MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Software

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Software

Postautor: tristan » 23 grudnia 2002, 21:11

Przeglądarka: -

Witajcie,

na newsach pojawiło się ogłoszenie:
=======================>=======================>
Witam,
Poszukujemy autorow artykulow do Software 2.0 na nizej przedstawione
tematy:

[...]
2. XOOL w Mozilla. Interfejsy drugiej generacji. Serwery aplikacji
internetowych. Rozmiar = 4 strony (ok. 18 tys. znakow wraz z obrazkami)

[...]

Jesli ktos z Panstwa jest zainteresowany napisaniem artykulu na jeden z
ww. wymienionych tematow bardzo prosze o kontakt. Termin przygotowania artykulu 15-18 stycznia 2002.

W razie pytan sluze pomoca.
pozdrawiam,
Iza Krul,
Sekretarz redakcji

--
Pozdrawiam
Iza Krul

Software-Wydawnictwo Sp. z o.o.
ul. Konstruktorska 6, 02-673 Warszawa
tel.: 853 60 23
fax.: 853 87 77
e-mail: iza@software.com.pl
=======================>=======================>

Myślę, że ktoś fachowy mógłby to napisać i propagować w ten spopsób Mozillę wśród programistów.
mgr inż. inż. Ja
tristan

Z nami od: 18 lipca 2002, 22:12

Postautor: Gandalf » 25 grudnia 2002, 19:34

O jaki XOOL chodzi? Moze chodzi o XUL? To sie zglaszam do XULa.. ;p
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Domel » 25 grudnia 2002, 19:42

Gandalf pisze:O jaki XOOL chodzi? Moze chodzi o XUL? To sie zglaszam do XULa.. ;p

Gandalf ty jestes pomyslowy!!! Ja siedze juz nad tym XOOL dwa dni i na to nie wpadlem :)
Jesli chodzi o XUL to ja tez chetnie w to wejde.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Gandalf » 25 grudnia 2002, 19:51

Domel, wyslalem im na razie info o sobie, swoje referencje z Mozilla i innymi projektami bazowanymi na XML. Jesli ten zaszczyt przypadnie mnie, powstanie strona z Open Sourcowa wersje artykulu i bede Was prosil o pomoc w redagowaniu tego :) Btw. wlasnie koncze strone dla tlumaczenia The Book of Mozilla. Na poczatku stycznia poinformuje o szczegolach. Bedziemy to pisac wykorzystujac CVS, Bugzille i lxr :> Pomysl wydaje sie pewnie chory, ale ma niezle zastosowanie. :) Mam nadzieje, ze znajde w Was wsparcie :)

Wesolych swietow :>
Gandalf

Postautor: Gandalf » 25 grudnia 2002, 19:51

Jej, zeby bylo jasne, nie chodzi mi o Red Book of Mozilla, tylko Creating Applications
Gandalf

Postautor: tristan » 25 grudnia 2002, 22:12

Gandalf pisze:O jaki XOOL chodzi? Moze chodzi o XUL? To sie zglaszam do XULa.. ;p

Fstyć siem. To takie nieamerykanerskie... Jaki XUL? XOOL jest COOOL :-)
mgr inż. inż. Ja
tristan

Z nami od: 18 lipca 2002, 22:12

Postautor: hADeSik » 26 grudnia 2002, 02:13

Gandalf pisze:[...]Jesli ten zaszczyt przypadnie mnie, powstanie strona z Open Sourcowa wersje artykulu i bede Was prosil o pomoc w redagowaniu tego :)[...]
Czy mam przez to rozumieć, że ten artykuł będzie można zamieścić w innych miejscach (czyt. w serwisach komercyjnych itp...)?
hADeSik
Moderator

Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18

Postautor: lenrock » 26 grudnia 2002, 21:59

Gandalf ja cię wspierać :D bądź cool i xool i
OK Nara
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: Gandalf » 27 grudnia 2002, 18:33

hADeSik pisze:Czy mam przez to rozumieć, że ten artykuł będzie można zamieścić w innych miejscach (czyt. w serwisach komercyjnych itp...)?

Jesli Software nie stworzy problemow natury prawnej, tak, oczywiscie. Jak juz napisalem, mam nadzieje, ze znajde w Was pomoc przy pisaniu artykulu.

Jednak na razie nie ma co dzielic skroy na niedzwiedziu. Nie dostalem zadnej odpowiedzi od ludzi z Software na razie. Poczekajmy :)

Mam nadzieje, ze w kwestii tlumaczenia 'Creating Applications with Mozilla' tez mi pomozecie :)
Gandalf

Postautor: hADeSik » 27 grudnia 2002, 20:40

ja pomóc jeśli potrafić, ale ja nie znać wiele języki, więc z tłumaczeniem mieć problemy... ;)
hADeSik
Moderator

Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18

Postautor: Olhado/256 » 27 grudnia 2002, 22:19

Ja język obcy angielski znać całkiem nieźle, ale niestety o tworzeniu aplikacji nic nie wiedzieć :-? Ale zawsze móc pomóc jeśli ktoś chcieć :)
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Gandalf-w-Rzeszowie » 29 grudnia 2002, 15:59

Ok :) Dzieki, zglosze sie do Was po sylwestrze. Na razie, ja juz jestem w Polsce i bede troche jezdzil :) 2 stycznia ruszamy dalej.

Btw, zeby nie bylo zdziwienia ani pytan - Mozilla 1.3 beta zostala opozniona o 2 tygodnie bo Asa jedzie na wakacje ;]
Gandalf-w-Rzeszowie

Postautor: Gandalf » 24 marca 2003, 18:51

Sprawa ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu znalazla final... tam gdzie powinna ;)

http://www.linux.com.pl/software/2003/032003.php

Nie z mojej winy w artykule sa bledy merytoryczne, byly spore problemy z Software 2.0 (przede wszystkim z osoba ktora sie ze mna kontaktowala - Pania Iza Krol)... Czekam na opinie i uwagi, oraz przepraszam za wszystkie bledy. Niestety zabroniono mi pisac tego w formie felietonu i na sile w artykul, ktory jest byc moze pierwszym opisem technologii XUL w Polsce, dostalem naaz wepchniecie "tutoriala". Takze jest spory miszmasz, ale mam nadzieje, ze zaplanowany skutek odniesie... ludzie zaczna postrzegac Mozille (Gecko) jako potencjalna platforme, a nie tylko jakis tam maly browser...

Czekam na komentarze i opinie :)
Gandalf

Postautor: Konrad » 24 marca 2003, 19:04

Gandalf pisze:Sprawa ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu znalazla final... tam gdzie powinna ;)[...]

Czekam na komentarze i opinie :)

No właśnie już w sobotę widziałem ten Software 2.0 w Empiku :) Gratuluję :) Choć nie czytałem.

Czy będzie tak jak zapowiedziałeś OS`owa wersja artykulu online?

Wspominales cos o planie tlumaczenia ksiazki o programowaniu. Pomysl bardzo dobry, postaram sie dolaczyc :) mam jedynie nadzieje, ze starczy mi cierpliwosci (jakos zawsze mam slomiany zapal).

Idę coś skrobnąć nt artykulu na moją Vivę Mozillę ;)
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38

Postautor: Gandalf » 24 marca 2003, 19:14

Niestety nie moge wypuscic artykulu jako BPL, bo sytuacja z software 2.0 jest skomplikowana.
Od dnia w ktorym wyslalem gotowa wersje artykulu, nie dostalem zadnej odpowiedzi na kolejne maile ktore slalem przez nastepne tygodnie. Nie mam pojecia (bo o to tez pytalem) czy moge to opublikowac. Na pewno nie w czasie kiedy pismo jest w kioskach, moze jak juz zniknie, a Software 2.0 nadal nie odpowie na maile, to zlamie prawo i puszcze to w swiat...

Co do ksiazki, mialem takie plany i nadal je mam, a od kiedy stoi nowy serwer i nowy serwis, mam wiecej czasu wiec mam nadzieje, ze zbiore sie w sobie i postawie stronke tego tlumaczenia.
Niestety niejasny dla mnie jest statsu prawny tutoriala na xulplanet.com (ktory uwazam, za znacznie ciekawszy). Gdyby ktos z Was mial chwile i wiedze prawnicza i mogl spojrzec u nich jak jest z prawami autorskimi...
Gandalf

Postautor: prefiks » 24 marca 2003, 19:46

Ja może jakiś lewy jestem, ale co ma wspólnego XUL z Conanem ???
prefiks

Z nami od: 30 grudnia 2002, 01:45

Postautor: Gandalf » 24 marca 2003, 20:07

skladnie? ;) Nie wiem, nie moj tekst :)
Jak juz pisalem nikogo nie obchodzily fakty, moj tekst nie zostal wogule zweryfikowany pod kontem prawdziwosci (moglem pewnie napisac, ze XUL to jak na razie najlepszy pomysl MS ;]), wogule artykul chciano przeciez o XOOLu, a te teksciki nie ja pisalem :)
Gandalf

Wróć do Promocja