MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

[Błąd] - zakładki i linux

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

[Błąd] - zakładki i linux

Postautor: Pipi78 » 03 czerwca 2006, 13:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.12) Gecko/20050915

Witam,

na poczatku male wyjasnienie, wiem ze temat zakladek byl poruszany wielokrotnie ale nie znalazlam zadnego przypominajacego moj problem.

Mam mozille pl oraz system linux, dystrybucja ubuntu 6.06, poprzednio ubuntu 5.10. Jakies 2-3 tygodnie temu zaobserwowalam dziwny blad. Nagle przestalam miec mozliwosc dodawania nowych zakladek. Tzn strona dodawala sie, ale tylko na czas trwania aktualnej sesji, po ponownym uruchomieniu mozilli nie bylo sladu po zapisie w bookmarks - mialam stan sprzed dodania. Poczatkowo myslalam ze to wina systemu (troche w nim namieszalam). Przeinstalowalam system, na nowiutkim sformatowanym dysku zainstalowalam system i mozille. Dodalam bookmarks (z archiwum) i znow ZONK. Po ponownym uruchomieniu mozilla nie widzi dodanych zakladek. Nie przejelam sie tym, testowo dodalam wirtualna polske jako zakladke. Ponowne uruchomienie mozilli - znow fiasko. Nie ma ani moich bookmarks z importu ani tej nieszczesnej WP.

Nie jest to wina systemu, na laptopie znajomego dziala nadal na ubuntu 5.10 i tego gledu nie ma (na 6.06 rowniez nie).
w katalogu home/.mozilla nie odnalazlam pliku bookmarks - wyglada na to ze mozilla po prostu go nie tworzy i moze stad ten blad. ewentualnie moze wczytuje go z innego miejsca - wgranie tam bookmarks tez nie pomoglo.
Powoli koncza mi sie pomysly, a nie mam ochoty ani zmieniac przegladarki ani za kazdym otwarciem mozilli importowac bookmarks.
Zastanawiam sie nad ponowna reinstalka systemu, chociaz nie wiem czy cos da - bo od razu mam ten blad (system ma 2 dni po instalce i od 2 dni walcze).

moze ktos spotkal sie z tym problemem?
Prosze o pomoc
Pipi78

Z nami od: 03 czerwca 2006, 12:54

Postautor: Stef » 03 czerwca 2006, 13:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; GNU/Linux i686; pl-PL; rv:1.8.0.2) Gecko/20060405 SeaMonkey/1.0.1

Jaki to jest dokładnie program i jak był instalowany?
Sprawdź czy masz uprawnienia do zapisu plików w profilu.
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Re: [Błąd] - zakładki i linux

Postautor: E2rd » 07 czerwca 2006, 13:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.8.0.1) Gecko/20060130 SeaMonkey/1.0

Pipi78 pisze:w katalogu home/.mozilla nie odnalazlam pliku bookmarks

Nie wiem, czy nieprecyzyjnie się wyraziłaś, czy też rzeczywiście źle szukasz - ale profil jest w katalogu $HOME/.mozilla czyli ~/.mozilla. I jeszcze na dodatek poniżej są podkatalogi - chyba profiles/cośtamcośtam. http://mozillapl.org/pomoc/Profile

I dopiero tutaj możesz się spodziewać pliku bookmarks.html. Sprawdź jego prawa dostępu. Albo po prostu wykonaj:
Kod: Zaznacz cały
find ~/.mozilla -name bookmarks.html -type f -exec chmod 664 {} \;

Tylkoże jeśli odtwarzałaś profil z CD, to wszystkie pliki będą miały ten sam problem - że są tylko-do-odczytu...
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite