MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

autoryzacja WinNT

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

autoryzacja WinNT

Postautor: PiotrKobik » 08 lipca 2002, 14:11

Przeglądarka: -

Witam serdecznie.

Na wstepie chcialem sie pochwalic, ze przesiadlem sie na Mozille i jestem zachwycony :D . Juz chcialem zrezygnowac z jedynej slusznej przegladarki jaka jest IE ale poajwil sie problem.

Nie moge wejsc na strony zabezpieczone na poziomie NTFS. Dostaje blad zwrtony z IIS5 401.2 (You are not authorized...).

Powiedzcie mi prosze, czy autoryzacja na poziomie NTFSa jest obslugiwana tylko przez IE, czy moze jest jakas szansa na obsluge w Mozilli?

Pozdrawiam
Piotr
PiotrKobik

Z nami od: 08 lipca 2002, 13:59

Re: autoryzacja WinNT

Postautor: pbartecki » 09 lipca 2002, 16:07

Co oznacza "autoryzacja na poziomie NTFS" ? Znalazłem jeden błąd, jednak dotyczy on partycji NTFS montowanej w Linuksie: #99547.

Proszę podać dane systemu i przeglądarki oraz kroki prowadzące do powtórzenia błędu.
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: GabrielBaines » 09 lipca 2002, 20:15

Podejrzewam, że Piotrowi chodzi o obsługę uwierzytelniania opartego o NTLM. Jest to taki pomysł firmy Microsoft zaimplementowany po stronie serwera przez IIS a po stronie klienta przez IE.

W dużym uproszczeniu NTLM Authentication działa to na tej samej zasadzie co Basic Authentication, tyle że klient (IE) zamiast pokazywac okienko do wpisania username i password wysyła username/password takie, z jakim uzytkownik zalogował sie do domeny WindowsNT.

Oczywiście w szczegółach jest to nieco więcej różnic, chociażby taka że przy Basic Authentication hasło jest przesyłane (potencjalnie jako plain text) po sieci, podczas gdy w przypadku NTLM Authentication zała koncepcja jest oparta o challenge-response i hasło nie jest nigdy tak naprawde przesyłane. W związku z tym jest to metoda bezpieczniejsza.

Nigdy mnie to nie interesowało, więc nie wiem czy jakis inny serwer niż IIS i inny klient niz IE obsługują ten typ uwierzytelniania. Niemniej jednak nie zdziwiłbym się, gdyby był moduł do Apache który obsługuje NTLM Authentication po stronie serwera. Równie prawdopodobne jest, że ktos juz pracuje nad implementacja części klienckiej w Mozilli.

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

Postautor: dombal » 10 lipca 2002, 00:11

GabrielBaines pisze: Niemniej jednak nie zdziwiłbym się, gdyby był moduł do Apache który obsługuje NTLM Authentication po stronie serwera.

http://modntlm.sourceforge.net/ -- no i jest takowy. :)

GabrielBaines pisze: Równie prawdopodobne jest, że ktos juz pracuje nad implementacja części klienckiej w Mozilli.

Znalazłem tylko tyle: Bugzilla #23679. Rokowania są raczej dobre. :)
dombal

Z nami od: 17 czerwca 2002, 07:50

Postautor: PiotrKobik » 10 lipca 2002, 09:00

:D Usmiech mi sie rozjezdza po calej tfazy :D Bardzo dobre to sa nowiny. Jezeli Mozilla zacznie to obslugiwac, to bede mogl sie calkowicie przesiasc na tego gada :)

dzieki za info.

Pozdrawiam
Piotr
PiotrKobik

Z nami od: 08 lipca 2002, 13:59

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite