Kodowanie strony
Moderator: Pomocy?!
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050329 Firefox/1.0.2 (MOOX M2)
- Kod: Zaznacz cały
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
Zakładając że piszesz w programie obsługującym ISO-8859-2
lub
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=win-1250" />
Zakładając że używasz kodowania windowsowego (ale nie polecam - niestandardowe)
Poza tym - podaj przykład - może błąd jest gdzie indziej
- Tomek
- Moderator
- Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050321 Firefox/1.0.2
Lucius pisze:ktore kodowanie powinno sie stosowac, aby miec polskie znaki: iso-8859-2 czy utf-8? I dlaczego to a nie inne?
Dowolny z wymienionych. A jeśli chciałbyś czasem pisać na stronie w innych językach to pozostaje tylko UTF-8.
- Cleriic
- Moderator
- Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3
- piotrek84
- Z nami od: 11 września 2003, 18:48
kodowanie
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.3) Gecko/20060426 Firefox/1.5.0.3
- zabcia92
Re: kodowanie
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.6) Gecko/20070919 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.6
zabcia92 pisze:www.klasa1cg.yoyo.pl (...) w firefoxie (w przeciwienstwie do standardowego IE) zamiast polskich znakow pokazuja sie 'krzaczki'
Kodowanie ustawione na ISO-8859-2, ale znaki zapisane w UTF-8. Musisz zapisywać znaki w edytorze, którego używasz zgodnie z deklaracją kodowania. Poza tym spójrz na to: kwa kwa.
Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
- Grzegorz
- Moderator
- Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.7) Gecko/20070914 Firefox/2.0.0.7
http://mozillapl.org/forum/about-31288.html
ewentualnie pracując z php wypróbuj notepad++
są to miłe programy jeżeli masz ambicję "klepania kodu z palca"
zawsze możesz też przejrzeć forum i wypróbować inny edytor
pamiętaj
najbezpieczniej jest ustawić kodowanie zanim jeszcze cokolwiek w którymś z notpadów wpiszesz - nawet spację
ps. Panie Grzegorzu proszę nie odebrać tego jako aluzji
czy nie uważa Pan że WIN98 + kwality tester
to nie jest tak jakby choremu na grypę polecać tomograf laserowy?
- rumsztyk
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.6) Gecko/20070919 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.6
rumsztyk pisze:czy nie uważa Pan że WIN98 + kwality tester
to nie jest tak jakby choremu na grypę polecać tomograf laserowy?
A co ma jedno do drugiego? Strony można pisać i w Edit pod DOSem, a czy to oznacza, że nie powinno się sprawdzać jakości kodu i ewentualnych błędów?
Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
- Grzegorz
- Moderator
- Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.7) Gecko/20070914 Firefox/2.0.0.7
chodziło mi o to że strona dla własnej klasy w gimnazjum ma zapewne priorytet widoczności dla potencjalnych Czytelników/znajomych z klasy,
a nie ślicznego lekkiego kodu.
Chwała Autorowi, że przejął się niedostępnością swojej strony w FF
mało to postów nawet na tym forum, że: "IE i tak używa większość więc po co mam ślęczeć nad kodem?"
Kodowanie znaków jest jednym z podstawowych problemów początkujących Autorów stron.
Dla strony gimnazjalnej tu omawianej już ctrl+U w FF ujawnia nam co się dzieje
deklaracja dla html (niepełna) a jedyne istotne dla tego problemu meta w headzie zamknięte jak dla xhtml
od tr i td aż mnie rozbolała głowa
tabelki w tabelkach i be-erki, be-erki, be-erki
Może z tym WIN98 to nie była najlepsza metafora
ma Pan rację z DOS-em
należy jednak mieć na względzie fakt, że kod html w yoyo czy np. jogger
nie zawsze zostanie prawidłowo wygenerowany
np. w blox można edytować jedynie CSS
kiedyś kwa kwa o ile mnie pamięć nie myli sprawdzał tylko strony które przechodziły walidację na W3C
więc zawsze w moim mniemaniu walidator sprawdzał poprawność kodu a np. kwa kwa jego jakość
i bardziej chodziło mi o to, że na wszystko przyjdzie czas,
a Pan od razu z grubej rury!:)
Choć z drugiej strony im szybciej m.in. na kwa kwa się trafi tym lepiej.
Ponadto kwa kwa zwraca się do nas dość specyficznym językiem który nie dla wszystkich może być oczywisty
Język dokumentu: br (ze szklanej kuli) - mój ulubiony
Śmieci przed tagiem html
ciekaw jestem kiedy zostanie wprowadzone dla stron xhtml
typ dokumentu: zupa z tagów
nie chciałem urazić Pana tą żartobliwą dygresją
jeżeli tak Pan to odebrał to oczywiście przepraszam
- rumsztyk
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9a9pre) Gecko/2007092404 Minefield/3.0a9pre
rumsztyk pisze:chodziło mi o to że strona dla własnej klasy w gimnazjum ma zapewne priorytet widoczności dla potencjalnych Czytelników/znajomych z klasy,
a nie ślicznego lekkiego kodu.
Przestrzegając standardów i pewnych wytycznych tworzenia można osiągnąć jedno i drugie. Trzeba tylko nauczyć webmasterów korzystania z tych zasad. Jeśli będziemy komuś pobłażać ("to tylko strona klasowa..."), to jakość stron stanie w miejscu...
rumsztyk pisze:deklaracja dla html (niepełna)
W przypadku wersji Transitional owszem. Ale, o ile dobrze pamiętam, to nawet deklaracja <!DOCTYPE html> jest prawidłowa i w Mozillowatych powoduje przejście do trybu standardów lub do "almost standards mode". Ale to taki off-topic trochę
- diablownik
- Z nami od: 02 sierpnia 2006, 14:10
niektóre porady mogą być odebrane bardzo osobiście, a od tego krótka droga aby powrócić na głupIE przeglądarki. Zwracam też uwagę na to, że mogą się pojawić trudności w edytowaniu html w "blogotowcach".
co do <!DOCTYPE html>
to póki co nie przechodzi walidacji,
żeby off-topic nie poszedł na marne dodam że to może się zmienić
Oczywiście będąc grzecznie sprowadzony na właściwy poziom pobłażliwości będę się do niego stosował
- rumsztyk
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9a9pre) Gecko/2007092404 Minefield/3.0a9pre
rumsztyk pisze:chodzi mi o aspekt psychologiczny,
niektóre porady mogą być odebrane bardzo osobiście, a od tego krótka droga aby powrócić na głupIE przeglądarki.
No nieeee. To mamy każdego po głowie głaskać i mówić: "popełniłeś/łaś błąd, ale nic się nie stało, nie przejmuj się"?
Poza tym nie znam żadnego webmastera (nawet początkującego!), który obraziłby się tak bardzo, żeby przejść z powrotem na IE. Wybacz, ale może powkurzać się, przekląć na czym świat stoi, w najgorszym wypadku zrezygnuje z tworzenia stron, ale przeglądarki raczej nie zmieni.
rumsztyk pisze:Zwracam też uwagę na to, że mogą się pojawić trudności w edytowaniu html w "blogotowcach".
Tego przypadku nie rozpatrujemy, to jest ograniczenie techniczne
rumsztyk pisze:co do <!DOCTYPE html>
to póki co nie przechodzi walidacji,
żeby off-topic nie poszedł na marne dodam że to może się zmienić
Jeśli zależy nam na walidacji, to owszem. Jak już wspomniałem <!DOCTYPE html> jest przez nowoczesne przeglądarki rozpoznawany prawidłowo i powoduje wejście do trybu standardów. Niemniej powoduje wspomniane błędy przy walidacji, dlatego najlepiej używać "standardowego" HTML 4.01 Strict
Ale to już całkiem na off-topic zeszliśmy
- diablownik
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.7) Gecko/20070926 Firefox/2.0.0.7 Sulfur/1.0a1pre
diablownik pisze:Niemniej powoduje wspomniane błędy przy walidacji, dlatego najlepiej używać "standardowego" HTML 4.01 Strict
Nie, Najlepiej XHTML 1.0 Strict z poprawnym DTD bez prologu XML wysyłane jako text/html (najszerszy zasięg interpretacji w trybie przestrzegania standardów).
- Stef
- Moderator
- Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9a9pre) Gecko/2007092604 Minefield/3.0a9pre
Stef pisze:Nie, Najlepiej XHTML 1.0 Strict z poprawnym DTD bez prologu XML wysyłane jako text/html (najszerszy zasięg interpretacji w trybie przestrzegania standardów).
Polemizowałbym. W w/w przypadku wchodzimy na temat typu MIME - chociaż specyfikacja dopuszcza text/html w trybie kompatybilności, to przecież taki dokument przeglądarki przetworzą jako aplikację SGML, a nie XML (którą jest XHTML).
Poza tym, AFAIR, zasięg interpretacyjny "standards mode" HTML-a 4.01 Strict jest taki sam jak XHTML-a 1.0 Strict
- diablownik
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.7) Gecko/20070927 Firefox/2.0.0.7 Sulfur/1.0a1pre
diablownik pisze:Stef pisze:Nie, Najlepiej XHTML 1.0 Strict z poprawnym DTD bez prologu XML wysyłane jako text/html (najszerszy zasięg interpretacji w trybie przestrzegania standardów).
Polemizowałbym. W w/w przypadku wchodzimy na temat typu MIME - chociaż specyfikacja dopuszcza text/html w trybie kompatybilności, to przecież taki dokument przeglądarki przetworzą jako aplikację SGML, a nie XML (którą jest XHTML).
Poza tym, AFAIR, zasięg interpretacyjny "standards mode" HTML-a 4.01 Strict jest taki sam jak XHTML-a 1.0 Strict
No to sobie chyba nie popolemizujmy ponieważ najwyraźniej nie zrozumiałeś. MIME do sprawy mieszasz niepotrzebnie oraz wyłącznie Ty. W tym momencie nie dyskutujemy o standardach tylko ich interpretacji w przeglądarkach.
Innymi słowy jak wyślesz ten superpoprawny XHTML to IE się obrazi. A nam zależy żeby dowolna przeglądarka wyświetlała dokument w sposób przewidywalny i łatwy do korekty. Takie coś osiągniesz w zasadzie wyłącznie z konfiguracją o której pisałem. (z HTML 4.01 STRICT już niekoniecznie)
- Stef
- Moderator
- Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9a9pre) Gecko/2007092604 Minefield/3.0a9pre
Stef pisze:Innymi słowy jak wyślesz ten superpoprawny XHTML to IE się obrazi. A nam zależy żeby dowolna przeglądarka wyświetlała dokument w sposób przewidywalny i łatwy do korekty. Takie coś osiągniesz w zasadzie wyłącznie z konfiguracją o której pisałem. (z HTML 4.01 STRICT już niekoniecznie)
Cóż, zachowanie IE jest dalekie od przewidywalności...
Co do HTML-a 4.01 Strict - jakieś przykłady, gdy coś nie działa jak powinno? (nieprzewidywalnie)
Bo szczerze się nie spotkałem, a człowiek się uczy całe życie
- diablownik
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.3) Gecko/20060426 Firefox/1.5.0.3
a jesli mogę się tylko delikatnie obronić - kiedy się uczyłam pisać kod (może nie tak dawno, jakieś 2 lata temu) to korzystałam ze strony internetowej, na której tego typu metody: td, br, center i inne byly przedstawione jako prawidlowe i teraz już mi weszło trochę w nawyk pisanie w ten sposob.
co do uwagi - jesli chce wpisywac kod sama - to już kwestia przyzwyczajenia;)
- Gość