzyl, ze jest wlasciwym czlowiekiem aby zajmowac sie Firebirdem?

Osoby podawalem przykladowo oczywiscie
Gandalf

Postautor: pbartecki » 19 stycznia 2004, 22:57

Dalsza czesc rozmowy toczy sie na zywo na:

mozillapl@chat.chrome.pl

jesli ktos ma ochote dolaczyc ;)
pbartecki

Postautor: staszyna_zgubil_haslo » 20 stycznia 2004, 00:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

a bedzie pozniej jakies streszczenie tego?
proszę?
staszyna_zgubil_haslo

Postautor: marcoos » 20 stycznia 2004, 00:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7a) Gecko/20040108 Firebird/0.8.0+ (marcoos)

Gandalf ma mieć loga.
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Poprzednia

Wróć do Promocja