MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

problem z javą

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

problem z javą

Postautor: vasart » 05 marca 2002, 10:37

Przeglądarka: -

taka dziwna sprawa: gdy wchodzę na stronę http://www.rav.uplink.pl/
zamiast przycisków widzę ładne okienko z ikonką cobym zassał jakiś plugin' po kliknięciu ściąga się jave ze ftp netscape, instaluję i .... nic. ani restart ani ponowna instalacja nie daje. ki diabeł?
ps. podobne dziwne efekty dzieją się czasem z flashem ale tu już zupełnie nie mogę załapać o co chodzi bo na tak samej stronie czasem działa a czasem nie :-?
Ostatnio zmieniony 05 marca 2002, 15:44 przez vasart, łącznie zmieniany 1 raz
vasart

Z nami od: 22 lutego 2002, 17:04

problem z javą (chyba)

Postautor: GmbH » 05 marca 2002, 13:06

vasart pisze:taka dziwna sprawa: gdy wchodzę na stronę http://www.rav.uplink.pl/
zamiast przycisków widzę ładne okienko z ikonką cobym zassał jakiś plugin' po kliknięciu ściąga się jave ze ftp netscape, instaluję i .... nic. ani restart ani ponowna instalacja nie daje. ki diabeł?
ps. podobne dziwne efekty dzieją się czasem z flashem ale tu już zupełnie nie mogę załapać o co chodzi bo na tak samej stronie czasem działa a czasem nie :-?

Applet działa bez problemu z Java wersja 1.4.0 (http://java.sun.com/). Proszę także sprawdzić czy wtyczka jest wymieniona na stronie Mozilla->Pomoc->O wtyczkach. Flash (wersja 5 i 6 beta) - nie widzę żadnych problemów - bannerek za każdym razem jest prawidłowo pokazywany :) Gdyby nadal były jakieś problemy to proszę nas poinformowac ;)
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

zdecydowanie

Postautor: vasart » 05 marca 2002, 15:45

nie działa; instalacja jawy 1.4 nic a nic nie dała :evil: a jeśli miała być na liście wtyczek to jej tam nie ma
vasart

zdecydowanie

Postautor: GmbH » 05 marca 2002, 19:36

vasart pisze:nie działa; instalacja jawy 1.4 nic a nic nie dała :evil: a jeśli miała być na liście wtyczek to jej tam nie ma

Jakiego systemu używasz? Jaka wersja Mozilli?
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Java

Postautor: GabrielBaines » 05 marca 2002, 21:40

Sprawdzilem stronę http://www.rav.uplink.pl/ i menu z lewej strony chodzi bez problemu z Mozilla 0.9.7 + JDK 1.4 (Aczkolwiek chwile trawalo zanim applet sciagna wszystkie obrazki).
Podejrzewam wiec, ze prawdopodobnie nie masz poprawnie zainstalowanego pluginu w swojej Mozilli.

Jesli uzywasz Windows, proponuje nastepujaca procedure:

1. Upewnijmy sie, ze w ogole masz Java Plugi. W tym celu wejdz do Control Panelu, znajdz ikonke z filizanka podpisana Java Plugin i uruchom. Jesli uruchomi sie konfiguracja pluginu, to OK, jesli nie, powtorz instalacje Javy

2. Zakladajac ze udalo sie doprowadzic do tego, ze plugin w Control Panelu startuje, to czas pokazac go Mozill. Zrobimy to tak:

a) znajdz katalog bin w swojej instalacji Javy (np: c:\jdk1.4\jre\bin),
(jesli nie mozesz go znalezc, to po prostu zrob find pliku NPJava11.dll na wszystkich dyskach)

b) Majac juz katalog bin swojej Javy, skopiuj wszystkie pliku dll, ktorych nazwa zaczyna sie od NP, do katalogu plugins Mozilli. Tych dll-i powinno byc 5.

c) Przestartuj Mozille i zobacz, czy Jave widac w pluginach

Jesli uzywasz Linuxa, to sprawa jest (jak to zwykle w Linuxie) duzo prostsza: po prostu rejestrujesz libjavaplugin_oji140.so programikiem regxpcom, ktory przychodzi z Mozilla.
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

bardzo wielkie

Postautor: vasart » 06 marca 2002, 09:04

dzięki :D, bo już się bałem że będę musiał używać mi$ia :o
pytanie tylko czemu to się nie zrobiło automatycznie? albo gdzie jest napisane jak to zrobić samemu? :roll:
vasart

Postautor: GabrielBaines » 06 marca 2002, 10:43

vasart pisze:dzięki :D, bo już się bałem że będę musiał używać mi$ia :o
pytanie tylko czemu to się nie zrobiło automatycznie? albo gdzie jest napisane jak to zrobić samemu? :roll:

Nie zrobilo sie automatycznie przy instalacji Javy, ponieważ Java Plugin oficjalnie obsługuje tylko dwie przeglądarki: IE oraz Netscape 6. W Panelu Sterowania, po kliknięciu na konfigurator do Java Plugin a następnie wybraniu zakładki 'Browser' możesz zażyczyć sobie zainstalowanie autmatyczne pluginu w IE lub Netscape 6. Niestety w przypadku Mozilli trzeba to sobie zrobic ręcznie.
Byc może jeśli dostatecznie dużo użytkowników będzie męczyc w tej sprawie Sun-a, to w następnej wersji Java Plugin-u pojawi się też na liscie Mozilla.

Jak to zrobić samemu napisane jest w Release Notes do Mozilli:
http://www.mozilla.org/releases/mozilla0.9.8/#java

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

ughm

Postautor: vasart » 06 marca 2002, 11:41

no i jest wyjaśnienie dlaczego mozilla ma tak małą popularność:
jak przeciętny użytkownik ma to zrobić?
a np ja nie mam czasu ni ochoty szukać takich informacji bo też coraz częściej wychodzę z załozenia że komputer jest dla mnie a nie ja dla komputera. ehhh życie jest ciężkie :(
vasart

Mozilla i Java

Postautor: GabrielBaines » 06 marca 2002, 11:42

Po przejrzeniu Bugzilli i BugParade okazuje się, że zarówno Sun jak i developerzy Mozilli są świadomi problemu.

O rozwoju prac najłatwiej można się dowiedzieć śledząc bug 100393 w Bugzilli. Jego odpowiednik w BugParade na Sunie to 4627662

Niestety jak to często bywa w przypadku problemów na styku dwóch produktów, nie bardzo wiadomo czy problem powinien zostać rozwiązany po stronie Mozilli czy Javy.

Prawdopodobnie nie obejdzie się bez modyfikacji z obydwu stron, ponieważ (przynajmniej moim zdaniem) należałoby poprawnie obsłużyc nastepujace przypadki:

1) Instalacja JDK/JRE w przypadku już zainstalowanej Mozilli powinna wykryć Mozille i zaproponować wpięcie pluginu (to ewidentnie musiałby zrobić Sun w swoim installerze)

2) Instalacja Mozilli w przypadku już zainstalowanego JDK/JRE powinna wykryć Jave i zaproponować wpięcie pluginu (to oczywiście powinno byc zrobione w instalce do Mozilli)

3) Pożenienie już zainstalowanej Javy z juz zainstalowana Mozilla, np. za pomocą chcekboxu w konfiguratorze do Java Pluginu, jak to ma miejsce w przypadku IE i N6 (tu znów piłka po stronie Suna)

4) I wreszcie typowy scenariusz, czyli instalacja pluginu w Mozilli po napotkaniu na applet na stronie.

Miejmy nadzieje ze Mozilla/Netscpe/Sun sie dogadaja, a tymczasem pozostaje nam robienie tego ręcznie.

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

problem z javą cd

Postautor: vasart » 13 marca 2002, 08:06

po instalacji wersji 0.9.9pl (win) znowóż nie działa java :( (a raczej działa ale nie zawsze; dla przykładu znowóż ta sama strona http://www.rav.uplink.pl/)
pliki są, w informacji o wytczkach jest a nie działa :-?
przeinstalowanie javy i mozilli nic nie daje
vasart

Re: problem z javą cd

Postautor: GabrielBaines » 13 marca 2002, 19:17

Masz rację, tym razem rzeczywiście nie działa i wygląda to na problem z Mozillą 0.9.9 (niekoniecznie polską).

Zgłosiłem do Bugzilli, stan prac możesz śledzić oglądając błąd 130605.

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Poprawione

Postautor: GabrielBaines » 26 marca 2002, 22:14

Vasart, według Bugzilli zauważony przez Ciebie błąd jest juz poprawiony. Jeśli zainstalujesz sobie aktualny trunk (np. biorąc ostatni nightly build) interesująca Cie witryna powinna już działać bez problemu.

Ale uwaga: jak możesz przeczytać tutaj, w najnowszych trunk'ach nie działają polskie ustawienia językowe. Tak więc jeśli nie chcesz rezygnować z polskiego języka w swojej ulubionej przegladarce, będziesz musiał albo poczekać na 1.0 i langpack do niej, albo przekonać developerów MozillaPL, żeby zrobili langpack kompatybilny z ostatnimi zmianami w Mozilli.

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Postautor: vasart » 27 marca 2002, 09:46

Dzięki za info.
vasart

Re: ughm

Postautor: rob8043 » 30 września 2006, 21:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.12) Gecko/20050915

vasart pisze:no i jest wyjaśnienie dlaczego mozilla ma tak małą popularność:
jak przeciętny użytkownik ma to zrobić?
a np ja nie mam czasu ni ochoty szukać takich informacji bo też coraz częściej wychodzę z załozenia że komputer jest dla mnie a nie ja dla komputera. ehhh życie jest ciężkie :(

zdecydowanie jestem tego samego zdania,bardzo sie ucieszylem z tej mozilli jednak coraz wieksze problemy z otwieraniem stron itp zniechecają,zainstaluj to,zrób tamto ... to bez sensu !!
rob8043

Z nami od: 30 września 2006, 21:36

Postautor: lemiel » 02 października 2006, 08:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.8.0.7) Gecko/20060910 SeaMonkey/1.0.5

Ale to było 4 lata temu. Zmieniło się tak dużo, że raczej nie ma na co narzekać.
lemiel

Z nami od: 18 maja 2004, 07:09

Java

Postautor: joda » 12 grudnia 2006, 10:15

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

Zainstalujcie do WIN XP------j2re1_4_2_05windowsi586piftw
joda

Re: Java

Postautor: Katoda » 13 grudnia 2006, 09:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.0.8) Gecko/20061030 SeaMonkey/1.0.6

joda pisze:Zainstalujcie do WIN XP------j2re1_4_2_05windowsi586piftw

Tak z ciekawości zapytam, czemu polecasz edycję Javy sprzed dobrych 3 albo 4 lat ? Jest w czymś lepsza od 1.5.0.09 STĄD ?
BTW, TUTAJ jest już Java 6 ;)
Roman
katoda(znaczek)poczta.onet.pl
(znaczek)=@
Katoda

Z nami od: 12 września 2002, 13:42

Postautor: Water » 12 stycznia 2007, 18:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.8.0.9) Gecko/20061211 SeaMonkey/1.0.7

"Click here to get the plugin" mam to praktycznie na każdej stronie z filmikiem który chciałbym obejrzeć. Seamonkey mam najnowszą i jave też mam najnowszą i jak to zgrać razem? Przegrałem te 5 plików npjava11 itd do seamonkey plugin i tez nie działa.

Pisze w tym temacie bo w sumie jest o tym. :D
Water

Postautor: E2rd » 12 stycznia 2007, 20:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.8.0.9) Gecko/20061211 SeaMonkey/1.0.7

Water pisze:"Click here to get the plugin" mam to praktycznie na każdej stronie z filmikiem który chciałbym obejrzeć.

Do filmików na stronach zazwyczaj jest potrzebny Flash. Nie każdy plugin to java :D
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Water » 13 stycznia 2007, 00:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.8.0.9) Gecko/20061211 SeaMonkey/1.0.7

Dobrze wiedzieć :D
Ale w takim razie co trzeba zrobić czy zainstalować żeby mi te "Click here to get the plugin" (opatrzone puzlem na środku) zniknęły? :D
Jakiś plugin do seamonkey czy wogóle inny program?
Water

Następna

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite