Domel pisze:lenrock pisze:jeżeli występują techniczne określenia to aby je także wytłumaczyć .
OK to jak przetlumaczysz debugger?
Owszem jestem za tlumaczeniem wyrazow ktore maja polskie odpowiedniki ale czesc wyrazow poprostu ich nie ma albo po Polsku przbmia one tak samo. Na szczescie jest ich nie wiele i zazwyczaj za uzywane do na tyle skomplikowanych zwrotow ze ZU i tak nie zrozumie (chodzbym przetlumaczyl debugger jako "program do zastawiana pulapek i namierzania bledow" .
mi chodzi o takie określenia jak np "tryb Kiosk" aby napisać że jest to tryb pełnoekranowy itd.
lub pisząc Blog ,wyjaśnić że to system prowadzenia pamiętnika w sieci .
Bo w oryginalnym extension room posługują się takimi wyrażeniami , dla nas może i oczywistymi , no ale my to nie wszyscy..
Debugger , można rzeczywiście zostawić bez dodatkowego opisu , bo to nie jest funkcja dla mas
Domel pisze:Po za tym to nie powinien byc apel do wszystkich bo np ktos kto tlumaczy WAI (chyba Staszyna?) i ja, ktory tlumaczy QA nalezy uzywac profesjonalgego jezyka bo te teksty nie dotycza ZU tylko webmasterow, webdeveloperow itp.
Jest to apel do ludzi którzy mi pomagają przy tworzeniu polskiego odpowiednika Extension Room , bo przecież taki jest tu wątek . Wogóle nie miałem na myśli tłumaczy pism technicznych
Domel pisze:lenrock pisze:Proszę nie ściągać od twórców oryginalnej strony stasowania skrótów np. IE uznając że każdy to rozumie.
Tutaj tez do konca nie moge sie zgodzic. Nalezy zwrucic uwage na licencje na jakiej mozemy to tlumaczyc.
Cel projektu trochę się zmienił , nie będzie to kopia źródłowa Extension Room , znalazł się człowiek chcący poświęcić czas , na zrobienie serwisu od nowa i bardzo możliwe że będzie on jako modół do CMS'a na jakim będzie się opierał nowy wygląd MozilliPL tak aby graficznie wszystko było ze sobą zgodne . A Extension Room traktować teraz należy jako po prostu bibliotekę opisów , bo przecież nie będę prosił ludzi (w tym wątku nazywani jako tłumacze) testować każdy dodatek i go opisywać dopiero po testach .
Domel pisze:Pozostale postulaty popieram w 100%.
Dziękuję