MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Podręcznik konfiguracji Thunderbirda i Kuriera

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Postautor: JBG » 30 października 2006, 15:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Mariusz pisze:
Borys17 pisze:Dostałem już palpitacji serca wiec moze ktoś sie zlituje i napisze mi czym moze to być spowodowane?

programem antywirusowym ?

W opcjach TB można zwiększyć czas na próby połączeń, standardowo jest 60s.

Generalnie to chyba nie antywirus. Mam kilka kont w TB i bezproblemowo śmigają, natomiast z gmaila nie chcą w żaden sposób. Pojawia się tylko komunikat: "Wystąpił błąd związany z serwerem pocztowym POP3. Odpowiedź serwera poczty pop.gmail.com".
edit:
Dodam, że konto gmailowe na TB skonfigurowane jest poprawnie. - okazało się jednak, że nie było poprawne - patrz niżej.
Ostatnio zmieniony 08 listopada 2006, 21:38 przez JBG, łącznie zmieniany 1 raz
Szaleniec nie jest człowiekiem, który utracił rozsądek. Szaleniec utracił wszystko, poza rozsądkiem.
JBG

Z nami od: 17 marca 2005, 12:57

Postautor: swr » 30 października 2006, 19:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

jak skonfigurowac thunderbirda do gmail.com, probuje kilku ustawien i nic sie nie dzieje, nie moge wysyłac wiadomości, z konta moge pobierac, ale nic nie wysyła,
pozdro
swr

wysyłanie wiadomości

Postautor: Herni » 01 listopada 2006, 23:41

Niestety ale po zastosowaniu wszelkich wskazówek u mnie nie działa wysyłanie poczty zarówno z jednego konta jak i z drugiego (oba na WP).

Co robić dalej???
Herni

Postautor: JBG » 08 listopada 2006, 14:54

JBG pisze:
Borys17 pisze:Dostałem już palpitacji serca wiec moze ktoś sie zlituje i napisze mi czym moze to być spowodowane?

Generalnie to chyba nie antywirus. Mam kilka kont w TB i bezproblemowo śmigają, natomiast z gmaila nie chcą w żaden sposób. Pojawia się tylko komunikat: "Wystąpił błąd związany z serwerem pocztowym POP3. Odpowiedź serwera poczty pop.gmail.com".
Dodam, że konto gmailowe na TB skonfigurowane jest poprawnie.

Rozwiązanie problemu z kontem gmail było prozaicznie proste.

Należy wejść w Narzędzia -> Konfiguracja kont , a następnie w Konfiguracja serwera dla konta gmail i przy pozycji >>Używaj bezpiecznego połączenia<< zaznaczyć SSL.

TB zaczął wreszcie pobierać pocztę z gmaila.
Szaleniec nie jest człowiekiem, który utracił rozsądek. Szaleniec utracił wszystko, poza rozsądkiem.
JBG

Z nami od: 17 marca 2005, 12:57

Postautor: Mariusz » 08 listopada 2006, 15:12

JBG pisze:Rozwiązanie problemu z kontem gmail było prozaicznie proste.

Należy wejść w Narzędzia -> Konfiguracja kont , a następnie w Konfiguracja serwera dla konta gmail i przy pozycji >>Używaj bezpiecznego połączenia<< zaznaczyć SSL.

No i widzisz, to co wcześniej napisałeś:

JBG pisze:Dodam, że konto gmailowe na TB skonfigurowane jest poprawnie.

było nieprawdą. Konto gmail zawsze wymaga SSLa (wersja z obrazkami)
Mariusz

Z nami od: 19 czerwca 2002, 13:15

Postautor: emariusek » 12 listopada 2006, 18:45

A ja mam nadal problemy, wszystko u mnie wygląda tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Na stronce GMaila, mam aktywny POP...
Nie wiem co robi, nic mi sie nie udaje, nie znam bledu (haslo wpisuje dobrze)
emariusek

Postautor: manieKMP » 13 listopada 2006, 08:21

emariusek, z tego co zobaczyłem na stronie podanej przez Mariusza, wynika że smtp powinien łączyć się przez TLS (Twój ostatni obrazek, jest ustawione na ssl - nie ma też opisu), reszta wygląda poprawnie moim zdaniem.

Pozdrawiam.
manieKMP

Z nami od: 23 września 2006, 18:28

Postautor: emariusek » 13 listopada 2006, 14:15

Ustawiłem na TLS (port 587).
Opis dałem GMail (na obrazkach nie ma go :|)
I otrzymałem to samo... czyli nic :/

:x I muszę być nieszczęśliwym użytkownikiem The Bata albo innego szajstwa...
emariusek

Konfiguracja Thunderbird

Postautor: RAFFI » 14 listopada 2006, 01:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.8) Gecko/20061025 Firefox/1.5.0.8

Witam,

Jak ktoś ma ochotę może zajrzeć na tę stronę:

http://www.inted.pl/porady.php?p=thunderbird

http://www.inted.pl/porady.php?p=thunderbird

Przedstawiono tam podstawowe informacje i kilka tutorów online (coś niby krótki kurs online).
Całkowicie za darmo.
Stronkę można polecić mniej zaawansowanym użytkownikom komputerów i myślę, że może stanowić promocję dla Thunderbird (przedtawione materiały są całkowicie darmowe!)

pozdr.
RAF
RAFFI

wysyłanie

Postautor: murek35 » 19 listopada 2006, 12:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.12) Gecko/20050915

ja wogóle nie mogę wysyłać wiadomości.Pokazuje mi komunikat ,,brak połaczenia z serwerem ''mam konto na wp.kilka razy sprawdzałem,wszystko jest dobrze ,a nie mogę wysłac.Pomóżcie :(
murek35

Z nami od: 26 października 2006, 11:30

p..s

Postautor: murek35 » 19 listopada 2006, 12:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.12) Gecko/20050915

jeżeli wejdę na portal wp.poczta-wszystko jest ok.tylko z kurjera nie daje się wysyłać .dr.murek
murek35

Z nami od: 26 października 2006, 11:30

Postautor: jenzor » 19 listopada 2006, 15:52

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322; FDM; Alexa Toolbar)

murek tez tak mam i nie wiem co robic :(
jenzor

Postautor: Mariusz » 19 listopada 2006, 18:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0

W przypadku problemów z wysyłaniem na WP:
  1. Zapoznać się z pomocą na WP: http://profil.wp.pl/pomoc.html
  2. Sprawdzić czy konto w TB jest skonfigurowane prawidłowo i użytkownik jest właściwy.
  3. Wyłączyć firewall i program antywirusowy.
  4. Wykonać prosty test: uruchomić z linii poleceń "telnet smtp.wp.pl 25".
    Jeśli:
    1. zgłosi się serwer wp, to problemem jest konfiguracja TB (punkty a. i b.)
    2. jeśli nic się nie zgłasza i po chwili wyświetla sie błąd połączenia (ewentualnie okno polecenia znika),
      to:
      1. sprawdzić czy na pewno to nie firewall blokuje połączenia (punkt c.)
      2. przeczytać http://profil.wp.pl/polityka_antyspamowa.html i wtedy:
        1. skontaktować się z administratorem swojej sieci by sprawdził czy z jego strony lub ze strony WP nie ma jakiejś blokady dostępu
        2. napisać do postmaster@wp.pl z pytaniem, czy blokują dostęp i dlaczego (dołączyć swój adres IP)
Mariusz

Postautor: aurora » 23 listopada 2006, 23:56

Przeglądarka: Opera/9.02 (Windows NT 5.1; U; pl)

ja mam problem z yahoo :? pocztę odbiera, ale za nic nie mogę skonfigurować smtp, już mnie krew zalewa :evil:
na stronie yahoo nic a nic znaleźć nie mogę na temat konf. thunderbirda, piszą o różnych programach, ale thunderbirda niet :-?
znajduję tylko bardzo "optymistyczną" wiadomość, cyt.:
"If your program and version are not listed above, you may have trouble connecting to the Yahoo! Mail SMTP servers. Other programs and versions are not supported."
czy ktoś moze poradził sobie z odbieraniem poczty na yahoo czy też jak chce mieć thunderbirda to mam się pożegnać z yahoo, a przynajmniej z wysyłaniem maili z tego kontai? bo ja już nie mam nerwów na szukanie jakichkolwiek innych informacji na ten temat.
aurora

Postautor: Mariusz » 24 listopada 2006, 00:17

aurora pisze:na stronie yahoo nic a nic znaleźć nie mogę na temat konf. thunderbirda, piszą o różnych programach, ale thunderbirda niet :-?

TB konfigurujesz tak jak inne programy - tj. wpisujesz te same wartości w pola nazywające się podobnie lub identycznie.

"If your program and version are not listed above, you may have trouble connecting to the Yahoo! Mail SMTP servers. Other programs and versions are not supported."[/url]

Możesz, nie musisz. Na szczeście nie ma szans by działało na tych programach co oni sobie zażyczą. Każdy który obsługuje SMTP i metodę uwierzytelniania którą oni stosują będzie działał.

Pewnie czytałeś to. Powinienieś wybrać Netscape Mail - to poprzednik Thunderbirda.
Mariusz

Postautor: aurora » 24 listopada 2006, 00:24

no waśnie to robiłam, ale sęk w tym, ze nic nie chce mi działać :evil: na dzisiaj to już chyba zostawię i spróbuję jutro, na spokojnie. najwyżej wezmę i pójdę sobie precz z yahoo, w końcu nie oni jedyni na świecie ;)
aurora

Postautor: Mariusz » 24 listopada 2006, 01:01

aurora pisze:no waśnie to robiłam, ale sęk w tym, ze nic nie chce mi działać :evil: na dzisiaj to już chyba zostawię i spróbuję jutro, na spokojnie. najwyżej wezmę i pójdę sobie precz z yahoo, w końcu nie oni jedyni na świecie ;)

A sprawdzałaś oba porty dla SMTP: 25 i 587 ?
Mariusz

Postautor: aurora » 24 listopada 2006, 16:56

uhm, próbowałam. i nic :-? . spróbuję jeszcze z tym powalczyc wieczorem, ale jak na razie to cienko to widzę. ani 25, ani 587 nie chce mi wsyłać :(
aurora

Postautor: aurora » 24 listopada 2006, 17:03

głupia blondynka :oops: :oops: :oops:

zaimportowałam ustawienia serwerów z outlooka, tam miałam adres serwera smtp.mail.yahoo.PL, a w thunderbirdzie powinno być smtp.mail.yahoo.COM. a ustawiając thunderbirda skupiłam sie na portach, na adres serwera w ogóle nie patrzyłam :roll:

wiec sorki za zamieszanie, problem rozwiazany 8)
aurora

Postautor: Gość » 24 listopada 2006, 17:05

jeszcze głupsza jestem niż mi sie wydawało, ja sama to PL wpisałam :oops:
no, to ju koniec, wiecej sie ie odzywam 8)
Gość

PoprzedniaNastępna

Wróć do Klient poczty Thunderbird