[HTML] nie działa kodowanie iso
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
[HTML] nie działa kodowanie iso
Przeglądarka: Opera/9.00 (X11; Linux i686; U; en)
witam! zabrałem się za tworzenie stron internetowych. zacząłem od "szkieletu" i problem mam z kodowaniem. dałem iso-8859-2. napisałem przykładowe wyrazy z polskimi znakami i .... tu jest problem. sprawdzałem Opera/Windows, Opera/Linux, FF/Linux, Konqueror/Linux i krzaczy się. wrzucałem na serwer (republika) i też lipa. co robię się. patrząc na kursy robię dobrzę. patrząc w kod innych stron jest dobrze, nawet skopiowałem ich kod i wkleiłem u siebie i.... uwaga - też się krzaczy. ja już po prostu wychodzę z siebie, nie wiem o co może chodzić.....pomóżcie....
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.4) Gecko/20060508 Firefox/1.5.0.4
Edytor musi mieć wsparcie dla tego czego używasz. Notepad++ pozwala się przełączać między kodowaniem, Notatnik dla Windows ma opcję w Zapisywaniu pliku, etc.
Mała rada - pisz w UTF-8, nie będziesz miał problemów z żadnym znakiem.
Ustaw też odpowiedni <meta/>, jeśli nie możesz / nie chcesz ustawiać prologu XML.
Mała rada - pisz w UTF-8, nie będziesz miał problemów z żadnym znakiem.
Ustaw też odpowiedni <meta/>, jeśli nie możesz / nie chcesz ustawiać prologu XML.
- riddle
- Z nami od: 24 maja 2004, 17:43
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1a3) Gecko/20060526 BonEcho/2.0a3
Pewnie miałeś ustawione w edytorze UTF-8 (najprawdopodobniej domyślne kodowanie systemowe) i tak też zapisało.
- rafalzaq
- Z nami od: 22 sierpnia 2005, 15:41
• Strona 1 z 1