skrypt php w html - u
Moderator: Pomocy?!
skrypt php w html - u
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 6.0; AntiMalware2009; SLCC1; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.0.04506; InfoPath.2)
- silwo19
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.4) Gecko/2008102920 Firefox/3.0.4
- Kod: Zaznacz cały
<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl">
<head>
<meta http-equiv="Content-type" content="application/xhtml+xml; charset=iso-8859-2" />
<meta name="Description" content=" [wstaw tu opis strony] " />
<meta name="Keywords" content=" [wstaw tu slowa kluczowe] " />
<meta name="Author" content=" [dane autora] " />
<meta name="Generator" content="kED" />
<title> [tytuł strony] </title>
<link rel="stylesheet" href=" [nazwa_arkusza_stylow.css] " type="text/css" />
</head>
<body>
To jest fragment w HTMLu...<br /><br />
<?php
for($a = 1; $a < 11; $a++)
{
print('To jest fragment w PHP<br />');
}
?>
</body>
</html>
- trejder
- Z nami od: 20 stycznia 2005, 15:31
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.5) Gecko/2008120122 Firefox/3.0.5
jozly pisze:W uzupełnieniu powyższej wypowiedzi dodam tylko, że utworzony plik musi mieć rozszerzenie .php
Absolutnie NIE! Właśnie po to stosuje się znacznik <?php, aby parser PHP przetworzył zawarty w nim kod PHP _niezależnie_ od tego, jakie rozszerzenie ma plik. Na tej samej zasadzie w plikach o rozszerzeniu .php mogą znajdować się elementy języka HTML, bo parser nie patrzy na rozszerzenie plików tylko szuka znacznika <?php.
- trejder
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.9.2a1pre) Gecko/20090119 Minefield/3.2a1pre
- dexter
- Moderator
- Z nami od: 02 października 2004, 21:30
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.9.2a1pre) Gecko/20090119 Minefield/3.2a1pre
Może wypowie się ktoś kto się zna na tym.
- dexter
- Moderator
- Z nami od: 02 października 2004, 21:30
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1b2) Gecko/20081201 Firefox/3.1b2
jozly pisze:utworzony plik musi mieć rozszerzenie .php
Nie masz racji.
trejder pisze:Właśnie po to stosuje się znacznik <?php, aby parser PHP przetworzył zawarty w nim kod PHP _niezależnie_ od tego, jakie rozszerzenie ma plik. Na tej samej zasadzie w plikach o rozszerzeniu .php mogą znajdować się elementy języka HTML, bo parser nie patrzy na rozszerzenie plików tylko szuka znacznika <?php.
W pierwszym zdaniu nie masz racji, w drugim po trochu masz.
Więc tak - plik może mieć rozszerzenie np. .trejder - wszystko zależy od konfiguracji typów mime serwera - np. u mnie jest taka: application/x-httpd-php php php3 php4 php5 php6 trejder - czyli pliki o rozszerzeniu php, php3 ... php6 i trejder (dopisane na potrzebę tego testu) będą obsługiwane przez serwer jako php. Natomiast jeśli umieszczę w pliku html (który domyślnie nie jest parsowany) fragment php (przykład) - to zawartość pomiędzy <?php ?> nie zostanie w ogóle wyświetlona, mimo iż tam się znajduje - wystarczy zerknąć w źródło.
Natomiast plik z rozszerzeniem trejder wyświetla się idealnie, mimo że jego rozszerzenie z php nie ma nawet jednej literki wspólnej.
ps.
w konfiguracji apacha za takie rzeczy odpowiada w pliku httpd.conf następujący fragment:
#AddType application/x-httpd-php .php
ps2. Trejder - przepraszam za wykorzystanie nicka - jest to oczywiście tylko w celach testowych
ps3 - fajnie widzieć że ktoś używa jeszcze keda
- Tomek
- Moderator
- Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.5) Gecko/2008120122 Firefox/3.0.5
dexter pisze:A ja uważam, że jozly ma rację. W każdym bądź razie nigdy nie widziałem skryptów PHP w plikach z rozszerzeniem html.
Wystarczy zajrzeć do pierwszej, lepszej książki poświęconej programowaniu w PHP! :) Na przykład do tej. Albo do przykładów z tej książki, dostępnych na serwerze FTP wydawnictwa.
- trejder
tomasiek pisze:W pierwszym zdaniu nie masz racji, w drugim po trochu masz.
Chylę czoła przed specjalistą! :]
tomasiek pisze:ps2. Trejder - przepraszam za wykorzystanie nicka - jest to oczywiście tylko w celach testowych :)
Wybaczam, wybaczam - to dla celów naukowych, czyli poniekąd... dla dobra ludzkości! :] :] :]
tomasiek pisze:ps3 - fajnie widzieć że ktoś używa jeszcze keda :)
No, mowa! The best edytor na świecie! :)
A gdyby ktoś jeszcze "ciągle kroczył w ciemności" i chciał "powrócić do światła" lub innymi słowy - nie zna kEDa, a chciałby wypróbować - to podaję linka do strony autora, gdzie można ów program pobrać.
- trejder
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1b2) Gecko/20081201 Firefox/3.1b2
trejder pisze:Wystarczy zajrzeć do pierwszej, lepszej książki poświęconej programowaniu w PHP!Na przykład do tej. Albo do przykładów z tej książki, dostępnych na serwerze FTP wydawnictwa.
Jakoś przeglądam te przykłady i jakoś nie widzę tam php w plikach html - może konkretniejszy przykład? (Poza zmianą typu mime serwowanego pliku jak już wcześniej podałem.
A co kEDa - wielka jego moc jest. Żal tylko ogarnia że nierozwijany on być. Niech moc będzie z wami
- Tomek
- Moderator
tomasiek pisze:Jakoś przeglądam te przykłady i jakoś nie widzę tam php w plikach html - może konkretniejszy przykład? (Poza zmianą typu mime serwowanego pliku jak już wcześniej podałem.
Pomyliłem książki, ale jestem przekonany, że w jakiejś z Helionu _na pewno_ widziałem kody PHP w plikach HTML (nie jestem pewien, czy nie w tej, bo korzystałem z tych dwóch). Kojarzę jeszcze, że wkurzałem się bo autor "zapomniał" napisać, że pliki .html zawierające kod PHP trzeba uruchamiać przez serwer (kopiując na FTP lub na serwerze localhostowym), a nie - w przeglądarce, jak to się robi z "typowymi" plikami .html (Plik > Otwórz).
tomasiek pisze:A co kEDa - wielka jego moc jest. Żal tylko ogarnia że nierozwijany on być. Niech moc będzie z wami
Baa... Konrad ma teraz inne priorytety. Ale może udostępnić kod, jeśli ktoś byłby zainteresowany dalszym rozwojem kEDa! :)
- trejder
Plik .html standardowo ma typ mime html/text. Czyli serwer go po prostu wysyła. Dopiero zainstalowanie interpretera php, odpowiednie dopisanie typów mime do wykonywania przez php (patrz przykład z .trejder) powoduje że plik zostanie wykonany. I tylko i wyłącznie jeśli w konfiguracji apacha dopiszesz #AddType application/x-httpd-php .html (i chyba wywalisz domyślne mime - nie sprawdzałem) plik html z zawartością php będzie interpretowany jako php. Koniec i kropka.
Co do kED'a. Z tego co kojarzę jakiś miesiąc temu Konrad ponownie udostępnił kod źródłowy kED'a - jednak ani z poprzedniego udostępnienia ani z obecnego nic nie wynikło - nigdzie nie powstał "nowy" kED. A to naprawdę wielki ubytek w polskim oprogramowaniu.
A swoją drogą - z tego co kojarzę to da się uruchomić plik php przez przeglądarkę bez zabaw z apachem - ale to zupełnie inna opowieść...
- Tomek
- Moderator
tomasiek pisze:Dalej jesteś w błędzie. Plik .html standardowo ma typ mime html/text. Czyli serwer go po prostu wysyła. Dopiero zainstalowanie interpretera php, odpowiednie dopisanie typów mime do wykonywania przez php (patrz przykład z .trejder) powoduje że plik zostanie wykonany.
OK, OK - możliwe, że coś pomyliłem. Przy tworzeniu stron w PHP korzystam z XAMPPa i tam bez problemów uruchamiam pliki o rozszerzeniu .html zawierające kod PHP. Ale nie dam głowy teraz, czy jest on tak skonfigurowany od początku, czy ja może go tak skonfigurowałem i już zdążyłem o tym zapomnieć. EoT?
tomasiek pisze:Co do kED'a. Z tego co kojarzę jakiś miesiąc temu Konrad ponownie udostępnił kod źródłowy kED'a - jednak ani z poprzedniego udostępnienia ani z obecnego nic nie wynikło - nigdzie nie powstał "nowy" kED. A to naprawdę wielki ubytek w polskim oprogramowaniu.
Tak, ale sam Konrad przyznaje, że liczba rzeczy, które należałoby poprawić w ostatniej wersji kodu jest ogromna i być może nikt nie ma na to czasu / ochoty. Nie ulega też wątpliwości (przynajmniej moim zdaniem - byłem betatesterem kEDa), że należałoby zacząć od wymiany komponentu edytora na inny, bo obecny (nie pamiętam nazwy) mimo, że darmowy jest bardzo niedorobiony i zawiera wiele niedociągnięć. Zaś użycie innego komponentu edytora to praktycznie napisanie programu od nowa... Ale to jest off-topic, więc przynajmniej tu nie za bardzo powinniśmy na ten temat dyskutować.
tomasiek pisze:A swoją drogą - z tego co kojarzę to da się uruchomić plik php przez przeglądarkę bez zabaw z apachem - ale to zupełnie inna opowieść...
Tak? To może załóż osobny temat i opisz tam krótko swoje doświadczenia. Bo ja jestem wychowany na przesądzie, że plików PHP (ani żadnych innych skryptów typu server-side) NIE DA się uruchamiać bezpośrednio w przeglądarce (przez Plik > Otwórz bez posiadania uruchomionego dowolnego serwera localhostowego - niekoniecznie Apache). Przeglądarki tego _nie potrafią_, bo nie mają zawartego w sobie parsera PHP (dodatkowe naście MB kodu wykonywalnego i/lub bibliotek oraz pewnie kwestie licencji). To, co tutaj napisałeś to rewolucja i trochę trudno mi w to uwierzyć.
- trejder
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US) AppleWebKit/530.5 (KHTML, like Gecko) Chrome/2.0.172.37 Safari/530.5
ani plik
httpd.conf
ani
.htaccess
nie pomagały
już myślałem że serwer ma jakiś problem z php w html-u, ale poszedłem za radą jozly-ego (tzn. zmieniłem rozszerzenie pliku na php) i o dziwo działa
Działa bez żadnego pliku .conf i .access, sprawdzałem na 4-ech najpopularniejszych obecnie przeglądarkach i jest OK.
Miał być php w html-u, a wyszło na odwrót, jest html w php
- Gość
Odp: skrypt php w html - u
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl; rv:1.8.1.20) Gecko/20081217 Firefox/2.0.0.20
www.miasto.pl
a ja mam dostęp tylko do
www.miasto.warszawa.pl
umieszczanie plików z tymi rozszerzeniami htacces itp nie daje rezultatu
- qqryqnapatyq
Odp: skrypt php w html - u
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.3a3pre) Gecko/20100302 Minefield/3.7a3pre
Poza tym - na miasto.warszawa.pl na 100% działa php beż żadnych cudów - joomla stoi więc musi być php.
Sprecyzuj swój problem dokładniej - bo nie do końca wiadomo o co ci chodzi. Ten temat jest troszkę... roztrzepany na poboczne wątki.
poza tym - patrząc chociażby na adresy to miasto.pl i miasto.warszawa.pl nie mają z sobą wiele wspólnego. Whois pokazuje także inne serwery nazw, więc można wnioskować że leżą na dwóch zupełnie innych serwerach.
- Tomek
- Moderator