MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

zła obsługa OnMouseOut???

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

zła obsługa OnMouseOut???

Postautor: Elus » 29 sierpnia 2003, 12:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.0.2) Gecko/20030208 Netscape/7.02

Opisywałem ten problem już na forum PRV, ale kolesie odesłali mnie tutaj. Ponoc znajda się tutaj ludzie mogący mi pomóc...
Zrobiłem sobie własne rozwijane menu bo mnie denerwują te wszystkie gotowe DHTMLowskie których pliki .js zajmuja grubo ponad 30 kilo.
moje rozwijane menu
Jednak nie działa poprawnie pod Mozillą (i Netscapem of course) choc powinno (mam w funkcji podział na typy przeglądarek). Z pokazywaniem nie ma żadnego problemu, problem zaczyna sie przy chowaniu. Czasem, przy szybszym zjechaniu z rozwinięcia nie chce sie ono schować i trzeba na nie jeszcze raz najechać i zjechać żeby zniknęło. A przecież funkcja odpowiedzialna za chowanie to ta sama funkcja co pokazuje (showhide(...)) Czemu więc tak sie dzieje? Może Mozilla (Netcsape) źle obsługują zdarzenie OnMouseOut, bo zdarzenie OnMouseOver obsługują doskonale. Jak ktoś ma inną teorię na ten temat to niech pisze. I mile widziane propozycje jak poprawić ten błąd by całość chodziła bez zarzutów w Mozilli i NN :) Z góry dziękuję
Elus

Postautor: Ludwik » 29 sierpnia 2003, 12:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

żeczywiście, gdy myszka opuszcza grafikę poprzez rozwijane menu to nie wykonuje się onmouseout (to znaczy wykonuje się gdy bezpośtrednio z grafiki przejdzie się do reszty strony, a nie wykonuje się gdy do reszty strony przejdzie się z rozwijanego menu). Ale jestem za cienki żeby powiedzieć dlaczego. Kto pomoże?
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Gandalf » 29 sierpnia 2003, 14:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030826 Mozilla Firebird/0.6.1+

Afair div w spanie jest niedozwolony.
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Gość » 29 sierpnia 2003, 15:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.0.2) Gecko/20030208 Netscape/7.02

??? pierwsze słyszę. To czemu działa w IE i operze. Ba, nawet w Netscapie i Mozilli działa, tylko że wyświetla tego diva, a go nie chowa... A jak bedzie span w spanie albo div w divie albo span w divie to działać będzie? Naprawde śmieszny argument...
Gość

Postautor: Eluś » 29 sierpnia 2003, 15:53

.. sory, zapomniałem sie przedtem podpisać. Wiem o co ci chodzi. SPAN powinien byc jedynie "pojemnikiem na text", nie powinien zawierać w sobie elementów blokowych, takich jak DIV. Taka przynajmniej jest teoria. Ale prawda jest taka że to bez różnicy. Zmieniłem, sprawdziłem i dalej nie działa odpowiednio. Nie w tym rzecz. Prawda jest po prostu taka że wszystkie przeglądarki oparte na Gecko źle obsługują OnMouseOut (w IE i Operze nie ma problemu). Dlatego ma inną prośbę. Mam pomysł jak przerobic ów skrypcik tak żeby działał w Mozilli. Chodzi mi o to zeby wszystkie zniknięcia znikały w przypadku najechania na inną ikonkę, a także by znikały w przypadku klikniecia gdziekolwiek na stronie. W ten sposób wykorzysta sie zdarzenia OnMouseOver i OnClick rezygnując z OnMouseOver. Taka jest teoria. Jednak sam jestem zbyt ciemny w tym temacie by to wykonać. Jakby ktoś był tak miły i napisał te pare linijek skryptu który pasowałby do mojego kodu to byłbym niezmiernie wdzięczny...
Eluś

Postautor: Ludwik » 29 sierpnia 2003, 16:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

Eluś pisze:SPAN powinien byc jedynie "pojemnikiem na text", nie powinien zawierać w sobie elementów blokowych, takich jak DIV. Taka przynajmniej jest teoria. Ale prawda jest taka że to bez różnicy.

Nie ma teorii i praktyki. Jest w3c. W każdym razie Mozilla do tego dąży.

Mam na myśli, stwierdzenie że coś jest poprawne, bo działa w IE i Operze na tym forum nie przejdzie. Jedyna definicja poprawności jaka jest przyjmowana to zgodność z w3c i dopiero gdy gecko nie obsługuje poprawnie czegoś napisanego zgodnie z w3c można mówić o jego błędzie (czy niedoróbce).
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Gandalf » 29 sierpnia 2003, 16:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030826 Mozilla Firebird/0.6.1+

Eluś: misiu pysiu, powiedz mi, na jakiej podstawie saczysz nam krople swej madrosci? Jakie masz doswiadczenie z silnikiem Gecko ze pozwalasz sobie na zdanie "Gecko zle obsluguje OnMouseOut"?

To, ze IE cos obsluguje, to nie jest zaden argument. IE dziala z wieloma blednymi rzeczami i coraz czesciej okazuje sie jakie kretynizmy to powoduje. Bledna obsluga elementow blokowych moze prowadzic do blednej interpretacji prawidlowego kodu - tak wlasnie dziala krolewski IE.

Wracajac do tematu. Rozwiazan jest bardzo wiele, czesc z nich zawiera sie w rozwiazaniach blatka (blatek.25.pl), inne, lepsze moim zdaniem, siedza w komercyjnych skryptach do Alladyna... jest tego troche. Co moge Ci zaproponowac?

Np. mouseover na body dokumentu.

Albo wystawic div poza span i jemu dac mouseover. Tradycyjna metoda polega na tym, ze mouseover powoduje wyswietlenie (Show()), natomiast onMouseOut ustawia Timeout na 50 milisekund i jesli w tym czasie nastepuje inny mouseover to semafor jest kasowany... Nie wiem na ile znasz programowanie, wiec moge zaproponowac inna metode. Z CSS. Przyklad masz na stronie Glazmana. I znajac go jest ona w 200% zgodna z W3C. Dlaczego? Bo tak sie sklada ze jest czlonkiem zespolu tworzacego standardy CSS :)

http://daniel.glazman.free.fr/weblog/

I na przyszlosc nie spiesz sie z ocenianiem jakosci silnikow. Akurat Gecko w kwestii CSS,JS,XHTML nie ma sobie rownych na tej planecie :)
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Gość » 29 sierpnia 2003, 21:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.4b) Gecko/20030516 Mozilla Firebird/0.6

Gandalf pisze:Wracajac do tematu. Rozwiazan jest bardzo wiele, czesc z nich zawiera sie w rozwiazaniach blatka (blatek.25.pl), inne, lepsze moim zdaniem, siedza w komercyjnych skryptach do Alladyna... jest tego troche. Co moge Ci zaproponowac?

wiadomo moze kiedy bedzie Alladyn 2.0 ? Na oficjalnej stronce cisza...
Mozna sie spodziewac w tym roku?
Gość

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony