Rozłączanie się Thunderbirda
Moderator: Pomocy?!
Rozłączanie się Thunderbirda
Przeglądarka: Opera/7.23 (Windows NT 5.1; U) [en]
Mam zainstalowanego Mozilla Thunderbird 0.4RC1 (20031201)[/b]
i mam z nim dziwny problem. Po zainstalowaniu, skonfigurowaniu wszystkiego, pięknie ładnie chodzi.
Chowam go sobie do traya, pięknie ładnie mnie powiadamia o poczcie i wiadomościach z grup, aż tu nagle cisza.
Sprawdzam ręcznie poczte nic, nie łączy się. Sprawdzam grupy też nie łączy się, pokazuje tylko, żebym się przełączył z tybu offline na online.
Tylko zabawne jest to, że ja cały czas jestem online. Mam siec przez aDSL-a, beż żadnego proxy. W ustawieniach połączenia mam ustawione bezpośrednie połączenie z internetem.
Czy ktoś się z tym spotkał ?? Jest jakieś wyjście z tej sytuacji bądź opcja którą przeoczyłem ??
- Jeyef
- Z nami od: 18 lutego 2003, 05:08
pochodził pięknie z godzinke i dalej utracił połączenie.
Nie sprawdza automatczie ani ręcznie.
Wszystkie inne programy połaczone z netem działają, więc połączenia na banka jest.
Troche danych technicznych:
Duron 800
128 Mb ramu
Geforce 2MX 32
WinXp Pro PL
Sieć:
Na jednej karcie sieciowej połączenie z serwerm z wyjściem na net.
Na drugiej karcie sieciowej połaczenie z drugim kompem w domu poprzez mostkowanie.
Wszelkie pomysły na rozwiązanie tego pomysłu mile widziane
- Jeyef
Re: Rozłączanie się Thunderbirda
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20030916
Jeyef pisze:Sprawdzam grupy też nie łączy się, pokazuje tylko, żebym się przełączył z tybu offline na online.
Tylko zabawne jest to, że ja cały czas jestem online. Mam siec przez aDSL-a,
Twoje fizyczne połączenie z siecią nie ma nic do tego, czy Mozilla jest w trybie off- czy online. Czy masz w ogóle doinstalowany dodatek "offline"? A może to jakiś bug w nowym Tb, że po jakimś czasie (a prędzej po jakiejś operacji) się przestawia w tryb offline?
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
Re: Rozłączanie się Thunderbirda
E2rd pisze:Twoje fizyczne połączenie z siecią nie ma nic do tego, czy Mozilla jest w trybie off- czy online. Czy masz w ogóle doinstalowany dodatek "offline"? A może to jakiś bug w nowym Tb, że po jakimś czasie (a prędzej po jakiejś operacji) się przestawia w tryb offline?
Nie dointalowywałem niczego, sandardowa czysta Mozilla Thunderbird 0.4RC2 (20031203)
Dzieje sie tak po normalnym uzytkowaniu. Chodzi sobie przez jakiś czas, sprawdza pocztę, a poźniej (tak po 1 lub 2 godzinach) następuje jakieś dziwne rozłączenie.
Zastanawiam się czy przypadkiem nie jest to spowodowane programikiem Thundertray. Jestem w trakcie sprawdzania własnie. Znowu na czysto zainstalowalem skonfigurowalem, ale juz nie chowam Thunderbirda do Traya tym programikiem. Poinformuje później o efektach.
Dziękuje za odpowiedz E2rd.
--
Pozdrawiam
J e Y e F
- Jeyef
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7
A tak na marginesie: te dodatki które mam instalują się albo w katalogu TB albo są przypisane do profilu. Więc może instalowałeś wcześniej polską wersją i przez przypadek Ci się właśnie do profilu podczepiło?
- klepa
- Z nami od: 07 lipca 2003, 18:30
Wszystkie katalogi z wcześniejszych Thunderbirdow jak i Mozilli wykasowałem.
To jest nowa, czysta z nowo utworzonym profilem instalacja (dokładnie rozpakowanie z zipa i utworzenie sobie profilu nowego).
Coraz bardziej podejrzewam o ten niecny postępek programik Thundertray. Juz od godzinki kolejna nowa swieze instalacja TB chodzi bez problemu i bez rozalaczenia. Poczekam jeszcze, jak sie nie rozlaczy to znowu wlacze ten programik i poczekam na reakcje.
Ktos z was uzywa Thundertraya ?? Jak tak to ma podobne problemy czy to tylko zwykly zbieg okolicznosci ??
Dzieki za zainteresowanie.
--
Pozdrawiam
J e Y e F
- Jeyef
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7
- klepa
- klepa
Thunderbird rozlaczyl sie na amen i za cholere sie nie chce polaczyc. Przez ponad 2 godziny z Thundertrayem chodzil az tu nagle zonk.
Nie mam zielonego pojecia co powoduje takie dziwne zachowanie, Thundertray czy cos innego. Dziwna sprawa.
Jakby ktos mial nawet najdziwniejszy pomysl jak temu zaradzic to niech da znać
--
Pozdrawiam
J e Y e F
- Jeyef
Dziękuje Panowie za pomoc w rozwiązaniu problemu. Że też wcześniej nie zatrybiłem i nie sprawdziłem. Dodatku Offline nie miałem zainstalowanego, ale dzięki waszym wskazówkom, zainstalowałem go.
Dzięki niemu z tego dziwnego stanu offline, przechodzi ładnie w online i jest po problemie.
Co jest przyczyną takiego rozłączania to nie mam pojęcia, ale dobrze, że już się znalazł sposób na to.
Dziękuję Serdecznie wam za pomoc.
--
Pozdrawiam
J e Y e F
- Jeyef
Wróć do Klient poczty Thunderbird