MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Czy to moralne?

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Czy to moralne?

Postautor: Konrad » 16 sierpnia 2002, 23:05

Przeglądarka: -

v!tam

Wymsylilem sobie za jako strone startową ustawię sobie w Mozilli www.ranking.pl. Powod: im wiecej procent dostanie Mozilla w rankingach
- tym wiecej webmasterow zacznie ja brac pod uwage
- tym wiecej odwiedzajacych te strone popatrzy przychylnym okiem w jej kierunku i moze zainstaluje

Ale takie naginanie statystyk chyba nie jest do konca moralne. Wiem ze ja sam zbyt duzo tu nie zdzialam, ale mialem zamiar namowic Was byscie tez ustawili jako startowa ranking.pl a wtedy gdy tak codziennie bedziecie wchodzic ten jeden promil moze przybyc :)

Co o tym sadzicie?
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38

Re: Czy to moralne?

Postautor: quiris » 16 sierpnia 2002, 23:30

Nie wiem, czy to będzie skuteczne, bowiem zgodnie z teorią głoszoną w tym wątku: http://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?t=563 system ten liczy gościa tylko raz w tygodniu. A zapewniam cię w ciągu tygodnia na pewno wejdziesz na stronę obsługiwaną przez system gemius. A może warto by utrzeć nosa tym z gemius.pl i podbić statystykę w jakiś bardziej wyrafinowany sposób? Może coś udałoby się za pomocą jakiegoś narzędzia zamieszać z tymi ciasteczkami? Nie wiem. Szczerze przyznaję, że w materii ciasteczek jestem zupełnie zielony :-(
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: Konrad » 16 sierpnia 2002, 23:37

quiris pisze:Może coś udałoby się za pomocą jakiegoś narzędzia zamieszać z tymi ciasteczkami? Nie wiem. Szczerze przyznaję, że w materii ciasteczek jestem zupełnie zielony :-(

Przeczytalem ich metodologie i rozumiem, ze dobrym rozwiazaniem jest wylaczenie obslugi coockies w Mozilli :)

Albo moze jeszcze inaczej: moze ktos ma liste stron monitorowanych przez Gemius? Tak sie przeleciec po nich za jednym razem :) Moze dla kazdej ze stron Gemius daje inne ciacho?

Tak czy inaczej u mnie Gemius dalej jest startowa. Nie mam co ustawic wiec niech on bedzie (wczesniej mialem www.microsoft.com coby billa troche statystykami postraszyc ale cos czuje ze sie nie przejmie ;) )
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: quiris » 16 sierpnia 2002, 23:50

Konrad pisze:Przeczytalem ich metodologie i rozumiem, ze dobrym rozwiazaniem jest wylaczenie obslugi coockies w Mozilli :)

Wydaje mi się, że jesli wyłączysz ciasteczka to w ogóle nie zostaniesz sklasyfikowany.
Konrad pisze:Albo moze jeszcze inaczej: moze ktos ma liste stron monitorowanych przez Gemius?

Największy jest www.onet.pl. Z tego co pamiętam to jeszcze www.infojama.pl i www.operapl.prv.pl
quiris

Postautor: Konrad » 17 sierpnia 2002, 00:10

quiris pisze:Wydaje mi się, że jesli wyłączysz ciasteczka to w ogóle nie zostaniesz sklasyfikowany.

Ja zrozumialem ze jednak sie bedzie.

quiris pisze:Największy jest www.onet.pl. Z tego co pamiętam to jeszcze www.infojama.pl i www.operapl.prv.pl

No to juz wiadomo czemu Opera ma takie duze notowania. Na strone o Operze wlaza ludzie z Opera.

Moze by tak pod Gemiusa podpiac tez mozillapl.org :) notowanai na pewno skocza :)
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: quiris » 17 sierpnia 2002, 00:20

Konrad pisze:Moze by tak pod Gemiusa podpiac tez mozillapl.org :) notowanai na pewno skocza :)

Wydaje mi się, że to dobra myśl :-) Zastanawiam się jednak, czy aby na pewno ten system bezbłędnie wychwytuje Mozillę. Mam co do tego poważne wątpliwości :-?
quiris

Postautor: Gandalf » 19 sierpnia 2002, 19:00

Proponowalbym zarzucic ten pomysl. Mozilla jest przegladarka bardzo dobra, i wierze, ze bedzie zdobywac udzial w rynku sama z siebie.

Takie pomysly szybko zostana odkryte, a po calej akcji pozostanie niesmak w pamieci tych, ktorzy zapamietaja Mozille jako projekt gdzie cos kreca.

Uzywajmy Mozilli skoro lubimy ja i proponujmy znajomym. Ja sam, nie chwalac sie, w ciagu jednego tylko tygodnia, "przechwycilem" dla nas pieciu znajomych. Jeden za kazdym razem jak mnie widzi, mowi, ze jak gdzies usiadzie, i sie zorientuje, ze mu gesty nie dzialaja/ctrl+u nie dziala... zakladki nie dziala.. i ze to jest IE, to od razu przestaje na tym komputerze pracowac. :D
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Konrad » 19 sierpnia 2002, 19:37

Gandalf pisze:Proponowalbym zarzucic ten pomysl. Mozilla jest przegladarka bardzo dobra, i wierze, ze bedzie zdobywac udzial w rynku sama z siebie.

Takie pomysly szybko zostana odkryte, a po calej akcji pozostanie niesmak w pamieci tych, ktorzy zapamietaja Mozille jako projekt gdzie cos kreca.

Moze i masz racje, ale jakos Operapl nie krepuje sie i robi :D
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: Gandalf » 19 sierpnia 2002, 21:20

Dla mnie Opera to nieskogatunkowa podroba przegladarki. Nie spelnia polowy standardow, nie posiada publicznie dostepnej dokumentacji (to co jest na ich stronie blizsze jest WISHLIST). W zakresie JavaScript jest daleko w tyle za Netscape 4 (ktory wyszedl na swiat ponad 5 lat temu afair), w zakresie CSS wciaz nie moze zamknac CSS1, a z CSS2 tez ma problemy, w zakresie DHTML nie ma o czym rozmawiac bo to kombinacja tych dwoch.

Opera jest slaba, dla bardzo malo wymagajacych uzytkownikow i stanowi (dla mnie - programisty DHTML) zagrozenie dla rynku. Powoduje, ze pewien procent osob uzywa przegladarki, w ktorej nie da sie tworzyc interfejsu przy uzyciu DHTML. Podobny problem jest z NS4, z tym, ze NS4 powstal wiele lat temu a Opera takiego statusu dorobila sie w ciagu 1 dnia po wydaniu.

A my Konradzie... nie znizajmy sie do jej poziomu.
Gandalf

Postautor: quiris » 20 sierpnia 2002, 00:16

Gandalf pisze:Takie pomysly szybko zostana odkryte, a po calej akcji pozostanie niesmak w pamieci tych, ktorzy zapamietaja Mozille jako projekt gdzie cos kreca.

Przepraszam, ale od jakiej akcji odżegnuje nas kolega Gandalf. Czy według kolegi Gandalfa rejestracja w systemie Gemius i późniejsze monitorowanei ruchu na witrynie poprzez ten system jest jest jakąś podejrzaną machinacją, która może zaszkodzić wizerunkowi Mozilli. Niestety z pełnym przekonaniem uważam, że kolega Gandalf jest w całkowitym błędzie
Gandalf pisze:Dla mnie Opera to nieskogatunkowa podroba przegladarki.

Parafrazując kolegę Gandalfa prosiłbym, aby kolega nie bluzgał na tym forum na konkurencyjne produkty. Mógłbym posądzić kolegę o fanatyzm i zaprzaństwo, a nie są to raczej chwalebne cechy. Cenię sobie rzeczową wymianę zdań, a nie stosowanie ciosów poniżej pasa.
Gandalf pisze:Nie spelnia polowy standardow

Zapewniam kolegę, że więcej niż połowę.
Gandalf pisze:Opera jest slaba, dla bardzo malo wymagajacych uzytkownikow

Przepraszam, ale nie uważam się za kogoś gorszego :x
Gandalf pisze:i stanowi (dla mnie - programisty DHTML) zagrozenie dla rynku.

Niech się kolega nie martwi rynek da sobie radę sam.
Gandalf pisze:A my Konradzie... nie znizajmy sie do jej poziomu.

Bez komentarza. :evil:
quiris

a jednak...

Postautor: argas » 20 sierpnia 2002, 01:40

Sorry Quiris, ale choćbym nie wiem jak delikatnie miał to powiedzieć, to Gandalf trochę (sporo?) racji ma. Zacząłem robić parę tygodni temu stronę niedużego serwisu - miasto; naprawdę miałem ambicję, aby wyglądało to dobrze pod IE (95% społeczności windziarskiej), Mozillą (najlepsza obsługa HTML/CSS/innych), Operą (szybka, dużo osób chwali). Po paru dniach pisania tagów doszedłem do wniosku, że to nie jest robienie strony, to jest bezskuteczna walka i ciągłe workaroundy, żeby w Operze działało. Pomijam już argumenty typu bannery czy fakt, że jest closed-source itd.

Swego czasu gdzieś na opera.prv.pl usłyszałem argument, że nie powinienem robić strony na tabelach, tylko na divach. Szeroki uśmiech wypełznął na mą twarz i dalej już nie komentowałem.

Mówię obiektywnie: szybkość? Owszem, ale do pewnego "poziomu" procesora, tzw. "powyżej" nie czuć w zasadzie różnicy. Poprawność renderowania? Pewnie jestem zbyt wymagający :P . "Rynek" zrobi co zechce - ja poczekam na 7.0...
argas

Postautor: Konrad » 20 sierpnia 2002, 05:21

Gandalf pisze:Dla mnie Opera to nieskogatunkowa podroba przegladarki....

Gandalfie, Gandalfie, nie trzeba :) Czytam Cie nagminnie na pl.comp.www (tam tez odsylam quiris`a abu zobaczyl dlaczego Gandalf uwaza co uwaza) i tam mnie juz wielokrotnie o tym przekonales :)

Widze ze dalej mnie nie poznajesz :) Ale nie moja wina; wasz phpBB nie pozwala mi sie podpiac jako |<onrad ;)

A co do mojego pomyslu, z nabijaniem statystyk Gemiusa. Operapl to robi, ludzie tam zagladaja i moga sie zasugerowac, ze O to przegladarka 9 razy lepsza od Opery. Bo skad mialaby ona tak duze notowania jak nie przez swe statystyki? Zauwaz ze de facto wiecej ludzi korzysta z Mozilli, takie odnosze wrazenie sledzac naglowki postow w usenecie (a grup subskrybuje sporo).

Ale moze i masz racje, nie wiem. Moze nie warto. Jednak zadylo mi sie juz uslyszec od znajomego opinie ze skoro O jest wyzej niz Mozia na ranking.pl to pewnie jest lepsza.
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Re: a jednak...

Postautor: quiris » 20 sierpnia 2002, 11:35

argas pisze:Sorry Quiris, ale choćbym nie wiem jak delikatnie miał to powiedzieć, to Gandalf trochę (sporo?) racji ma.

Toć ja nie twierdzę, że nie ma. Gdyby nie miał racji to dalej używałbym Opery ;-). Ale mógłby swoje argumenty wykładać mniej ostrym językiem. :-?
quiris

Postautor: quiris » 20 sierpnia 2002, 11:37

Konrad pisze:Gandalfie, Gandalfie, nie trzeba :) Czytam Cie nagminnie na pl.comp.www (tam tez odsylam quiris`a abu zobaczyl dlaczego Gandalf uwaza co uwaza) i tam mnie juz wielokrotnie o tym przekonales :)

Dziękuję. Nie omieszkam zajrzeć.
quiris

Postautor: andol » 25 listopada 2002, 19:11

Konrad pisze:A co do mojego pomyslu, z nabijaniem statystyk Gemiusa. Operapl to robi, ludzie tam zagladaja i moga sie zasugerowac, ze O to przegladarka 9 razy lepsza od Opery. Bo skad mialaby ona tak duze notowania jak nie przez swe statystyki? Zauwaz ze de facto wiecej ludzi korzysta z Mozilli, takie odnosze wrazenie sledzac naglowki postow w usenecie (a grup subskrybuje sporo).

Właśnie trafiłem na tę starą dyskusję i aż mnie krew zalała. Nie będę się rozwodził - podam tylko dwie liczby ze statystyk Gemius:
1489 - liczba wszystkich użytkowników, którzy odwiedzili mini stronę OperaPL w ostatnim tygodniu.
25233 - liczba użytkowników Opery zarejestrowanych przez system Gemius w zeszłym tygodniu.

I jeszcze trzecia liczba: 55% - taki odsetek gości mojej strony korzysta z Opery (ponad 50% - Opera 6, reszta to wersje starsze lub Opera 7). Tak więc uzyskujemy około 800 (!!!) użytkowników Opery odwiedzających mini stronę OperaPL tygodniowo. Nie sądzicie chyba, że mini strona jest jedynym odwiedzanym przez nich serwisem. Gemius prowadzi statystyki największych polskich portali (takich jak onet.pl), które w ciągu minuty są zapewne odwiedzane przez więcej osób, niż mój serwis przez tydzień!

Więc na jakiekolwiek sugestie dotyczące nieuczciwego nabijania statystyk odpowiadam :evil:
Chyba, że ktoś poważnie potraktował stwierdzenie, które można znaleźć tutaj: http://archiwum.operapl.prv.pl/oldnews.html (news z 9.03.2002). Dodam, że po 9 marca nie zaobserwowałem żadnego nagłego wzrostu popularności Opery. Mogę się cieszyć, że od tego czasu liczba użytkowników Opery podwoiła się - jednak na pewno nie w wyniku włączenia mojej strony do systemu trackingowego Gemius. Był to długotrwały, wielomiesięczny proces.

Uff... Jednak się rozpisałem. Nieładnie jest opluwać kogoś za jego plecami. Czuję się osobiście dotknięty, gdyż nie ma żadnych autorów mini strony. Zawsze była ona tworzona przez jedną osobę. Mój e-mail jest opublikowany na stronie i wypadałoby przynajmniej poinformować mnie o tego typu zarzutach, abym mógł przedstawić swoje zdanie.

P.S. Osobiście nabijam statystyki dwóch przeglądarek. Ciekawe jakich?
Andrzej,
który zrezygnował z zabawy w tej piaskownicy.
andol

Z nami od: 31 stycznia 2002, 00:08

Postautor: quiris » 25 listopada 2002, 21:01

quiris

Postautor: Konrad » 25 listopada 2002, 22:54

andol pisze:
Właśnie trafiłem na tę starą dyskusję i aż mnie krew zalała.

Spokojnie :) Nabijanie statystyk to rzeczywiscie spora przesada, ale przyznasz ze w jakimstam stopniu (z podanych przez Ciebie liczb wynika ze rzeczywiscie malutkim) przylozyles reke do wyniku na ranking.pl.

A nasze (moje) oskarzenia wynikly glownie z rozgoryczenia. dziwilo mnie i innych dlaczego Mozilla ma tak maly procent na Gemiusie, musielismy na kims odreagowac :-) jako ze wiele osob wiedzialo, ze masz strone (wnioskuje ze to Ty jestes autorem strony bo wyraznie tego nie napisales) podpieta pod gemiusa, przy czym nie znalismy liczby osob ktore faktycznie odwiedzaly Twoja strone, podejrzewalismy, ze to Twoja strona przyczynia sie do tak duzej dysproporcji miedzy Mozillą a Operą na rankingu.

Teraz musze Cie przeprosic. Gemius juz nas przeprosil, wiec i Ciebie przeprosic wypada. Okazalo sie nie dawno, ze tak maly procent Mozilli byl na rankingu, poniewaz Gemius ropoznawal tylko jej wersje starsze (<1). jak widac ostatnimi czasy liczba userow Mozi skoczylo z ok 1900 do bagatela 10000.

Mam nadzieje ze zrozumiesz cala sytuacje i przyjmiesz przeprosiny. Dodam ze sam zdejmuje z Ciebie posadzenia o machlojki - zrobilem srone o Mozilli (www.VivaMozilla.prv.pl), ktora jest takze podpieta pod Gemiusa. Mysle ze bede mial podobne ilosci wejsc do twoich, szanse obu przegladarek zatem sie wyrownaja :-)
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: marcoos » 25 listopada 2002, 23:27

Hmm... Ciekawe ilu z tych 25000 polskich użytkowników Opery zapłaciło za usunięcie bannera, ilu go nadal ogląda, a ilu było tzw. 'sprytnych'. :P

Opera nie jest zła, (jest znaaacznie lepsza od Netscape w wersji 4.8) ale wielu rzeczy nie obsługuje. Jej zalety to szybkość (zauważalna na słabszym sprzęcie), dobra obsługa CSS.

No i podobało mi się tabbed-browsing, ale odkąd ma to Mozilla i Phoenix... :lol: (Jak ktoś mi powie, że Mozilla to z Opery zerżnęła, to ja się spytam skąd Opera zerżnęła antyaliasing :))

Ale już JavaScript jest krótko mówiąc kiepski (blahblah.display='none' gdzie jest? blahblah.innerHTML albo jego zalecany odpowiednik z W3C [tworzenie nowych node'ów] - gdzie jest? etc.)

No i wspomniany banner. Wersja niezarejestrowana się nie nadaje przez niego do używania. I nawet nie chodzi o to, że on jest - ale o to GDZIE jest. Ja lubię mieć np. włączone zarówno paski z zakładkami, jak i przyciski standardowe i pasek adresu. Jeśli przy tym jest banner - to na stronę pozostaje IMHO za mało miejsca. Zmniejszenie ikonek nic nie da, bo zostaje po tym puste miejsce, na które zakładek czy adresu się nie przesunie. Więc dalej jest za mało miejsca na wygodne przeglądanie strony.

Może to jest znakomity powód, żeby produkt rejestrować - dla mnie nie Ja tam wolę Mozillę (a ostatnio Phoeniksa :) Opery używam tylko raz na jakiś czas, co by sprawdzić, czy strony, które robię, są używalne w Operze. Na codzień nie (dlatego mam ten ogromny baner - bo po co płacić za coś, co za darmo (i IMHO, ale naprawdę _IMHO_ - lepiej) daje mi Mozilla[pl].org,
Netscape Communications czy kde.org - albo nawet przebrzydły Micro$oft).

Dopiero po zapłaceniu za zniknięcie bannera Opera jest OK. Ale porównywać można ją co najwyżej z Konquerorem, a nie Mozillą. Bo zbyt wielu rzeczy brakuje.

Z bannerem wiąże się pośrednio jeszcze jeden problem - Opera jest jak najbardziej zamkniętym produktem. Wielu ma to gdzieś, ale ja jakoś się przyzwyczaiłem, że do programu mam źródło. :)

A propos. Nie podoba mi się olewanie Linuksa przez firmę Opera. Ta cała Opera 7 jest niby taka super, jak się poczyta wypowiedzi użytkowników Opery. Tylko że dla Linuksa, Macintosha i BSD ostatnia wersja to 6.1...

Tymbardziej wolę Phoeniksa. Co kilka dni nowy lepszy build z coraz fajniejszymi bajerami. ;))

Powyższa opinia nie ma na celu 'dokopania' użytkownikom Opery. To tylko kilka rzeczy, które mnie osobiście do Opery zniechęcają - i gdyby zniknęły może miałbym inne zdanie.
Jeśli komuś te fakty nie przeszkadzają, a naprawdę lubi swoją przeglądarkę i jest z niej - to naprawdę ok. I niech jej używa.

Do niektórych użytkowników - porównujmy browsery, jak najbardziej. Tylko nie schodźmy do argumentów typu "Opera to g....", "Mozilla to szajs", "Konquerorem się można podetrzeć". (Wyjątek można zrobić dla MS Internet-pokaż-wszystkim-swój-dysk-C-Explorera :lol: )
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Gandalf » 26 listopada 2002, 18:01

quiris pisze:Przepraszam, ale od jakiej akcji odżegnuje nas kolega Gandalf. Czy według kolegi Gandalfa rejestracja w systemie Gemius i późniejsze monitorowanei ruchu na witrynie poprzez ten system jest jest jakąś podejrzaną machinacją, która może zaszkodzić wizerunkowi Mozilli. Niestety z pełnym przekonaniem uważam, że kolega Gandalf jest w całkowitym błędzie

Nie sam czyn lecz motywy raza...

quiris pisze:Parafrazując kolegę Gandalfa prosiłbym, aby kolega nie bluzgał na tym forum na konkurencyjne produkty. Mógłbym posądzić kolegę o fanatyzm i zaprzaństwo, a nie są to raczej chwalebne cechy. Cenię sobie rzeczową wymianę zdań, a nie stosowanie ciosów poniżej pasa.

Nie zastosowalem, nie obrazilem. opera 6 (w czasie gdy to pisalem byla to najnowsza wersja) jest (byla) bardzo slaba "przegladarka", bowiem w ogromnej mierze nie spelniala swojej funkcji. Dlatego tez traktuje ja jako "podrobke" przegladarki. Tytulowala sie, ale nie byla. Najlepszy przyklad to zachowanie firmy opera.com w stosunku do swego najnowszego produktu. Pisza o nim jako o "prawdziwej pragladarce" - to tylko potwierdza moja teze :)

quiris pisze:Zapewniam kolegę, że więcej niż połowę.

Zapewniam, ze O6 mniej niz polowe. Jesli chcesz moge wyliczac.

quiris pisze:Przepraszam, ale nie uważam się za kogoś gorszego :x

Ja rowniez nie nazwalem Cie "gorszym". Za bardzo bierzesz moje slowa do siebie i szukasz obelg. Ja tylko napisalem, ze Opera jest slaba (Opera 6) i podtrzymuje to, oraz, ze rynek jej uzytkownikow to grupa osob, ktore maja male wymagania wzgledem jakosci ogladania stron i mozliwosci przegladarki.

quiris pisze:Niech się kolega nie martwi rynek da sobie radę sam.

Alez daje :) Wlasnie Opera 7 jest tego dowodem. Teraz tylko licze, ze w ciagu 2-3 miesiecy zniknie Opera 6. Natomiast nie zmienia to faktu, ze owym zagrozeniem jest, a dlaczego jest, to wykladalem wiele razy w wielu roznych miejscach. W razie anormalnego zainteresowania tematem odsylam do google.

quiris pisze:Bez komentarza. :evil:

Moze jednak? Nie? To ja sobie pozwole. Opera.com (firma) ztcw (z tekstow na comp.lang.javascript) stosowala w przeszlosci rozne sposoby na forsowanie swojego browsera. Nie zawsze "uczciwe". To jeszcze jeden powod dla ktorego uwazam, ze projekty komercyjne updana na tych polach gdzie w droge im wejda projekty GPL.
Gandalf

Postautor: quiris » 26 listopada 2002, 19:31

Uff... Po kilku miesiącach mam wreszcie odpowiedź 8)

Gandalf pisze:Nie sam czyn lecz motywy raza...

Ale dlaczego zaraz motywy musza być nieczyste. Przecież Gemius nie jest po to by tworzyc statystyki ranking.pl, tylko narzędziem dla twórców stron, aby mogli monitorować ruch na swoich stronach. Gdyby autorzy mozillapl.org chcieli z tego systemu skorzystać to niech korzystają. Ich wola. Nie widzę w tym nic nie stosownego. A, że przy okazji poprawiłyby się notowania Mozilli na ranking.pl to już inna bajka. Administratorzy Gemiusa wcale nie są obowiązani tworzyć coś takiego jak ranking.pl. No, ale jak widać Mozillapl.org nie jest zainteresowana Gemiusem, także drążenie tematu uważam za bezcelowe.
Gandalf pisze:Nie zastosowalem, nie obrazilem. opera 6 (w czasie gdy to pisalem byla to najnowsza wersja) jest (byla) bardzo slaba "przegladarka", bowiem w ogromnej mierze nie spelniala swojej funkcji.

No widzisz, gdybyś użył takich sformułowań nie poczułbym się dotknięty jako użytkownik Opery. Tak jak już napisałem świadom jestem wad i zalet obu przegladarek. Ale nigdy nie piszę o tym w tak ostrych słowach, jakich Ty użyłeś.
Gandalf pisze:Zapewniam, ze O6 mniej niz polowe. Jesli chcesz moge wyliczac.

Dobra nie licytujmy się. Teraz (O7) na pewno więcej niż połowę. :-)
Gandalf pisze:Moze jednak? Nie? To ja sobie pozwole. Opera.com (firma) ztcw (z tekstow na comp.lang.javascript) stosowala w przeszlosci rozne sposoby na forsowanie swojego browsera. Nie zawsze "uczciwe". To jeszcze jeden powod dla ktorego uwazam, ze projekty komercyjne updana na tych polach gdzie w droge im wejda projekty GPL.

Hmm... Muszę przyznać, że to najpoważniejszy zarzut jaki do tej pory przeczytałem. Czy mógłbym cię prosić o więcej szczegółów?
quiris

Następna

Wróć do Promocja