MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Wysłałem (kolejny) list do Citibanku...

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Wysłałem (kolejny) list do Citibanku...

Postautor: Yano » 14 marca 2003, 10:42

Przeglądarka: -

...i czekam na odpowiedź.

Wkurzyłem się ostatnio :evil: , bo w prefbarze ustawiłem sobie UA na "Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)" i wszedłem na stronę Citibanku. Do tego przedreptałem całą witrynę od lewa do prawa i nie zauważyłem rozjeżdżania się, błędów itp. Więc czemu te młotki nadal blokują Mozillę?
Nie wiem czy brak zmian w kierunku udostępnienia stron dla szerszej rzeszy użytkowników jest spowodowany lenistwem czy też brakiem wiedzy osób za to odpowiedzialnych, ale w obu przypadkach należałoby się zastanowić nad zmianą kadry albo dodatkowymi szkoleniami (w przypadku lenistwa szkolenia raczej nie pomogą).

[...] znam większość standardowych odpowiedzi, typu: "nie planujemy obsługi nowych przeglądarek" czy "obsługiwane przeglądarki to...". Prosiłbym o przedstawienie tego listu (i innych podobnych) osobom mającym władze decyzyjne w Citibanku.

To tylko fragmenty, które napisałem pod wpływem adrenaliny. Nie wiem tylko, czy to coś da. Może dobrym rozwiązaniem byłoby bombardowanie nie skrzynek pocztowych ale telefonów? Może te wszystkie listy trafiają do człowieka, któremu zależy na tym, by nie trafiły wyżej, bo wie, że straci pracę? Proponuję na początek centralę banku: +48 22 6577200, +48 22 6904000. Może ktoś w wolnych chwilach pomęczy? :wink:
Ja dzisiaj jestem we wrednym nastroju i mógłbym kogoś (nie)chcący zwymyślać.
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: siegiel » 14 marca 2003, 17:07

moze napisz mi podobny list do ing bsk .. ;)
ie only ze wzgledu na wysokie bezpieczenstwo logowania i wymyslili sobnie jave VM
siegiel

Z nami od: 05 lutego 2003, 11:58

Postautor: Yano » 15 marca 2003, 21:38

siegiel pisze:moze napisz mi podobny list do ing bsk .. ;)
ie only ze wzgledu na wysokie bezpieczenstwo logowania i wymyslili sobnie jave VM

Heh... jak będę miał podobny nastrój co w piątek to może coś naskrobie :wink: . Jak pisałem ten swój miałem naprawde paskudny humor.

A co do bezpieczeństwa IE proponuje poszukać: na Forum ostatnio był wątek o testach dziur w przeglądarkach (dokładnie tutaj) Może podeślij do wspomnianego banku i zapytaj jak sie ma "wysokie bezpieczeństwo" IE do wyników testów. Ciekawe co odpowiedzą.

PS: A ja nadal czekam na odpowiedź z Citibanku. W sumie mają jeszcze trochę czasu, bo wysłałem list w piątek. Ale najpóźniej we wtorek zaczynam męczyc ich telefonicznie :evil: :wink:.
Yano

Postautor: mastyk » 15 marca 2003, 22:06

Uwielbiam gnębić Citibank, bo zamordowali mój ukochany handlobank! oczywiście napisałem do nich wytykając im kolejną lamerkę...
mastyk

Z nami od: 03 sierpnia 2002, 14:53

m$ie

Postautor: grimfang » 16 marca 2003, 03:55

nie zmienią bo pewnie systemy mają majkrosftu i umowa im zabrania
ff 1.0.4 osX 10.3.9

yo
grimfang

Z nami od: 09 czerwca 2002, 20:23

Re: m$ie

Postautor: E2rd » 16 marca 2003, 13:52

grimfang pisze:nie zmienią bo pewnie systemy mają majkrosftu i umowa im zabrania

Hę? Twierdzisz, że M$ podpisał z Citibankiem umowę, która nakazuje temu drugiemu blokować inne przeglądarki niż M$IE? Takie coś nadawałoby się do prokuratora / Urzędu antymonopolowego :evil:
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: grimfang » 16 marca 2003, 14:05

po prostu gdybam

mam znajomego który jest programistą w pewnej anonimowej duzej firmie piszacej oprogramowanie dla pewnego anonimowego prawie południowo amerykańskiego kraju

opowiadał mi że różne rzeczy zdarzają się przy uzgadnianiu stanardów

nakłania się ich do róznych rzeczy

można przeciez "zapomnieć" o tak egzotycznej przeglądarce jaka jest mozia albo netscape

a 4.7x? wsparcie dla trupa nie zaszkodzi, niech wiedzą że nasz ie 5 albo 6 jest lepszy, wystarczy porównać
ff 1.0.4 osX 10.3.9

yo
grimfang

Postautor: Gandalf » 16 marca 2003, 22:15

To juz na 100% sie nadaje do takiego urzedu :|
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: grimfang » 16 marca 2003, 23:54

eeeee
to kto w tym dzikim kraju będzie pisał oprogramowanie dla urzędów?

moze pozyskają go w ramach offsetu?
ff 1.0.4 osX 10.3.9

yo
grimfang

Postautor: Yano » 17 marca 2003, 08:00

mastyk pisze:Uwielbiam gnębić Citibank, bo zamordowali mój ukochany handlobank! oczywiście napisałem do nich wytykając im kolejną lamerkę...

Hmm... nie chcę być złośliwy, ale mam konto w Citi od ponad 5 lat i problemy zaczęły się po fuzji - czyli tak jakby przyszły razem z Handlobankiem :wink: .
Wcześniej wszystko było OK, ale jak się połączyli to na początek wszystkie moje dane teleadresowe zostały przywrócone do stanu po założeniu konta i musiałem dreptać do oddziału w celu skorygowania.
Co jeszcze wymyślą - nie wiem, ale jak tak dalej im będę wytykał niekompetencje, to mnie chyba wywalą :wink: .

PS: W obecnej sytuacji nie mam nic przeciwko gnębieniu Citibanku. Nawet daję swoje całkowite poparcie takim działaniom. A już jutro zaczynam dzwonić :evil: :wink: .
Yano

Postautor: emdej » 17 marca 2003, 09:40

nie mam co prawda z tym bankiem nic wspolnego, ale skoro jest akcja mozillowcow to podajcie numer telefonu :)
emdej

Z nami od: 03 lipca 2002, 13:40

Postautor: mastyk » 17 marca 2003, 09:45

oni nie byli do tego przygotowani. w Katowicach pogotowie zabrala kobietę, która dowiedziała się, że pieniądze z jej konta zginęły. ja przez 6 dni nie wiedziałem co się stało z jednym moim kontem. setki przykładów. ale Citi jest dużo gorszym bankiem jeżeli chodzi o obsługę klienta i wtedy opłaty. poza tym handlo miał dobry internet, a Citi poza tym, że ma brzydki, to robi takie rzeczy jak z Mozillą - dla mnie to jest grupa ignorantów zarządzanych przez Rabina z NY :)
mastyk

Postautor: Yano » 17 marca 2003, 09:48

emdej pisze:nie mam co prawda z tym bankiem nic wspolnego, ale skoro jest akcja mozillowcow to podajcie numer telefonu :)

Telefony masz na samym początku (mój post).
Yano

Postautor: emdej » 17 marca 2003, 09:50

Yano pisze:
emdej pisze:nie mam co prawda z tym bankiem nic wspolnego, ale skoro jest akcja mozillowcow to podajcie numer telefonu :)

Telefony masz na samym początku (mój post).

:oops: :oops: :oops:
dawno to bylo i juz nie pamietalem, a po pobieznym przejrzeniu nie zauwazylem.... a nie ma zadnego 800 albo 801 ? :)) jesli nie to jeszcze za to ich mozna zjechac :), rozumiem ze 22 to prosto do ich centrali ale na 800/801 maja obowiazek polaczyc z tym kim sie chce, w szczegolnosci ze swoim zwierzchnikiem !!!
emdej

Z nami od: 03 lipca 2002, 13:40

Postautor: Yano » 17 marca 2003, 10:09

mastyk pisze:oni nie byli do tego przygotowani.

To się zgadzam. Przygotowanie praktycznie zerowe.
mastyk pisze:Citi jest dużo gorszym bankiem jeżeli chodzi o obsługę klienta

Hmm... tu akurat bym polemizował, bo nigdy wcześniej nie miałem problemów. Dzwoniłem i załatwiałem sprawę. Nawet jak był okres, że nie korzystałem z konta i naliczyli mi opłaty (przez co zrobiło mi się kilkadziesiąt złotych na minusie :( ) to sami (!!!) później cofnęli wszystkie naliczone odsetki (za debet) i opłaty za ten okres.
mastyk pisze:handlo miał dobry internet, a Citi poza tym, że ma brzydki, to robi takie rzeczy jak z Mozillą

Nie wiem, jak było z internetem w handlo i w Citi wcześniej, bo nie korzystałem. Jak zacząłem korzystać w Citi Online to wydało mi się trochę jakieś takie dziwne (żona ma WBK i tam wygląda to bardziej przyjaźnie na dzień dobry), ale z czasem się przyzwyczaiłem.
W sumie system nie jest zły (jak się z nim oswoisz), ale zmuszanie do korzystania z trupa NS lub z dziurawego IE to mocne przegięcie :evil: .
mastyk pisze:dla mnie to jest grupa ignorantów

No, jeśli chodzi o przeglądarki to napewno. Powoli tracą moje zaufanie jako bank, co w efekcie doprowadzi do mojej rezygnacji z ich usług. Najpierw problemy po fuzji a teraz to. No ale zobaczymy, może się w końcu zreformują.
Yano

Postautor: Yano » 17 marca 2003, 10:14

emdej pisze:[...]
a nie ma zadnego 800 albo 801 ? :))

Jest. O ile dobrze pamiętam to 801 32 24 84 (lub jak kto woli 801 32 CITI :wink: ) Opłata jak za połączenie lokalne. Najpierw mamy automat a potem możemy wywołać jakąś panienkę :wink: do pogadanki.
Yano

Postautor: mastyk » 17 marca 2003, 10:21

Yano pisze:Nie wiem, jak było z internetem w handlo i w Citi wcześniej, bo nie korzystałem. Jak zacząłem korzystać w Citi Online to wydało mi się trochę jakieś takie dziwne (żona ma WBK i tam wygląda to bardziej przyjaźnie na dzień dobry), ale z czasem się przyzwyczaiłem.
W sumie system nie jest zły (jak się z nim oswoisz), ale zmuszanie do korzystania z trupa NS lub z dziurawego IE to mocne przegięcie

Serwis Citi był dla mnie jak powrót z autostrady między górami a morzem, na drogi przemysłowe w jakiejś fabryce. bardzo brzydki i ubogi :)
mastyk

Postautor: Yano » 22 marca 2003, 18:21

Właśnie powoli zbieram części uzębienia oraz szczęke z ziemi po tym jak gruchnęła z wielkim hukiem (aż sąsiad przybiegł pytać co się stało). :wink:

Postanowiłem sprawdzić środki na koncie, oczywiście spod Mozi z prefabrykowanym UA (na IE6 :) ). Oczywiście wszedłem na stronę Citi a także do ekranu logowania. Tylko nie dawała mi spokoju favikonka Netscape'a na stronie Citi. Zerknąłem na PrefBara i... moim oczom ukazał sie napis "Real UA". Czyli CitiBank wpuścił mnie! Moją Mozillę!!! I tak się zastanawiam, czy to moja Mozia tylko tak zadziałała, czy ktos jeszcze też może wejść jako UA:Mozilla 5.0 na serwis CitiOnline? Bo jeśli tak to by znaczyło, że w końcu dotarło do kogo trzeba i wprowadzili po dłuuuugim czasie konieczne zmiany :). Jakby jeszcze ktoś mógł to sprawdzić to możnaby w końcu zamknąć sprawę CitiBanku. :)

PS: jak kończyłem pisać wywaliło mi komunikat, że serwis jest chwilowo niedostępny, ale to mi się zdarzało nawet pod IE, więc raczej nie jest związane z Mozillą.
PS2: Nie zdążyłem wysłać, a już mi się udało wejść. Czyli ogłaszam, że CITIBANK działa w końcu pod Mozillą :D. Aaa.. dostałem jeszcze wiadomość Obsługi klienta:
Piotr Zglinski pisze:Dzień dobry,

Uprzejmie informuję, że obecnie Citibank Online dostępny jest z większości przeglądrek internetowych spełniających wymogi bezpieczeństwa. Nie są obsługiwane starsze wersje przeglądarek na przykład Explorer 4.0, Netscape poniżej 4.7. Nowe wersje Netscape nie są odrzucane przy wejściu na strony Citibanku.
Niemniej powyższa decyzja nie zmienia rekomendacji Citibanku co do przeglądarek współpracujących z serwisem.

Z poważaniem,
Dział Obsługi Klienta

No po prostu śmiech :lol: . Aż tyle czasu im zajęło zrozumienie, że Mozilla spełnia wymogi bezpieczeństwa :evil:. Ale rekomendują nadal dziurawego IE :lol: . No nic osiągneliśmi co chcieliśmy. Dodam, że oprócz listu, który do nich poszedł (fragmenty na początku wątku) słałem regularnie co wizytę nowe wiadomości do obsługi klienta. Chyba wreszcie im sie znudziło.

Można uaktualnić zestawienie serwisów obsługujących Mozillę :D .
Yano

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony