Mozilla 1.00 nie zapamiętuje ustawień
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Mozilla 1.00 nie zapamiętuje ustawień
Przeglądarka: -
Mozilla 1.00 nie odtwarza ustawień interfejsu. W efekcie muszę ustawiać rozmiar okna i.t.p. po każdym uruchomieniu Mozilli. Czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić ?
- Mac
Re: Mozilla 1.00 nie zapamiętuje ustawień
Problem z dostępem do plików profilu ? Proszę sprawdzić, czy bieżący użytkownik ma prawo zapisu w katalogu profilu.
Mozilli nie należy używać z innymi przeglądarkami używając tego samego profilu.
Mozilli nie należy używać z innymi przeglądarkami używając tego samego profilu.
- pbartecki
- Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31
OK. Poradziłem sobie. Wystarczyło zainstalować Mozillę w katalogu C:\Program Files\mozilla.org\Mozilla\ . W przypadku instalacji w innym kat. niż domyślny pojawiał się wyżej wymieniony problem. Rozwiązanie wyjątkowo lamerskie, ale skuteczne :-) .
- Mac
Mac pisze:OK. Poradziłem sobie. Wystarczyło zainstalować Mozillę w katalogu C:\Program Files\mozilla.org\Mozilla\ . W przypadku instalacji w innym kat. niż domyślny pojawiał się wyżej wymieniony problem. Rozwiązanie wyjątkowo lamerskie, ale skuteczne.
Ja mam ten sam problem z tym, że od początku zainstalowałem Mozille w C:\Program Files\mozilla.org\Mozilla.
Objaw jest taki, że nie zapamiętuje rozmiaru okna, pokazuje SideBar za każdym razem oraz nie pamięta konfiguracji przycisków oraz listw na górnym panelu. Mozille zainstalowałem w wersji "minimalnej" czyli podczas instalacji wybrałem "Użytkownika" i zaznaczyłem tylko górny checkbox (Nawigator).
- Sherif
Proszę sprawdzić to samo co wyżej: nowy profil oraz czy bieżący uzytkownik ma dostęp do katalogu profilu (prawa zapisu). Artykuł o profilach
- pbartecki
- Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31
pbartecki pisze:Proszę sprawdzić to samo co wyżej: nowy profil oraz czy bieżący uzytkownik ma dostęp do katalogu profilu (prawa zapisu).
Na początku miałem tylko użytkownika domyślnego i myślałem, że to z tego powodu. Skasowałem go i utworzyłem nowego. Mój system to Win 98 więc profile są w C:\windows\dane aplikacji.. itd.
W katalogu użytkownika, z tego co pamiętam, jest plik prefs.js natomiast pliku localstore.rdf nie zauważyłem.
Dziwnie zachowuje się zapamiętywanie wyświetlanych przycisków na górnym pasku. Wyłączyłem wszystko co niepotrzebne czyli drukowanie, przycisk idź, szukaj itp a i tak się pokazują. Po wejściu do opcji profilu checkbox'y odpowiadające za ich zachowanie są "odptaszone" ?!
- Sherif
pbartecki pisze:Spróbuj utworzyć nowy profil użytkownika. Zobacz czy pliki w katalogu starego profilu nie mają atrybutu tylko do odczytu.
Już wiem w czym problem. Tak jak napisałem, wybrałem możliwość minimalnej instalacji programu, czyli instalację użytkownika i na liście zaznaczyłem TYLKO przeglądarkę. To powodowało wszystkie problemy.
Wczoraj zabrałem się za porządki, wywaliłem starą wersję i próbowałem instalować w różnych wariantach. Wniosek: bez instalowania "dodatkowych" (raczej podstawowych, ponieważ bez nich nie ma ikon w menu start) ikon oraz domyślnych preferencji użytkownika (lub jakoś podobnie) przeglądarka jest bezużyteczna.
Winę za to ponosi fatalny instalator, który nie potrafi stwierdzić co tak naprawdę jest potrzebne do prawidłowego działania pakietu w wersji minimalnej. Z drugiej strony zawsze instaluje Flash'a, więc powinien także OBOWIĄZKOWO instalować te dwie, wymienione przeze mnie, pozycje. Dodam tylko, że podczas instalacji brak jest w okienku treści umowy, którą trzeba zaakceptować !!!
Pozdrawiam.
- Sherif
• Strona 1 z 1
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite