MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Jak przyśpieszyć start Firefoksa pod Linuksem

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Postautor: diablownik » 08 sierpnia 2007, 14:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9a8pre) Gecko/2007080704 Minefield/3.0a8pre

GrzegorzJZD pisze:Skompilowałbym sobie jądro o ile nie słyszałbym tyle o tym, że to jednak dość trudne.

Normalnym sposobem możliwe. Sposobem dla Ubuntu już mniej. Aczkolwiek w przypadku ustawiania configa trzeba już wiedzieć co się zaznacza, ewentualnie czytać wbudowanego helpa bądź poszukać jakiegoś poradnika na Googlach.
Tak czy owak, jeśli nie czujesz się na siłach, to jednak nie polecam.

A wracając do tematu: na różnych stronach/forach dostępne są opisy jak zwiększyć prędkość Firefoksa. Ktoś próbował któregoś z nich? Na jakiej zasadzie działają? O ile w ogóle działają, bo mam wrażenie, że jednak nie ;)
diablownik

Z nami od: 02 sierpnia 2006, 14:10

Postautor: kabzior » 08 sierpnia 2007, 14:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.12) Gecko/20070508 Firefox/1.5.0.12

GrzegorzJZD pisze:wydaje mi się, że jak się to całkiem wyłączy to Firefox w ogóle nie sprawdza poprzedniej sesji (niezależnie czy była pusta czy coś zawierała). Dlatego przypuszczam (nie wiem czy słusznie), że wyłączenie powinno dać lepszy efekt niż start nawet z pustą sesją.

Wyłączyłem w ogóle jakiekolwiek zapamiętywanie sesji... chyba ;) bo używam TabMixPlus a tam te checkboxy są jakoś tak nie do końca zrozumiale dla mnie opisane. W każdym razie zwiększenia szybkości uruchamiania nie zauważyłem, ale niech sobie będzie wyłączone i tak tego w ogóle nie używam.

diablownik pisze:Normalnym sposobem możliwe. Sposobem dla Ubuntu już mniej.

O ile się orientuję to jajko dla Ubuntu można skompilować sposobem Debianowym.

diablownik pisze:Aczkolwiek w przypadku ustawiania configa trzeba już wiedzieć co się zaznacza, ewentualnie czytać wbudowanego helpa bądź poszukać jakiegoś poradnika na Googlach.
Tak czy owak, jeśli nie czujesz się na siłach, to jednak nie polecam.

Dokładnie. Przede wszystkim najważniejsze to baaaaardzo dobrze i baaardzo dokładnie znać swój sprzęt. Ja planuję kompilację dla Debiana w jakiejś tam, niedalekiej mam nadzieję, przyszłości.

diablownik pisze:A wracając do tematu: na różnych stronach/forach dostępne są opisy jak zwiększyć prędkość Firefoksa. Ktoś próbował któregoś z nich? Na jakiej zasadzie działają? O ile w ogóle działają, bo mam wrażenie, że jednak nie ;)

tylko dla KDE
http://7thguard.net/news.php?id=4278
Tutaj sposób polegający na uruchamianiu Fx poprzez kstart (uruchamia usługi i programy w tle)... działa naprawdę dobrze... a w zasadzie działał ze starszymi KDE i Fx. Obecnie minusem jest to, że kliknięcie jakiegokolwiek linku w systemie (w mailu czy komunikatorze np) powoduje otwarcie tej strony, ale nie przywołanie już działającego okna w tle - czyli jest dalej niewidoczne. Możnaby uruchamiać w nowym oknie a nie nowej karcie, ale to się mija z celem - po co otwarty Fx skoro linki się otwiera w nowym. Natomiast działa to kiedy uruchomimy przeglądarkę "normalnie" (nie przez kliknięcie na link) - wtedy uruchomienie jest niemal natychmiastowe. Minusem jeszcze jest że w momencie wylogowywania się z X'ów pojawia się na moment puste okno Fx z tła, ale to szczegół. W każdym razie ja tej metody nie używam.

GNOME
Kod: Zaznacz cały
export MOZ_DISABLE_PANGO=1

Nie używam Gnome więc nie wiem czy działa.

I to w czym pokładam największe nadzieje, większe nawet niż w preload - apt-build. Czyli kompilowanie aptem programów. Jest opcja dla "normalnych" i opcja z flagami. Ja chcę od razu flagi, muszę poczytać manuala w wolnej chwili, jak tylko się tym zajmę to dam znać jak z efektami. A to test znaleziony w necie po przeczytaniu którego się zwróciłem w stronę apt-build

przed kompilacją pisze:$ time firefox
real 0m4.995s
user 0m2.980s
sys 0m0.136s

tryb normalny pisze:$ time firefox
real 0m2.813s
user 0m1.840s
sys 0m0.208s

flagi kompilatora pisze:$ time firefox
real 0m1.905s
user 0m1.020s
sys 0m0.199s

Czyli z 3 sekund do 1...
kabzior

Z nami od: 11 sierpnia 2006, 19:18

Postautor: kabzior » 10 sierpnia 2007, 08:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.12) Gecko/20070508 Firefox/1.5.0.12

apt-build

1. Instalacja apt-build
2. Ściągnięcie bibliotek potrzebnych do kompilacji Fx (~30 MB)
3. Ściągnięcie źródeł Fx (~70 MB)
4. Kompilacja - 50 minut

Efekty:
1. Fx pod Ubuntu - z 9,2 na 7,8 sek - szybciej o 1,4 sek.
2. Iceweasel pod Debianem - z 5,2 (po preload!) na 4,6 - szybciej o 0,5 sek.

Przeglądarka nie uruchamia się dużo szybciej, ale za to odnoszę wrażenie że dużo szybciej działa - przełączanie kart i ogólnie reakcje na cokolwiek. Wydaje mi się też że strony ładują się naprawdę szybciej, nie wiem czy zbudowanie programu pod swoją architekturę może mieć na to wpływ. Ja budowałem pod Pentium M na notebooku z flagami "-march=pentium-m -O2 -pipe -fomit-frame-pointer"

Podsumowując dla Debiana:
- preload przyspiesza uruchamianie o o 3,3 sek (z 8,5 na ~5,2)
- apt-build przyspiesza uruchamianie o 0,5 sek (z 5,2 na 4,6) oraz znacznie przyspiesza pracę przeglądarki
- IMO warto użyć zarówno preload jak i apt-build - skróciłem uruchamianie prawie o połowę i znacznie przyspieszyłem pracę
- IMO nie warto używać prelink
kabzior

Postautor: Grzegorz » 10 sierpnia 2007, 10:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6

Nielicząc tego:
kabzior pisze:4. Kompilacja - 50 minut
To mnie zachęciłeś, po powrocie do domu spróbuję na moim Ubuntu :)
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: kabzior » 10 sierpnia 2007, 12:35

GrzegorzJZD pisze:Nielicząc tego:
kabzior pisze:4. Kompilacja - 50 minut
To mnie zachęciłeś, po powrocie do domu spróbuję na moim Ubuntu :)

No niestety, tyle trwa kompilacja na poziomie "Medium", coś za coś :)
Dlatego między innymi do tej pory nie próbowałem Gentoo - jak pomyślę o kompilacji całego systemu... ;)
W każdym razie zastosuj odpowiednie flagi - nie wiem jaki masz procesor ale poguglaj za CFLAGS najlepiej właśnie na forach Gentoo, tam najwięcej tego będzie. Ja jestem mało odważny więc zastosowałem SafeGentooFlags z GentooWiki dla Pentium M, nie chciałem ryzykować z flagami które jedni polecają a inni nie.

Aha - oczywiście nie zaprzestaję poszukiwań na szybsze uruchamianie Fx. Myślę że następnym krokiem może być kompilacja źródeł Fx3 ale już przez makefile a nie apt-build, zobaczymy, póki co poległem na zależnościach starając się to zrobić.
kabzior

Postautor: Grzegorz » 15 września 2007, 22:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.6) Gecko/20070723 Iceweasel/2.0.0.6 (Debian-2.0.0.6-0etch1)

Zainstalowałem sobie dziś IceWeasel 2.0.0.6 w moim Ubuntu 7.10 (w sumie to zainstalowałem zależności, a samą przeglądarkę wrzuciłem do odpowiednich folderów ręcznie po rozpakowaniu DEBa).

I... mam wrażenie, że otwiera się znacznie szybciej niż Firefox (dodam, że obie przeglądarki pracują na tym samym profilu, który dodatkowo współdzielę z windowsowym Firefoksem).

http://grzglo.jogger.pl/2007/09/16/icew ... od-ubuntu/
Ostatnio zmieniony 17 września 2007, 15:53 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 1 raz
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Postautor: kabzior » 15 września 2007, 23:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.6) Gecko/20070723 Iceweasel/2.0.0.6 (Debian-2.0.0.6-1)

Nie wiem czym to jest powodowane, ale moim zdaniem Iceweasel faktycznie szybciej się uruchamia. Nie testowałem go pod Ubuntu, jest to program debianowy i pod Debianem go używam (raczej podejrzewałem że jest to kwestia systemu). Pod Ubuntu sprawdzałem Swiftweasek, czyli Fx budowany pod konkretne architektury i działał rzeczywiście szybciej niż Fx.
Budowanie z apt-build sobie odpuściłem, bo kompilacja po każdej poprawce to zbyt wiele czasu w stosunku do korzyści.
Natomiast aktualnie znacznie szybszy Debian od Ubuntu (przekładający się na szybszą przeglądarkę) + Iceweasel szybszy od Firefox + preload daje wynik w pełni mnie zadowalający.
kabzior

Re: Jak przyśpieszyć start Firefoksa pod Linuksem

Postautor: pawel121 » 21 listopada 2009, 13:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux x86_64; pl-PL; rv:1.9.1.5) Gecko/20091106 Shiretoko/3.5.5

To, że Firefox długo się uruchamia pod Linuksem to jest wina Firefoxa... Problem w tym, że wersja tej przeglądarki pod systemem Linux jest inna. Używa wolnego XUL (jakiś wynalazek mozilli) zamiast QT i w pzeciwieństwie do wersji windowsowej nie jest zoptymalizowana (nie mówię tu o flagach). Dla porównania Konqueror startuje niemal natychmiast (nie musi być uprzednio załadowany) i podejrzewam, że Opera również bardzo szybko się uruchamia. Mozilla poszła na łatwiznę w tym przypadku...
pawel121

Postautor: Grzegorz » 21 listopada 2009, 14:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2b3) Gecko/20091115 Firefox/3.6b3

Uhm, a wersja Windowsowa to niby korzysta z Qt?! Z tego samego XUL-a korzysta, tylko ma inne przełączniki kompilacji. Zresztą Firefox 3.6 i nowsze wedle zapowiedzi deweloperów ma już nie odstawać pod względem prędkości uruchamiania od wersji windowsowej (uruchamianej natywnie czy pod WINE).

Grzegorz
Moderator

Postautor: pawel121 » 21 listopada 2009, 15:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux x86_64; pl-PL; rv:1.9.1.5) Gecko/20091106 Shiretoko/3.5.5

Nie korzysta z QT, ale QT ma znacznie lepszą akcelerację pod Linuksem (znacznie lepszą od GTK). Faktem jest, że windowsowa wersja Firefoxa jest znacznie lepiej zoptymalizowana pod Windows. Szkoda, że dopiero 3.6 ma być równie dopracowana pod względem wydajności. To jest żałosne, że wersja uruchomiona w emulatorze działa lepiej od "natywnej". Oby dotrzymali obietnic.
pawel121

Postautor: pawel121 » 21 listopada 2009, 15:48

że windowsowa wersja Firefoxa jest znacznie lepiej zoptymalizowana pod Windows.

oczywiście miało być bez "pod Windows".
pawel121

Poprzednia

Wróć do Przeglądarka Firefox