MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Jak pozostac na starszej wersji firefox.

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Jak pozostac na starszej wersji firefox.

Postautor: dowcip » 22 maja 2014, 23:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0

Wtam. Mam taki problem z ustawieniem firefoxa aby sie nie aktualizowal z wersji 28 do 29. Po odinstalowaniu przegladarki zainstalowalem powtornie starsza wersje 28, odinstalowalem Mozilla Maintenance Service, wylaczylem aktualizacje w opcjach, dodalem wiersz extensions.checkCompatibility i ustawilem na false w aboutconfig. I tak dzien jest dobrze, sprawdzam, wylaczam, robie restarty kompa, jest ok. Na nastepny dzien po wlaczeniu kompa znowu pobiera mi nowsza wersje. Dodatki jakie mam zainstalowane to adblock+ i new tab homepage. Czy jest cos jeszcze co powinienem zrobic zeby sie pozbyc tego nowego ...?
dowcip

Z nami od: 22 maja 2014, 23:28

Odp: Jak pozostac na starszej wersji firefox.

Postautor: Garu » 23 maja 2014, 08:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0

Bo na następny dzień masz normalne wyszukiwanie aktualizacji. A że Firefox? To sprawdza się w Zaplanowane zadania. W autoruns można odznaczyć aktywny updater przeglądarki.
A przy pierwszym oknie kreatora, przy instalowaniu FF28, odznaczasz "Zainstaluj usługę utrzymania"?
Moje słowa starzeją się ze mną i prowadzą do ściany.
Garu

Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55

Postautor: dowcip » 23 maja 2014, 09:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0

Robilem juz tak przy instalacji. Zainstaluje jeszcze raz i sprawdze w harmonogramie zadan. Mam jeszcze jedno pytanie, na innym forum poradzono mi wylaczyc opcje testowania wersji beta ale nie moge nigdzie tego znalezc, jakies wskazowki gdzie moge to odhaczyc?
dowcip

Postautor: dexter » 23 maja 2014, 09:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:32.0) Gecko/20100101 Firefox/32.0

Pewnie mieli na myśli wyłączenie dwóch pierwszych pozycji w Options -> Advanced -> Data choices

lub wpisując w pasku adresu about:telemetry i about:healthreport.
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: Garu » 23 maja 2014, 09:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Firefox/24.0

Miałem beta 30, teraz Firefox 24.5.0esr i nic mi się samo nie aktualizuje, nawet rozszerzenia. "wylaczyc opcje testowania wersji beta" - to tego jeszcze w opcjach, w opcjach zaawansowanych (dodatek settingsanity) jeszcze nie widziałem w wersjach stabilnych.
Rozumiem, że masz instalator Firefox Setup 28.0.exe, ze strony Mozilli.
Garu

Postautor: dowcip » 23 maja 2014, 09:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0

Przeinstalowalem jeszcze raz, wylaczylem zaplanowane zadanie w task manager, nie instalowalem usługi utrzymania (choc to wydaje mi sie dziwne ze nie ma zaistalowanego programu aktualizacji a samo sie aktualizuje) Wlasnie nie mam czegos takiego w opcjach jak "wylaczyc opcje testowania wersji beta". Telemetria i healthreport mam odhaczone i zaznaczone "nie sprawdzaj dostepnosci aktualizacji" zobaczymy.
dowcip

Postautor: dowcip » 23 maja 2014, 14:40

No i lipa, wlasnie wlaczylem kompa odpalilem ff i odrazu pojawilo sie sprawdzanie kompatybilnosci dodatkow i aktualizoawalo mi ponownie do v29, pomimo ze mialem w aboutconfig extensions.checkCompatibility ustawione na false nawet. O co do .... chodzi.
dowcip

Postautor: Garu » 23 maja 2014, 17:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:30.0) Gecko/20100101 Firefox/30.0

Mam nawet dwie wersje instalacyjne Firefoxa. Osobno zainstalowany FF 28 i osobno FF 30 dzisiejszy bulid. Można mieć inne wersje, jak się chce.
Piszę o tym, bo przy kliknięcie w ikonę Firefoxa 28, gdy zamknę FF 30, to wpierw sprawdza, czy dodatki są kompatybilne. No i mogę korzystać do woli, jak kto woli. Zechcę przeglądania na FF 30, to znowu sprawdzi kompatybilność dodatków.
Gdyby miał włączony mechanizm aktualizacji, to nie mógłbym robić hocki klocki.
Gdy wyłączone aktualizowanie, to tak ma być, gdy nie ma się usługi utrzymania, ani zainstalowanego Mozilla Maintenance Service, a zaznaczone w opcjach - nigdy nie wyszukuj aktualizacji - to musi nie być aktualizacji Firefoxa - amen.
Zrób tak: zainstaluj Firefoxa 28. Instaluj bez usługi utrzymania, bez Maintenance, odznacz aktualizacje. Włącz menadżer zadań i patrz czy jest jeden proces Firefoxa. Czy po zamknięciu Firefoxa 28, jego proces też znika? Czy trwa?
Coś mi się wydaje, że korzystasz z synchronizacji, a potem jest po ptokach.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2014, 11:18 przez Garu, łącznie zmieniany 1 raz
Garu

Postautor: dowcip » 23 maja 2014, 19:39

Nope. Nic nigdy nie robilem z synchronizacja, robilem kilka razy tak jak opisalem 3 posty wyzej pokolei, po wylaczeniu ffa proces jest tylko jeden i znika, z tym amen tez rozumiem ale chyba nie jest silniejsze od czarnej magii.
Dodam jeszcze ze po zainstalowaniu przed pierwszym uruchomieniem v28 kopiuje i wklejam pliki key3.db, signons.sqlite i places.squite z mojego starego profilu.
dowcip

Postautor: dexter » 23 maja 2014, 19:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0

Jesteś jedyną osobą korzystającą z tego komputera, czy są jakieś inne konta użytkownika windowsów?
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: dowcip » 23 maja 2014, 20:55

Tylko ja.
dowcip

Postautor: Garu » 24 maja 2014, 11:41

Masz włączone pamiętanie historii i przywracasz za każdym razem kopiując wklejając plik places.squite. Niby wiadomo, co w nim jest, ale nie do końca. Zastanawiam się, czy w nim, za każdym razem nie przywracasz (także) historii aktualizacji? Może tu pies pogrzebany. Jeśli w nowo zainstalowanej wersji Firefoxa 28 wyświetla się historia aktualizacji do wersji 29, to może zbyt dobrze Firefox "pamięta" ten fakt?
Mam słaby komputer i w opcjach prywatność mam ustawione czyszczenie historii podczas zamykania Firefoxa, czyli tak: http://prntscr.com/3m3098 i to jest extra, bo nie obciąża pamięci ani RAMu. Zresztą, przeglądarka chodzi jak burza.
Garu

Postautor: dowcip » 25 maja 2014, 17:39

Zainstalowalem ponownie, nie kopiowalem innych plikow tylko zakladki ze starego profilu i znowu po jakims czasie "sprawdzanie czy zainstalowane dodatki sa kompatybilne z ta wersja"i aktualizuje mi do v29. Czy to mozliwe ze to jakis dodatek, addblock czy newtabhomepage ma cos z tym wspolnego? no jakis cyrk normalnie trace cierpliwosc.
dowcip

Postautor: Garu » 25 maja 2014, 18:14

U mnie jest sprawdzanie kompatybilności dodatków, przy przełączaniu wersji Firefoxa, ale nie ma tak, żeby się przeglądarka aktualizowała na jakieś v29. Ani wersja 28, ani wersja 30 - nie zaktualizują się. Bo wyłączone aktualizowanie. Fakt, że uciążliwego adblocka nie mam, ani new tab homepage. Wprawdzie mam tab mix plus, ale ten dodatek "nie odświeża automatycznie", bo widzę, że w komentach pod new tab homepage, jest ujęte, że to bug dodatku, znaczy, to odświeżanie. Tab Mix plus nie robi mi takiego świństwa.
Adblock by Ci tego nie robił, więc myślę, że znalazłeś winowajcę.
Garu

Postautor: dowcip » 25 maja 2014, 21:51

Dalej to samo, w dodatku ten tab mix plus to tez niezly zamulacz jest. Tym razem bylo troche inaczej, najpierw pojawila sie informacja w prawym dolnym rogu ze jest dostepna nowsza wersja ff i znikla. Wylaczylem ff, odpalilem ponownie i od razu to samo z tym "sprawdzanie czy zainstalowane dodatki sa kompatybilne z ta wersja" poddaje sie.
dowcip

Postautor: beata072 » 25 maja 2014, 22:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0

Nie wiem dlaczego zniknął mój poprzedni post. W każdym razie ja na Twoim miejscu spróbowałabym jeszcze bardzo dokładnie wyczyścić system po odinstalowaniu FF. Pousuwałabym ręcznie wszystkie pliki i foldery (także ukryte) oraz klucze rejestru związane z Firefoxem, zrestartowała system i dopiero zainstalowała wersję 28. Z instalacją dodatków też bym się wstrzymała na jakiś czas, aby sprawdzić, czy bez nich problem wystąpi. I sprawdziłabym również , czy na 100% jest wyłączona synchronizacja, bo że nigdy nic z nią nie robiłeś nie musi oznaczać, że jest wyłączona.
beata072

Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Postautor: Garu » 25 maja 2014, 22:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0

U mnie tab mix plus jest leciutki. Zapewne dlatego, że nie korzystam z adblocka. Kiedy naleci mnie na blokowanie reklam, instaluję adfender na dysku i nie ma żadnego obciążenia, dodatkowo, adfender jednocześnie obsługuje przeglądarki, komunikatory i tam takie.
Przy pierwszym uruchomieniu, zawsze wyskakuje, czy dodatki są kompatybilne, o ile...
Uważaj teraz. Powiedzmy, że odinstalujesz Firefoxa, co się zaktualizował. Zakładki, hasła i karty masz zabezpieczone w jakimś folderze. Po odinstalowaniu, to na dysku w folderach ustawień użytkownika masz folder Dane aplikacji, gdzie są zapisane profile i ustawienia. W ukrytym folderze ustawienia lokalne, masz następny folder Mozilla. Tam też trzeba wyczyścić zawartość folderu TEMP. Na C/Windows, czyści się zawartość folderu Download w Software Distribution. Czyści się zawartość folderu Prefecht, oprócz jednego tam pliku layout.ini. Nie zapomnij o nim, to ważne.
Przeczyść jeszcze choćby ccleanerem.
Wtedy ponownie zainstaluj Firefoxa 28. Odznacz, co trzeba, poustawiaj, żeby "bydle" się nie aktualizowało. Wtedy, przy przy uruchomieniu nie będzie cokolwiek sprawdzać, czyli kompatybilności. Utworzy się nowy profil. Wkleisz pliki z zachowanymi hasłami i te inne - wiesz gdzie, czyli w dane aplikacji, mozilla, firefox, profiles. Od nowa zainstalujesz potrzebne dodatki.
Garu

Postautor: dowcip » 26 maja 2014, 15:33

Przeciez wlasnie tak robilem za kazdym razem oprocz czyszczenia temp manualnie kasowalem wszystkie foldery mozilla, czy to w programach czy w %appdata% Local i Roaming i potem ccleanerem i mam jeszcze adwanced system care. Do tego jeszcze restart kompa przed instalacja v28 robilem, choc sam nie wiem po co, wywalalem wszystko co by sie zaczynalo na mozilla. Zeby nie to ze mi sie na v29 filmy nie chca ladowac, musze pauze naciskac na kilka minut i huk wie dlaczego, bo na v28 tego nie ma, to bym zostawil to nowe dziadostwo z Classic Theme Restorer i gitara.
dowcip

Postautor: Garu » 26 maja 2014, 16:39

Czekaj. W opcjach folderów masz odznaczone ukrywanie chronionych plików i folderów, odznaczone ukrywanie rozszerzeń, a zaznaczone pokazywanie ukrytych plików i folderów?
W XP było szybkie wyszukiwanie. Ja używam na win 7 tego: http://www.programosy.pl/program,wise-j ... table.html Pobrane to na pulpit, ustawione polski, a w sekundę znajduje tysiące wyników.

Co do filmów - powinna pomoc zmiana dom.ipc.plugins.enabled na false

Teraz pobrać adobe flash player do Firefoxa, to trzeba się naszukać. Adobe daje jakiś inny instalator. Nie dowierzam i nie pobiorę stąd, gdzie sugeruje Firefox, tylko z linka bezpośredniego (wszystkie wersje) po prawej stronie http://www.dobreprogramy.pl/Adobe-Flash ... 13091.html pierwszy jest do Firefoxa.
Na YT pod filmem trzeba wyłączyć tryb bezpieczny.
Można wyłączyć tryb bezpieczny flasha w komputerze. Po zainstalowaniu wtyczki adobe flash player, trzeba znaleźć plik mms.cfg. Jest w systemowym folderze macromedia/flash. Po otwarciu w notatniku wklejasz pod wpisami następny, czyli ProtectedMode=0 co wyłącza tryb chroniony flasha. Następnie wchodzisz w narzędzia firefoxa, dodatki, wtyczki i ustawiasz wszystkie DRM na nigdy nie aktywuj. Nie wiadomo do końca, co microsoft blokuje. Bez tego, pięknie filmy mi chodzą na FF 29. Jest tyle poziomów zabezpieczeń, że łatwo o kolizję. W nowym Firefoxie podniesiono poziom zabezpieczeń. To dodatkowo może sprawiać, że to, co szło w wersji 28, zacina w wersji 29. Powiem więcej. Lepiej chodzi Firefox 30 najnowszy bulid.
Właściwie, to i mnie instalacja wybranej wersji wygląda tak: Nic nie odinstalowuję. Pobieram instalator np 28. Odznaczam usługę utrzymania. Potem klikam wybór użytkownika. Wybieram ścieżkę do folderu, w którym jest np Firefox 30. No i wyświetla się okno, gdzie pisze - aktualizuj. No i tyle. Uruchamia się sprawdzanie kompatybilności dodatków i otwiera się Firefox 28. Sprawdzam w opcjach, czy wszystkie ustawienia są, jakie były. Nawet jestem wszędzie zalogowany. No i cieszę się Firefoxem 28. Nic mi go nie odmieni.
Zastanawiam się, czy z kiedyś nie pozostała usługa utrzymania Firefoxa, w usługach systemowych. Popatrz.
Garu

Wróć do Przeglądarka Firefox