Brak połączenia
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Brak połączenia
Przeglądarka: -
Dopiero od niedawna przesiadlem sie na Mozille i jestem bardzo zadowolny
ale nie ominely mnie pewne problemy. A mianowicie kiedy probuje sie polaczyc z moja skrzynka pocztowa dostaje komunikat "polaczenie odrzucone" .Wszystkie dane sa wprowadzone raczej dobrze bo np z Eudory czy The Bata! przy tych samych ustawieniach moge spokojnie dostac sie do swojej skrzynki. Nie wiecie jak to naprawic? 
- Pamir
Re: Brak połączenia
Pamir pisze:A mianowicie kiedy probuje sie polaczyc z moja skrzynka pocztowa dostaje komunikat "polaczenie odrzucone" .
Jakieś bliższe informacje?
Chodzi o odbieranie czy wysyłanie poczty? POP3 czy IMAP? Sprawdź czy aby na pewno 'ustawienia serwera' w Konfiguracji kont są poprawne (czy nie masz przecinków zamiast kropek w nazwie konta
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
Chodzii zarowno o odbieranie jak i wysylanie poczty (grupy dyskusyjne rowniez nie dzialaja) Wszystkie dane wprowadzone sa chyba dobrze, co wiecej kiedy zainstalowalem wersje 1.1 Mozilli Alpha (aktualnie uzywam 1.0) to przy tych samych ustawieniach zadzialaly grupy dyskusyjne i poczta przychodzaca (POP3) niestety wciaz nie dziala poczta wychodzaca. No coz moze jeszcze cos pokombinuje albo poczekam na oficjalna wersje 1.1
(
- Pamir
Re: Brak połączenia
Pamir pisze:Wszystkie dane sa wprowadzone raczej dobrze bo np z Eudory czy The Bata! przy tych samych ustawieniach moge spokojnie dostac sie do swojej skrzynki. Nie wiecie jak to naprawic?
Właśnie niedawno uporałem się z podobnym przypadkiem. Problemem okazały się ustawiwnia proxy. Koleś miał w Outlooku zaznaczoną opcje "Użyj tego samego serwera dla wszystkich protokołów" i wszystko grało. W Mozilli takiej opcji nie ma, więc wpisał we wszystkie pola to samo. Pomogło dopiero usunięcie wpisu z pola "Host SOCKS" w konfiguracji proxy.
--
pozdrawiam
Irek
- irekc
- Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41
Wielkie dzieki Irekc-pomoglo i wszystko teraz hula az milo patrzec.
Ale przyznam szczeze ze juz watpilem czy potrafie odroznic krpke od przecinaka jak wprowadzalem rozne kombinacje w ustawieniach Kuriera. No i zwracam sie z prosba do autorow Mozilli aby jak najszybciej naprawili ten blad i np dodali opcje: "Użyj tego samego serwera dla wszystkich protokołów" bo nie jestem juz jedyny ktory to zauwazyl Pozdrowienia Pamir!
- Pamir
Pamir pisze:... No i zwracam sie z prosba do autorow Mozilli aby jak najszybciej naprawili ten blad i np dodali opcje: "Użyj tego samego serwera dla wszystkich protokołów" bo nie jestem juz jedyny ktory to zauwazyl Pozdrowienia Pamir!
Ale dokładnie się nie dopatrzyłeś, że w IE zachaczenie opcji "Użyj tego samego serwera proxy dla wszystkich protokołów" wcale nie zaznacza wszystkich, tylko 4 pierwsze a te niesłynne Host Socks zostawia w spokoju
- Anonymous
Dziala/niedziala
pbartecki pisze:1.0 *również* będzie działała - jeśli tylko zostanie poprawnie skonfigurowanaProszę dokładnie sprawdzić ustawienia serwerów poczty wychodzącej i przychodzącej i ew. przesłać jakie wyświetlają się komunikaty.
Nie bylbym tego pewien, ze to zalatwia wszystkie problemy. Sadze, ze jestem zaawansowanym uzytkownikiem komputera a z problemem odczytu/wysylania sobie nie poradzilem. Dodam, ze na jednym tylko komputerze bo na 9 pozostalych w mojej firmie wszystko dziala poprawnie:) Otoz ustawienia serwera proxy sa ustawione ok. Dziala outlook, eudora, popcorn a nie dziala Kurier! Moim zdaniem problem tkwi w ustawieniach hasel. Moze akurat w moim przypadku. Menadzer hasel nie ma ani jednego wpisu a mam ustawione zapamietywanie hasel! Ustawiona jest tez opcja podawania za kazdym razem hasla dla konkretnego uzytkownika ale Mozilla nie raczy sie o to haslo zapytac! rece, nogi opadaja. Wyglada na to, ze trza bedzie przeinstalowac winde, bo Mozille odinstalowywalem nie raz, usuwalem wpisy z rejestru i katalogi profili/ustawien oraz programu. Nic nie pomaga, poczta nie dziala krzyczac, ze odrzuca polaczenie. Dla jasnosci dodam, ze probowalem nawet na dzialajacym swoim koncie (bo na innym kompie dziala). Restartowalem po kazdej zmianie kompa, nie pomoglo. Wlaczalem i wylaczalem ta sama opcje by zostala zauwazona zmiana, nie pomoglo. Jak wspomnialem, raczej nie ma to nic wspolnego z proxy, poloaczenie jest a nie ma autoryzacji, bo nie ma hasla i nigdzie go nie moge zmienic, bo nie istnieje!!! Zagwozdka co?! A tak przy okazji, jak mozna wlaczyc pewna opcje ktorej odpowiednikiem w outlooku jest uwierzytelnianie? Bo nie chodzi chyba o "zaptaj uzytkownika o haslo za kazdym razem" czy cos w tym guscie...
- pitb
Co do poprzedniego postu mam pewne uzupelnienie. Otoz skonfigurowalem poczte POP3 i SMTP w mozilli i odbieralo poprawnie, ale nie wysylalo tzn wygladalo jakby wysylalo ale nie robilo tego w rzeczywistosci. Problem lezal w konfiguracji hasel bo jam tak skonfigurowanego qmaila na linuxie ze jest autoryzacja po SMTP przez SSL. No i po zle wpisanym username i hasle dwa razy przy wysylaniu mozilla przeszla nad tym do porzadku dziennego i udawala ze wysyla. Tzn przyjela haslo jako poprawne i udawala ze dziala.
Jak mnie user dopadl ze zadne maile od niego nie wychodza to zaczelam patzrec w logach serwera i nic tam nie bylo. Wiec sprawdzielm i zobaczylem ze username byl bledny przy autoryzacji SMTP.
Pomoglo choc zmiana tez nie byla latwa bo z managera hasel nie chcialo to wszystko sie usunac jak nalezy. Zmienilem haslo usera na serwerze i wywalalo w mozilli komunikat PASS command not succeeded, ale nowego nie mozna bylo wpisac, dopiero po parunastu probach sie udalo i usunieciu wszystkich innych hasel.
Jak mnie user dopadl ze zadne maile od niego nie wychodza to zaczelam patzrec w logach serwera i nic tam nie bylo. Wiec sprawdzielm i zobaczylem ze username byl bledny przy autoryzacji SMTP.
Pomoglo choc zmiana tez nie byla latwa bo z managera hasel nie chcialo to wszystko sie usunac jak nalezy. Zmienilem haslo usera na serwerze i wywalalo w mozilli komunikat PASS command not succeeded, ale nowego nie mozna bylo wpisac, dopiero po parunastu probach sie udalo i usunieciu wszystkich innych hasel.
Kamyk1
A na garnku tak jak drut
Napisane było mniut!
Kubuś Puchatek
A na garnku tak jak drut
Napisane było mniut!
Kubuś Puchatek
- kamyk1
- Z nami od: 02 lipca 2002, 11:35
• Strona 1 z 1
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite