Piszę tu, ponieważ korzystam tylko z FF.
Więc od początku.
Kiedyś już miałem podobny problem, objawia się on po kompletnym odinstalowaniu i zainstalowaniu na nowo FF. Prawdopodobnie usuwa root certyfikaty i po ponownym zainstalowaniu nie mogę się połączyć z ŻADNYMI stronami SSL. Kiedyś rozwiązałem ten problem, ale dawno i nie pamiętam jak. Certyfikaty wszystkie mam, bo sprawdzałem w ustawieniach. W "wyświetl certyfikaty" mam wszystkie potrzebne, ponieważ mam drugą partycję z systemem, na której z FF jest wszystko ok, certyfikaty są te same. Dlaczego napisałem, że to nie dotyczy tylko FF: dla zdiagnozowania problemu zainstalowałem operę przed deinstalacją FF, z certyfikatami ok, reinstal FF i nagle ani lisek ani opera nie mogą się połączyć ze stronami SSL - wszystkie są "niezaufane", podczas gdy na IE8 działają. Oczywiście mogę wszędzie porobić wyjątki, ale to nie o to chodzi. Normalnie użytkownik instaluje i korzysta, tylko przy rzeczywiście jakiś wyjątkowych stronach dodaje wyjątki, ale to raczej rzadko, ale żeby dodawać wyjątek nawet do addons.mozilla.org to już przesada
Dlaczego zrobiłem reinstall FF. Otóż czasami, w wolnych chwilach lubię sobie pograć w tibię (wiem, że niektórzy mogą albo mnie wyśmiać albo uznać za kogoś tam, ale to nie temat do dyskusji nt. gry - są gusta i guściki :]) i na (znienawidzonym przeze mnie) IE działała strona logowania, a na FF nie, miałem nadzieję, że reinstalacja pomoże - niestety - jest gorzej. Tak więc pytanie do bardziej doświadczonych, co zrobić z tymi certyfikatami? ost. razem zrobiłęm to sam, ale rozgryzienie zajęło mi chyba z tydzień, tym razem nie mam tyle czasu na zabawę. Proszę o pomoc. Dzięki.
Pozdrawiam.