Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7
pikiq pisze:pikiq pisze:http://www.w3.org/TR/CSS2/text.html#text-shadow-props
To nie jest css2?

Powtarzam pytanie, czy to nie css2?
To jest CSS 2. I tu się nie kłócę, pomyliłem się. Nie wiem czemu tylko tak się tego przyczepiłeś.
I w związku z tym drugie pytanie: Jeśli to css2, a Mozilla tego nie obsługuje, to dlaczego się chwali, że css2 obsługuje całego i jeszcze kawałek css3??? A swoją drogą, jak wygląda to z css3.
Nikt nie mówi, że Mozilla obsługuje 100% całego CSS 2. Nie robi tego żadna przeglądarka.
Mozilla obsługuje natomiast 100% core CSS, nie obsługuje text-shadow i jakichś paru pomniejszych rzeczy.
Obsługuje jednak najwięcej CSS 2 ze wszystkich przeglądarek (ew. można dyskutować, czy nie na równi z Operą).
Z obsługą CSS 3 jest tak, że ciężko mówić o obsłudze czegoś, co jeszcze nie istnieje.
CSS 3 istnieje obecnie w bardziej i mniej kompletnych fragmentach. Przyklepane rzeczy, takie jak np. selektory CSS 3 (takie jak :target) Mozilla obsługuje jako jedyna. I dlatego można mówić, że część CSS 3 jest obsługiwana.
-moz-border-radius, czy -moz-opacity to jest css3?
Ja się nie znam, ale czy nie prościej by było obsłużyć po prostu capacity i border-radius? Po co to -moz?
Byłoby może prościej, tylko byłoby gorzej.
Przedrostek -moz- oznacza, że dana właściwość jest Mozilla-only, niestandardowa (w przeciwieństwie do IE Mozilla rozróżnia w nazewnictwie właściwości standardowe i własne rozszerzenia).
-moz-opacity i -moz-border-radius
bardzo przypominają proponowane w drafcie CSS 3 właściwości opacity i border-radius, ale nimi
nie są. I do czasu wydania oficjalnej specyfikacji nie zostaną przerobione na border-radius i opacity.
I bardzo dobrze! Warum?
Wyobraź sobie, że W3C jutro zmieni zdaniei, i ogłosi, że w CSS 3 np. opacity ma być podawane jako zmiennoprzecinkowa liczba szesnastkowa w zakresie [0, FF].
A Mozilla póki co ma to zaimplementowane jako zmiennoprzecinkowa liczba dziesiętna z zakresu [0,1] i nie ma przedrostka -moz-. Co teraz zrobić z tysiącami stron z taką "opacity"? Widzisz, że zmiana -moz-opacity na opacity w tej chwili jest kompletnie bez sensu.
Natomiast, kiedy W3C oficjalnie przyklepie specyfikację dotyczącą opacity czy radiusa, to wprowadzenie standardu w Gecko potrwa tylko chwilę, bo odpowiedni kod już istnieje jako -moz-border-radius i -moz-opacity.