Zauwazyc to mozna chociazby na przykladzie tego forum dyskusyjnego, gdzie sa czcionki szeryfowe, a zdaje sie ze ten template jest oparty na non-serif czcionkach i tak to tez (o wiele ladniej) wyglada w IE... Ten sam problem mam na wszystkich stronach, gdzie uzywam takich czcionek jak Verdana, Tahoma i inne bezszeryfowce...
Mozilla i style?
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Mozilla i style?
Przeglądarka: -
Z gory przepraszam jesli to juz bylo omawiane, ale cos mi sie wydaje ze Mozilla fatalnie obsluguje style, a w kazdym razie 'inaczej'
Zauwazyc to mozna chociazby na przykladzie tego forum dyskusyjnego, gdzie sa czcionki szeryfowe, a zdaje sie ze ten template jest oparty na non-serif czcionkach i tak to tez (o wiele ladniej) wyglada w IE... Ten sam problem mam na wszystkich stronach, gdzie uzywam takich czcionek jak Verdana, Tahoma i inne bezszeryfowce...
- Des
- Z nami od: 16 lutego 2003, 13:55
- alphaOne
No, to ja już nie będę pisał, że też odpaliłem IE i wygląda identycznie

Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Des konkretne przykłady poparte dowodami - nie zauważyłem różnić wynikających z tego, że Mozia źle interpretuje style... 
Pozdrawiam
hADeSik
Dodatki PL do Mozilli | www.podatki.4un.pl | www.zus.4un.pl | www.wirusy.4un.pl | www.sklep.4un.pl i nie tylko...
hADeSik
Dodatki PL do Mozilli | www.podatki.4un.pl | www.zus.4un.pl | www.wirusy.4un.pl | www.sklep.4un.pl i nie tylko...
- hADeSik
- Moderator
- Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18
http://offspring.4me.pl/mozilla.jpg
http://offspring.4me.pl/ie.jpg
IE 6.0
Mozilla 1.3b (w 1.0.2 tez tak bylo)
Windows XP Pro Eng
No i co?
Zaznaczam ze takie efekty sa praktycznie na kazdej stronie - tak jakby cos z interpretacja styli/czcionek bylo nie tak...
http://offspring.4me.pl/ie.jpg
IE 6.0
Mozilla 1.3b (w 1.0.2 tez tak bylo)
Windows XP Pro Eng
No i co?
Zaznaczam ze takie efekty sa praktycznie na kazdej stronie - tak jakby cos z interpretacja styli/czcionek bylo nie tak...
- Des
Menu Edycja -> Preferencje -> Wygląd -> Czcionki -> zaptasz 'zezwalaj na użycie czcionek zadeklarowanych w dokumentach'...
PS: Miło Cie widzieć - tak podejrzewałem, że to Ty ale dotąd nie miałem pewności...
PS: Miło Cie widzieć - tak podejrzewałem, że to Ty ale dotąd nie miałem pewności...
Pozdrawiam
hADeSik
hADeSik
- hADeSik
- Moderator
Dzieki za porade - juz dziala. Powinno to byc chyba defaultowo ustawione wlasnie w taki sposob...
A co do tego ze 'to ja' - poszukuje wlasnie alternatywnej przegladarki, ale niestety porownujac 'wyglad' stron miedzy np. Opera i Mozilla to niestety Opera jest chyba bardziej tolerancyjna.
Cos co wyglada w IE dobrze, w Operze 6.0 w 90% tez wyglada dobrze, ale juz w Mozilli nie zawsze.
Z kolei w Mozilli podoba mi sie bardzo obsluga poczty (czas na pozbycie sie wysluzonego Bata), wiec mam dylemat
A co do tego ze 'to ja' - poszukuje wlasnie alternatywnej przegladarki, ale niestety porownujac 'wyglad' stron miedzy np. Opera i Mozilla to niestety Opera jest chyba bardziej tolerancyjna.
Cos co wyglada w IE dobrze, w Operze 6.0 w 90% tez wyglada dobrze, ale juz w Mozilli nie zawsze.
Z kolei w Mozilli podoba mi sie bardzo obsluga poczty (czas na pozbycie sie wysluzonego Bata), wiec mam dylemat
- Des
Wydaje mi się, że właśnie jest zaptaszone defaultowo - jutro sprawdze na innym kompie gdzie na 100% tego nie zmieniałem...
Co do wyboru przeglądarki to nie masz wyjścia - tylko Mozia 1.3 Beta i nowsze
Dyskusji na temat Opera vs Mozilla trochę tu było...
Wyświetlanie w Mozilli jest na 99,99% prawidłowe a inne niż IE nie znaczy złe... Ale o tym dobrze wiesz...
Ja Opery używam do testów, IE podobnie natomiast wygrała kiedyś Mozilla i na niej pracuję. Ale to już osobny temat...
Co do wyboru przeglądarki to nie masz wyjścia - tylko Mozia 1.3 Beta i nowsze
Dyskusji na temat Opera vs Mozilla trochę tu było...
Wyświetlanie w Mozilli jest na 99,99% prawidłowe a inne niż IE nie znaczy złe... Ale o tym dobrze wiesz...
Ja Opery używam do testów, IE podobnie natomiast wygrała kiedyś Mozilla i na niej pracuję. Ale to już osobny temat...
Pozdrawiam
hADeSik
hADeSik
- hADeSik
- Moderator
Des pisze:Z kolei w Mozilli podoba mi sie bardzo obsluga poczty (czas na pozbycie sie wysluzonego Bata), wiec mam dylemat
No to zainstaluj kuriera z mozilli i opere do przegladania stron i juz, nie ma sie czym przejmwac... ja nawet nie ma ie i zyje tylko z mozilla (ale zabrzmialo
- mm_
Tylko problem jest taki ze Opera mi sie nie podoba po prostu, a Mozilla wyswietla strony bardzo roznie i niektore strony ktore odwiedzam nie wygladaja w niej dobrze, co jest irytujace.
Najwyzej zainstaluje samego kuriera poczty i bede dalej korzystal z IE, ktoremu oprocz szczatkowej ilosc opcji nic nie moge zarzucic
Najwyzej zainstaluje samego kuriera poczty i bede dalej korzystal z IE, ktoremu oprocz szczatkowej ilosc opcji nic nie moge zarzucic
- Des
Des pisze:Dzieki za porade - juz dziala. Powinno to byc chyba defaultowo ustawione wlasnie w taki sposob...
Ale jest ustawione defaultowo. Jesli u Ciebie nie bylo to musiales (Ty albo ktos inny) zmienic to wszesniej.
Des pisze:Tylko problem jest taki ze Opera mi sie nie podoba po prostu, a Mozilla wyswietla strony bardzo roznie i niektore strony ktore odwiedzam nie wygladaja w niej dobrze, co jest irytujace.
To sypnij adresami, stron ktore "zle" dzialaja na Mozilli. Mysle, ze nie jest ich tak duzo i co najwazniejsze sa to zazwyczaj strony nie tylko zle zrobione pod wzgledem technicznym ale czeso merytorycznie tez sa slabe.
Des pisze:Najwyzej zainstaluje samego kuriera poczty i bede dalej korzystal z IE
Myle, korzystanie z IE to zle rozwiazanie. Warto korzystac z Mozilli i ewentualnie zglaszac strony zle dzialajace a my juz sie tym zajmiemy
Des pisze:ktoremu oprocz szczatkowej ilosc opcji nic nie moge zarzucic
Mysle, ze tutaj troche przesadzasz. Mysle, ze jak bys korzystal dluzej z Mozilli to bys widzial wiecej negatywnych cech IE.
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
Domel pisze:Des pisze:Dzieki za porade - juz dziala. Powinno to byc chyba defaultowo ustawione wlasnie w taki sposob...
Ale jest ustawione defaultowo. Jesli u Ciebie nie bylo to musiales (Ty albo ktos inny) zmienic to wszesniej.
Potwierdzam - sprawdzałem na 1.0.2 i 1.3 Beta - domyślnie jest zaptaszone...
Pozdrawiam
hADeSik
hADeSik
- hADeSik
- Moderator
Widac musialem 'zaptaszyc' sobie sam
Co do stron zle wyswietlanych. Faktycznie jak zaczalem szukac to jakos nie moge takowych znalezc za duzo. Postaram sie niebawem poprzysylac linki, ale to nie jest zadne rozwiazanie, bo tworcy tych stron przeciez specjalnie nie beda przebudowywac strony.
Kwestia jest troche inna - zlecilem wykonanie strony i nie wyswietla sie poprawnie w mozilli, ale dziala poprawnie w IE i Operze.
Tworca tej strony twierdzi ze byloby niezmiernie trudne i czasochlonne dostosowywanie jej do roznych przegladarek. Jakiej argumentacji najlepiej uzyc? Czy to oznacza ze ta osoba slabo zna sie na tym co robi? Caly projekt strony wyglada bardzo dobrze i nie chcialbym rezygnowac z niego tylko dlatego ze dana osoba nie potrafi dostosowac go do innych przegladarek. Z drugiej strony - to ma byc strona biznesowa, a wiemy dobrze jakie sa REALIA korzystania z przegladarek i z alternatywnych rozwiazan korzystaja glownie ludzie znajacy sie na komputerach, informatycy, pasjonaci. Ogolnie niestety ten odsetek wynosi kolo 1% jesli nie mniej. Strefy biznesowe jednak to w 99.9% IE, ktory jest defaultowo instalowany...
Co do stron zle wyswietlanych. Faktycznie jak zaczalem szukac to jakos nie moge takowych znalezc za duzo. Postaram sie niebawem poprzysylac linki, ale to nie jest zadne rozwiazanie, bo tworcy tych stron przeciez specjalnie nie beda przebudowywac strony.
Kwestia jest troche inna - zlecilem wykonanie strony i nie wyswietla sie poprawnie w mozilli, ale dziala poprawnie w IE i Operze.
Tworca tej strony twierdzi ze byloby niezmiernie trudne i czasochlonne dostosowywanie jej do roznych przegladarek. Jakiej argumentacji najlepiej uzyc? Czy to oznacza ze ta osoba slabo zna sie na tym co robi? Caly projekt strony wyglada bardzo dobrze i nie chcialbym rezygnowac z niego tylko dlatego ze dana osoba nie potrafi dostosowac go do innych przegladarek. Z drugiej strony - to ma byc strona biznesowa, a wiemy dobrze jakie sa REALIA korzystania z przegladarek i z alternatywnych rozwiazan korzystaja glownie ludzie znajacy sie na komputerach, informatycy, pasjonaci. Ogolnie niestety ten odsetek wynosi kolo 1% jesli nie mniej. Strefy biznesowe jednak to w 99.9% IE, ktory jest defaultowo instalowany...
- Des
Des pisze:Kwestia jest troche inna - zlecilem wykonanie strony i nie wyswietla sie poprawnie w mozilli, ale dziala poprawnie w IE i Operze.
Tworca tej strony twierdzi ze byloby niezmiernie trudne i czasochlonne dostosowywanie jej do roznych przegladarek. Jakiej argumentacji najlepiej uzyc?
Najprostszej
I jesli poprawnie przejdzie to na 100% będzie poprawnie wyświetlana w Mozilli 8)
Ostatnio zmieniony 17 lutego 2003, 11:58 przez KLAPEK, łącznie zmieniany 1 raz
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
SeaMonkey @ GNU/Linux
- KLAPEK
- Moderator
- Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05
Mateusz weź pod uwagę o jaki biznes chodzi i sam sobie odpowiedz - nikt nie mówi o wszystkich przeglądarkach - po to są specyfikacje żeby z nich korzystać, jeśli ktoś nie umie to jego problem...
Pozdrawiam
hADeSik
hADeSik
- hADeSik
- Moderator
U mnie w firmie Mozilla rulez! :)
Des pisze:Z drugiej strony - to ma byc strona biznesowa, a wiemy dobrze jakie sa REALIA korzystania z przegladarek i z alternatywnych rozwiazan korzystaja glownie ludzie znajacy sie na komputerach, informatycy, pasjonaci. Ogolnie niestety ten odsetek wynosi kolo 1% jesli nie mniej. Strefy biznesowe jednak to w 99.9% IE, ktory jest defaultowo instalowany...
Tu się nie zgodzę. Pracuję jako informatyk w dość sporej firmie (w sumie to jest ich kilka, ale jeden dział informatyczny
IE używam tylko sporadycznie a i to z wielką odrazą odkąd poznałem Mozillę.
- Yano
- Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32
Wszystko zalezy od podejscia i od tego jaki informatycy maja wplyw na firme i to czego sie tam uzywa. Zreszta to tez swiadczy o poziomie "informatykow" w niektorych firmach i niestety nie swiadczy to dobrze.
Najwazniejsze jest uzywac tego co jest po prostu wygodne, sprawnie dziala i nie sprawia problemow. Druga kwestia sa tez przyzwyczajenia.
Nie rozumiem tylko wszelkich 'krucjat' przeciwko MS, bo akurat IE to jeden z nielicznych produktow MS do ktorego nie mam wiekszych zastrzezen, ani zadnych z nim problemow.
A co do standardow - faktycznie - najprostsze rozwiazanie i najpowazniejszy argument
Najwazniejsze jest uzywac tego co jest po prostu wygodne, sprawnie dziala i nie sprawia problemow. Druga kwestia sa tez przyzwyczajenia.
Nie rozumiem tylko wszelkich 'krucjat' przeciwko MS, bo akurat IE to jeden z nielicznych produktow MS do ktorego nie mam wiekszych zastrzezen, ani zadnych z nim problemow.
A co do standardow - faktycznie - najprostsze rozwiazanie i najpowazniejszy argument
- Des
Des pisze:Kwestia jest troche inna - zlecilem wykonanie strony i nie wyswietla sie poprawnie w mozilli, ale dziala poprawnie w IE i Operze.
Do konca nie rozumiem o co chodzi Ci w tym stwierdzeniu ale od siebie skomentuje. Po piewsze zla firme wybrales, ktora - trzeba jasno powiezdiec - nie zna sie na prawidlowym robieniu stron. Po drugie jesli chodzi o poprawne dzialanie to zazwyczaj jesli strona zle "widziana" jest przez Mozille to i Opera (tym bardziej) sobie z nia nie radzi (wiec zadko poprawne jest stwierdzenie, przytoczone przez Ciebie "dziala poprawnie w IE i Operze").
Des pisze:Tworca tej strony twierdzi ze byloby niezmiernie trudne i czasochlonne dostosowywanie jej do roznych przegladarek.
Jest dokladnie odwrotnie. Idea tworcow Mozilli (zwana Ewangelizajca) ma na celu zredukowanie pracy webmasterom. A kluszem do wszystkiego jest W3C. Moge powiedziec, ze jesli strona przejdzie przez walidator W3C w 90% (podkreslam: obromna wiekszosc) bedzie dzialala w IE i w 99,9% bedzie dzialala w Mozilli. Wiec pytam po co robic "strony pod IE" skoro wiaze sie to z tym ze inni jej poprawnie nie zobacza skoro mozna robic "strony pod W3C (lub jak kto woli pod Mozille)" i bedza one dzialac we wszystkich przegladarkach.
Des pisze:Jakiej argumentacji najlepiej uzyc? Czy to oznacza ze ta osoba slabo zna sie na tym co robi?
Tak, calkowicie.
Tutaj tylko dodam, ze bledne jest myslenie, ze nikt dla tych "kilku" osob dostosuje strone np do Mozilli. Jako przyklad podaje setki wielkich portali zagranicznych (a wlasnie na nich staramy sie wzorowac, bo jest na czym). A i w naszym kraju tez sa sukcesy. Zeby daleko nie szukac wystarczy przejrzec te forum, na ktorym wies zalatwionych kilkanascie takich spraw. Bardziej powazne strony tez sie dostosowaly: http://mozillapl.org/index.php?name=Moz ... ght=polska
Jak widac giganci si dostosowuja bo wyznaja zasade "klient (kazdy) nasz pan" wiec co najmniej smieszne sa stwierszenia doradcow malych firm "co mnie obchodzi mnieszsc".
Des pisze:Ogolnie niestety ten odsetek wynosi kolo 1% jesli nie mniej. Strefy biznesowe jednak to w 99.9% IE, ktory jest defaultowo instalowany...
Tutaj sie nie zgodze. Wiem rozmawianie o procentach jest trudne, bo kazdy moze dysponowac roznymi danymi ale widzialem wiele rankingow, ankiet, logow z serwerow i nigdy Mozilla nie miala 0.1 %
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Wróć do Standardy WWW i źle działające strony