MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Usunięcie-zamiana plików inbox, trash, wysłane, itd. w TB

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Usunięcie-zamiana plików inbox, trash, wysłane, itd. w TB

Postautor: piotr333 » 06 czerwca 2017, 16:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/58.0.3029.110 Safari/537.36

Witam Szanownych Forumowiczów. Przeszukuję forum od wczoraj, lecz niestety nie znalazłem wyjaśnienia podobnego problemu. Jeżeli jest gdzieś odpowiedź, z góry przepraszam za założenie kolejnego tematu i proszę o wskazanie linku do rozwiązania problemu. Wczoraj nagle odkryłem, iż w moich folderach Thunderbird znikły wszystkie wiadomości wysłane, odebrane, niechciane itd. Rano jeszcze na pewno były. Foldery główne i ustawienia kont pozostały, zniknął jeden podfolder w jednym z kont (co prawda w folderze przechowywania wiadomości pozostał plik o nazwie tego folderu z rozszerzeniem .msf) Mam kilka osobnych kont pocztowych na różnych serwerach (wp.pl, onet.pl, gmail oraz na jednym płatnym). Do odczytywania poczty używam właśnie klienta TB. Wszystkie konta skonfigurowane w jednym profilu głównym. Po za gmail, konfigurację mam POP3, więc pocztę przechowuję na dysku. Dla bezpieczeństwa (tak myślałem), każde konto otrzymało swój indywidualny katalog na drugim dysku fizycznym w moim kompie. Po uruchomieniu kompa zaglądam w pocztę, a tam pusto. Nie ma odebranych, wysłanych, po prostu żadnych maili. Po chwili TB sam ściągnął pocztę, która "gładko" zajęła miejsce w konkretnych folderach i bez problemu są widziane z poziomu TB. W sumie tu 1. punkt przez który podejrzewam TB o to, że coś nabroił, bo tylko jedno z kont miałem ustawione w taki sposób, by sam sprawdzał pocztę przy uruchamianiu i co 10 min, a po sprawdzeniu konfiguracji okazało się, że takie ustawienia otrzymały pozostałe konta. Drugi dysk działa raczej bez zarzutu, są w nim foldery przypisane kontom, ale prawie puste. Pozostałe dane na tym dysku raczej są nietknięte, mam tam zdjęcia itp, wszystko się odczytuje. Odnalazłem foldery w których są pliki inbox itd. To nie są pliki o dużym rozmiarze (miałem dużo wiadomości, wiec pliki musiały by mieć minimum kilkaset MB). Wyraźnie są tylko z zawartością tych świeżo odebranych mail'i. Wygląda na to, że w jakiś sposób zostały usunięte stare pliki i na ich miejsce utworzone nowe. Niby wszystko działa przy wysyłaniu i odbieraniu poczty w chwili obecnej, ale co się stało ze starymi plikami i wiadomościami w nich? Zastanawiam się, czy nie zostały one gdzieś przeniesione, może ukryte. Czy ktoś miał już taki problem i jest w stanie jakoś pomóc? To co do tej pory próbowałem zrobić, to:
1. Przywróciłem system (Win 10 64 bit) do punktu przywracania z przed awarii - nie wpłynęło to na TB
2. usuwałem pliki z rozszerzeniem msf
3. próbowałem przywrócić kopie rejestru za pomocą regedit - system uległ awarii i przeprowadził naprawę systemu,
4. odszukałem profil i odnalazłem foldery Mail i ImapMail - zawarte tam pliki mają po kilka KB
5. Sprawdziłem kwarantannę w programie antywirusowym (Eset Endpoint wersja płatna) - są tam 3 pliki z kwietnia i z maja a do awarii doszło 5 czerwca.

Skończyły mi się pomysły i nie znalazłem podobnego przypadku opisanego w internecie i na forum (bynajmniej po polsku). Owszem znikały użytkownikom wiadomości w folderach 4GB, ale nawet gdyby jeden z moich folderów osiągnął taki rozmiar, to przy pozostałych to niemożliwe, gdyż trzymałem tam jedynie po kilkadziesiąt najważniejszych wiadomości.
Bardzo proszę o wskazówki szanownych ekspertów.
Pozdrawiam,
Piotr
piotr333

Z nami od: 06 czerwca 2017, 14:19

Odp: Usunięcie-zamiana plików inbox, trash, wysłane, itd. w

Postautor: piotr333 » 08 czerwca 2017, 17:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/58.0.3029.110 Safari/537.36

No i przyszło mi odpowiedzieć na własne pytanie. Poczyniłem kolejne kroki, przeszukałem dysk na którym powinny znajdować się moje pliki z pocztą.
piotr333

Postautor: piotr333 » 08 czerwca 2017, 19:09

Przykro mi pisać, ale znowu odpowiadam sobie. Użyłem programu do przedstawiania zajmowanego miejsca przez pliki na dysku. Okazało się, że na moim dysku jest plik o wadze 2,5 GB. Co mam zrobić? To bankowo moje pliki!
piotr333

Postautor: milew » 09 czerwca 2017, 07:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/59.0.3071.86 Safari/537.36

Generalnie poczta siedzi w folderze
%appdata%\roaming\thunderbird\profiles
zerknij co tam siedzi
milew

Z nami od: 24 marca 2017, 16:57

Postautor: piotr333 » 09 czerwca 2017, 11:34

Drodzy forumowicze, udało mi się rozwiązać problem. Okazuje się, choć wstyd się przyznać, że powód całego zamieszania był banalny. Przez przypadek, nie wiem jak (pewnie przeciągnij i upuść), przeniosło mi folder "post" do innego folderu. Po uruchomieniu Thunderbirda, ten w miejsce brakującego folderu utworzył całkiem nowy, o tej samej nazwie "post". Będąc pewien, że skoro folder "post" jest tam gdzie powinien być uznałem, iż musiało dojść do wykasowania jego zawartości. Przeniesienie folderu z powrotem na wcześniejsze miejsce przywróciło wszystko do normy. Jedynie zostało mi odzyskanie maili z tych 3 dni. Mam nadzieję, że moja opisana tu przygoda oszczędzi komuś 3 dni próby odzyskiwania danych tak jak było to w moim przypadku. Dziękuję wszystkim, którzy poświęcili swój czas zastanawiając się jak pomóc.
piotr333

Wróć do Klient poczty Thunderbird