MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

RAMożerna Mozilla

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

RAMożerna Mozilla

Postautor: arsmageddon » 06 lutego 2003, 12:19

Przeglądarka: -

Internet mam przez tepsę, w związku z tym przy korzystaniu z sieci mam sytuacje,że dochodzę do 30 otwartych paneli ładujących się w tle. Jak reaguje na to Mozia? Systematyczne pożera RAM.
Nawet powrót do 1, 2 paneli nie zmienia sytuacji, ze po jakiś 2 h RAM-u pozostaje np 9M. Jedynym rozwiązaniem było zainstalowanie programu odzyskującego pamięć. Bez niego Mozia najzwyczajniej się wiesza.
Czy ktoś ma takie objawy?
Czy to specyfika Mozi?
Prze czy nie chodzi mi o to ile RAMu zajmuje Mozia przy uruchomieniu, a o rozciągnięte w czasie jego pożeranie.
Pozdrawiam
arsmageddon
arsmageddon

Z nami od: 29 listopada 2002, 10:50

Postautor: KLAPEK » 06 lutego 2003, 12:49

...chyba pomyliłeś dział :-? pożeranie ramu przez Jaszczura ma raczej niewiele wspólnego z Propagowaniem Mozilli ;)
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: arsmageddon » 06 lutego 2003, 12:55

Tak, sorki. Zorientowałem się już po "wyslij"
Pozdrawiam
arsmageddon
arsmageddon

Postautor: marcoos » 06 lutego 2003, 13:13

Jaki system? Ile ramu? Która wersja Mozilli? :)
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Gość » 06 lutego 2003, 18:09

w2k, 128 , 1.3a :)
Gość

Postautor: arsmageddon » 07 lutego 2003, 14:12

w2k, 128 , 1.3a :)
Pozdrawiam
arsmageddon
arsmageddon

Re: RAMożerna Mozilla

Postautor: mm_ » 07 lutego 2003, 18:11

Mysle, ze sam sobie odpowiedzialas :-)
System nie defragmentuje zwolnionych segmentow pamieci. Znaczy sie bugi w odzyskiwaczu odpadków (garbage collector) systemu. Jak by w rzeczywistosci ta pamiec byla zajeta to niczym bys jej nie odzyskal... bo nie mozna odzyskac zajetej pamieci.

Jak by ten Twoj programik rzeczywiscie odzyskiwal "zajeta" pamiec to moglo by sie okazac, ze zabiera ja jakiemus dzialajacemu procesowi, no ale to nie jest mozliwe :-)
mm_

Re: RAMożerna Mozilla

Postautor: arsmageddon » 19 lutego 2003, 12:06

mm_ pisze:Mysle, ze sam sobie odpowiedzialas :-)
System nie defragmentuje zwolnionych segmentow pamieci. Znaczy sie bugi w odzyskiwaczu odpadków (garbage collector) systemu. Jak by w rzeczywistosci ta pamiec byla zajeta to niczym bys jej nie odzyskal... bo nie mozna odzyskac zajetej pamieci.

Jak by ten Twoj programik rzeczywiscie odzyskiwal "zajeta" pamiec to moglo by sie okazac, ze zabiera ja jakiemus dzialajacemu procesowi, no ale to nie jest mozliwe :-)

Świetnie - już wiem, jak działa mój komputer w kwesti pamieci. Nie zmienia to jednak faktu, że:
1. żaden inny program tego nie robi
2. dalej nie wiem co zrobić z Mozią :)
Pozdrawiam
arsmageddon
arsmageddon

Postautor: Konrad » 19 lutego 2003, 13:23

Kurcze, właśnie to samo zauważyłem pod Linuksem, więc problem nie zależy od platformy. Dlaczego Mozia nie zwalnia pamięci???
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38

Postautor: wariat » 03 marca 2003, 14:16

Dlaczego gadzina sama z siebie nie zwalnia zasobow to faktycznie dobre pytanie ... zamkniecie panelu powinno automagicznie zwalniac rezerwowany obszar ... z jakiegos jednak powodu w menu debug jest opcja flush memory, ktora jak mi sie wydfaje zarezerwowana pamiec uwalnia ... mysle ze warto by poszukac odpowiedzi na pytanie dlaczego trza samemu pamietac o uwolnieniu zasobow ... przeciez bez powodu nie znalazlo si eto to w menu magilli ... no chyba ze mi sie tylko wydaje ze to uwalnia zasoby ;-)
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Postautor: arsmageddon » 23 marca 2003, 23:25

wariat pisze: w menu debug jest opcja flush memory, ktora jak mi sie wydfaje zarezerwowana pamiec uwalnia ... mysle ze warto by poszukac odpowiedzi na pytanie dlaczego trza samemu pamietac o uwolnieniu zasobow ... przeciez bez powodu nie znalazlo si eto to w menu magilli ... no chyba ze mi sie tylko wydaje ze to uwalnia zasoby ;-)

qrcze nie mogę znaleźć
flush memory

gdzie to jest? (1.3)
a propos mam Mozie na w2k i w98 - na w98 - problem nasila sie jeszcze bardziej i mozilla skłania mnie do resatu :cry:
Pozdrawiam
arsmageddon
arsmageddon

Wróć do Promocja