MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

problemy z tlem strony

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

problemy z tlem strony

Postautor: jimmykoval » 24 lipca 2002, 12:54

Przeglądarka: -

Navigator Mozilli nie reaguje na kilka parametrow zawartych w body np: (<body bgproperties="fixed"...) a zmienia to caly wyglad strony!! :(
jimmykoval

Z nami od: 24 lipca 2002, 12:24

...a moze to problemy z serwerem?

Postautor: KLAPEK » 24 lipca 2002, 13:44

u mnie wszystko dziala, stosuje takie polecenie /jako html-owy samouk nie wiem czy poprawne :wink: /:
Kod: Zaznacz cały
<style type="text/css">
<!--
BODY {
....
background: #000000 url(*.gif) fixed no-repeat center}
-->
</style>

byc moze twoj problem /podobnie jak u mnie/ zwiazany jest z serwerem. ja mam swoja stronke na WP i od jakiegos czasu czesc polecen przestala dzialac :evil: ; kiedy ja wrzucilem dla testow na Interie wszystko wrocilo do normy
moze u ciebie sytuacja tez jest podobna?
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Re: problemy z tlem strony

Postautor: irekc » 24 lipca 2002, 13:51

jimmykoval pisze:Navigator Mozilli nie reaguje na kilka parametrow zawartych w body np: (<body bgproperties="fixed"...) a zmienia to caly wyglad strony!! :(

Taki atrybut nie występuje w tagu BODY (Specyfikacja HTML 4.01 http://www.w3.org/TR/html4/struct/global.html#edef-BODY)

Do tego służą style:

Kod: Zaznacz cały
<style type =" text/css">
BODY { background-image: url(obrazek.gif); background-attachment: fixed }
</style>
Ostatnio zmieniony 24 lipca 2002, 13:52 przez irekc, łącznie zmieniany 1 raz
irekc

Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41

Re: ...a moze to problemy z serwerem?

Postautor: KLAPEK » 24 lipca 2002, 13:52

KLAPEK pisze:byc moze twoj problem /podobnie jak u mnie/ zwiazany jest z serwerem. ja mam swoja stronke na WP i od jakiegos czasu czesc polecen przestala dzialac :evil: ; kiedy ja wrzucilem dla testow na Interie wszystko wrocilo do normy
moze u ciebie sytuacja tez jest podobna?

szybciej napisalem poprzedni post niz zdazylem wpasc na genialny pomysl by sprawdzic twoja stronke :) , jak sie okazalo tez siedzi ona na WP, zrob zatem tescik podobny do mojego, wrzuc strone np na interie /chodzi szybciej niz np onet/ i sprawdz wtedy jak chodzi pod mozzi; idac tropem mojego doswiadczenia powinno byc ok :D
ps. swoja droga wyslalem posta do WP i czekam na odpowiedz co sie dzieje z serwerem, jako ze poprzednio bylo ok
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: irekc » 24 lipca 2002, 14:08

KLAPEK pisze:szybciej napisalem poprzedni post niz zdazylem wpasc na genialny pomysl by sprawdzic twoja stronke :) , jak sie okazalo tez siedzi ona na WP, zrob zatem tescik podobny do mojego, wrzuc strone np na interie /chodzi szybciej niz np onet/ i sprawdz wtedy jak chodzi pod mozzi; idac tropem mojego doswiadczenia powinno byc ok :D
ps. swoja droga wyslalem posta do WP i czekam na odpowiedz co sie dzieje z serwerem, jako ze poprzednio bylo ok

Co ty znowu z tym serwerem wp.pl. Jak dzisiątki milionów innych na świecie (http://www.netcraft.com/survey/) WP działa na Apaczu. Może rzeczywiście to Apacz sie krztusi jak mu taki kod przez gardło przechodzi :D
irekc

Postautor: KLAPEK » 25 lipca 2002, 08:21

irekc pisze:Co ty znowu z tym serwerem wp.pl. Jak dzisiątki milionów innych na świecie (http://www.netcraft.com/survey/) WP działa na Apaczu. Może rzeczywiście to Apacz sie krztusi jak mu taki kod przez gardło przechodzi :D

Jak juz wspomnialem wrzucilem strone na Interie i chodzi, a ich serwer siedzi na... linuxowym Apaczu wlasnie :P i jakos udaje mu sie przelknac ten kod :wink:
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: dls » 25 lipca 2002, 11:03

KLAPEK pisze:Jak juz wspomnialem wrzucilem strone na Interie i chodzi, a ich serwer siedzi na... linuxowym Apaczu wlasnie :P i jakos udaje mu sie przelknac ten kod :wink:

Na prawdę to nie ma nic do rzeczy. Przyczyna musiała być inna.
Chya ze coś generujesz dynamicznie po stronie serwera... ale na darmowych kontach rzadko są takie możliwości.
dls

Z nami od: 12 maja 2002, 20:12

Postautor: KLAPEK » 25 lipca 2002, 11:22

dls pisze:
KLAPEK pisze:Jak juz wspomnialem wrzucilem strone na Interie i chodzi, a ich serwer siedzi na... linuxowym Apaczu wlasnie :P i jakos udaje mu sie przelknac ten kod :wink:

Na prawdę to nie ma nic do rzeczy. Przyczyna musiała być inna.
Chya ze coś generujesz dynamicznie po stronie serwera... ale na darmowych kontach rzadko są takie możliwości.

No to w takim razie cos sie dzieje po stronie wp; jako ze strona dobrze chodzi z HDD, dobrze na Interii, a krzaczy sie na WP - dzwonilem do nich i w infolinii powiedzieli mi tylko tyle ze byla przeprowadzana rekonfiguracja serwera, a po dokladniejsze info trzeba wyslac mejla do informatykow; wyslalem i czekam
/ps nie generuje niczego dynamicznie, prosta strona, nawet bez ramek.../
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: irekc » 25 lipca 2002, 11:31

KLAPEK pisze:
irekc pisze:Co ty znowu z tym serwerem wp.pl. Jak dzisiątki milionów innych na świecie (http://www.netcraft.com/survey/) WP działa na Apaczu. Może rzeczywiście to Apacz sie krztusi jak mu taki kod przez gardło przechodzi :D

Jak juz wspomnialem wrzucilem strone na Interie i chodzi, a ich serwer siedzi na... linuxowym Apaczu wlasnie :P i jakos udaje mu sie przelknac ten kod :wink:

Ok, chciałem tylko powiedzieć, że serwer nie ma tu żadnego znaczenia, może masz po drodze jakiś cache proxy, który przechowywał nieaktulane pliki. Po przeniesieniu strony na inna domenę cache pobral sobie świeże pliki i wszystko było w porządku.

P.S.
Zdaje się, że Interia nie działa na Apaczu:
http://uptime.netcraft.com/up/graph/?mode_u=on&mode_w=on&site=www.interia.pl&submit=Examine
irekc

Postautor: KLAPEK » 25 lipca 2002, 12:10

irekc pisze:Ok, chciałem tylko powiedzieć, że serwer nie ma tu żadnego znaczenia, może masz po drodze jakiś cache proxy, który przechowywał nieaktulane pliki. Po przeniesieniu strony na inna domenę cache pobral sobie świeże pliki i wszystko było w porządku.

Sprawa jest tym dziwniejsza, ze strona przestala byc poprawnie wyswietlana z dnia na dzien, nie robilem wtedy zadnej aktualizacji nawet.
A z cachem to nie wiem, ale zarowno gdy lacze sie z domu /astercity/ jak i pracy/netia/ dzieje sie to samo

Aaa to dziwne :o , specjalnie dzwonilem do nich i informatyk mi powiedzial ze FTP siedzi na Apaczu
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Konfiguracja!

Postautor: GabrielBaines » 26 lipca 2002, 13:12

Oczywiście w kwestii oryginalnego problemu z tłem irekc ma rację twierdząc, że winę ponosi uzycie nieistniejącego atrybutu tagu <body> i serwer nie ma żadnego znaczenia.

Natomiast w ogólniejszej dyskusji na temat wpływu serwera na statyczne strony HTML chciałbym Wam zwrócic uwage, że istotne jest nie tylko na jakim serwerze chodzi dana witryna, ale jak ten serwer jest skonfigurowany. Na wygląd stron statycznych (tzn. nie generowanych dynamicznie po stronie serwera) mają wpływ między innymi:

- ustawnienia mime types. Jeśli serwer nie ma poprawnie skonfigurowanego mime type dla CSS-ów, to pliki ze stylami dołączane tagiem <link> będą wysyłane przez serwer jako text/plain i ignorowane przez niektóre przeglądarki (np. Mozillę).

- domyślny encoding - widziałem przykładowo Apache skonfigurowanego w taki sposób, że do każdej odpowiedzi (response) HTTP dodawał nagłówek: Content-Type: text/html; charset=iso-8859-1
Poniewaz Mozilla przedkłada nagłówek HTTP nad tag <meta> na stronie, na tak skonfigurowanym Apache nie działały polskie znaki, pomimo że poprawny encoding wpisany był w tagu <meta>.

Być może zatem problem o którym pisze KLAPEK wynika właśnie z konfiguracji Apache na wp.

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

Re: Konfiguracja!

Postautor: irekc » 26 lipca 2002, 14:13

GabrielBaines pisze:- ustawnienia mime types. Jeśli serwer nie ma poprawnie skonfigurowanego mime type dla CSS-ów, to pliki ze stylami dołączane tagiem <link> będą wysyłane przez serwer jako text/plain i ignorowane przez niektóre przeglądarki (np. Mozillę).

Tak. Zgadzam się jak najbardziej. Zrobiłem też małe badania. Oto nagłówek zwracany przez serwer WP dla pierwszego lepszego adresu z odsyłaczem do css-a:

http://webtools.mozilla.org/web-sniffer/view.cgi?url=http://strony.wp.pl/wp/wwwzone/style.css

HTTP/1.1 200 OK
Date: Fri, 26 Jul 2002 12:32:36 GMT
Server: Apache
Last-Modified: Thu, 27 Jun 2002 14:16:18 GMT
ETag: "7f7e7d-53c-3d1b1e32"
Accept-Ranges: bytes
Content-Length: 1340
Connection: close
Content-Type: text/css

Czyli wszystko w porządku. W domyślnej konfiguracji Apacz poprawnie zwraca w nagłówku odpowiedni Content-Type dla css-a.

GabrielBaines pisze:- domyślny encoding - widziałem przykładowo Apache skonfigurowanego w taki sposób, że do każdej odpowiedzi (response) HTTP dodawał nagłówek: Content-Type: text/html; charset=iso-8859-1
Poniewaz Mozilla przedkłada nagłówek HTTP nad tag <meta> na stronie, na tak skonfigurowanym Apache nie działały polskie znaki, pomimo że poprawny encoding wpisany był w tagu <meta>.

Być może zatem problem o którym pisze KLAPEK wynika właśnie z konfiguracji Apache na wp.

A to nagłówek dla html-a:

http://webtools.mozilla.org/web-sniffer/view.cgi?url=http://strony.wp.pl/wp/wwwzone/

HTTP/1.1 200 OK
Date: Fri, 26 Jul 2002 12:44:18 GMT
Server: Apache
Connection: close
Content-Type: text/html

Jak widać nie ma ustawionego kodowania.

Wydaje się, że ze strony serwera WP wszystko w porządku. Te same testy na stronach użytkowników Inerii (domena w.interia.pl) dały prawie idedntyczne rezultaty, z jeda różnicą.... Serwer Interii zwraca w nagłówku HTTP dodatkowo:

Cache-Control: no-cache
przy text/html

oraz
Cache-Control: max-age=28800
przy text/css

Może w tym przypadku to nieistotne, ale jakby się zastanowić to czasami taka konfiguracja może mieć pewne konsekwencje....

--
pozdrawiam
Irek
irekc

Postautor: KLAPEK » 26 lipca 2002, 14:19

GabrielBaines pisze:[...]
- ustawnienia mime types. Jeśli serwer nie ma poprawnie skonfigurowanego mime type dla CSS-ów, to pliki ze stylami dołączane tagiem <link> będą wysyłane przez serwer jako text/plain i ignorowane przez niektóre przeglądarki (np. Mozillę)..

moze wlasnie dlatego nie pokazuje mi ikonki w pasku adresu?

GabrielBaines pisze:- domyślny encoding - widziałem przykładowo Apache skonfigurowanego w taki sposób, że do każdej odpowiedzi (response) HTTP dodawał nagłówek: Content-Type: text/html; charset=iso-8859-1

Być może zatem problem o którym pisze KLAPEK wynika właśnie z konfiguracji Apache na wp.l

byc moze wlasnie o to chodzi, bo np kiedy biore odswiez to zamiast obrazkow pokazuja sie ich opisy spod ALT, jeszcze raz odswiez i ok;
albo to problem z transferem, ale czy moze dotyczyc tylko mozzi? - po otwarciu strony czesc elementow /zawsze tlo lub efekty obrazkow onmouseover/ nie pokazuja sie /czasami je widac na... kolejnej stronie zamiast prawidlowych obrazkow z owej strony/, za to caly czas w pasku dolnym jest info o przesylaniu danych... i nic :evil: ; nie laduje nawet skryptu javy z muzyka mp3 /63kb/ - rozumiem ze moze dlugo ciagnac, ale w IE i Operze WSZYSTKO laduje sie szybko :o
w odpowiedzi informatycy z WP przyslali mi zalacznik zrzutu obrazu, gdzie wszystko bylo ok, ale byla to Mozilla 1.0 en na Linuchu, a ja mam problemy na Windzie98se z 1.0 pl
Czy jest mozliwe ze na Linuxie jest ok a pod Wingroza /jak zawsze :wink:/ juz nie?
dodam raz jeszcze ze problem ten dotyczy tylko serwera WP /i to od niedawna/
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: GabrielBaines » 26 lipca 2002, 15:06

KLAPEK pisze:Czy jest mozliwe ze na Linuxie jest ok a pod Wingroza juz nie?

Podejrzewam (ale wcale nie jestem pewien), że w tym wypadku różnica wynikała raczej z tego, że panowie z WP łączyli sie po szybkim łączu lokalnym.

Cały opisany przez ciebie efekt jest bardzo ciekawy, szczegolnie interesujące jest to, że o ile dobrze rozumiem problem dotyczy tylko Mozilli i serwera WP. Inne przeglądarki pokazują stronę poprawnie, nawet jeśli jest ona na serwerze WP - zgadza się?

Nie juz mam pomysłu, co może byc przyczyną. Możesz ewentualnie zobaczyć czy włączenie/wyłączenie HTTP pipelining w Mozilli ma jakis wpływ, ale jest to mało prawdopodobne.

Jeśli znajdziesz przyczynę to proszę koniecznie napisz na forum. Sprawa jest fascynująca.

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

Postautor: KLAPEK » 26 lipca 2002, 18:25

GabrielBaines pisze:Podejrzewam (ale wcale nie jestem pewien), że w tym wypadku różnica wynikała raczej z tego, że panowie z WP łączyli sie po szybkim łączu lokalnym.

prawdopodobnie tak, puscili sobie po lokalu i zadowoleni ze smiga :-?

GabrielBaines pisze:Cały opisany przez ciebie efekt jest bardzo ciekawy, szczegolnie interesujące jest to, że o ile dobrze rozumiem problem dotyczy tylko Mozilli i serwera WP. Inne przeglądarki pokazują stronę poprawnie, nawet jeśli jest ona na serwerze WP - zgadza się?

w zasadzie tak, ale nie jest tak rozowo - tlo i onmouseover laduje sie szybko i sprawnie, nie laduje natomiast skryptu javy z muza /w pracy nie zauwazylem, bo nie mam kolumn :) / , ale moze to rozmiar pliku /63kb/; acha i nie dziala tez ikonka favicon, nie pokazuje jej w ulubionych IE i zakladkach opery /nie wiem czy tu w ogole powinno?/
jeszcze 'fajniej' zachowuje sie k-meleon 0.6 /silnik gecko mozilli/: po najechaniu na obrazki onmouseover od razu pokazuje ich ALTowy opis :o

GabrielBaines pisze:Nie juz mam pomysłu, co może byc przyczyną. Możesz ewentualnie zobaczyć czy włączenie/wyłączenie HTTP pipelining w Mozilli ma jakis wpływ, ale jest to mało prawdopodobne.

masz racje, bez rezultatu :(

GabrielBaines pisze:Jeśli znajdziesz przyczynę to proszę koniecznie napisz na forum. Sprawa jest fascynująca.l

oczywiscie napisze.
pociesza mnie tylko ze strona interii /nb dzialajaca troche wolniej niz WP przed 'metamorfoza' :wink: / najszybciej laduje sie na mozilli, szybciej niz na operze-'fastest browser on earth' :wink: , a juz o pieklo szybciej niz na dziurawcu IE.
MOZILLA RULEZ :lol:
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: KLAPEK » 26 lipca 2002, 18:42

GabrielBaines pisze:Podejrzewam (ale wcale nie jestem pewien), że w tym wypadku różnica wynikała raczej z tego, że panowie z WP łączyli sie po szybkim łączu lokalnym.

A moze cos drgnelo i panowie informatycy postanowili jednak sprawdzic co na serwerach piszczy :wink: - nie mogac wejsc na swoja strone, ani dostac sie do niej przez ftp, sprobowalem tego dokonac poprzez www.wp.pl i taki oto komunikat zobaczylem :
Z powodu prac administracyjnych na serwerach Stron Domowych WP
do póżnych godzin nocnych 26/27 lipca 2002
wyłączona jest modyfikacja Stron Domowych.
Za utrudnienia przepraszamy.
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite