MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

łatwe wyszukiwanie w f-birdzie

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

łatwe wyszukiwanie w f-birdzie

Postautor: boruta » 30 listopada 2003, 13:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Witam.
Czy wie ktoś z was, w jaki sposób zmusić ognioptaka do wyszukiwania w google w taki sam sposób co mozilla (z paska adresu) ja próbowałem na kilka sposobów, ale funkcjonalności znanej z mozilli nie uzyskałem, pozatym browser nie radził sobie z polskimi znakami.
boruta

Postautor: klepa » 30 listopada 2003, 14:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Wiesz mam pod TB 0.7 ENG ten sam problem. Nawet instalacja dodatku Advanced Search Sidebar Extension (nota bene wyjątkowo udany plugin) nie pomogła. Może ma to coś wspólnego z formatem w jakim TB przesyła zapytanie do wyszukiwarek? To a' propos polskich znaków diaktrycznych. A co do funkcjonaloności znanej ze "starszego brata"... coż, chyba taka już uroda FB bo mi również nie udało się go zmusić do wszczęcia wyszukiwania tekstu wpisanego w pole adresu. Na początku mi to przeszkadzało (ach, te przyzwyczajenia) ale teraz uważam, że to nawet sensowna zmiana. Mimo wszystko z tym można żyć, trzeba się tylko "trochę" przestawić.
"I like my town with a little drop of poison" T.Waits
klepa

Z nami od: 07 lipca 2003, 18:30

Postautor: boruta » 30 listopada 2003, 14:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Nijak sensu w tym nie widzę. To rozwiązanie przypomina mi operę, a seamonkey właśnie za to uwielbiałem - jeden pasek - kilka funkcji i wszystkie nie "wchodzą" sobie w paradę. Z firebirdem współpracuję od czasów phoenixa i mam nadzieję, że stary dobry pasek wyszukiwania wróci jako opcja, gdy firebird będzie dopinany na ostatni guzik (ok v. 1.2).
Pozdrawiam Tomek vel. Boruta
boruta

Postautor: klepa » 30 listopada 2003, 15:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Może masz i rację Tomku, ale ja wyszedłem z założenia, że jeżeli czegoś nie mogę lub nie umiem (co bardzo prawdopodobne) zmienić to muszę się nauczyć z tym żyć... co akurat znakomicie się sprawdza w wypadku sposobu wyszukiwania w FB. Może jednak istnieje możliwość zmiany tego irytującego wyszukiwania tekstu z polskimi znakami diaktrycznymi. Zatem poczekajmy aż wypowie się ktoś obeznany z tematem.
klepa

Postautor: Masu » 30 listopada 2003, 18:25

Hmm,
nie używam Mozilli i nie jestem pewien czy dobrze kojarzę, ale jeśli chodzi o to, żeby:
1. Firebird, zamiast przechodzić automatycznie do pierwszej strony z wyszkiwania google ("szczęśliwy traf"), po wpisaniu w pasek adresu dowolnego słowa i naciśnięciu Entera wyświetlał listę wyszuiwania, i
2. Obsługiwał poprawnie polskie ogonki, to:

poprzez about:config w pasku adresu należy w pozycji keyword.URL zmienić wartość na -->http://www.google.com/search?btnG=Google+Search&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=

Mam nadzieję, że o to chodziło? :D
Masu

Z nami od: 29 listopada 2003, 22:49

Postautor: klepa » 30 listopada 2003, 18:47

Dziękuję Masu, działa perfekcyjnie :D A swoją drogą: gdzie można poczytać na temat ustawień about:config? Kiedyś już była na ten temat dyskusja ale chyba skończyła się na niczym... Gdybyś mógł podać jakiegoś linka to byłbym wdzięczny.
klepa

Postautor: Masu » 30 listopada 2003, 19:25

Wiem, że nic nie wiem. Sam bym chętnie poczytał.
Szczątkowe wiadomości można wywnioskować z http://texturizer.net/firebird/tips.html ale to pewnie już czytałeś.
Masu

Z nami od: 29 listopada 2003, 22:49

Postautor: stas » 30 listopada 2003, 20:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

Mozilla Links #7 pisze:1. ULEPSZANIE MOZILLI
----------------------------------------------------------------------
Prezentowane Rozszerzenie: Preferential
(rozwijane przez Stephena Boundsa, Biju G. C., Mike?a Cartwrighta, et al)

Za pomocą Preferential możesz ustawić dosłownie każdą opcję w Mozilli, Mozilla
Firebird i Mozilla Thunderbird. Dodatek ten pokazuje wszystkie oPcje dostępne
przez wpisanie about:config w pasku adresu przeglądarki, lecz układa je w
ułatwiające nawigację drzewko hierarchiczne. Każdej opcji dodano krótki opis i
listę prawidłowych wartości, które może ona przyjąć (w przypadku istnienia
ograniczeń).

Wypróbuj go na http://preferential.mozdev.org

Nie testowałem, ale wygląda zachęcająco. Choć nie wiem do końca, co oznacza "krótki opis".. jak krótki? Ale może się zawsze przydać.[/quote]
stas
Moderator

Z nami od: 20 czerwca 2003, 20:30

Postautor: stas » 30 listopada 2003, 20:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

Mozilla Links #7 pisze:1. ULEPSZANIE MOZILLI
----------------------------------------------------------------------
Prezentowane Rozszerzenie: Preferential
(rozwijane przez Stephena Boundsa, Biju G. C., Mike?a Cartwrighta, et al)

Za pomocą Preferential możesz ustawić dosłownie każdą opcję w Mozilli, Mozilla
Firebird i Mozilla Thunderbird. Dodatek ten pokazuje wszystkie oPcje dostępne
przez wpisanie about:config w pasku adresu przeglądarki, lecz układa je w
ułatwiające nawigację drzewko hierarchiczne. Każdej opcji dodano krótki opis i
listę prawidłowych wartości, które może ona przyjąć (w przypadku istnienia
ograniczeń).

Wypróbuj go na http://preferential.mozdev.org

Nie testowałem, ale wygląda zachęcająco. Choć nie wiem do końca, co oznacza "krótki opis".. jak krótki? Ale może się zawsze przydać.

*** Update

wybaczcie podwójnego posta. niechcący.
okazuje się, że nie trzeba instalować całego dodatku, autor udostępnia opisy opcji na stronie projektu: http://preferential.mozdev.org/preferences.html
większość jednak jest niedookreslona.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 30 listopada 2003, 21:35 przez stas, łącznie zmieniany 1 raz
stas
Moderator

Z nami od: 20 czerwca 2003, 20:30

Postautor: klepa » 30 listopada 2003, 20:57

Dzięki staszyna, właśnie zainstalowałem. Opis jest, jak napisałeś, "krótki" ;-) chociaż ja napisałbym raczej "enigmatyczny". W wolnej chwili postaram się sprawdzić co to cudeńko potrafi. Pierwszy kontakt sprawia pozytywne wrażenie, tylko te znaki zapytania przy niektórych komentarzach, jakby autor nie był pewien :-?
klepa

Wróć do Przeglądarka Firefox