MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Opera to Spyware!?!

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Opera to Spyware!?!

Postautor: Pitreck » 21 kwietnia 2003, 18:13

Przeglądarka: -

Sorry, nie wiedzialem gdzie to wrzucic....

Ale do rzeczy, zobaczcie co wyszukalem w necie:
"Opera is Spyware!?!"@The Inquirer
I co wy na to??
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: Gandalf » 21 kwietnia 2003, 19:12

Hmmm.... imho autor nie podal zadnego powodu jasno wskazujacego na to, ze to spyware. Same domysly, zadnych dowodow. Troche za ostry artykul, choc z pewnoscia jestem ciekaw co chlopaki z Opery odpowiedza.

Gadalem o tym na kanale mozilli i nemo podsunal mysl, ze wszystko co autor ustalil to wynik lamerstwa programistow... to tez mozliwe.
Osobiscie nie sadze aby Opera uzywala spyware. Ale zobaczymy :) Na pewo zgadzam sie z wnioskiem koncowym. Jakby przesli na opensource, zniknelyby wszelkie podejrzenia :)
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Re: Opera to Spyware!?!

Postautor: athantor » 21 kwietnia 2003, 19:16

Pitreck pisze:I co wy na to??

Nie wiem czemu, ale jakoś się nie dziwię... :-?
Obrazek Obrazek
athantor

Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22

Postautor: marcoos » 21 kwietnia 2003, 19:37

Artykuł niczego nie udowadnia, stawia tylko kilka interesujących pytań.

Natomiast Opera (jak każdy adware) z pewnością narusza prywatność użytkownika w mniejszym lub większym stopniu - służy temu opcja Preferencje > Reklama, w której zbierają Twoje dane osobowe, informacje o zainteresowaniach etc.

Tak więc gdyby robili coś więcej, ja również wcale nie byłbym zdziwiony.

Prosta zasada: jak ktoś chowa przed tobą kod źródłowy - ma do tego powody. :)
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Pitreck » 21 kwietnia 2003, 20:56

Gandalf pisze:Na pewo zgadzam sie z wnioskiem koncowym. Jakby przesli na opensource, zniknelyby wszelkie podejrzenia :)

Tylko wtedy latwo by bylo zrobic wersje Lite, bez reklam....
Ale swoja droga do czego to doszlo, placic za przegladarke!?!

Jestem w stanie zaplacic za OS, pakiet biurowy, narzedzie do edycji obrazow.
Nawet jezeli to jest Linux, OpenOffice czy Gimp bo takie narzedzia wymagaja sporej ilosci pracy dosc duzej grupy osob. Ale za przegladarke, klienta poczty czy menager pobierania plikow placic nie bede!
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Postautor: quiris » 22 kwietnia 2003, 12:18

Gandalf pisze:Troche za ostry artykul, choc z pewnoscia jestem ciekaw co chlopaki z Opery odpowiedza.

To ja spróbóję wyjaśnić nieco sprawę za "chłopaków z Opery" (a raczej zrobi to Nixer, którego pozwolę sobie zacytować z komentarza do newsa nieśmiertelnej Infojamy: http://infojama.pl/article.php?sid=1702):

Wytłumaczę po kolei.
Co do reklam. Wyświetlanie reklam w Operze jest oparte na informacjach które użytkownik SAM WPISZE w Preferecjach [jeśli to chce zrobić, oczywiście nie musi] oraz o lokalizację georgaficzną opartą o IP z jakiego się łączymy [oficjalny komentarz: "The adserver selects ads based on your preferences (if any are set) and your IP-address's guessed geographical location (at least one company sells such information)."]. Nic więcej.
Jeśli chodzi o aktywność plików .dll, to to jest w miarę normalne. Opera używa konkretnych plików .dll do dostępu do sieci, dostępu do systemu graficznego, do dostępu do plików; te .dll-ki ładują inne pliki. Wiele z nich to pliki używane przez system operacyjny. Jeśli Opera miałaby nie ładować ich, to musiałaby stworzyć własny system operacyjny. Pluginy i java są także ładowane jako .dll-ki.
Użycie pamięci przez Operę: to zależy od tego ile Opera ma otawartych kart, od ustawień cache ramu i od kilku innych rzeczy. generalnie: im więcej kart [lub okien] otwartych, tym więcej pamięci się zużywa. To chyba logiczne. Nie widzę tu nic dziwnego.
Autor stwierdził, że Opera używa najwięcej modułów pamięci z programów, jakie używa. Przytoczę tu komentarz jednego z użytkowników Opery: [tłumaczenie dokonane przeze mnie, może być troszeczkę niedokładne, ale tylko odrobinę]
"Na moim systemie Opera używa 46 modułów. Mój Trillian messenger uzywa 51. Outlook Express używa 59. Mozilla bez otwartych żadnych okien używa 76! Opera więc wydaje się być programem z najmniejszą ilością powiązanych modułów."
Ten, kto to napisał, używał tego samego programu co autor atykułu.
Co do pliku pgpmn.dll, to jest on używany do menu wiążącego się z panelem transferów w Operze [jeśli jest zainstalowane PGP].

Pan Giskard po raz kolejny nie odrobił zadania domowego. Jeśli się o czymś pisze newsa, to wydaje mi się, że powinno się poznać i przedstawić opinię obu stron, a nie tylko jednej. Do artykułu zostaliśmy odesłani, ale do komentarza firmy Opera Sofrware na ten temat już nie. To nie jest trudne, znaleźć informacje na ten temat na stronach Opery. No ale widocznie się nie chciało...

(...)

A teraz to, co Giskard powinien podać, to, na czym ja się opierałem pisząc niniejszy komentarz:

Is Opera spyware? [Opera's knowledge base]: http://www.opera.com/support/search/sup ... ?index=453

Inquirer says Opera is Spyware [temat na forum Opery]: http://my.opera.com/forums/showthread.p ... genumber=1 [jest tam wypowiedź pana Yngve Pettersen z Opera Software]

Opera is Spyware Article [Dyskusja na ten temat na grupie dyskusyjnej opera.general]: http://groups.google.com/groups?dq=&hl= ... f3c5689086

Odpowiedzi na większość zarzutów z artykułu można znaleźć tam.
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: Domel » 22 kwietnia 2003, 12:57

Moze by tak zakonczyc ten temat.
Juz widze te posty "Opera jest dobra", "Opera jest zla" a to jest forum _Mozilli_.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: quiris » 22 kwietnia 2003, 13:16

Domel pisze:Moze by tak zakonczyc ten temat.
Juz widze te posty "Opera jest dobra", "Opera jest zla" a to jest forum _Mozilli_.

Myślę, że to dobry pomysł.
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: qviri » 22 kwietnia 2003, 21:06

Pitreck pisze:Ale swoja droga do czego to doszlo, placic za przegladarke!?!

Nawet jezeli to jest Linux, OpenOffice czy Gimp bo takie narzedzia wymagaja sporej ilosci pracy dosc duzej grupy osob. Ale za przegladarke, klienta poczty czy menager pobierania plikow placic nie bede!

Aha, bo przeglądarkę to może jedna osoba napisać w weekend, a Mozilla jest tego najlepszym przykładem...

EOT.
Jarek Piórkowski
qviri

Z nami od: 08 stycznia 2003, 21:18

Po co płacić???

Postautor: msierant » 22 kwietnia 2003, 21:42

Po co w ogóle płacić za przeglądarkę??? I po co na nią narzekać??? Najlepiej napisać własną.
Aha, bo przeglądarkę to może jedna osoba napisać w weekend, a Mozilla jest tego najlepszym przykładem...

A jeśli chodzi o Mozillę, to oni jej nie napisali, tylko przetłumaczyli NetSzkapę. Porównaj Netscape'a 7.1 z Mozillą 1.1, to się przekonasz

Obrazek vs. Obrazek
Swoją drogą, panów z Mozilli stać na Macromedia Studio MX?
Kto ma ten program i uważnie przygląda się stronie http://mozillapl.org, powinien wiedzieć, o co chodzi
msierant

Re: Po co płacić???

Postautor: E2rd » 22 kwietnia 2003, 21:59

msierant pisze:A jeśli chodzi o Mozillę, to oni jej nie napisali, tylko przetłumaczyli NetSzkapę. Porównaj Netscape'a 7.1 z Mozillą 1.1, to się przekonasz

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ROTFL :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

To chyba drugi przypadek, że ktoś uznał MozillęPL za oryginał :lol: :lol:

Zanim zaczniesz oskarżać kogokolwiek o plagiat, poczytaj trochę na ten temat, co? :P
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Re: Po co płacić???

Postautor: Domel » 22 kwietnia 2003, 21:59

msierant pisze:A jeśli chodzi o Mozillę, to oni jej nie napisali, tylko przetłumaczyli NetSzkapę.

Po pierwsze naucz sie czytac, wyraznie bylo napisane EOT.
Po drugie naucz sie historii, Netscape powstaje na baze Mozilli a nie odwrotnie.
Po trzecie naucz sie netykiety, nie wstawiaj zbednych obrazkow.

Jak widzisz nic nie umiesz i musisz sie duzo uczyc. A jak sie nauczysz to mozesz pisac.

msierant pisze:Porównaj Netscape'a 7.1 z Mozillą 1.1, to się przekonasz

O czym sie przekonam?
Ze wygladaja podbnie? Tak, wygladaja podobnie ale to Netscape wyglada podobnie do Mozilli a odwrotnie.
Domel

Postautor: Pitreck » 22 kwietnia 2003, 22:24

qviri pisze:
Pitreck pisze:Ale swoja droga do czego to doszlo, placic za przegladarke!?!

Lewa noga dzisiaj wstales czy co?
Porownaj sobie zlozonosc Windows XP czy Office Systems 2003 z The Bat czy GetRight..

Nie twierdze ze przegladarke mozna stworzyc od "hop-siup", owszem wymaga ona sporego nakladu pracy ale nie jest to tak rozbudowany produkt jak system operacyjny czy pakiet biurowy. Dlatego placic za takie aplikacje nie bede.
Pitreck
Moderator

Moz vs. NetS

Postautor: msierant » 25 kwietnia 2003, 14:48

--------------------------------------------------------------------------------

msierant:
A jeśli chodzi o Mozillę, to oni jej nie napisali, tylko przetłumaczyli NetSzkapę.

Po pierwsze naucz sie czytac, wyraznie bylo napisane EOT.
Po drugie naucz sie historii, Netscape powstaje na baze Mozilli a nie odwrotnie.

Domel, co było pierwsze, Mozilla, czy Netscape???
Po pierwsze:
    Netscape udostępniło tylko chłopcom z Mozilli kod źródłowy. Netscape rozwija się własnym torem, a Mozilla własnym. Poza tym, jeśli wyjdzie Netscape 8, to pewnie znowu Mozilla otrzyma kod źródłowy.

Po drugie:
    Korzystałeś kiedyś z Macintosha??? Jeśli tak, to tam miałeś standartowo Netscape 4. Kiedy pojawił się pierwszy Netscape??? Na pewno przed rokiem 2000.
Jak widzisz, Domel, to TY musisz się jeszcze dużo nauczyć. I naucz się wstawiać polskie znaki diakrytyczne...
(...) zbednych obrazkow.
(...)mozesz pisac

(...)sie przekonam

I ZAPAMIĘTAJ SOBIE!!!
TO MOZILLA WYGLĄDA PODOBNIE DO NETSCAPE'A!!!

Jeszcze jedno. Ten ananas "Phoenix", co to jest???ObrazekObrazekObrazek

P.S. Do Domela:

A tylko sie przyczepisz do moich malutkich obrazków, to...
msierant

Postautor: prefiks » 25 kwietnia 2003, 15:54

Od wersji 6 Netscape Navigator jest tworzony na bazie Mozilli. Deweloperzy Netscape tworzą trzon ludzi pracujących nad Mozillą.
Netscape 8 to będzie prawdopodobnie Mozilla 1.4 + dodatki specyficzne dla Netscape.
Phoenix, a właścicie Firebird, jest jeszcze jedną przeglądarką opartą na Gecko. Obok Thunderbirda (programu pocztowego) będzie to główny składnik Mozilli 1.5+.
prefiks

Z nami od: 30 grudnia 2002, 01:45

Re: Moz vs. NetS

Postautor: Domel » 25 kwietnia 2003, 16:25

msierant pisze:Domel, co było pierwsze, Mozilla, czy Netscape???

:lol: A co to ma do rzeczy? :D

msierant pisze:Po pierwsze: Netscape udostępniło tylko chłopcom z Mozilli kod źródłowy.

Tak to sie zgadza.

msierant pisze:Netscape rozwija się własnym torem, a Mozilla własnym.

A to juz bzdura. Bo ludzie z mozilla.org pracuja nad rozwojem kodu az pojawila sie Mozilla 0.9.4 i na podstawie tego kodu powstal Netscape 6.0, a potem nastepne wersje Netscape bazuja na Mozilla 1.0.x i dlatego nie na mowy o wlasnym torze Netscape.
Poza tym tak na marginesie: poczatek pracy Mozilli to 100% kodu Netscape 4 a teraz Mozilla (juz od wersji 0.8 ) na 2% tego kodu. Wiec o czym my rozmawiamy.
Po drugie: Jak wytlumaczysz to, ze to co pojawi sie w Mozilli 1.0.x pojawia sie w Netscape :lol:
Po trzecie: Jak wyjasnisz fakt udostepnienia kodu Netscape dla ludzi z mozilla.org (z ktorych 80% pracuje w Netscape :) ). No jak to tlumaczysz udostepnili dla zabawy? Nie! Kazdy logicznie myslacy czlowiek zastanowi sie czy to ma sens. A z Twojego rozumowania sens nie wynika, w przeciwienstwie do mojego. Ktore brzmi udostepmili, zeby potem skorzystac.
Po czwarte: Na czym opierasz swoje wiadomiosci? Bo ja na mozilla.org, mozillanews.org, mozillazine.org?

msierant pisze:Poza tym, jeśli wyjdzie Netscape 8, to pewnie znowu Mozilla otrzyma kod źródłowy.

ROTFL
Netscape 8 bedzie bazowac na Mozilli 1.4

msierant pisze:Po drugie: Korzystałeś kiedyś z Macintosha??? Jeśli tak, to tam miałeś standartowo Netscape 4. Kiedy pojawił się pierwszy Netscape??? Na pewno przed rokiem 2000.

A co to ma do rzeczy? Znowu sensu nie widac.

msierant pisze:Jak widzisz, Domel, to TY musisz się jeszcze dużo nauczyć.

I tutaj mnie zdenerwowales. Nie krzycz na forum. Chyba ze "TY" to bylo z tawiego wielkiego szacunku i respektu dla mnie :D

msierant pisze:I naucz się wstawiać polskie znaki diakrytyczne...

Bo co?
A moze jestes administratorem lub moderatorem tego forum? Otoz nie!. A tak sie sklada, ze to ja jestem moderatorem. I nie bedziesz mi mowil jak mam pisac na forum ktorym kieruje. Ty nawet nie jestes czlonkiem tego forum.

msierant pisze:I ZAPAMIĘTAJ SOBIE!!!
TO MOZILLA WYGLĄDA PODOBNIE DO NETSCAPE'A!!!

Ostrzegam, nie uzywaj wielkich liter. I to Ty zapamietaj: Netscape wyglada podobnie do Mozilli.

msierant pisze:Jeszcze jedno. Ten ananas "Phoenix"

I tu poraz kolejny wychodzi Twoja niewiedza. Phoenix juz dawno nie istnieje, bo nazwa zostala zmnieniona na Firebird.

msierant pisze:jest???ObrazekObrazekObrazek

Nie rob z siebie debila, bo jak inaczej mozna nazwac wstawianie tych obrazkow? Zapewnia Ciebie, ze kazdy tu wie jak wygladaja ikonki poszczegolnycj aplikacji.
Domel

Postautor: E2rd » 25 kwietnia 2003, 16:26

msierant pisze:Netscape udostępniło tylko chłopcom z Mozilli kod źródłowy. Netscape rozwija się własnym torem, a Mozilla własnym.

Taaaak??? Atociekawe.....

Masz, poczytaj tutaj o historii:
http://www.mozillapl.org/forum/viewtopic.php?t=2368
i na przyszłość nie gadaj głupot o rzeczach, o których nie masz zielonego pojęcia :P
(Dodam, że Gandalf w swoim rysie historycznym za słabo podkreślił fakt, że po "uwolnieniu" kodu źródłowego przez NS, mozilla.org zdecydowała się go właściwie wyrzucić do kosza i zacząć wszystko od nowa...)

Domel pisze:pojawila sie Mozilla 0.9.4 i na podstawie tego kodu powstal Netscape 6.0

Mam jeszcze zainstalowanego NS 6.0 i jest to z całą pewnością Mozilla "milestone 18". Na nim skończyło się numerowanie wydań Mozilli M1..M18 i zaczęło od wersji chyba 0.8. (Zajrzyj w listę "Target milestone" w Bugzilli). Nie wiem, o którą wersję był oparty NS 6.1, ale dopiero NS 6.2 powstał z Mozilli 0.9.4.
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

aj...

Postautor: msierant » 25 kwietnia 2003, 17:02

:oops: To się spaliłem... :oops:
:oops: Przepraszam, Domel, zwracam honor :oops:
ale to jest fakt pisze:. I naucz się wstawiać polskie znaki diakrytyczne...
Cytat:
(...) zbednych obrazkow.

Cytat:
(...)mozesz pisac

Cytat:
(...)sie przekonam

Ale muszę przyznać, że oni są pogrzani z tymi przeglądarkami.
Dzięki, prefiks, za informację o Firebirdzie.
Ale muszę przyznać, że oni są bardzo pogrzani z tymi przeglądarkami.
Chyba zaczynam lubić Internet Explorer. Tam przynajmniej wszystko jest jasne (Microsoft, Microsoft, Microsoft, Microsoft, Microsoft, Microsoft + jeszcze Microsoft na Macintosha). Nie znam Opery, ale chyba wolę nie znać (jeśli z Mozillą i Netscape jest tak dziwnie...)

PS pisze:W jednym miałem rację: Netscape był pierwszy

PPS pisze:Co wolicie? Internet Explorer pod Windows, czy pod MacOS?
msierant

Postautor: Domel » 25 kwietnia 2003, 17:03

E2rd pisze:Mam jeszcze zainstalowanego NS 6.0 i jest to z całą pewnością Mozilla "milestone 18".

Racja. Chodzilo mi o serie 6 (ktotego sztandarowym przedstawicielem byl 6.2 bo starsze wersje mialy nawet problemy z wyswietlaniem pseudoklasy hover wraz zdazeniami) a nie 6.0 - zamyslilem sie.
Ale przyznasz, ze w kontekscie w ktorym to napisalem nie ma to calkowicie znaczenia.

E2rd pisze:Na nim skończyło się numerowanie wydań Mozilli M1..M18 i zaczęło od wersji chyba 0.8.

No tak, wlasnie o tym pisalem. Jedym z powodow zmiany numeracji bylo przekonanie o funkcjonalnosci Mozilli.

E2rd pisze:Nie wiem, o którą wersję był oparty NS 6.1, ale dopiero NS 6.2 powstał z Mozilli 0.9.4.

Mysle, ze to w tym wypadku nie ma znacznia (poza tymi aspektami o ktorych pisze Gandalf w wyzej wymienym przez Cienie linku).
Domel

Postautor: cpu » 25 kwietnia 2003, 17:15

Mysle ze jednak Opera takim do konca spyware nie jest - wnosze to po analizie tych wszystkich hitow ostatnich tygodni...

Domel: Ale sie starles z Tym kolesiem... :wink: acha i wlasnie zobaczylem ze jestes moderatorem - gratulacje :D Co do sprawy pamieci dzis dostalem (po 18 dniach) zamiennie 128 i juz bede konczyl translacje (to ostatnie jest tez do Marcoosa :D )
:)
cpu

Z nami od: 05 listopada 2002, 22:07

Następna

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony