MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Nie wyświetlanie DIVa pod IE

Jak tworzyć strony WWW zgodnie ze standardami

Moderator: Pomocy?!

Nie wyświetlanie DIVa pod IE

Postautor: Grzegorz » 20 sierpnia 2007, 17:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.6) Gecko/20061201 Firefox/2.0.0.6 (Ubuntu-feisty)

Czy jest jakiś sposób (kod css/html/xhtml), który pozwalałby na nie wyświetlanie DIVa w Internet Explorerze?

Ten DIV jest dynamiczny, tzn. jego zawartość to wynik javaskryptu i CSS. Niestety IE interpretuje wszystko po swojemu. I chciałbym, żeby tego konkretnego DIVa w ogóle nie wyświetlał. Jest na to jakiś sposób bez js rozpoznającego przeglądarkę?

Nie jestem pewien czy mogę pozostawić normalne formatowanie dla Mozilli/Opery/Safari/Konkueror, a dla IE za pomocą
Kod: Zaznacz cały
<!--[if IE 7]><link rel="stylesheet" type="text/css" href="styl-dla-ie.css" /><![endif]-->

a w nim display:none tylko czy to będzie poprawne i nie spowoduj jakiś niespodzianek?
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: Tomek » 20 sierpnia 2007, 18:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.5 (Ubuntu Feisty)

W dobrą stronę idziesz. To praktycznie jedyne, rozsądne i pewne rozwiązanie nieużywające js czy php do wykrywania przeglądarki (co przy zabawach z UA często już nawala).
Przyjrzyj się dokładnie konstrukcji którą zastosowałeś:
<!--[if IE 7]><link rel="stylesheet" type="text/css" href="styl-dla-ie.css" /><![endif]-->
Dla każdej normalnej przeglądarki, tekst zawarty pomiędzy <!--tymi "nawiasami" jest traktowany jako zwykły komentarz--> czyli nie jest parsowany przez silnik renderujący. Jedyną przeglądarką która to potrafi zinterpretować to produkty firmy MS. Zostało to wprowadzone w celu ułatwień tzw. wsteczne kompatybilności pomiędzy różnymi wersjami i podwersjami IE.
Także stosuj to spokojnie.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: Grzegorz » 20 sierpnia 2007, 23:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.6) Gecko/20061201 Firefox/2.0.0.6 (Ubuntu-feisty)

I rozumiem, że jeśli IE napotyka ten wyjątek dotyczący właśnie jego czerpie styl czy cokolwiek się znajdzie w tych klamrach.

A co się dzieje jeśli jakiś DIV dajmy na to <div id="aktualizacje">jakaś treść</div>, jeśli formatowanie do "aktualizacje jest zapisane w dwóch arkuszach styli CSS?

Jednym standardowym, drugim przypisanym dla IE (jak już wcześniej opisałem)? Czy Internet Explorer wykorzystuje wtedy tylko styl zadeklarowany w arkuszu dla niego dedykowanym czy z głównego stylu (dostępnego dla wszystkich przeglądarek), czy z obu - i czy w takim wypadku nie rodzi to jakiś konfliktów?

Skoro w jednym będzie "display: none" a w drugim "display: block"?

Nie męczyłby nikogo na forum, ale nie mogę tego znaleźć w żadnym kursie html/css w necie, bo to raczej teoria, a w kursach pokazuje praktyczne przykłady.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Postautor: Tomek » 21 sierpnia 2007, 07:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6

Czerpie cokolwiek co jest w tych nawiasach. Jest tylko jedna specyficzna zasada, b. łatwa do załapania. Spójrz na przykład (wzięty z działającej strony):
 <link rel="stylesheet" href="style/styl.css" type="text/css" />
<link rel="stylesheet" href="style/lightbox.css" type="text/css" media="screen" />
<!--[if IE]>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style/ie.css" media="all" />
<![endif]-->

IE i każda inna przeglądarka będzie czytała w następujący sposób:
1. styl.css
2. lightbox.css - jeśli w obu będzie #kotek {} to za ważniejszy zostanie uznany ten z lightbox.css (no chyba że bawimy się w !important)
3. IE przeczyta i nadpisze (!) to co masz w nawiasach...

Działający przykład:
http://www.cembra.pl/
http://www.cembra.pl/style/styl.css - styl podstawowy dla wszystkich
http://www.cembra.pl/style/lightbox.css - styl dla lightboxa - wolę go trzymać osobno - dla mnie to inna warstwa
http://www.cembra.pl/style/ie.css - styl tylko dla IE - zawarłem w nim tylko te absolutne minimum które jest mi potrzebne dla poprawnego formowania w IE

Zauważ że w styl.css masz:
body{background:url('../grafika/tlo.png')}

a w ie.css
body{background:#fff url('../grafika/cembra-ie.jpg') no-repeat top right;}

i IE chwyta ten drugi, omijając pierwszy :)

Mam nadzieję że jasno i z przykładami wyjaśniającymi wątpliwości.
Tomek
Moderator

Postautor: Grzegorz » 21 sierpnia 2007, 15:48

Dzięki wielkie za porady i przykłady!

Zauważyłem nawet, że możliwa jest konstrukcja, gdzie DIVy z niezrozumiałym dla IE pozycjonowaniem czy wyświetlaniem będą zamieniane w tabelki:

<!--[if IE]> <table><tr><![endif]-->
<div style="coś czego IE nie zrozumie">
   <!--[if IE]><td><![endif]-->
   <div>zawartość</div>
   <!--[if IE]></td><td><![endif]-->
  <div>coś tam jeszcze</div>
  <!--[if IE]></td><![endif]--></div>
<!--[if IE]> </tr></table><![endif]-->

Grzegorz
Moderator

Postautor: Lichurec » 22 sierpnia 2007, 18:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6

Tak, ale tworzysz "zupe tagow" :|

Najczesciej wystepujace bledy w IE da sie skutecznie i nie tak trudno obejsc..

A z ciekawosci zapytam - jakie "niezrozumiałe dla IE pozycjonowanie czy wyświetlanie" miales na mysli badz z kaim sie spotkales?

L.
Wyrozumialosci...
Studia :) Czas liczenia zasobow :|
Lichurec
Moderator

Z nami od: 25 września 2002, 16:25

Postautor: Grzegorz » 22 sierpnia 2007, 18:50

Kurs HTML - Wyświetlanie pisze:UWAGA! MSIE 6.0 ani 7.0 nie obsługuje tabelarycznych wartości wyświetlania elementów, inline-block ani run-in. Natomiast MSIE 5 dodatkowo nie radzi sobie z list-item. Wszystkie z CSS 2.1 są obsługiwane przez przeglądarkę Opera, a także w większej części Firefox (oprócz inline-block i run-in).

Źródło: Obrazekhttp://www.kurshtml.boo.pl/css/wyswietlanie,pozycjonowanie.html

Grzegorz
Moderator

Postautor: Lichurec » 23 sierpnia 2007, 02:26

GrzegorzJZD - alez to to akurat jest oczywiste ;)

Z reszta inline-block GECKO nieobsluguje do dzisiaj :| a szkoda...

Ale ja pytalem o przyklad "z zycia wziety"... jezeli jestes w stanie przytoczyc choc kilka praktycznych przykladow zastosowania "tabelarycznych wartosci wyswietlania" (nota bene - fajnie ujete ;) ) - bede bardzo wdzieczny..

jest to takie cos, czego praktycznego uzycia - poza "proof of concept" albo "browser hacks" - sie jeszcze nie doszperalem..

L.
Wyrozumialosci...
Studia :) Czas liczenia zasobow :|
Lichurec
Moderator

Z nami od: 25 września 2002, 16:25

Postautor: Grzegorz » 24 sierpnia 2007, 16:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; pl; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6

Ostatnio spotkałem się z czymś takim:
* html {/* IE only */}
_height: 50px; /* IE only */
height/**/:100px /* Everything but IE */
html > body {/* Everything but IE */}

Czy to wszystko inne niż IE naprawdę działa? I czy można to stosować?

Grzegorz
Moderator

Postautor: helios » 25 sierpnia 2007, 13:32

To, co podałeś, opiera się na błędach w IE. W którejś wersji może już być obsługiwane poprawnie i będziesz miał problem. :)
helios

Z nami od: 10 sierpnia 2005, 18:15

Postautor: Grzegorz » 25 sierpnia 2007, 20:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; pl; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6

helios pisze:To, co podałeś, opiera się na błędach w IE. W którejś wersji może już być obsługiwane poprawnie i będziesz miał problem. :)

Nie chcę tego stosować, tylko pytałem jak się ma praktyka stosowania takich tworów do standardów ;)

Grzegorz
Moderator

Postautor: diablownik » 25 sierpnia 2007, 20:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9a8pre) Gecko/2007082504 Minefield/3.0a8pre

Do standardów ma się to nijak.
Wykorzystujesz przecież konkretny błąd przeglądarki, a nie jakąś zasadę ze specyfikacji (X)HTML/CSS ;)
diablownik

Z nami od: 02 sierpnia 2006, 14:10

Postautor: Tomek » 25 sierpnia 2007, 21:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6

ale - czasem trzeba odejść od fanatycznego uwielbienia dla pełnej walidacji CSS - są błędy IE których w inny sposób się nie da obejść...
Tomek
Moderator

Postautor: rumsztyk » 22 września 2007, 16:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.7) Gecko/20070914 Firefox/2.0.0.7

uwielbiam komentarze warunkowe
jest to chyba jedyna dobra rzecz wymyślona u Billa w ogródku.
Należy jednak pamiętać, że:
kod css w komentarzu warunkowym zostanie dopisany do stylu głównego.
Aby uniknąć przykrych niespodzianek należy w pliku css dla IE
doprecyzować element który ma mieć formatowanie różniące się dla IE
Przykład
główny css
div.jakis_tam {width: 500px; height: 300px;}
css dla IE
body div.jakis_tam {width: 450px; height: 250px;}
chyba, że div.jakis_tam jest "dzieckiem" innego elementu niż body np. div.bardzo_glowny
wtedy piszemy div.bardzo_glowny div.jakis_tam {xyx...}
żeby bardzo "poniżyć" IE :) możemy napisać
body div.bardzo_glowny div.jakis_tam {xyz...}
w ten sposób "zwiększamy priorytet zapisu"
i jeszcze jedno
if IE 7 wybierze tylko siódemkę
szóstka wczyta tylko główny ale możemy
if gte IE wersja x
oznacza wersję lepszą lub równą IE w wersji x
if lte IE wersja x
oznacza gorszą lub równą IE w wersji x
najczęściej spotykam