MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Jak zlikwidować?

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Jak zlikwidować?

Postautor: SANDERO » 20 października 2014, 21:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:34.0) Gecko/20100101 Firefox/34.0

Witam, bardzo pilnie potrzebuję pomocy na taki temat: nawet nie wiem kiedy bez mojej wiedzy załadowało mi sie takie świństwo jak Portal sweet-page-Moja Str... nie jest mi to potrzebne i bardzo przeszkadza bo kiedy uruchamiam przeglądarkę to ładuje mi sie jako pierwsza strona mimo, ze w narzędziach i opcjach jako stronę startową mam wpisane aby ładowała sie strona https://www.google.pl/
Nie potrafię zlokalizować gdzie sie to zapisało aby zlikwidować.
Będę wdzięczny za dokładny opis jak mam to świństwo wyrzucić!
Można mi przesłać taką instrukcję pocztą na adres redfn@o2.pl
Pozdrawiam serdecznie i czekam na pomoc! ;)
SANDERO

Z nami od: 20 października 2014, 21:25

Odp: Jak zlikwidować?

Postautor: dexter » 21 października 2014, 08:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:35.0) Gecko/20100101 Firefox/35.0

Niechciany link dodał się do skrótu z którego uruchamiasz Firefoksa.

Mniej więcej tu jest wyjaśnione, jak się tego pozbyć: http://www.jakusunac.pl/jak-usunac-sweet-page-com/
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: SANDERO » 21 października 2014, 13:54

Witam Dexter!

Bardzo serdecznie dziękuję, wykonałem wskazane działania i po zresetowaniu Firefoxa jest dobrze.Musiałem kasowanie przeprowadzić dwa razy bo na pulpicie miałem jeden skrót, a na dolnym pasku XP był drugi i okazało się że trzeba posprzątać oba aby był właściwy efekt.
Swoją drogą to dziwi mnie że tam na stronie http://www.jakusunac.pl/jak-usunac-sweet-page-com/ brakuje jednoznacznie takiej uwagi.
Ja jestem człowiekiem traktującym komputer jako narzędzie więc nie znam dokładnie tzw kuchni informatycznej i stąd bierze sie taki problem z rugowaniem śmieci z oprogramowania.
Instalowałem Firefox-a ponieważ z otrzymanych opinii tzw fachowców wynikało że jest on o wiele lepszy niż oryginalna przeglądarka z kompletu Windows-owego.
Z wypowiedzi wynikało, że Firefox jest bardzo skuteczny w ochronie i restrykcyjny w stosunku do śmieci pchających się doń na siłę. Tymczasem u mnie jest to już drugi albo trzeci taki przypadek i zaczyna mnie to irytować. Mam nadzieję że autorzy tej przeglądarki wezmą sobie do serca sprawę zabezpieczenia programu przed inwazją śmieci.
Jeszcze raz dziękuję!
SANDERO
SANDERO

Postautor: Garu » 21 października 2014, 14:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:33.0) Gecko/20100101 Firefox/33.0

SANDERO
Niejeden znany antywirus przepuszcza szkodliwe toolbary. Są w aplikacjach i instalują się bez wiedzy użytkownika, albo przez małą ostrożność. Lata z Firefoxem upewniają mnie, że jest to najlepsza przeglądarka i bezpieczna. Albo jest się czujny i szybko reaguje na zagrożenia z sieci, albo pomagają w tym dodatki. Bardzo dobry do Firefoxa jest Disconnect, czyli blokada szpiegów, czy niebezpiecznych przekierowań.
Do systemu instaluje się malutki, lekki program Unchecky. To jest jakaś gwarancja, że sama nie zainstaluje się jakieś dodana szkodliwość w instalatorach aplikacji. Poczytaj o tym.
Gdy ma się do czynienia ze szkodliwymi toolbarami, pobiera się na dysk Jukware removal tool. Lepiej posprząta, niż ccleaner (bez instalowania).
Pozdrawiam
Moje słowa starzeją się ze mną i prowadzą do ściany.
Garu

Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55

Postautor: SANDERO » 21 października 2014, 17:55

Garu,
dziękuję za wypowiedź i podpowiedź. To co mówisz jest oczywiste ogólnie, ale dla mnie ta terminologia jakiej używasz jest jak abra kadabra.
Jest czas kiedy człowiek przestaje sie uczyć czegoś co potrzebne jest sporadycznie no ja jestem w takim przedziale i mogę polegać tylko na tych co mają wiedzę i pomogą.
Gdyby to zależało od mojej woli to każdemu kto produkuje i rozsiewa wirusy albo inne podobne świństwo bym wypalał część i tak chorego mózgowia. Ich sie nie da resocjalizować tylko trzeba likwidować radykalnie bo to szkodniki i chwasty!
Mam nadzieję ze trafienie tutaj bedzie mi pomocne w przyszłości.
Pozdrawiam serdecznie mądrzejszych ode mnie w dzidzinie informatycznej!
SANDERO

Postautor: Garu » 21 października 2014, 19:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:33.0) Gecko/20100101 Firefox/33.0

Po sześćdziesiątce, człowiek często nie nadąża. Wnuki pracują w Anglii, a emeryt w necie ma cały świat. Ale, co się roztkliwiać. W google pisze, co to są szkodliwe toolbary. Wystarczy poczytać, jak i o tym, co pisze np o programie junkware remowal tool http://www.programosy.pl/program,junkwa ... -tool.html
Czyta się opis, jak i wpisy poniżej tych, co użyli programu.
Dobrze jest trafiać na strony, jak ta http://forum.dobreprogramy.pl/
Tam informatycy udzielają porad i często prowadzą za rączkę. To portal dość dobrze sprzątany z łobuzów.
Moje słowa starzeją się ze mną i prowadzą do ściany.
Garu

Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55

Wróć do Przeglądarka Firefox