Zmiana folderu wiadomości PROBLEM
Moderator: Pomocy?!
Zmiana folderu wiadomości PROBLEM
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:25.0) Gecko/20100101 Firefox/25.0
z poprzedniego komputera przeniesiony został za pomocą MOZBACKUP cały thunderbird..
=>w nowym komputerze z WINXP bez problemu zaimportowały się wszystkie ustawienia kont i wiadomości =>baza maili jednak jest dosyć spora i wiadomo że leży w profilu użytkownika systemu na partycji C
=>chciałem przenieść folder przechowywania wiadomości na zdecydowanie większą partycję D i np.: folderu THUNDERBIRD..
=>kiedy w narzędziach/konfiguracji kont i opcjach :
- konfiguracja serwera
- lokalne foldery
próbuję zmienić ścieżkę do katalogu na partycji D - otrzymuję komunikat :
Lokalizacja "D:\THUNDERBIRD" katalogu lokalnego nie jest właściwa dla przechowywania wiadomości. proszę wybrać inny katalog.
=>oczywiście ten sam komunikat dotyczy OBYDWU w/w opcji w konfiguracji (jak wyczytałem koniecznych przy zmianie docelowego folderu wiadomości)
czy da się przenieść katalog wiadomości na D ?
za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję
- saass
- Z nami od: 07 listopada 2013, 14:16
Odp: Zmiana folderu wiadomości PROBLEM
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0
Tu jest opisane, jak się to robi poprawnie: https://support.mozillamessaging.com/pl ... ie-profilu
- dexter
- Moderator
- Z nami od: 02 października 2004, 21:30
[General]
StartWithLastProfile=1
[Profile0]
Name=default
IsRelative=1
Path=Profiles/esen8orm.default
=>jesli przekopiuję/przeniosę cały katalog Profiles na D:\THUNDERBIRD to ostatnia linia w profiles.ini powinna wyglądać tak:
Path=D:\THUNDERBIRD\Profiles/esen8orm.default ? =>czy ostatni "/" nie powinien być "\" ???
czy jak przeniosę cały profil wtedy w otwartym TB w narzędziach ,konfiguracji kont zmieniam katalogi przechowywania maili ?
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0
2. Katalogów w konfiguracji już nie zmieniasz.
- dexter
- Moderator
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0
- dexter
- Moderator
dziękuję za podpowiedzi
temat do zamknięcia
- Gość
Przeglądarka: Opera/9.80 (Windows NT 6.1) Presto/2.12.388 Version/12.16
Borykając się z podobnym problemem (instalacja na tablecie z bardzo małą ilością miejsca na partycji z systemem, dlatego Thunderbird i jego profil miał wylądować docelowo na karcie SD).
Zrobiłem to tak:
1. Na notebooku, na którym mam całą pocztę, za pomocą dodatku "MozBackup" zrobiłem kopię profilu.
2. Na tablecie zainstalowałem Thunderbirda (w moim przypadku od razu na karcie SD, ale nie wersję portable).
3. Uruchomiłem Thunderbirda z włączonym menadżerem profili: https://support.mozillamessaging.com/pl ... ra-profili, po czym usunąłem profil "default", stworzyłem nowy, w folderze na karcie SD (dałem nazwę "poczta", można rzecz jasna dowolną).
4. Zainstalowałem na tablecie "MozBackup", zrobiłem przywrócenie kopii profilu, który za pomocą pendrive przeniosłem z notebooka na tablet.
5. Wyłączyłem uruchamianie menadżera profili przy każdorazowym włączaniu Thunderbirda- bo to zbędne.
6. Uruchomiłem Thunderbirda i cieszę się pocztą skopiowaną w całości z laptopa, z filtrami wiadomości, książką adresową itd.
Wszystko śmiga jak należy.
- ŁukaszM.
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/38.0.2125.111 Safari/537.36
Czasami zachodzi potrzeba przeniesienia profilu lub użycia profilu przechowywanego w innej lokalizacji.
Zamknij Thunderbirda.
Przenieś folder z profilem do żądanej lokalizacji. Na przykład w systemie Windows XP przenieś profil z C:\Documents and Settings\[nazwa_użytkownika]\Dane aplikacji\Thunderbird\Profiles\losowy_ciąg_znaków.default do D:\Stuff\MyMailProfile. Jeżeli wracasz do wcześniej zapisanej kopii profilu, czynność ta nie jest konieczna. Zapamiętaj tylko aktualną lokalizację profilu, który chcesz odtworzyć.
Otwórz plik profiles.ini w edytorze tekstu. Plik ten znajduje się w folderze danych Thunderbirda:
Windows 7/Vista/XP/2000 – ścieżka do folderu: %AppData%\Thunderbird\
Windows 95/98/Me – ścieżka do folderu, to zwykle: C:\WINDOWS\Application Data\Thunderbird\
W pliku profiles.ini znajdź wpis odnoszący się do właśnie przeniesionego profilu. Zmień ścieżkę w wierszu Path=, by wskazywała nową lokalizację.
Jeżeli zmieniasz ścieżkę relatywną na nierelatywną, być może trzeba będzie zmienić kierunek ukośników. Na przykład w systemie Windows w ścieżkach nierelatywnych są ukośniki odwrotne, a w ścieżkach relatywnych – zwykłe. Zmień IsRelative=1'; na IsRelative=0.
Zapisz plik profiles.ini i uruchom Thunderbirda.
- Gość
Wróć do Klient poczty Thunderbird