Chodzi mianowicie o to, że pracuję w sklepie internetowym i czasem zajmuję się tam drobnymi pracami, że tak powiem, pseudoinformatycznymi. Testowałam pewnego dnia wygląd i działanie koszyka sklepowego dla klientów zagranicznych i stworzyłam testowe konto z niemieckim adresem wysyłki - nazwałam je Testowy Niemiec. Jako adres mailowy podałam mój adres firmowy... i od tej pory cokolwiek dostaję na ten adres w Thunderbirdzie w wewnętrznej wyszukiwarce Thunderbirda oznacza mnie jako "Testowy Niemiec", zamiast imienia i nazwiska, które mam wpisane w polu Imię i Nazwisko w domyślnej tożsamości w konfiguracji konta. Dzieje się tak z absolutnie wszystkimi mailami jakie przychodzą na to konto, nie tylko z tymi, które przychodzą ze sklepu, gdy testuję konto testowe (zresztą dawno przestałam)... Jakim cudem? Dlaczego? Ale przede wszystkim... Jak to "odkręcić"? Niedawno miałam nawet format dysku i reinstalkę na Windows 10 - nie zapisywałam sobie profilu Thunderbirda, więc konfigurowałam go zupełnie od nowa. A mimo to problem wciąż istnieje.
Jest to problem kosmetyczny (bo korespondenci widzą na szczęście tożsamość domyślną, kiedy dostają ode mnie wiadomość), ale na tyle kuriozalny i irytujący, że spędza mi sen z powiek. Wolałabym jednak nie być nazywana Testowym Niemcem przez mój program pocztowy, po prostu wolę swoje imię