MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Brak dostępu poprzez getElementById().value

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Brak dostępu poprzez getElementById().value

Postautor: Karol.Anonim » 24 listopada 2007, 19:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.9) Gecko/20071025 Firefox/2.0.0.9;MEGAUPLOAD 1.0

Witam,

Poprzez PHP tworzę formularz(w zasadzie nie ma <form> są po prostu kontrolki) który zawiera elementy nazwane w następujący sposób:
Kod: Zaznacz cały
name="id_nazwapola"

Odczytem pól zajmuje się js- na końcu formularza jest przycisk z metodą onclick(dobrze połączoną, treść prostego alerta jest wyświetlana).
Zmienne ładowane są w sposób następujący:
var nazwa = document.getElementById(id + '_nazwa').value;

Niestety, takie rozwiązanie działa tylko pod ie(wersja 6).

Znajdzie się osoba mogą mi doradzić w rozwiązaniu tego problemu?
Karol.Anonim

Postautor: Karol.Anonim » 24 listopada 2007, 19:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.9) Gecko/20071025 Firefox/2.0.0.9;MEGAUPLOAD 1.0

Dodam, iż również korzystałem z rozwiązań:
.getElementById(id + '_nazwa').A(a)ttribute('name')

document.getElementNodeById(”from”);

Mam wersję 2.0.0.9
Karol.Anonim

Postautor: Karol.Anonim » 24 listopada 2007, 20:02

Kolejny post, cóż- trzeba będzie się zarejestrować. Pod Operą również nie działało, lesz poprawiłem:
document.getElementById(id + '_nazwa' ).value.toString()

Rozwiązania dalej nie mam, gdyż lisek nie podaje wartości(nawet undefined przy alercie).
Karol.Anonim

Postautor: Mirek » 24 listopada 2007, 20:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.9) Gecko/20071025 Firefox/2.0.0.9

Atrybuty name i id to różne rzeczy i każdy element może mieć zarówno name jak i id.

Czyli albo zmieniasz kod na:
id="id_nazwapola"

albo korzystasz z funkcji JS:
document.getElementsByName('jakies_name')[0]

([0] - ponieważ funkcja zwraca tablicę - i domyślam się, że u ciebie będzie to pierwszy element. Wiele elementów może mieć takie same name)

Pozdrawiam,
Mirek
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Postautor: Karol.Anonim » 24 listopada 2007, 20:20

Za mało ifo dałem:

onclick wywołuje funkcję Zmien(); której deklaracja wygląda:

Zmien(id){
alert(document.getElementById(id + '_nazwa').value.toString());
}
IE, oraz Opera działa ok, z Firefoxem jest problem.

Mam jeszcze mały problem, jest pole input name="generowaneid_cena" któere w treści zawiera liczbę. Podczas pobrania liczby opera oraz ff(z racji problemu z jakimkolwiek pobraniem wartości) pada.
Karol.Anonim

Postautor: Karol.Anonim » 25 listopada 2007, 16:18

Dodarło z opóźnieniem, wczoraj musiałem być naprawdę zmęczony, że źle zrozumiałem.
Karol.Anonim

Postautor: Mirek » 26 listopada 2007, 13:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.9) Gecko/20071025 Firefox/2.0.0.9

Właśnie miałem uściślić swoją wypowiedź, bo jak czytałem w sobotę, to odniosłem takie wrażenie, że się chyba nie do końca zrozumieliśmy - tylko nie miałem czasu na dokładniejszą prezentację / objaśnienie / uzasadnienie mojego rozwiązania.

I jeszcze miałem dodać, że w FF kiedyś miałem problemy z atrybutem name lub id zaczynającym się od cyfry (a nie litery lub "podkreślnika" - choć to nie był mój pomysł, tylko "zapożyczenie" z innego skryptu) - ale nie wiem czym u Ciebie jest zmienna id, z której tworzysz nazwę - w każdym razie już nieważne, bo domyślam się, że już wszystko działa :-)

Pozdr.,
M.
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony