MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Parametry alt i title

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Parametry alt i title

Postautor: Wojciech » 25 października 2002, 22:31

Przeglądarka: -

Do niedawna na stronach internetowych, wykonywanych przeze mnie, z upodobaniem wykorzystywałem parametr alt w obrębie img ... do zamieszczania nie tylko tradycyjnego tekstu alternatywnego, lecz również do innych informacji, podpowiedzi, czasami komentarzy, mniej lub bardziej dowcipnych, itp. Było to widoczne w M$ i NN. Od wersji NN bodajże 6 już to nie działa. Wyszperałem, że należy użyć title. Nie wiem, co na to teoria, ale w praktyce jest w porządku.

Natomiast w Kompozytorze nie ma możliwości automatycznego wprowadzania tego parametru (w odróżnieniu od alt) - jest to dobrze ukryte w: Właściwości obrazka > Zaawansowana edycja. Czy nie byłoby lepiej wprowadzić to już w Właściwościach obrazka?

I drugi problem, już tu sygnalizowany: wielkość czcionki. Przy pracy w dużej rozdzielczości jest ona po prostu za mała i nigdzie nie ma możliwości jej zwiększenia.

Pozdrawiam wszystkich!
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Re: Parametry alt i title

Postautor: E2rd » 26 października 2002, 09:14

Wojciech pisze:Wyszperałem, że należy użyć title. Nie wiem, co na to teoria, ale w praktyce jest w porządku.

Teoria też mówi, że w porządku - takie jest zalecenie W3C. A Kompozytor faktycznie nie ułatwia w tym zakresie pisania zgodnie ze standardami... :(

Wojciech pisze:wielkość czcionki. Przy pracy w dużej rozdzielczości jest ona po prostu za mała i nigdzie nie ma możliwości jej zwiększenia.

W wersjach 1.2 jest już normalna (przynajmniej u mnie wygląda jak 12pt).
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Konrad » 26 października 2002, 10:52

Wojciech pisze:Wyszperałem, że należy użyć title. Nie wiem, co na to teoria, ale w praktyce jest w porządku.

alt - (ang. alternative) - telst alternatywny, ktory ma sie wyswietlac tylko jesli obrazek nie moze sie zaladowac

title - jak sama nazwa wskazuje tytul opisujacy obrazek

ale mozesz chyba spokojnie stosowac nadal alt. w nowszych Mozillach domyslnie wlaczona jest opcja 'wysiwetlaj tekst alternatywny jesli nie jest zdefiniowany par. title'
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38

Postautor: quiris » 26 października 2002, 11:22

Konrad pisze:
ale mozesz chyba spokojnie stosowac nadal alt. w nowszych Mozillach domyslnie wlaczona jest opcja 'wysiwetlaj tekst alternatywny jesli nie jest zdefiniowany par. title'

Domyślnie jest wyłączona. I raczej radziłbym Ci "niespokojnie" używać alt. Oficjalna specyfikacja W3C zaleca używanie title
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: Domel » 26 października 2002, 12:42

E2rd pisze:Teoria też mówi, że w porządku - takie jest zalecenie W3C. A Kompozytor faktycznie nie ułatwia w tym zakresie pisania zgodnie ze standardami... :(

Nie, nie kompozytor jak najbardziej wspiera w3c. Zeby daleko nie szukac to np. ten alt jako jedyny mi znany edytor graficzny wymusza wpisanie alternatywnego tekstu (przypominam, ze alt misi byc w kazdym img a title nie).
A jesli chodzi o to ze w opcjach nie mozna ustalic wartosci title to jakies nie oprozumienie!!! W oknie Image Properties nalezy wcisnac przycisk Advanced Edit i normalnie mozna wpisac title (nie chcem juz pisac ze mozna to zrobic recznie). Uwazasz, ze Kompozytor nie ulatwia pisania zgodnie ze standardami? To mam pytanie ktory kolwek edytor graficzny robi to lepiej od Kompozytora? FrontPage (takze Ekspres) - kompletnie niezgodny z W3C, Dreamwaver - to samo jest "zgodny z przegladarkami" ale kompletnie nie zgodny z w3c. Nie zrozmum mnie zle mi nie chodzi o to ze Kompozytor to najlepszy program na rynku. Chodzi mi o to ze jak zrobisz strone w Kompozytorze i przeskanujesz ja walidatorem to bedzie wszystko OK a jak zrobisz w innym dowolnym programie, ktory uwazany powszechnie za lepszy (najlepszy), nie bedziesz mial takiego efektu (oczywiscie bez recznej ingerencji w kod).
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Konrad » 26 października 2002, 15:46

tak przy okazji: jest jakis skrot klawiaturowy aby przemieszczac sie miedzy zakladkami podglad/kod itp? bo jak pisze w kodzie, wcisne ctr+S to mi przeskakuje do widoku wysiwyg.

p.s. a jesli chodzi o domyslnosc wlaczenia wyswietlania alt gdy nie ma title: nigdy tego nie wlaczalem a Mozilla mi wysiwetla. i pod win i pod lin
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38

Postautor: KLAPEK » 26 października 2002, 18:22

Domel pisze:Nie, nie kompozytor jak najbardziej wspiera w3c. Zeby daleko nie szukac to np. ten alt jako jedyny mi znany edytor graficzny wymusza wpisanie alternatywnego tekstu (przypominam, ze alt misi byc w kazdym img a title nie).
A jesli chodzi o to ze w opcjach nie mozna ustalic wartosci title to jakies nie oprozumienie!!! W oknie Image Properties nalezy wcisnac przycisk Advanced Edit i normalnie mozna wpisac title (nie chcem juz pisac ze mozna to zrobic recznie). Uwazasz, ze Kompozytor nie ulatwia pisania zgodnie ze standardami? To mam pytanie ktory kolwek edytor graficzny robi to lepiej od Kompozytora? FrontPage (takze Ekspres) - kompletnie niezgodny z W3C, Dreamwaver - to samo jest "zgodny z przegladarkami" ale kompletnie nie zgodny z w3c. Nie zrozmum mnie zle mi nie chodzi o to ze Kompozytor to najlepszy program na rynku. Chodzi mi o to ze jak zrobisz strone w Kompozytorze i przeskanujesz ja walidatorem to bedzie wszystko OK a jak zrobisz w innym dowolnym programie, ktory uwazany powszechnie za lepszy (najlepszy), nie bedziesz mial takiego efektu (oczywiscie bez recznej ingerencji w kod).

co do zgodnosci KS z W3C to musze przyznac racje i powiedziec, ze na tym polu jest on rewelacyjny :lol:
kiedy dostosowywalem swoja stronke do w3c i doszedlem do txt mojej pracy mgr - juz sie mialem poddac /300kb i kilkaset ;) bledow/ -> tu na ratunek przyszedl mi KS - otworzylem w nim plik zrobilem jedna spacje - zapisalem i... poprawil 99,9% bledow 8) - pozostalych kilka poprawilem sam.
mimo ze nadal pisze w Notatniku to jednak znajomym zachwalam KS, jak i sama Mozille oczywiscie :P
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: Olhado/256 » 20 lutego 2003, 17:13

Dlatego właśnie jestem przeciwny pozwalaniu ludziom pisać na forum bez zalogowania - patrz: dwa poprzednie posty. :evil:
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Admin, do dzieła!

Postautor: Wojciech » 21 lutego 2003, 00:11

Na szczęscie mamy przecież Admina! Tu i ówdzie ma trochę do pokasowania :D .
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: dls » 21 lutego 2003, 00:54

Olhado/256 pisze:Dlatego właśnie jestem przeciwny pozwalaniu ludziom pisać na forum bez zalogowania - patrz: dwa poprzednie posty. :evil:

Muszę cię zmartwić. Po zalogowaniu można rówież wysyłać takie posty. :wink:
dls

Z nami od: 12 maja 2002, 20:12

Postautor: Olhado/256 » 21 lutego 2003, 11:02

dls pisze:Muszę cię zmartwić. Po zalogowaniu można rówież wysyłać takie posty. :wink:

Ale przynajmniej wiadomo kogo opieprzyć :P
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

gry

Postautor: boss » 03 maja 2006, 17:31

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; Neostrada TP 6.1)

Olhado/256 pisze:Dlatego właśnie jestem przeciwny pozwalaniu ludziom pisać na forum bez zalogowania - patrz: dwa poprzednie posty. :evil:
:evil: ja uważam że to żle
boss

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony