Wielkość czcionki
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Wielkość czcionki
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1
Jak w Nvu ustalić wielkość czcionki np. 12px bo obecnie jest <small> lub <big> itd. Czy wielkość px trzeba wpisywać ręcznie?
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Wejdź w kod źródłowy i zamiast <small> i <big> wpisz <p style="font-size: 14px">dana treść którą chcesz powiększyć</p>
Napewno zadziała
pzdr
Anashar
Napewno zadziała
pzdr
Anashar
Ostatnio zmieniony 08 stycznia 2007, 19:51 przez Anashar, łącznie zmieniany 5 razy
- Anashar
- Z nami od: 07 stycznia 2007, 23:19
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1
bzdura.
Nie ma czegoś takiego jak font - już dawno wyleciało ze specyfikacji i jest tylko znacznikiem który śmieci w kodzie....
Poza tym podajesz to błędnie...
@Gość - poczytaj może o stylach css (np. www.kurshtml.boo.pl) i spróbuj zastosować konstrukcję w stylu
<p style="font-size:12px">Lorem ipsu est dolor sit amet</p>
Nie ma czegoś takiego jak font - już dawno wyleciało ze specyfikacji i jest tylko znacznikiem który śmieci w kodzie....
Poza tym podajesz to błędnie...
@Gość - poczytaj może o stylach css (np. www.kurshtml.boo.pl) i spróbuj zastosować konstrukcję w stylu
<p style="font-size:12px">Lorem ipsu est dolor sit amet</p>
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
- Tomek
- Moderator
- Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1.1) Gecko/20061208 Firefox/2.0.0.1
a czy ja gdzieś napisałem że <big><big></big></big> jest prawidłowy? nie. Tak samo jak font jest nieprawidłowy (wg. specyfikacji HTML 4.01).
Prawidłowy jest zapis który ci podałem. Ew. styl możesz stosować dla innych znaczników (od b i u poczynając poprzez p, span na div kończąc.... i w wielu innych przypadkach)
Prawidłowy jest zapis który ci podałem. Ew. styl możesz stosować dla innych znaczników (od b i u poczynając poprzez p, span na div kończąc.... i w wielu innych przypadkach)
- Tomek
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Znacznik font istnieje bo z niego korzystam
Aczkolwiek pozjadało kod rzeczywiscie wyszedł nieprawidłowy. Coś mi się pogmatwało bo w foncie nie definiuje się px, za co z góry przepraszam
<p style="font-size: 12px">treść </p>
Przyznaje się do błędu (chyba nieźle już śpiący byłem) ale <font> istnieje, cokolwiek byś mówił
Może i wyleciał ze specyfikacji, ale można go używać.
ps. Nawet na kursie html boo.pl do którego linka pdałeś piszą o znaczniku <font>. Można używać styli, owszem. Ale używanie <font> nie jest złe
pzdr.
Anashar
<p style="font-size: 12px">treść </p>
Przyznaje się do błędu (chyba nieźle już śpiący byłem) ale <font> istnieje, cokolwiek byś mówił
ps. Nawet na kursie html boo.pl do którego linka pdałeś piszą o znaczniku <font>. Można używać styli, owszem. Ale używanie <font> nie jest złe
pzdr.
Anashar
Ostatnio zmieniony 08 stycznia 2007, 19:53 przez Anashar, łącznie zmieniany 3 razy
- Anashar
- Z nami od: 07 stycznia 2007, 23:19
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1.1) Gecko/20061208 Firefox/2.0.0.1
http://www.w3.org/TR/html4/present/grap ... #edef-FONT - ma status depreaced - czyli nie istnieje!!!! To że go stosujesz - nic nie znaczy
W kursie - do którego cię odesłałem a na który się powołałeś jasno pisze:
http://www.kurshtml.boo.pl/html/czcionka,tekst.html
Czytasz - ale niedokładnie
Proponuję - czytać kursy uważnie a na 100% opierać się na specyfikacji.
W kursie - do którego cię odesłałem a na który się powołałeś jasno pisze:
Znacznik FONT jest zdeprecjonowany przez specyfikację HTML 4.01 - zaleca się stosowanie stylów.
http://www.kurshtml.boo.pl/html/czcionka,tekst.html
Czytasz - ale niedokładnie
Proponuję - czytać kursy uważnie a na 100% opierać się na specyfikacji.
- Tomek
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1
to nic z tego że to interpretują - przez takie myślenie potem są teksty "w IE działa a w Safari nie!".
Zrozum - na tym forum dość ściśle trzymamy się specyfikacji!!!!
Zrozum - na tym forum dość ściśle trzymamy się specyfikacji!!!!
- Tomek
- Moderator
• Strona 1 z 1