MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Proctor - chyba się poddam. :-(

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Proctor - chyba się poddam. :-(

Postautor: Gość » 01 lutego 2003, 22:46

Przeglądarka: -

Za nic nie mogę uruchomić Proctora, niby w preferencjach się zmienia, ikona przełącznika proxy też jest, a spoofing i tak nie działa. W wersji 1.2 działał teraz w 1.3a zachciało mi się go z nowu i już nie działa. Reinstalacja Mozilli, łącznie z wycinaniem wszystkich katalogów nic nie daje. W konsoli JavaScript pojawia się natomiast pełno takich błędów:
Błąd: [Exception... "Not enough arguments [nsIHttpChannel.setRequestHeader]" nsresult: "0x80570001 (NS_ERROR_XPC_NOT_ENOUGH_ARGS)" location: "JS frame :: chrome://proctor/content/proxySpoof.js :: anonymous :: line 62" data: no]
Plik źródłowy: chrome://proctor/content/proxySpoof.js
Linia: 62

Na Javascripcie się kompletnie nie znam, tak więc nie mam zielonego pojecia o co mu może chodzić. Poradźcie coś bo mi już ciśnienia skacze. ;-)
Całość pracuje na WinXP.
Gość

Postautor: KLAPEK » 02 lutego 2003, 11:43

Nie łam się, u mnie na 1.2.1, 1.3a, 1.0.2 na windzie i na linie ;) też mam podobnie, wszystko zaznaczone jak trzeba, nawet kilka wejść i wyjść z przeglądarki, by załapało i nic; czasami działa, potem już nie i cały czas pokazuje mój IP, mimo że zaznaczone jest maskowanie /na stronie gemal.dk oczywiście/, a czasami wyskakuje mi taki komunikat jak u Ciebie.
Już nie wiem co jest, poddałem się i nie maskuję ;)
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Re: Proctor - chyba się poddam. :-(

Postautor: GabrielBaines » 02 lutego 2003, 18:09

Anonymous pisze:W konsoli JavaScript pojawia się natomiast pełno takich błędów: Błąd: [Exception... "Not enough arguments [nsIHttpChannel.setRequestHeader]"

To oznacza, że w wersji 1.3 chłopcy zmienili interface nsIHttpChannel dodając kolejny argument do metody setRequestHeader. Ponieważ z niewiadomych powodów nie pozostawili poprzedniej wersji (z mniejszą liczba argumentów), więc wszystkie komponenty uzywajace tej metody przestały działać.

Cóż, jak bede miał chwile czasu to dostosuję Proctora do tej zmiany, ale nie zanosi sie na to w najbliższej przyszłości. Na całe szczęście Proctor jest open-source więc tak naprawdę każdy może wprowadzić te poprawkę. Źródła dostepne są w CVS mozillapl.org.
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

Postautor: Darek » 02 lutego 2003, 20:48

Ja tego na pewno nie zrobię. ;-)
Pozostanie mi poczekać.
Darek

Z nami od: 14 maja 2002, 22:03

Postautor: GabrielBaines » 16 lutego 2003, 23:01

Mam już poprawioną wersję, działająca ze starym i nowym (Mozilla 1.3) interfejsem nsIHttpChannel. Jak potestuje przez parę dni i wszystko będzie OK, to udostępnię.
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Postautor: GabrielBaines » 06 marca 2003, 23:24

No i juz jest: http://mozillapl.org/pobierz
Powinien działać poprawnie zarówno z 1.3 jak i ze starszymi.
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Postautor: hADeSik » 06 marca 2003, 23:37

podoba mi sie - dzięki!

fajnie, że widać czy mnie maskuje, bo ostatnio 'samoczynnie' mi przeskakiwało maskowanie...

jak będzie działać to sie okaże - tą wersję to mam z 5 minut ;)

przydałaby mi się możliwość zdefiniowania kilku fałszywych IP i przełączanie między nimi - jest szansa na coś takiego? przełącznik juz mam ;)
hADeSik
Moderator

Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18

Postautor: GabrielBaines » 07 marca 2003, 07:51

hADeSik pisze:przydałaby mi się możliwość zdefiniowania kilku fałszywych IP i przełączanie między nimi - jest szansa na coś takiego?

Pomysł jest dobry i kiedys może nawet zostanie zrealizowany :), ale na razie z braku czasu ograniczam sie do poprawiania błędów.
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Postautor: KLAPEK » 07 marca 2003, 08:24

GabrielBaines pisze:No i juz jest: http://mozillapl.org/pobierz
Powinien działać poprawnie zarówno z 1.3 jak i ze starszymi.

Pobrałem, zainstalowałem i nadal u mnie nie działa :-? -> spraqwdzałem na tej stronce: http://gemal.dk/browserspy/ip.cgi
Czy coś muszę w profilu pogrzebać, skasować, bo już sam nie wiem. Widzę przełącznik Spoofingu, ustawiony na maskowanie, obok mam tarczę - własne ustawienia proxy, w Preferencjach Proctor ma numerek 1 -> co jeszcze muszę zrobić ?
Acha MozillaPL 1.0.2 + win98se
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: GabrielBaines » 07 marca 2003, 10:44

Ustaw przełączniki tak, aby:
1) Przełącznik 2 lub 3 komputerki powinien być ustawiony na 3 komputerki (czyli włączony spoofing)
2) Przełącznik tarcza/błyskawica powinien być ustawiony na błyskawice (czyli proxy wyłączone).

Jak już wiele razy pisałem najlepiej uzywac albo proxy, albo proxy spoofing. Obydwa na raz nie bardzo mają sens.
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Postautor: KLAPEK » 07 marca 2003, 11:55

GabrielBaines pisze:Ustaw przełączniki tak, aby:
1) Przełącznik 2 lub 3 komputerki powinien być ustawiony na 3 komputerki (czyli włączony spoofing)
2) Przełącznik tarcza/błyskawica powinien być ustawiony na błyskawice (czyli proxy wyłączone).

Jak już wiele razy pisałem najlepiej uzywac albo proxy, albo proxy spoofing. Obydwa na raz nie bardzo mają sens.

OK, zatem ustawiłem sobie tak:
widzę 3 komputerki, dymek podpowiedzi Spoofing jako...; obok mam błyskawicę ;) i... nadal nic :-? -> wyczyściłem kesz, i pamięć, zamykałem i otwierałem Jaszczura i dalej to samo
(w domq sprawdzę na 1.2.16win98se i 1.3a +linux)
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: GabrielBaines » 07 marca 2003, 13:21

Przełączniki masz poustawiane OK. Powinno Ci działac.

Jeśli jednak ciągle nie działa, to możesz:

a) zobaczyc na konsole JavaScript - jeśli coś w Proctorze sie sypie, to tam pojawia sie informacja o błędzie.

b) jeśli masz taka mozliwosc, wejśc na dowolna stronę pokazująca nagłówki żądania HTTP. Z włączonym spofingiem powinno wśród nagłówków być "X-Forwarded-For: xxx.xxx" gdzie xxx.xxx to fałszywe IP.
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Postautor: KLAPEK » 07 marca 2003, 14:31

GabrielBaines pisze:Przełączniki masz poustawiane OK. Powinno Ci działac.

Jeśli jednak ciągle nie działa, to możesz:

a) zobaczyc na konsole JavaScript - jeśli coś w Proctorze sie sypie, to tam pojawia sie informacja o błędzie.

b) jeśli masz taka mozliwosc, wejśc na dowolna stronę pokazująca nagłówki żądania HTTP. Z włączonym spofingiem powinno wśród nagłówków być "X-Forwarded-For: xxx.xxx" gdzie xxx.xxx to fałszywe IP.

Ok, odpaliłem konsolkę Javy i... zwis Jaszczura -> 3 króli, odpalam Moz, konsolkę Javy (teraz poprawnie) nic w niej nie mieszam i... na stronie gemala widzę zamaskowany adres :o - sam nie wiem czemu teraz zadziałało, dlatego, że odpalona konsolka :-?
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: hADeSik » 07 marca 2003, 14:50

to są te czary o których pisałem - też tak mam (raz maskuje, raz nie - niestety liczba komputerków nie jest miarodajnym wyznacznikiem).

na stronie gemal'a (gdy spoofing działa) pokazuje mi IP serwera proxy, a w nagłówkach wysyła HTTP_X_FORWARDED_FOR = falszywae IP, prawdziwe IP
hADeSik
Moderator

Postautor: GabrielBaines » 07 marca 2003, 17:23

Wszystko co spoofing robi, to dodaje jeden nagłówek X-Forwarded-For, z fałszywym IP. To, czy skrypt na serwerze da sie nabrać, czy tez nie, niestety zależy juz od skryptu.

Jest mozliwe, że nawet jeśli proctorowy spoofing wstawi fałszywe IP, to jakies wredne proxy po drodze doda jeszcze do nagłówka nasze prawdziwe IP i wtedy pupa zbita. Dokładnie tak dzieje się w przypadku podanym przez hADeSika - Proctor zadziałał (stąd obecność fałszywego IP), ale niestety połączenie szło przez proxy, które zdradziło prawdziwe IP (stąd drugie IP w X-Forwarded-For). Dlatego ciągle powtarzam, żeby nie uzywac równocześnie spoofingu i proxy, bo proxy bardzo często dopisują do X-Forwarded-For prawdziwe IP i w ten sposób spoofing traci swój efekt. Dokładnie tak ma hADeSik.

Ogólnie jest tak, że liczba komputerków JEST miarodajnym wyznacznikiem tego, czy spoofing (czyli dokładanie nagłówka X-Forwarded-For z fałszywym IP) działa. Natomiast oczywiście nie pokazuje, czy ktos po drodze (czyli proxy), nas nie wsypał :) Nie pokazuje też, czy serwer dał się nabrać, bo nie każdy serwer sprawdza ten nagłówek.
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Postautor: hADeSik » 07 marca 2003, 17:56

już kiedyś wyjaśniałem moją sytuację, ale napiszę jeszcze raz:

mam ustawione połączenie bezpośrednie (grom, błyskawice, czy jak to nazwiecie...)
w moim przypadku pewnie bruździ to jakie mam łącze, a nie jakie mam ustawione proxy...

nie zmienia to faktu, że raz mam maskowanie a raz nie mam (połączenie z tym samym skryptem na tym samym serwerze, z tego samego IP...)...

co do reszty się zgadzam...

proctor i tak mi się podoba ;)
hADeSik
Moderator

Postautor: GabrielBaines » 07 marca 2003, 18:05

hADeSik pisze:na stronie gemal'a (gdy spoofing działa) pokazuje mi IP serwera proxy, a w nagłówkach wysyła HTTP_X_FORWARDED_FOR = falszywae IP, prawdziwe IP

To ja sie już sie zgubiłem ;) Skoro jak piszesz nie uzywasz proxy, to dlaczego gemal pokazuje IP jakiegos serwera proxy? Moze jednak masz "po drodze" proxy, tylko o tym nie wiesz?
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Postautor: KLAPEK » 07 marca 2003, 18:33

Mam jeszcze pytanie odnośnie Linuxa - tu nie pojawia się przełącznig spoofingu :-?
Zainstalowałem na 1.3b w Spoofingu jest Proctor 1.0, ale w opcjach nie ma pola do zaptaszenia o przełączniku tak, jak w windzie. No i oczywiście mi nie działa (jakieś fatum :-? )
Mam zaznaczone maskowanie, próbowałem z piorunem, tarczą, tarczą i kółeczkiem ;) i nic, chociaż czasem samo jak np piszę posta na oo.pl działa i maskuje.
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: hADeSik » 07 marca 2003, 18:34

pokazuje IP serwera proxy z którego zazwyczaj korzystam - w momencie wykonywania testu mam ustawione połączenie bezpośrednie, ale możliwe, że jednak gdzieś przechodzę przez proxy zanim wyjde poza sieć przez którą łączę się z netem - nigdy nie chciało mi się dokładnie sprawdzać jak działa 'moja' sieć ...
hADeSik
Moderator

Postautor: GabrielBaines » 07 marca 2003, 18:52

KLAPEK pisze:Mam jeszcze pytanie odnośnie Linuxa - tu nie pojawia się przełącznig spoofingu :-?

A to ciekawe - bo testowałem tylko i wyłącznie na Linuxie ;) Powinno działać, ale skoro piszesz ze nie działa, to pewnie cos jest sknocone. Spróbuj usunąc XUL.mfasl, czasem pomaga.

Sam niedawno miałem śmieszny problem - pomimo przełączania języka między polskim i angielskim Proctor był ciagle po polsku. Nic nie pomagało, dopiero usunięcie XUL.mfasl.

Niestety Proctor ma takie problemy, ale nie mam pojęcia dlaczego.
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Następna

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite