MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

firefox - szybkosc --> lekki absurd?

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

firefox - szybkosc --> lekki absurd?

Postautor: covo » 22 marca 2016, 12:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:45.0) Gecko/20100101 Firefox/45.0

"niesamowite" doswiadczenie na paru portalach z galeriami foto (akurat w tym przypadku byly na onet).
ff - z ghostery, ublock, disconnect, blokada JS, poblokowane wszystko, co przeszkadza.
opera - tylko lekki skrypt blokujacy wszystkie/wiekszosc reklam i nic wiecej, nawet bez blokady JS
Na portalach ze zdjecia na zdjecie przechodzi sie klasycznie - strzalka w lewo, albo w prawo.
Klik w strzalke do nastepnego zdjecia:
ff - najpierw pokazuje w lewym dolnym rogu napis "oczekiwanie na [nazwa portalu]", czeka, czeka, czeka, zero nowego zdjecia. W koncu jest. I tak przez kazdy z portali foto.
opera - kazde zdjecie w galeriach pokazuje sie w zasadzie... natychmiast. Na kazdym, losowo wybranym portalu z galeria foto.
Wolowatosc ff niesamowita. Opera - blysk.
ff najnowszy.
opera - 12.18, ta prawdziwa.

Co jest grane?
covo

Z nami od: 21 maja 2003, 01:02

Odp: firefox - szybkosc --> lekki absurd?

Postautor: dexter » 22 marca 2016, 12:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:48.0) Gecko/20100101 Firefox/48.0

A przykładowo na jakiej galerii to występuje?
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: Garu » 22 marca 2016, 13:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:42.0) Gecko/20100101 Firefox/42.0

Galeria zdjęć onet? No to u mnie 4s czekania na otwarcie strony, a potem zdjęcia są błyskawicznie. Sprawdziłem nawet wersję mobilną strony (opcje prawa strona u góry), bo więcej wyświetla obrazów. Idzie szybko. Firefox cool.
Moje słowa starzeją się ze mną i prowadzą do ściany.
Garu

Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55

Postautor: covo » 22 marca 2016, 14:58

Garu pisze:Galeria zdjęć onet?

pare galerii; w tym sensie galerii, ze porcje zdjec oglada sie tam prawie na calym monitorze i tylko w zasadzie sluza do ogladania foto

Garu pisze: Firefox cool.

eeee tam cool... Mam, no bo co mam miec? :) opere 12.18 z przyrastajaca liczba stron nie do otwarcia? :) Ale najogolniej - wolowaty jest... To jest w ogole dziwna sprawa, ta filozofia programistow ff - dzisiaj cos dziala ok, trzask prask, rano nowa wersja - i nie dziala, albo bez sensu zmienione dzialanie, z zerowa ergonomia. A juz bylo ok.
a teraz polatalem po paru innych fotograficznych albumach, jakies podroznicze, jakies glupawe celebryckie (takie www to dobre testery szybkosci renderowania) - wynik dzialania ten sam, ff slimaczy sie jak cholera, opera - mig.
i to caly ff - u jednych tak, u innych smak.
covo

Postautor: Tomek » 22 marca 2016, 15:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:45.0) Gecko/20100101 Firefox/45.0

Nie zauważyłem u siebie nic takiego (zarówno na operze jak i na Fx wczytuje się podobnie), jednak z tego co zauważyłem z twojej obecności na forum - blokujesz wszystko co się rusza (skrypty/reklamy/flasha/js i cokolwiek innego) - to wbrew pozorom może też mieć wpływ. Czasami dodatki do "prywatności" gryzą się z sobą powodując problemy - wszędzie trzeba znać umiar - IMO ublock i ewentualnie ghostery wystarczą do swobodnego przeglądania sieci.
Poza tym - większość tych galerii opiera się o JS - wyłączając go utrudniasz działanie galerii co powoduje że mogą one działać gorzej.
opera - tylko lekki skrypt blokujacy wszystkie/wiekszosc reklam i nic wiecej, nawet bez blokady JS

A w Fx nie możesz go wykorzystywać zamiast tysiąca dodatków? Skoro jest tak świetny?

edit:
Właśnie sprawdziłem w Fx z wyłączonym JS - ładuje się wolniej (dokładnie tak jak opisałeś w pierwszym poście) - odpowiedź jest prosta - galeria oparta jest na JS (którego w operze nie blokujesz) przez co z włączonym JS na Operze wczytuje się błyskawicznie (jak w Fx), zaś przy wyłączonym JS na Fx wczytuje się tradycyjną metodą... jakby to powiedzieć - Fx jest cool a ty za dużo wyłączasz/blokujesz przez co sam generujesz problemy.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: covo » 22 marca 2016, 20:03

Tomek pisze:IMO ublock i ewentualnie ghostery wystarczą do swobodnego przeglądania sieci.

nie zgodze sie z tym,ze "ewentualnie", wg mnie - takze.
ewentualnie - to mozna zrezygnowac z trzeciego blokera, z disconnect; "ewentualnie", bo jak wiadomo, listy disconnectowe nie zawieraja sie w listach dwoch pozostalych blokerow:
https://www.reddit.com/r/chrome/comments/3eg99e/if_i_have_ublock_do_i_need_to_have_disconnect/
https://www.diffchecker.com/386c367m

Tomek pisze:Właśnie sprawdziłem w Fx z wyłączonym JS - ładuje się wolniej (dokładnie tak jak opisałeś w pierwszym poście) - odpowiedź jest prosta - galeria oparta jest na JS

potwierdzam;
(nie WLaczalem JS w ff - sadzilem, ze skoro jednak dzialaja galerie przy WYL JS, to nie maja nic wspolnego z JS, aczkolwiek doswiadczenie podpowiada, ze nawigacja galeryjna najczesciej jest oparta o JS...; czyli mechanizm JS jest niekiedy tylko pomocowym dla np. nawigacji,a nie podstawowym)
covo

Wróć do Przeglądarka Firefox