MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Gdzie i jak użyć czcionki z menu Fireofxa

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Gdzie i jak użyć czcionki z menu Fireofxa

Postautor: Davide » 24 listopada 2010, 14:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.12) Gecko/20101026 Firefox/3.6.12

Hej,

Zależy mi na narysowaniu w profesjonalny sposób menu Firefoxa mojego pomysłu . Od jakiegoś czasu zajmuje się tym i napotkałem na dość wydawałoby się mało istotny problem, ale który wymaga rozwiązania. Rysuję już tak profesjonalnie, to menu, w Paint.net. Obecnie przymierzałem sobie wielkość czcionki, tej oryginalnej z Firefoxa, do tej wydawało mi się, podobnej wielkości z Paint.net. Generalnie to czcionka z Paint.net, najpodobniejsza wielkością do tej z Firefoxa na XP to wielkość "8" (domyślny Arial). Wielkości 9 jest za duża. Problem w tym ,że nawet na oko czcionka wielkości 8 z Paint.net na oko wydaje się mniejsza. Początkowo myślałem, że tylko mi się tak wydaje, szczególnie gdy porównałem do siebie wielkościowo literkę "P"ze screena Firefoxa do tej ósemki z Paint.neta, które to literki są identyczne, ale porównując kolejne literki zauważyłem, że te z Firefoxa są większe od tych z Paint.neta. Np. "n". Czyli niektóre literki są szersze a niektóre są identyczne. I teraz mam trochę kłopot bo w tym moim menu (Quick Menu http://davidpohl.wordpress.com/2010/09/10/my-ultimate-idea-the-fourth-idea/) wymyśliłem kilka nowych pozycji i wolałbym po prostu sobie napisać identyczną czcionką jak w Fireofx wszystkie pozycje na nowo ( a nie kopiując ze screena w angielskiej wersji językowej)

Więc, szukam po pierwsze nazwy czcionki z Firefoxa i jej wielkości i jakiegoś sposobu aby napisać, tą właśnie, wielkością czcionki te pozycje dla mojego menu, które rysuję. Jeśli ktoś się orientuje jaka to czcionka, ma jakąś wiedzę na ten temat, albo po prostu wie jak to wykombinować, aby było identycznie, to proszę niech mi napisze bo zależy mi na czasie. :D

Z góry dziękuję

P.S No bo ta czcionka z Foxa po prostu lepiej wygląda...
Davide

Z nami od: 27 sierpnia 2010, 10:08

Odp: Gdzie i jak użyć czcionki z menu Fireofxa

Postautor: Tomek » 24 listopada 2010, 15:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; rv:2.0b8pre) Gecko/20101123 Firefox/4.0b8pre

Czcionka w menu Firefoxa to czcionka systemowa, ta, którą ustawiasz sobie w systemie. Dodatkowo w programie graficznym też możesz mieć ustawienia dotyczące kerningu czy wygładzania czcionek. Problem nie ma absolutnie nic wspólnego z Fx. Temat zamykam. Jeśli chcesz go jednak kontynuować, prowadź go w wątku dot. twojego pomysłu na menu.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Wróć do Przeglądarka Firefox