MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Wtyczki, wtyczki

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Wtyczki, wtyczki

Postautor: Gość » 17 września 2009, 09:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.14) Gecko/2009082707 Firefox/3.0.14

Chcialem zapytac, czy nie mam troche za duzo tego w systemie i zarazem w Fx? Moze cos jest zbedne, szkodliwe i nalezaloby sie pozbyc, albo zaktualizowac? Wtyczki usuwamy bezposrednio w systemie, w Fx mozemy je co najwyzej wylaczyc, tak?

Jave mam wymieniona 7 razy, nie wiem czy to normalne, pamietam, ze dawniej mialem w trayu jej ikone i jak pojawial sie komunikat o aktualizacji to ja wykonywalem. Pozniej chyba wyczytalem, ze to jednak nie jest najlepszy pomysl, wiec zaniechalem tych czynnosci. W zainstalowanych programach mam cos takiego:

Obrazek

To troche dziwnie wyglada czy mi sie tylko wydaje?

Screeny na ktorych Firefox mowi mi jakie mam wtyczki:

pierwszy obrazek dosyc duzy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy ma ktos jakies uwagi, zalecenia, czy raczej jest ok?
Gość

Postautor: Grzegorz » 17 września 2009, 10:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3

Niestety aktualizacje Javy tylko dodają kolejne wersje, usuwaniem (całkowicie zbędnych) starszych wersji użytkownik musi się zająć samodzielnie. Warto je odinstalowywać zaraz po aktualizacji, bo zajmują dość dużo miejsca, a Firefox i tak w danym czasie może korzystać tylko z jednej wirtualnej maszyny Java (jednego środowiska JRE, nie jednego uruchomionego apletu).

Wniosek: Odinstaluj wszystko poza najnowszą wersją.

QuickTime jest coraz rzadziej wykorzystywany w sieci, nie licząc strony Apple i niektórych zwiastunów filmowych, wtyczka w ogóle się nie przydaje.

Wniosek: Odinstaluj QuickTime lub zastąp go samymi kodekami z QuickTime Alternative lub QT Lite.

Foxit Reader, od pewnego czasu wtyczka jest używalna (kiedyś często powodowała problemy z przeglądarką). Jeśli bardzo często korzystasz z PDFów możesz ją zostawić. Jednak większość użytkowników jej nie potrzebuje. Wtyczka otwiera dokumenty PDF w Firefoksie, plik i tak musi być pobrany na dysk, moim zdaniem lepiej otworzyć go bezpośrednio w czytniku PDFów (Foxit Readerze lub SumatrzePDF).

Po co Ci druga wtyczka do obsługi tych samych plików i o niemal identycznych możliwościach? Acrobat Reader to jest komputerowe monstrum, program który ma wyświetlać dokumenty PDF zajmujący grubo ponad 100MB to przesada.

Wniosek: Odinstaluj wtyczkę Foxit Readera i/lub wtyczkę Acrobat Readera.

Wtyczka DivX Playera jest naprawdę zbyteczna. W sieci nie publikuje się materiałów wideo, które są tym kompresowane. To format własnościowy i mało kto go stosuje do kodowania wideo osadzanych na WWW, zwłaszcza że są lepsze i darmowe odpowiedniki.

Wniosek: Możesz spokojnie usunąć wtyczkę DivX Playera.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: Gość » 17 września 2009, 12:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.14) Gecko/2009082707 Firefox/3.0.14

Dziekuje za odpowiedz.

GrzegorzJZD pisze:Niestety aktualizacje Javy tylko dodają kolejne wersje, usuwaniem (całkowicie zbędnych) starszych wersji użytkownik musi się zająć samodzielnie. Warto je odinstalowywać zaraz po aktualizacji, bo zajmują dość dużo miejsca, a Firefox i tak w danym czasie może korzystać tylko z jednej wirtualnej maszyny Java (jednego środowiska JRE, nie jednego uruchomionego apletu).

Wniosek: Odinstaluj wszystko poza najnowszą wersją.

Ok, usune, tylko od razu chcialbym pobrac najnowsza i tu pytanie, czy to bedzie ta zaznaczona na obrazku? Obrazek Jesli to nie to, to moglbym poprosic o bezposredni link? Strona ktora pokazalem to http://java.sun.com/javase/downloads/index.jsp

QuickTime jest coraz rzadziej wykorzystywany w sieci, nie licząc strony Apple i niektórych zwiastunów filmowych, wtyczka w ogóle się nie przydaje.

Wniosek: Odinstaluj QuickTime lub zastąp go samymi kodekami z QuickTime Alternative lub QT Lite.

Jest jakas znaczaca roznica miedzy QuickTime Alternative a QT Lite? Pobralem ten pierwszy. QuickTime usunalem.

Foxit Reader, od pewnego czasu wtyczka jest używalna (kiedyś często powodowała problemy z przeglądarką). Jeśli bardzo często korzystasz z PDFów możesz ją zostawić. Jednak większość użytkowników jej nie potrzebuje. Wtyczka otwiera dokumenty PDF w Firefoksie, plik i tak musi być pobrany na dysk, moim zdaniem lepiej otworzyć go bezpośrednio w czytniku PDFów (Foxit Readerze lub SumatrzePDF).

Po co Ci druga wtyczka do obsługi tych samych plików i o niemal identycznych możliwościach? Acrobat Reader to jest komputerowe monstrum, program który ma wyświetlać dokumenty PDF zajmujący grubo ponad 100MB to przesada.

Wniosek: Odinstaluj wtyczkę Foxit Readera i/lub wtyczkę Acrobat Readera.

Akurat wczoraj zainstalowalem Foxit i przy okazji doszla wtyczka. Acrobat juz usuniety.

Wtyczka DivX Playera jest naprawdę zbyteczna. W sieci nie publikuje się materiałów wideo, które są tym kompresowane. To format własnościowy i mało kto go stosuje do kodowania wideo osadzanych na WWW, zwłaszcza że są lepsze i darmowe odpowiedniki.

Wniosek: Możesz spokojnie usunąć wtyczkę DivX Playera.

Ten dodatek wzial sie chyba jak stawialem nowy profil (co mialo miejsce dosyc spory kawalek czasu temu). Usuniete.

Na koniec jeszcze spytam, wtyczke Flasha pobierac z http://get.adobe.com/flashplayer/ ?
Gość

Postautor: Grzegorz » 17 września 2009, 15:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3

Anonymous pisze:moglbym poprosic o bezposredni link? Strona ktora pokazalem to http://java.sun.com/javase/downloads/index.jsp

Aktualna wersja Javy to jre-6u16-windows-i586.exe.

Anonymous pisze:Jest jakas znaczaca roznica miedzy QuickTime Alternative a QT Lite? Pobralem ten pierwszy. QuickTime usunalem.

QT Lite nie ma opcjonalnego odtwarzacza Media Player Classic. Poza tym są to identyczne programy.

Anonymous pisze:Akurat wczoraj zainstalowalem Foxit i przy okazji doszla wtyczka. Acrobat juz usuniety.

Tak czy owak wtyczka do obsługi PDF jest zbędna większości użytkowników, o czym pisałem wcześniej.

Anonymous pisze:Na koniec jeszcze spytam, wtyczke Flasha pobierac z http://get.adobe.com/flashplayer/ ?

Wszystkie wtyczki najlepiej pobierać ze stron producenta, zatem szukasz we właściwym miejscu. Adobe Flash Player 10.0.32.18 (dla Windows 2000 lub nowszych, bez dodatku McAfee Security Scan).
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Postautor: Gość » 17 września 2009, 15:31

Dobra, ostatnie pytanie: obok "Adobe Flash Player 10 Plugin" mam "Adobe Flash Player ActiveX" - to rowniez mam usunac? Aktualizowac? Czy to jest moze ten ActiveX powiazany z IE, ktory nie jest niczym dobrym? Juz wiecej glowy nie zawracam ;)
Gość

Postautor: Grzegorz » 17 września 2009, 19:39

W Firefoksie nie powinieneś widzieć żadnych kontrolek ActiveX, a jeśli widzisz tak owe na liście zainstalowanych w systemie programów oznacza to jedynie, że są zainstalowane i IE może z nich korzystać. Nie mają one żadnego wpływu na przeglądarki Mozilli (o ile nie hackowałeś Firefoksa by na siłę obsługiwał ActiveX).

Grzegorz
Moderator

Postautor: teo » 17 września 2009, 21:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3

GrzegorzJZD pisze:Niestety aktualizacje Javy tylko dodają kolejne wersje, usuwaniem (całkowicie zbędnych) starszych wersji użytkownik musi się zająć samodzielnie. Warto je odinstalowywać zaraz po aktualizacji, bo zajmują dość dużo miejsca, a Firefox i tak w danym czasie może korzystać tylko z jednej wirtualnej maszyny Java (jednego środowiska JRE, nie jednego uruchomionego apletu).

Grzegorz, nie masz racji. Od jakiegoś czasu JRE aktualizuje się prawidłowo – usuwa starą wersję. Kolega posłuchał się „dobrej rady” i obecnie zamiast wersji 15 ma wersję 5.
Obrazek
teo
Moderator

Z nami od: 16 czerwca 2004, 09:15

Postautor: Grzegorz » 18 września 2009, 07:47

teo pisze:Grzegorz, nie masz racji. Od jakiegoś czasu JRE aktualizuje się prawidłowo – usuwa starą wersję.

Teo, u mnie każda aktualizacja Javy (wcześniejsza niż 6u15) była instalowana obok istniejącej już w systemie. Ta sprawa zmieniła się całkiem nie dawno, a przypadku Gościa widać wyraźnie, że miał on po kilka wersji oznaczonych jako Update dla JRE 5 i 6.
teo pisze:Kolega posłuchał się „dobrej rady” i obecnie zamiast wersji 15 ma wersję 5.

Tutaj nie do końca rozumiem, 15 różnych wersji czy wersji 1.5.x? Java 5 czy 6 to tylko uproszczona numeracja (w Linuksach wciąż stosuje się numerację według linii 1.5.x i 1.6.x).

Gość pisze:Jave mam wymieniona 7 razy, nie wiem czy to normalne, pamietam, ze dawniej mialem w trayu jej ikone i jak pojawial sie komunikat o aktualizacji to ja wykonywalem.

Wrócę jeszcze do początku tego wątku. Zdarzają się aplety napisane pod konkretną wersję JRE, jednak najlepiej posiadać tylko jedną najnowszą wirtualną maszynę Javy i w razie problemów na ciskać na autora wadliwego apletu.

Grzegorz
Moderator

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa