MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Dziwne zachowanie tabeli

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Dziwne zachowanie tabeli

Postautor: Feagorn » 08 lipca 2003, 11:29

Przeglądarka: -

Działam z upoważnienia kolegi.
Strona http://www.starwars.ow.pl/sluis pod mozilką wykazuje dość dziwne zachowanie. Czasami cała tabelka wyswietlana w sposób zwarty, a czasami prawa część potrafi odsunąć się od lewej na jakieś 800 pixeli. Przeładowywanie strony powoduje naprzemienne scalanie i rozsuwanie tabeli. Dodatkowo tabelia w zamyśle ma być wycentrowana, a w Mozi wyświetlana jest przysunięta do lewej.
Żeby było śmieszniej, strona bez zastrzeżeń przechodzi przez validatora HTML i CSS, a Mozilla jest jedyną przeglądarką w której się taki cuda dzieją.

Za wszelkie wskazówki i hipotezy będę zobowiązany
Feagorn

Z nami od: 05 października 2002, 07:44

Postautor: Olhado/256 » 08 lipca 2003, 12:19

U mnie wielokrotne reloady dawały ten sam efekt - prawa tabelka jest odsunięta od lewej o jakieś 500 px.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Feagorn » 08 lipca 2003, 12:40

Olhado/256 pisze:U mnie wielokrotne reloady dawały ten sam efekt - prawa tabelka jest odsunięta od lewej o jakieś 500 px.

Z tym co napisałem, że te dwa tryby są zamienne, lekko przesadziłem.
Co prawda się zmieniają, ale w 90% przypadków otrzymuję tryb "rozunięty".
Feagorn

Postautor: Gandalf » 14 lipca 2003, 17:18

Juz chyba mam o co chodzi. Mozilla ladujac strone albo najpierw uwzgledni rozpychanie tabeli ( i wtedy wyglada to brzydko) albo jej max-width. Wowczas wyglada normalnie. Wszystko zalezy jakie elementy jak szybko sie zaladuja. Hmmm....

Zobacze co tam na bugzilli o tym pisza i ew. jakis workaround postaram sie dac.
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Feagorn » 15 lipca 2003, 08:59

Gandalf pisze:Juz chyba mam o co chodzi. Mozilla ladujac strone albo najpierw uwzgledni rozpychanie tabeli ( i wtedy wyglada to brzydko) albo jej max-width. Wowczas wyglada normalnie. Wszystko zalezy jakie elementy jak szybko sie zaladuja. Hmmm....

Zobacze co tam na bugzilli o tym pisza i ew. jakis workaround postaram sie dac.

Dzięki za zainteresowanie.
Dzisiaj zauważyłem, że podobnie zachowuje się strona Politechniki Opolskiej (www.po.opole.pl). Tutaj psuje się menu. Poszczególne pozycje rozsuwają się w pionie.
Feagorn

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony