MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Problem z instalacją dodatków do firefoxa

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Problem z instalacją dodatków do firefoxa

Postautor: A3Z4 » 18 stycznia 2010, 17:47

Przeglądarka: Co cię to obchodzi

Mam firefoxa już ok. 2 lata. Od pewnego czasu, mam problem z instalacją wtyczek. Otóż gdy wchodzę na stronęhttps://addons.mozilla.org/pl/firefox/ wyświetla się komunikat:

Aby zainstalować ... i tysiące innych dodatków, pobierz i zainstaluj Firefoksa – darmową przeglądarkę internetową od Mozilli. Aby dowiedzieć się więcej o Firefoksie i możliwościach usprawnienia sobie przeglądania Internetu, naciśnij przycisk znajdujący się poniżej. Obrazek Mam firefox'a 3.6.

Z góry dziękuje za pomoc.
A3Z4

Odp: Problem z instalacją dodatków do firefoxa

Postautor: Tomek » 18 stycznia 2010, 18:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6

A3Z4 pisze:Mam firefox'a 3.6

Ciekawe... a twoje UA pokazuje:
Przeglądarka: Co cię to obchodzi

Czyli nie masz Fx 3.6 tylko przeglądarkę o nazwie: "Co cię to obchodzi". No i strona z dodatkami właśnie tak cię traktuje....
Sam to zmieniłeś, więc sam doskonale wiesz gdzie to poprawić.
Zabawa w zmianę UA kończy się właśnie w ten sposób, zwłaszcza jak się nie wie do czego taka zmiana może doprowadzić.
Przy okazji - gdybyś przeprowadził Standardową Diagnostykę, problem by się sam rozwiązał.... ale po co, prawda?
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: Bruno » 06 marca 2010, 14:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6 (.NET CLR 3.5.30729)

tomasiek pisze: [...]
gdybyś przeprowadził Standardową Diagnostykę, problem by się sam rozwiązał.... ale po co, prawda?

Mogłbyś rozwinąć temat Standardowa Diagnostyka ? Brzmi ciekawie, sam bym sprawdził bo mam teraz problem z dodatkami i nie wiem gdzie leży przyczyna.
Bruno

Z nami od: 21 lutego 2006, 22:29

Postautor: Tomek » 06 marca 2010, 15:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9.3a3pre) Gecko/20100305 Minefield/3.7a3pre

Bruno pisze:Mogłbyś rozwinąć temat Standardowa Diagnostyka ?

To taki żart prawda? Nie zauważyłeś żółtej ramki przy pisaniu posta? Nie zerknąłeś do Strefy pomocy (Co zrobić w razie wystąpienia problemu?), Nie zerknąłeś do przyklejonego tematu: Pytania i odpowiedzi. Tu jest lekarstwo na Twoje problemy!
Przecież my SD podajemy praktycznie na każdym kroku! Ciężko tego nie znaleźć :)
Ps. SD nie zawsze rozwiązuje problemy, ale daje nam pojęcie co do tego, co się dzieje z twoim Fx.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: Grzegorz » 06 marca 2010, 18:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.3a3pre) Gecko/20100305 Minefield/3.7a3pre

Poza tematem, bo nie rozwiąże to problemu z niewłaściwym działaniem Firefoksa, ale... wszystkie dodatki można pobrać na dysk i instalować lokalnie, przeciągając pliki xpi (rozszerzenia) lub jar (motywy) do okna przeglądarki lub menedżera dodatków.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: Grzech108 » 09 marca 2010, 15:36

Przeglądarka: Opera/9.80 (X11; Linux i686; U; pl) Presto/2.2.15 Version/10.10

Witam. Dopisuję się do wątku. Mam problem z instalacją dodatków, ponieważ okno "narzędzia>dodatki> najpierw wyświetla mi komunikat: "services.addons.mozilla.org:443 używa nieprawidłowego certyfikatu bezpieczeństwa", po czym albo wyświetli mi to z detalami albo nie. Wszystko jedno - kończy się to informacją: "Program Firefox nie mógł pobrać listy dodatków". Zdecydowanie utrudnia to obsługę programu. Do tego regularnie pojawia się komunikat o niewłaściwym certyfikacie od adblock.plus. Jest to Firefox 3.6 pod linuxem. Żeby było ciekawiej powyższe strony przeglądane spod Opery według niej żadnych nieprawidłowości w certyfikatach nie mają... (Ja wiem, że dodatki można pobierać ręcznie, ale jednak wolałbym żeby FF cały działał...)
Grzech108

Z nami od: 09 marca 2010, 11:28

Postautor: Grzegorz » 09 marca 2010, 20:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.3a3pre) Gecko/20100306 Minefield/3.7a3pre

Grzech108 pisze:Dopisuję się do wątku.

Dopisuję odpowiedź specjalnie dla Ciebie ;) Wykonaj Standardową diagnostykę.

Czytaj ze zrozumieniem i upewnij się, że kopia profilu została wykonana. Jeśli problem nie ustąpi, poinformuj o przebiegu diagnostyki. Napisz, co wniosło stworzenie nowego profilu oraz uruchomienie przeglądarki w trybie awaryjnym.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Postautor: Grzech108 » 10 marca 2010, 14:42

Przeglądarka: Opera/9.80 (X11; Linux i686; U; pl) Presto/2.2.15 Version/10.10

Standardowa diagnostyka wcale w niczym nie pomogła... Zresztą nie było potrzeby jej robić (zrobiłem), bo mam świeży profil po reinstalacji systemu (no ale na wszelki wypadek zrobiłem). To samo dotyczy różnych czyszczeń itd.
Usterkę już usunąłem - winnym okazał się plik od rozpoznawania certyfikatów używany zarówno przez FIrefoxa jak i SeaMonkeya, a pobrany przeze mnie wprost od Mozilli. Jak pobrałem inną wersję z repozytorium wydawcy systemu to się naprawiło.
Grzech108

Z nami od: 09 marca 2010, 11:28

Postautor: Grzegorz » 13 marca 2010, 21:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.3a3pre) Gecko/20100306 Minefield/3.7a3pre

Grzech108 pisze:winnym okazał się plik od rozpoznawania certyfikatów używany zarówno przez FIrefoxa jak i SeaMonkeya, a pobrany przeze mnie wprost od Mozilli. Jak pobrałem inną wersję z repozytorium wydawcy systemu to się naprawiło.

To bardzo dziwne, bo aktualne wersje dostępne na serwerach Mozilli, mają aktualne certyfikaty. Być może jakaś inna aplikacja lub użytkownik przy tym majstrował?

Grzegorz
Moderator

Postautor: Gość » 05 kwietnia 2010, 11:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9.1.9) Gecko/20100315 Firefox/3.5.9

U mnie nie działa plugin javy. chciałem sobie zainstalować javę zciagłem w tym celu jre-6u19-linux-i586.bin postępowałem zgodnie z tym co jest napisane na stronach firmy Sun odnośnie instalacji systemu. Niestety Firefox w wersji 3.6.3 nie chce współpracować z javą. Natomiast kiedy zmieniłem Firefox a na wersję nieco starszą 3.5.9 natychmiast java zaczęła działać.
Czy może mi ktoś napisać w czym tkwi problem?
Gość

Postautor: Grzegorz » 05 kwietnia 2010, 21:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.3a4pre) Gecko/20100405 Minefield/3.7a4pre

Pobierz JRE z repozytoriów swojej dystrybucji. I sprawdź czy problem pojawia się także na nowym profilu Firefoksa.

Grzegorz
Moderator

Postautor: Jacionek » 16 listopada 2010, 00:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.12) Gecko/20101026 Firefox/3.6.12 ( .NET CLR 3.5.30729)

Witam,

Mam przeglądarkę internetową Mozilla Firefox 3.6.

Wszedłem do strony www mozillapl.org. i zobaczyłem polską bazę rozszerzeń. jak wybrałem jakiś program z serwisu mozillapl.org.by chciałem ściągnąć i klikałem na "Windows" obok napisu "Instalacja". Po chwili pojawił się komunikat z instalacja w moim komputerze to na pasku tytułowym napisane "niekombatybilny element - Rozszerzenie" i w okieku komunikatu napisano ".... nie zostanie zainstalowany, ponieważ nie dostarcza bezpiecznych aktualizacji.

Nie mogę zainstalować programy z dodatkami do Firefoksa z serwisu mozillapl.org. Co mam robić?

Pozdrawiam.
Jacionek

Z nami od: 15 listopada 2010, 22:42

Postautor: Gość » 22 grudnia 2011, 14:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:8.0.1) Gecko/20100101 Firefox/8.0.1

Grzegorz pisze:
Grzech108 pisze:Dopisuję się do wątku.

Dopisuję odpowiedź specjalnie dla Ciebie ;) Wykonaj Standardową diagnostykę.

Czytaj ze zrozumieniem i upewnij się, że kopia profilu została wykonana. Jeśli problem nie ustąpi, poinformuj o przebiegu diagnostyki. Napisz, co wniosło stworzenie nowego profilu oraz uruchomienie przeglądarki w trybie awaryjnym.

sprawdz czy masz prawidłowo ustawioną datę na kompie
Gość

Postautor: YetizKamczatki » 03 czerwca 2012, 18:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:12.0) Gecko/20100101 Firefox/12.0

Od kilku dni mam kłopot z FF v12 a mianowicie przy otwieraniu strony http://web.gadu-gadu.pl/ nie pojawia mi się miejsce do wpisywania Loginu i Hasła ale gdy dam opcję czyść wszystko i zaznaczę wszystkie opcje do usunięcia to po ponownym restarcie mogę się bezproblemowo zalogować aż do ponownego restartu komputera a nie przeglądarki bo mogę ją włączać i wyłączać w czasie trwania sesji lecz wszystko chodzi OK ale po restarcie systemu niestety jestem zmuszony do czyszczenia by działało. Tak samo dzieje się z https://ssl.allegro.pl/... lecz tutaj strona jest bez żadnej grafiki tak jakby wczytywało sam tryb tekstowy strony.

Więc postanowiłem zrobić dokładny reinstall tak jak jest opisane http://support.mozilla.org/pl/kb/Dezinstalacja%20Firefoksa?s=usuwanie&r=9&e=es&as=s oraz http://mozillapl.org/wiki/Standardowa_Diagnostyka:_Firefox lecz ku mojemu zaskoczeniu teraz żadna strona która wymaga weryfikacji Https SSL wywala komunikat (Kod błędu: sec_error_unknown_issuer) oraz jak poprzednio http://web.gadu-gadu.pl/ też nie chce pokazywać miejsca na wpisanie loginu i hasła.

Sprawdzę jeszcze ten skaner online TrendMicro który był polecany w pomocy Firefoxa chociaż przeskanowałem już komputer antywirusem Eset Smart Security 5.2.9.12 z definicjami wirusów z dnia 3.06.2012r. i nic nie wykrył przy skanowaniu całego dysku.
YetizKamczatki

Postautor: YetizKamczatki » 04 czerwca 2012, 18:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:12.0) Gecko/20100101 Firefox/12.0

YetizKamczatki pisze:Sprawdzę jeszcze ten skaner online TrendMicro który był polecany w pomocy Firefoxa chociaż przeskanowałem już komputer antywirusem Eset Smart Security 5.2.9.12 z definicjami wirusów z dnia 3.06.2012r. i nic nie wykrył przy skanowaniu całego dysku.

Tak jak mówiłem przeskanowałem cały dysk ale nic nie znalazło. :/
YetizKamczatki

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa