MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Problem z hasłami Firefox 3.0.2 oraz 3.0.3

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

loginy

Postautor: boba » 28 lipca 2009, 11:18

Przeglądarka: Opera/9.64 (Windows NT 5.1; U; pl) Presto/2.1.1

tomasiek pisze:A teraz nie możesz tego robić? W opcji czyszczenia masz "Dane formularzy i historię wyszukiwania" - wystarczy dokładnie się przyjrzeć opcjom...

Albo jestem ślepa, albo nie wiem co, bo przyglądam się tym opcjom i nie widzę opcji, którą podałeś. Sprawdzałam wielkrotnie i teraz też.
Pomijając już to że w opcjach możesz wyłączyć zapamiętywanie tych danych...

Chciałabym chciała:) kiedyś było to bardzo proste
boba pisze:Wyobraź sobie, że pozwalasz komuś skorzystać ze swego kompa - od razu wie, gdzie jak się logujesz.

Jeśli pozwalasz komuś korzystać to nawet jak wyczyścisz wszystko to i tak się dowie... Po to właśnie istnieją konta użytkowników w systemie żeby unikać podglądania...

W ogóle nie pozwalam:) Ale gdyby intruz sam wlazł;) Po prostu irtyują mnie podpowiedzi loginów. Podziwiam ludzi, którzy pozwalają swoim przeglądarkom na zapamiętywanie haseł;) zwłaszcza bankowych;))
boba

Postautor: Grzegorz » 28 lipca 2009, 12:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux x86_64; pl; rv:1.9.1.2pre) Gecko/20090727 Ubuntu/9.10 (karmic) Shiretoko/3.5.2pre

1) Znasz jakaś stronę bankową która pozwala na zapamiętanie loginu i hasła?! Ja nie znam, a chętnie się dowiem i nagłośnię sprawę.
2) Jak automatycznie czyścić pamięć podręczną oraz hasła Firefoksa 3.5.x podczas zamykania przeglądarki?
3) Firefox > Opcje > Bezpieczeństwo > Hasła: odznacz "Pamiętaj hasła do witryn", aby przeglądarka nie zachowywała tożsamości internetowych, za pomocą których się logujesz.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: Gość » 28 lipca 2009, 23:35

Przeglądarka: Opera/9.64 (Windows NT 5.1; U; pl) Presto/2.1.1

GrzegorzJZD pisze:1) Znasz jakaś stronę bankową która pozwala na zapamiętanie loginu i hasła?! Ja nie znam, a chętnie się dowiem i nagłośnię sprawę.
2) Jak automatycznie czyścić pamięć podręczną oraz hasła Firefoksa 3.5.x podczas zamykania przeglądarki?
3) Firefox > Opcje > Bezpieczeństwo > Hasła: odznacz "Pamiętaj hasła do witryn", aby przeglądarka nie zachowywała tożsamości internetowych, za pomocą których się logujesz.

Nie znam takich stron.
Rozczaruję Cię, Tę opcję "pamiętaj hasła" mam odhaczoną od początku nowej wersji i niczego nie zmieniałam. Stad moje zdziwienie.
Gość

Postautor: Tomek » 29 lipca 2009, 05:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux x86_64; pl; rv:1.9.1.1) Gecko/20090716 Ubuntu/9.04 (jaunty) Firefox/3.5.1

Hasła do witryn a loginy to zupełnie inne rzeczy...
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: aisak1 » 17 sierpnia 2009, 09:03

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727)

Hej,
A ja mam odwrotne pytanie.
Jesli na tym samym komputerze loguję sie do różnych kont, czy jest możliwe że wchodząc na inne strony - po raz pierwszy, komputer podpowiada mi mój login mimo że nie używałam go akurat na tej stronie?

Jest taka możliwość?
bede wdzieczna za odpowiedź
aisak1

Z nami od: 17 sierpnia 2009, 08:58

Postautor: Grzegorz » 17 sierpnia 2009, 13:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux x86_64; pl; rv:1.9.1.3pre) Gecko/20090730 Ubuntu/9.10 (karmic) Firefox/3.5.2

Tak to możliwe. Firefox sugeruje wpisane wcześniej frazy dla pola o tej samej nazwie, dlatego jeśli wcześnej wypełniałeś pole typu imię lub nazwa, np. w polu komentarzy na jakimś blogu, to przeglądarka zaoferuje uzupełnienie tą samą nazwą pola o tej nazwie także na innych stronach.

Problem nie występuje, gdy wyłączysz zapamiętywanie danych formularzy i wyszukiwania w Firefoksie 3.5.x lub nowszym.

Mogą Ci się przydać następujące informacje: Jak automatycznie czyścić elementy pamięci podręcznej?, Jak przyśpieszyć Firefoksa? (tam m.in. jak wyłączyć zapamiętywanie historii pobierań, formularzy wyszukiwań) oraz jak wyłączyć potwierdzenie usuwania historii przeglądania?
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Odp: Problem z hasłami Firefox 3.0.2 oraz 3.0.3

Postautor: Temo » 02 grudnia 2009, 14:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.14) Gecko/2009082707 Firefox/3.0.14 (.NET CLR 3.5.30729)

problem jak powyższy
pewnego miłego poranka okazało się ze nie mam haseł
znikły
wszystkie
ale co dziwniejsze to pamięta przy wejściu na strony
ale nie są zapisane ??
nigdzie ??
albo tez są ale ich nie ma
chciałbym się dowiedzieć gdzie sa zapisane ( prócz standartowych signons3 czy jakoś tak)
Temo

Postautor: Tomek » 02 grudnia 2009, 15:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2b3) Gecko/20091115 Firefox/3.6b3 GTB6

Troszkę chaotyczne to twoje pytanie. Nie do końca wiadomo co jest pytaniem, co problemem (oprócz tego że zniknęły hasła).
Hasła są przechowywane w plikach:
Hasła

* key3.db - baza danych osobistych kluczy bezpieczeństwa,
* signons2.txt (Firefox 2) lub signons3.txt (Firefox 3) - zachowane hasła,.
* signons3.sqlite (Firefox 3.5) - zachowane hasła

Należy skopiować wszystkie pliki pliki.
Tomek
Moderator

Postautor: TejGo » 02 grudnia 2009, 15:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.14) Gecko/2009082707 Firefox/3.0.14 (.NET CLR 3.5.30729)

key3.db - to tylko 2,1 kb
signons3.txt - to tylko 3 kb - zapisane nowe hasła do 6 stron
hasła są zapisane gdzieś indziej
gdzie nie wiem
nie działały tylko hasła do googli i yahoo
niby nie przeszkadza, ale w momencie zrobienia kopii zapasowej brak haseł ...
a nie ktorych poprostu nie pamiętam
{Temo to ja}
TejGo

Z nami od: 02 grudnia 2009, 14:58

Postautor: Tomek » 02 grudnia 2009, 16:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9.1.5) Gecko/20091109 Ubuntu/9.10 (karmic) Firefox/3.5.5

Dla Fx 3.0.x hasła są zapisywane tylko w tych dwóch plikach. Nie są zapisywane w żadnych innych plikach.
Poza tym:
Wykonaj Standardową diagnostykę. Czytaj ze zrozumieniem i upewnij się, że kopia profilu została wykonana. Jeśli problem nie ustąpi, poinformuj o przebiegu diagnostyki. Napisz, co wniosło stworzenie nowego profilu oraz uruchomienie przeglądarki w trybie awaryjnym.
Tomek
Moderator

Postautor: TejGo » 02 grudnia 2009, 17:00

tomasek
kłopot w tym ze JA CZYTAM ZE ZROZUMIENIEM i gdybym nie próbował wszystkiego dostepnego to nie pisałbym tutaj i głowe komuś zawracał
juz raz ci zwrócono uwagę na czytanie ze zrozumieniem - nie bierz kogos za idiote bo nie jest - chcesz pomóc to pomagaj ZE ZROZUMIENIEM a nie standartowe formułki
kopia profilu zrobiona i co z tego
przy wykopaniu wszystkiego i przeładowaniu FF ... wszystkie hasła poszły się ..
na tym się skończyły dobre dorady
hasła były w cashe przeglądarki
teraz jak mam je odzyskać ??
tomaszek - masz odwagę się przyznac do błędu ??
bo w tym momencie mi poszło około 140 haseł
zmień profesje bo sie tutaj nie nadajesz - powiem tyle
TejGo

Postautor: Tomek » 02 grudnia 2009, 17:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9.1.5) Gecko/20091109 Ubuntu/9.10 (karmic) Firefox/3.5.5

TejGo pisze:gdybym nie próbował wszystkiego dostepnego to nie pisałbym tutaj i głowe komuś zawracał

To dlaczego nas nie poinformowałeś o tym? Co my? Szklane kule mamy? Nie. Wymagamy informacji o SD przy zakładaniu wątku. Olałeś to i jeszcze masz pretensje! To się nazywa "prawidłowe podejście".
TejGo pisze:hasła były w cashe przeglądarki

Bzdura jakich mało!
Hasła nie są/nie były i nie będą przechowywane w cache! Dostałeś informację gdzie są przechowywane hasła. Jeśli te pliki są puste/nie zawierają haseł to ewidentnie mamy to do czynienia z działaniem programów trzecich. Wiele programów typu Bleachbit przy czyszczeniu systemu kasuje m.in. hasła. Ale zawsze pytają i informują o tym.
TejGo pisze:przy wykopaniu wszystkiego i przeładowaniu FF ... wszystkie hasła poszły się ..

Jeśli robiłeś wszystko zgodnie z opisem w SD to masz utworzoną kopię zapasową (sam zresztą się do tego przyznajesz). Przywróć ją po prostu.
TejGo pisze:tomaszek - masz odwagę się przyznac do błędu ??

Do jakiego błędu? Do takiego że nie przeprowadziłeś SD?
TejGo pisze:zmień profesje bo sie tutaj nie nadajesz - powiem tyle

W takim razie zapraszam do pomocy innym na forum :)
Tomek
Moderator

Postautor: TejGo » 02 grudnia 2009, 17:46

to wytłumacz to ze nie ma haseł w kopii zapasowej
wytłumacz fakt ze z ponad 14o haseł zapisanych w signons3.txt nie pozostało ani jedno - ani w kopii zapasowej ani w ogóle ??
a były wszystkie przy logowaniu się np. na to forum ??
nie musiałem wpisywać hasła prz logowaniu się na inne fora - jedynie co było potrzebne to hasło na gmail

przed feralnym porankiem nawet nie myślałem zrobic kopii zapasowej
teraz po wykonaniu kopii zapasowej i wszystkiego krok po kroku - wszystko poznikało ??
juz nie zaloguje się na jakąkolwiek stronę bez podawania ponownie hasła - bo stare hasła znikły
wytłumacz wszechwiedzący - bo takiego tutaj grasz - skąd FF pamietał hasła nie mając je ani w kb3 ani w signons ??
cashe ??

jeszcze jedno
coś takiego jak cashe w moim komputerze nie istnieje - w folderze Mozilla/Firefox/Profiles/jakistam.profiles nie ma folderu cashe - nie było wcześniej nie ma teraz ...
pokazane są wszystkie pliki i foldery - ukryte i systemowe tez

jesteś tomaszek jak te studentki z BOKów - mają liste wyboru - klient ma kłopot A czy B rozwiązanie A czy B - 0 samodzielnego myślenia 0
kiedyś taką liste stworzyłem więc wiem jak to wygląda

nic mi nie pomogło - mam ponad 140 haseł do odtworzenia ....
TejGo

Postautor: Tomek » 02 grudnia 2009, 18:07

OT
TejGo pisze:to wytłumacz to ze nie ma haseł w kopii zapasowej
wytłumacz fakt ze z ponad 14o haseł zapisanych w signons3.txt nie pozostało ani jedno - ani w kopii zapasowej ani w ogóle ??

tomasiek pisze:Wiele programów typu Bleachbit przy czyszczeniu systemu kasuje m.in. hasła. Ale zawsze pytają i informują o tym.

Już odpowiedziałem na to pytanie. Naprawdę ciężko nam stwierdzić czy jakiś zewnętrzny program nie miał na to wpływu, bz dostępu do twojego komputera. Jak na razie wszystko na to wskazuje.
TejGo pisze:nie musiałem wpisywać hasła prz logowaniu się na inne fora - jedynie co było potrzebne to hasło na gmail

To akurat nie ma nic wspólnego z zapamiętaniem haseł przez Fx tylko z zapamiętaniem logowania przez stronę. Odbywa się to głównie na zasadzie ciasteczek (choć nie tylko). I nie ma nic wspólnego z systemem zapamiętywania haseł w Fx.
TejGo pisze:wytłumacz wszechwiedzący - bo takiego tutaj grasz - skąd FF pamietał hasła nie mając je ani w kb3 ani w signon

Nie pamiętał haseł tylko stan zalogowania - za pomocą ciasteczek (tak przynajmniej zaczyna to wyglądać z twoich wypowiedzi). A hasła jeśli pamiętał to tylko za pomocą tych plików - jeśli uważasz że jest inaczej - nic na to nie poradzę. Oficjalna dokumentacja mówi tylko o tych dwóch plikach.
TejGo pisze:teraz po wykonaniu kopii zapasowej i wszystkiego krok po kroku - wszystko poznikało ??

Wracamy do punktu wyjścia. Skoro przed wykonaniem kopii zapasowej miałeś te hasła, a teraz ich nie masz (zakładam że utworzyłeś nowy profil i to na nim nie masz haseł) to wystarczy je przywrócić z kopii zapasowej. Żadna filozofia
TejGo pisze:coś takiego jak cashe w moim komputerze nie istnieje - w folderze Mozilla/Firefox/Profiles/jakistam.profiles nie ma folderu cashe

Akurat w kwestii haseł nie ma żadnego znaczenia czy masz cache czy nie. Natomiast podajesz jakąś szczątkową lokalizację, więc nie mam pewności czy aby na pewno we właściwym miejscu szukasz. A folder cache powinien być w domyślnej lokalizacji profilu.
TejGo pisze:jesteś tomaszek jak te studentki z BOKów

Tomaszek to dla znajomych, na forum tomasiek. Poza tym - ty jesteś jak klient z BOK - nie mówisz co zrobiłeś, posługujesz się jakimiś dziwnymi sformułowaniami (vide twój pierwszy post w tym wątku). Cóż... pytaj w sposób w jaki oczekujesz odpowiedzi. Taki ton odnoszenia się do innych userów (a zwłaszcza do modów) nie ułatwia rozwiązywania problemów ani nie zachęca do tego.

To był OT

A teraz na powagę.
Przed utworzeniem kopii miałeś hasła? Tak?
Na nowym profilu nie masz? Tak?
Czy też przed utworzeniem kopii zapasowej już nie miałeś haseł?
(nie jestem pewien w którym momencie przeprowadzałeś SD - przed zadaniem pierwszego postu czy po)
Twoja wersja Fx to 3.0.14?
Kopię zapasową robiłeś za pomocą FEBE/MozBackup/skopiowaniu profilu?
Rozróżnijmy - wchodziłeś na forum i byłeś od razu zalogowany czy też wchodziłeś, logowałeś się wybierając swój login a hasło pokazywało się automatycznie? To dwie odrębne rzeczy.
Tomek
Moderator

Postautor: Grzegorz » 02 grudnia 2009, 21:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; en-US; rv:1.9.3a1pre) Gecko/20091201 Minefield/3.7a1pre

tomasiek pisze:
TejGo pisze:coś takiego jak cashe w moim komputerze nie istnieje - w folderze Mozilla/Firefox/Profiles/jakistam.profiles nie ma folderu cashe

Akurat w kwestii haseł nie ma żadnego znaczenia czy masz cache czy nie. Natomiast podajesz jakąś szczątkową lokalizację, więc nie mam pewności czy aby na pewno we właściwym miejscu szukasz. A folder cache powinien być w domyślnej lokalizacji profilu.

Katalog pamięci podręcznej Firefoksa pod Windows nie znajduje się w profilu.

Przykładowo w Vista i 7:
cache > C:\Users\Nazwa-użytkownika\AppData\Local\Mozilla\Firefox\Profiles\Nazwa-użytkownika\cache
profil > C:\Users\Nazwa-użytkownika\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\Nazwa-użytkownika

Grzegorz
Moderator

Postautor: Tomek » 02 grudnia 2009, 21:57

GrzegorzJZD pisze:Katalog pamięci podręcznej Firefoksa pod Windows nie znajduje się w profilu.

Moja wina :)
Rzadko używam tego systemu, a już nie na tyle żeby dojść gdzie ma cache :) W linuksie jest w katalogu profilu.
Tomek
Moderator

Postautor: Grzegorz » 02 grudnia 2009, 21:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; en-US; rv:1.9.3a1pre) Gecko/20091201 Minefield/3.7a1pre

Pod Windows też może być, ale nie przy standardowej konfiguracji ;)

Grzegorz
Moderator

Postautor: TejGo » 07 grudnia 2009, 01:51

mój system
Windows eXPerience MSDN Proffesional SP2 PL - 2005 rel - tak pisze na kwicie, który dostałem z UJ wydział informatyki po studiach
wersja się różni dużo od tej którą mają moje córki - mają XP Home SP2 - i wiele rzeczy które ja mam one nie mają w standartowych ustawieniach

tyle system

zrobiłem kopie zapasową, przeinstalowałem FF, kopia zapasowa załadowana - jeżeli by pamiętał hasła z ciasteczek - to niestety tutaj jest błędne rozumowanie - nie pamięta
jakiekolwiek odnośniki do FF nie posiadają cashe - skąd więc FF pamiętał hasła, kiedy w opcjach wszystkie hasła zniknęły ??
w ciasteczkach ??

błąd rozumowania - w ciasteczkach nie ma haseł ...

i na tym zakończę mój wywód
tomaszek - naucz się trochę o innych systemach - jesteś zapaleńcem w swoim a ja użytkownikiem swojego
TejGo

Postautor: Tomek » 07 grudnia 2009, 08:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2b3) Gecko/20091115 Firefox/3.6b3

TejGo pisze:na tym zakończę mój wywód

A możesz wytłumaczyć co z tego wynika poza tym że Fx nie przetrzymuje haseł w ciasteczkach? Bo nic innego z tego głębokiego wywodu nie zrozumiałem. A tą informację podajemy ci od samego początku...

Nadal natomiast nie podałeś ani jednej odpowiedzi na pytania z moich wcześniejszych postów... bo i po co, prawda?
ps. zapaleńcem nie jestem - podałem błędną lokalizację, ale się do tego przyznałem. Zresztą - cache i tak nie ma nic wspólnego z tym tematem.
Tomek
Moderator

Postautor: Grzegorz » 07 grudnia 2009, 11:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; en-US; rv:1.9.3a1pre) Gecko/20091206 Minefield/3.7a1pre

TejGo pisze:Windows eXPerience MSDN Proffesional SP2 PL - 2005 rel - tak pisze na kwicie, który dostałem z UJ wydział informatyki po studiach

Takiego systemu nie ma :P Microsoft wielokrotnie zaprzeczał, by skrót XP wywodził się od słowa „experience”. Poza tym licencja MSDN pozwala korzystać nieodpłatnie z systemu tylko podczas studiów, a nie po ich ukończeniu lub rezygnacji.

TejGo pisze:wersja się różni dużo od tej którą mają moje córki - mają XP Home SP2 - i wiele rzeczy które ja mam one nie mają w standartowych ustawieniach

Taka polityka i źródło zarobków Microsoftu, rzecz znana nawet laikom komputerowym.

TejGo pisze:zrobiłem kopie zapasową, przeinstalowałem FF, kopia zapasowa załadowana - jeżeli by pamiętał hasła z ciasteczek - to niestety tutaj jest błędne rozumowanie - nie pamięta

Wiele razy wyjaśniano Ci już, że Firefox nie pamięta haseł za pomocą ciasteczek, a jedynie stan zalogowania lub wylogowania z konkretnych serwisów, aplikacji i usług internetowych. Zazwyczaj ciasteczko posiada datę ważności, po jej przekroczeniu takie „aktywne zalogowanie” niezależnie czy ciasteczko jest obecne w pamięci podręcznej czy nie przestaje być ważne.
TejGo pisze:jakiekolwiek odnośniki do FF nie posiadają cashe - skąd więc FF pamiętał hasła, kiedy w opcjach wszystkie hasła zniknęły ??
w ciasteczkach ??

Nie wiem jakie odnośniki, miałby prowadzić do katalogu pamięci podręcznej. Piszesz tak nieprecyzyjnie, że ciężko z tego wyciągnąć jakiekolwiek wnioski.

TejGo pisze:błąd rozumowania - w ciasteczkach nie ma haseł ...

Owszem błąd, ale Twój. Nikt Ci nie wmawia, że ciasteczka zawierają Twoje hasła, a jedynie, że mogą przechowywać informacje o zalogowaniu.

TejGo pisze:tomaszek - naucz się trochę o innych systemach - jesteś zapaleńcem w swoim a ja użytkownikiem swojego

Lekceważenie innych na pewno nie przyśpieszy rozwiązania problemu. Konstrukcja i działanie wszystkich systemów operacyjnych zasadza się na identycznych założeniach. Jeśli znasz się na jednym, z dużym prawdopodobieństwem możesz się słusznie wypowiadać na temat innych.

Grzegorz
Moderator

PoprzedniaNastępna

Wróć do Przeglądarka Firefox