MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

The Business Benefits of Web Standards

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

The Business Benefits of Web Standards

Postautor: Nuan » 17 lipca 2003, 23:55

Przeglądarka: -

http://devedge.netscape.com/viewsource/ ... standards/
Dokument prezentujący zalety stosowania standardów w przedsięwzięciach komercyjnych. Myślę, że jego polska wersja przyda nam się, zwłaszcza, że promowanie standardów było jednym z naszych zlotowych postanowień. Zgłaszam się do tłumaczenia i skontaktowania się z autorami co do praw autorskich.
Co wy na to?
Nuan

Z nami od: 15 lipca 2003, 13:31

Postautor: Gandalf » 18 lipca 2003, 00:20

Super!
Tlumacz, do Marka/Piotrka po weryfikacje i do nas po weryfikacje a potem do Konrada :)

Oj Konrad - mysle, ze musisz zaczac robic jakis dzialy, bo tego sie posypie :) (moje 14 krokow juz gotowe...)
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Nuan » 18 lipca 2003, 06:46

Okej, to zabieram się za tłumaczenie!
Nuan

Postautor: Olhado/256 » 18 lipca 2003, 12:50

Jejejej jaki ładny artykuł! Tylko go pobieżnie poprzeglądałem, ale piękne rzeczy w nim widzę. Może łebmajsterzy powoli się zaczną przekonywać, że strony M$-only to nie jest dobre rozwiązanie... :D
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Nuan » 22 lipca 2003, 18:31

Zgodnie z zapowiedzią przetłumaczyłem dokument pt. "The Business Benefits of Web Standards" Wynik mojej pracy możecie znaleźć tutaj:
http://fanthom.math.put.poznan.pl/~romb ... zysci.html
Angielska wersja do porównania:
http://devedge.netscape.com/viewsource/ ... standards/
Oczekuje na wasze komentarze odnośnie samego tłumaczenia, jak i treści samego artykułu. Zastanówmy się też razem co z nim zrobić i jak użyć go do promowania MozilliPl oraz nękania "kiepskich" webmasterów.

P.S. Otrzymałem od autora tekstu pozwolenie na tłumaczenie, a więc wszystko jest w pełnym porządku...
Nuan

Postautor: marcoos » 22 lipca 2003, 22:09

Dobra robota. Ale ze ja jestem malkontentem i wszystkiego sie czepiam, wiec sie przyczepie.

Kilka bledow natury poprawnosciowej (no bo co do tresci zastrzezen nie ma, a jakby byly, to nie do ciebie ;):

"Java Script-u" - to nie jest skrot, wiec myslnik nie jest potrzebny. Odstepu w nazwie jezyka tez nie ma ("JavaScript" a nie "Java Script"), wiec nalezaloby napisac "JavaScriptu" itp. (Patrz tez nizej [*])

Czasami naduzywasz przecinkow, a czasami o nich zapominasz. ;)

"Mac OS X" (czytaj: 'mak os dziesiaty'), a nie "Mac OSX".

Mac: MS-Tasman, bazujące na mechanizmie wyświetlania stron Gecko, KHTML, Opera, Safari (przyp. tłum.)

To nalezaloby calkiem przeformulowac, np. tak:

Mac: przegladarki oparte o Microsoft Tasman (MSIE), Gecko (Mozilla, Netscape, AOL), KHTML (Safari) i Opera.

...bo Safari to KHTML, a swietej pamieci MSIE for Mac nie chodzi na Gecko, jak ktos moglby to zinterpretowac. ;)

"surowy HTML" jako tlumaczenie "strict HTML" mi nie odpowiada, moze sugerowac strony bez CSS czy obrazkow. Lepiej: "scisly HTML". Bo tu nie chodzi o surowosc, tylko scisle przestrzeganie specyfikacji.

Użycie standardów sieciowych i oddzielenie struktury od prezentacji przynosi wiele zysków na dziś i na jutro.

A moze lepiej: "Zastosowanie standardow sieciowych i rozdzielenie opisu strukturalnego od prezentacyjnego przyniesie wiele zyskow, teraz i w przyszlosci".

"Na dzis" i "na jutro" nie pasuja moim zdaniem do takiego zdania... "Na jutro" cos moze byc gotowe, ale nie moze "na jutro przyniesc zysku". To nie po polsku. ;)

[*] Poniewaz to jest informacja dla Panow w Krawatach, unikalbym "HTML-a", "HTML-u" i w ogole odmieniania skrotow. Chodzi mi o zmiane rzeczy w rodzaju "Zrobienie czegos w HTML-u i JavaScripcie" na "Zrobienie czegos w jezykach HTML i JavaScript". Brzmi powazniej. A to dla Panow w Krawatach sie liczy. ;)

Aha i "MozillaPL" a nie "MozillaPl". ;)

Proponowalbym tez przeczytac ten tekst na glos. Wowczas sam wykryjesz pewne nienaturalne konstrukcje, wynikajace z tlumaczenia "zywcem" z angielskiego.
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Mikolaj » 23 lipca 2003, 15:43

marcoos pisze:Dobra robota. Ale ze ja jestem malkontentem i wszystkiego sie czepiam, wiec sie przyczepie.

Mogę też się przyczepić? Mogę? :D

"Agenci wyszukiwarek przeszukują sieć aby ją zindeksować."

IMVHO stwierdzenie "agenci wyszukiwarek" pasuje bardziej do ludzi, niż programów. Z kolei "agenty wyszukiwarek" brzmi kulawo i jakoś tak niezgrabnie. Może by tak:
"Szperacze wyszukiwarek przeszukują sieć, aby ją zindeksować"?
Mikolaj

Z nami od: 06 lutego 2003, 22:34

Postautor: Gość » 23 lipca 2003, 18:53

Mikolaj pisze:
marcoos pisze:Dobra robota. Ale ze ja jestem malkontentem i wszystkiego sie czepiam, wiec sie przyczepie.

"Szperacze wyszukiwarek przeszukują sieć, aby ją zindeksować"?

to sie brzydko kojarzy :P moze lepiej "Matrix pracuje" :D
Gość

Postautor: Nerf » 23 lipca 2003, 22:30

Mikolaj pisze:"Szperacze wyszukiwarek przeszukują sieć, aby ją zindeksować"?

Jeśli już to raczej ,,programy szperające".
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
Nerf

Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25

Postautor: Konrad » 23 lipca 2003, 22:48

Gandalf pisze:Oj Konrad - mysle, ze musisz zaczac robic jakis dzialy, bo tego sie posypie :) (moje 14 krokow juz gotowe...)

Powiem krótko (przez takie ó?): cholera ;)

Ale zrobie, tylko potrzeba mi czasu i umiejetnosci Dlatego proponuje aby kazdy kto chce mi pomoc zasubskrybowal sobie grupe pl.comp.lang.php. Mam zamiar zrobic wlasnie w tym jezyku jakis skrypt ktory by w zaleznosci od parametrow w stringu wyszukiwal plik z artykulem i go wyswietlal, albo jakby nie bylo zadnych parametrow pokazalby liste artykulow. Mam juz to prawie gotowe (wiem, wiem, takie rzeczy robi sie w minute, ale tylko pod warunkiem, ze zna sie ten jezyk), ale pewnie jakies pytania z mojej strony padna :)
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38

Postautor: Nuan » 24 lipca 2003, 12:17

marcoos pisze:"Java Script-u" - to nie jest skrot, wiec myslnik nie jest potrzebny. Odstepu w nazwie jezyka tez nie ma ("JavaScript" a nie "Java Script"), wiec nalezaloby napisac "JavaScriptu"

Zgadzam się, porawiłem
"Mac OS X" (czytaj: 'mak os dziesiaty'), a nie "Mac OSX".

Poprawiłem
Mac: MS-Tasman, bazujące na mechanizmie wyświetlania stron Gecko, KHTML, Opera, Safari (przyp. tłum.)
To nalezaloby calkiem przeformulowac, np. tak:
"Mac: przegladarki oparte o Microsoft Tasman (MSIE), Gecko (Mozilla, Netscape, AOL), KHTML (Safari) i Opera."

Poprawiłem
"surowy HTML" jako tlumaczenie "strict HTML" mi nie odpowiada, moze sugerowac strony bez CSS czy obrazkow. Lepiej: "scisly HTML". Bo tu nie chodzi o surowosc, tylko scisle przestrzeganie specyfikacji.

Właśnie, że chodzi w pewnym sensie o surowść. Strict Html to Html pozbawiony pewnego zbioru znaczników, zastąpionych przez style
Użycie standardów sieciowych i oddzielenie struktury od prezentacji przynosi wiele zysków na dziś i na jutro.
A moze lepiej: "Zastosowanie standardow sieciowych i rozdzielenie opisu strukturalnego od prezentacyjnego przyniesie wiele zyskow, teraz i w przyszlosci".

Ostatecznie zmieniłem na:
"Zastosowanie standardow sieciowych i rozdzielenie opisu strukturalnego od prezentacyjnego, może przynieść wiele zysków teraz, jak i w przyszłości"
[*] Poniewaz to jest informacja dla Panow w Krawatach, unikalbym "HTML-a", "HTML-u" i w ogole odmieniania skrotow. Chodzi mi o zmiane rzeczy w rodzaju "Zrobienie czegos w HTML-u i JavaScripcie" na "Zrobienie czegos w jezykach HTML i JavaScript". Brzmi powazniej. A to dla Panow w Krawatach sie liczy. ;)

Tu mam jednak wątpliwości. Sprawdzałem jak to robią w Chipie i oni też odmieniają HTML po wszystkich przypadkach...
Aha i "MozillaPL" a nie "MozillaPl". ;)

Dziękuję Ci za wszystkie uwagi :-)
Nuan

Postautor: Nuan » 24 lipca 2003, 12:24

Nerf pisze:Jeśli już to raczej ,,programy szperające".

Ja jednak na razie będe się upierał przy systemach indeksujących, bo one tak na prawde indeksują strony a przeszukiwanie następuje dopiero w momencie jak użytkownik szuka w bacie danych np. Google jakiejś informacji. Skoro nie wie się czego szuka nie można mówić o szukaniu ale co najwyżej o indeksowaniu lub przeglądaniu...
Nuan

Postautor: Nerf » 24 lipca 2003, 12:48

Nuan pisze:Właśnie, że chodzi w pewnym sensie o surowść. Strict Html to Html pozbawiony pewnego zbioru znaczników, zastąpionych przez style

Co prawda jest on pozbawiony pewnego zbioru znaczników, ale nie oznacza to, że ma mniejsze możliwości. Określenie ,,surowy HTML" może sugerować, że jest on w jakiś sposób uproszczony i w pewnym sensie gorszy od zwykłego HTML-a, a tu przecież nie o to chodzi. Strict HTML to HTML taki, jaki jest opisany w standardach, pozbawiony wszelkich przestarzałych i zbędnych znaczników. Np. Transitional HTML to nie HTML w ścisłym tego słowa znaczeniu, bo zawiera pewne starsze znaczniki, które nie należą do specyfikacji oraz pozwala na pewne manewry z kodem, na które HTML jako taki nie pozwala. Strict to wersja najdoskonalsza i do niej wszyscy dążą, a Transitional to HTML + starsze śmiecie, dlatego właśnie Strict jest ścisłym HTML. Poza tym surowy to raczej raw ;). A strict, za słownikiem na Onecie, oznacza: ścisły, dokładny, całkowity, srogi, ostry, stanowczy, ciasny, niewyrozumiały, rygorystyczny. Nie twierdzę, że ,,surowy" to określenie złe, bo dla informatyków jest ono zrozumiałe i logicznie uzasadnione, ale po prostu zwykły użytkownik może je zrozumieć opacznie.
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
Nerf

Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25

Postautor: Mikolaj » 24 lipca 2003, 13:08

Nuan pisze:Ja jednak na razie będe się upierał przy systemach indeksujących

Masz rację. Problem polega na tym, jak zdanie:

"Agenci wyszukiwarek przeszukują sieć aby ją zindeksować."

przerobić na coś sensownie brzmiącego. Proponuję:

"Systemy indeksujące wyszukiwarek przeszukują Sieć [1], aby opisać [2] jej zasoby."

[1] Koniecznie Sieć, a nie sieć - w końcu nie mówimy o sieciach rybackich i IMO jednak należy to jakoś wyróżnić.

[2] Może słowo "opisać" nie jest najszczęśliwsze, ale chyba dobrze oddaje to, co tak napawdę taki Googlebot robi.
Mikolaj

Postautor: Nuan » 24 lipca 2003, 18:14

Nerf pisze:A strict, za słownikiem na Onecie, oznacza: ścisły, dokładny, całkowity, srogi, ostry, stanowczy, ciasny, niewyrozumiały, rygorystyczny.

U mnie w słowniku leksykonii było: "1.srogi, surowy 2. dokładny, ścisły", ale w sumie przekonaliście mnie i zmieniłem na ścisły
Nuan

Postautor: Nuan » 24 lipca 2003, 18:17

Mikolaj pisze: Proponuję:

"Systemy indeksujące wyszukiwarek przeszukują Sieć [1], aby opisać [2] jej zasoby."

[1] Koniecznie Sieć, a nie sieć - w końcu nie mówimy o sieciach rybackich i IMO jednak należy to jakoś wyróżnić.

[2] Może słowo "opisać" nie jest najszczęśliwsze, ale chyba dobrze oddaje to, co tak napawdę taki Googlebot robi.

Zgadzam się z Twoją propozycją. Poprawiłem. Niestety język anigielski jest językiem typowo naukowym i aby czasami w j.polskim oddać to samo co jest w angielskim, trzeba troszkę się nagłowić :roll:
Nuan

Postautor: Mikolaj » 25 lipca 2003, 10:26

Nuan pisze:Zgadzam się z Twoją propozycją. Poprawiłem.

Miło mi :D

Nuan pisze:Niestety język anigielski jest językiem typowo naukowym i aby czasami w j.polskim oddać to samo co jest w angielskim, trzeba troszkę się nagłowić :roll:

Coś o tym wiem, bo zdarza mi się dość często grzebać w informacjach lotniczo-historycznych i przekładać je tam lub z powrotem - z tego też jest niezły cyrk :wink:
Mikolaj

Postautor: Witia » 25 lipca 2003, 13:44

Jako webmaster i magister filologii polskiej w jednym dokonałem korekty tekstu. Propozycja do przejrzenia pod adresem:

http://www.vitjas.republika.pl/korzysci.html[/url]
Witia

Z nami od: 25 lipca 2003, 13:36

Postautor: Gość » 25 lipca 2003, 16:48

tekst poprzetlumaczeniu jest tak podniosy, ze brakuje tylko "Amen" na koncu :D
Gość

Postautor: Kowcik » 28 lipca 2003, 13:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.4) Gecko/20030624

Anonymous pisze:

tekst poprzetlumaczeniu jest tak podniosy, ze brakuje tylko "Amen" na koncu :D

przede wszystkim odpycha forma, mam nadzieje ze to nie jest ostateczna wersja, ja chcialem to pokazac szefowi, ale w takiej formie po prostu nie moge:)

dajcie to |<onradowi, on umie.:)
Kowcik

Z nami od: 16 kwietnia 2003, 17:21

Następna

Wróć do Promocja