MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Proszę, nalegam, żądam ;-) Włączcie Multizillę do MozilliPL

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Proszę, nalegam, żądam ;-) Włączcie Multizillę do MozilliPL

Postautor: quiris » 13 sierpnia 2002, 21:09

Przeglądarka: -

Czy to se da, czy se ne da? Dla mnie Multizilla to prawdziwa rewelacja. Wg mnie Mozilla zyskuje drugie tyle funkcjonalności dzięki temu modułowi.
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Re: Proszę, nalegam, żądam ;-) Włączcie Multizillę do Mozill

Postautor: GmbH » 13 sierpnia 2002, 22:04

quiris pisze:Czy to se da, czy se ne da? Dla mnie Multizilla to prawdziwa rewelacja. Wg mnie Mozilla zyskuje drugie tyle funkcjonalności dzięki temu modułowi.

Jeszcze nie...
1. Nie współpracuje z OptiMoz
2. Za bardzo integruje się z Mozillą
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: Domel » 14 sierpnia 2002, 13:46

Podzielam zdanie GmbH. Multizilla po zainstalowaniu odbiera kontrolę, ciezko ja potem odinstalowac... :(
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: quiris » 15 sierpnia 2002, 20:48

Domel pisze:Podzielam zdanie GmbH. Multizilla po zainstalowaniu odbiera kontrolę
Hmm... na czym polega to odebranie kontroli. Bo ja jakoś tego nie zuważyłem, a wręcz przeciwnie - mam teraz duuuużo większą kontrolę nad zachowaniem przeglądarki 8)
Domel pisze:ciezko ja potem odinstalowac... :(

A po co odinstalowywać takie cudo. ;-)

A może dać możliwość przy instalacji, czy ktoś sobie życzy MULTIzillę, czy też chce instalować wersję standard - MO(NO)zillę? :-)
quiris

Postautor: pbartecki » 15 sierpnia 2002, 21:05

Pozachwalaj proszę zalety Multi nad Mono. ;)
Oprócz pref_baru który się kiedyś pojawi..
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: quiris » 15 sierpnia 2002, 21:57

pbartecki pisze:Pozachwalaj proszę zalety Multi nad Mono. ;)
Oprócz pref_baru który się kiedyś pojawi..

1. Wszystko, absolutnie wszystko otwiera mi się w nowym panelu (nie otwiera mi się żadne - denerwujące mnie - nowe okno ( z wyj. okien javascriptu)
2. Pamięta otwarte panele podczas zamykania mozilli i otwiera je na starcie
3. Mogę ustawić nagłówki paneli, żeby otwierały się na dole
4. Dowolny folder zakładek mogę otworzyć jako grupę paneli.
5. Mogę sobie ustawić szerokość nagłówka panelu.
6. Jest dużo więcej skrótów klawiaturowych do zarządzania panelami
7. Skróty klawiaturowe są bardziej intuicyjne (np. ctrl+-> zamiast ctrl+PgUp)
8. Przycisk zamknięcia panelu jest również zdecydowanie lepiej ustawiony - pojawia się w miejscu ikonki panelu po najechaniu na nagłówek panela.
9. Mogę sobie zamknąć wszystkie panele jednym kliknięciem, mogę zamknąć wszytkie panele oprócz aktualnie oglądanego ctrl+K
10. Mogę sobie np. zdefiniować, że to co wpiszę w location bar zawsze będzie otwierało mi się w nowym panelu.

i wiele, wiele innych udogodnień... Prawie poczułem się jak w Operze. :-) Minusów specjalnych nie znalazłem (może z wyjątkiem uciążliwej i skomplikowanej instalacji)
quiris

Postautor: Domel » 16 sierpnia 2002, 12:01

quiris pisze:1. Wszystko, absolutnie wszystko otwiera mi się w nowym panelu (nie otwiera mi się żadne - denerwujące mnie - nowe okno ( z wyj. okien javascriptu)

Dla mnie to minusy.
quiris pisze:3. Mogę ustawić nagłówki paneli, żeby otwierały się na dole

To jest fajne.

quiris pisze:4. Dowolny folder zakładek mogę otworzyć jako grupę paneli.

Banały.
quiris pisze:8. Przycisk zamknięcia panelu jest również zdecydowanie lepiej ustawiony - pojawia się w miejscu ikonki panelu po najechaniu na nagłówek panela.

Dla mnie przycisk zamknieca znajduje sie w zlym miejscu, wiec minus.
quiris pisze:9. Mogę sobie zamknąć wszystkie panele jednym kliknięciem, mogę zamknąć wszytkie panele oprócz aktualnie oglądanego ctrl+K

Zdecydowanie popieram.
quiris pisze:10. Mogę sobie np. zdefiniować, że to co wpiszę w location bar zawsze będzie otwierało mi się w nowym panelu.

Tez moze byc.
quiris pisze:A może dać możliwość przy instalacji, czy ktoś sobie życzy MULTIzillę, czy też chce instalować wersję standard - MO(NO)zillę?

Mysle ze to zly pomysl, poniewaz Mozilla = MONOzilla a MULTIzilla to tylko projekt. Mysle, ze wazne jest tez zachowanie "zgodnosci" z "glowna" Mozilla - Mozilla.org (chodzi mi przede wszystkim o skroty i wyglad). Oczywiscie nie chodzi mi o to zeby zabronic korzystania z multizilli ale wkoncu kazdy moze sobie sciagnac i zainstalowac, nie jest potrzebne dolaczanie do "oficjalnej" wersji.

Zaznaczam ze to jest tylko moje zdanie.
Domel

Postautor: quiris » 16 sierpnia 2002, 12:52

Domel pisze:
quiris pisze:1. Wszystko, absolutnie wszystko otwiera mi się w nowym panelu (nie otwiera mi się żadne - denerwujące mnie - nowe okno ( z wyj. okien javascriptu)

Dla mnie to minusy.

Możesz sobie sam ustawić, czy chcesz otwierać w panelu czy w oknie
Domel pisze:
quiris pisze:4. Dowolny folder zakładek mogę otworzyć jako grupę paneli.

Banały.

Jak dla kogo ;-)
Domel pisze:
quiris pisze:8. Przycisk zamknięcia panelu jest również zdecydowanie lepiej ustawiony - pojawia się w miejscu ikonki panelu po najechaniu na nagłówek panela.

Dla mnie przycisk zamknieca znajduje sie w zlym miejscu, wiec minus.

Hmm... Ja jednak wolę zaoszczędzić jeżdzenia paru kilometrów myszką do prawej krawędzi ekranu :-)
Domel pisze:Mysle ze to zly pomysl, poniewaz Mozilla = MONOzilla a MULTIzilla to tylko projekt. Mysle, ze wazne jest tez zachowanie "zgodnosci" z "glowna" Mozilla - Mozilla.org (chodzi mi przede wszystkim o skroty i wyglad). Oczywiscie nie chodzi mi o to zeby zabronic korzystania z multizilli ale wkoncu kazdy moze sobie sciagnac i zainstalowac, nie jest potrzebne dolaczanie do "oficjalnej" wersji.

Hmm... To ja zapytam w inny sposób. Dlaczego został włączony do MozilliPL pakiet OptiMoz? Wszak w oryginalnej wersji tego pakietu nie ma. No i przecież każdy może sobie ściągnąć i zainstalować rzeczony pakiet, jeśli tylko na to ma ochotę. Przecież oczywiste jest, że Mozilla != MozillaPL.
I po to między innymi istnieje ten dział forum. Można na nim składać propozycję rozszerzania funkcjonalności Mozilli. Nie ukrywam jednak, że Multizilla jest pakietem bardzo mocno ingerującym w pierwotną funkcjonalność Mozilli. Uważam, że mimo wszystko jest warta grzechu 8)
quiris

Postautor: dls » 16 sierpnia 2002, 14:55

Mnie przekonałeś więc zainstalowałem sobie to cudo.
Może to powinno być w osobnym wątku - ale wiesz może czemu w ustawieniach multizilli nie mam aktywnej opcji zarządzania guzikami na Osobistym pasku narzędzi?
Chętnie przerzuciłbym sobie wszystkie przydatne guziczki multizilli o jedno piętro wyżej i ukrył w ogóle pasek multizilli - a nie moge.

Ogólnie faktycznie bardzo fajne - bardzo przydatne jest pamiętanie otwartych paneli - ileż to razy na szybko przed zamknieciem dodawalem stronkę do Zakladek tylko po tu by wrócić do tej strony jeden raz - dokończyć lekture.
No i otwieranie linków z atrybutem "_blank" w nowym panelu - to jest to co chciałem od początku zabawy z Mozillą. Generalnie można zapomnieć o nowch oknach Mozilli wszystko jest ładnie w kupie i pod ręką - a niepotrzbne opcje można sobie ukryć i jest OK.

Moim zadaniem nie musi byc w MozilliPL ale moglo by być PL. To bylo by mile.
Albo inaczej - włączyć do MozilliPL ale tak żeby nie było jej za bardzo widać - odhaczyć parę opcji - poukrywać niektóre guziczki. Nie będzie za dużej rewolucji w wyglądzie - a funkcjonalość wzrośnie.
dls

Z nami od: 12 maja 2002, 20:12

Postautor: quiris » 16 sierpnia 2002, 15:28

dls pisze:Mnie przekonałeś więc zainstalowałem sobie to cudo.
Może to powinno być w osobnym wątku - ale wiesz może czemu w ustawieniach multizilli nie mam aktywnej opcji zarządzania guzikami na Osobistym pasku narzędzi?

Cieszę się, że przybył kolejny fan Multizilli :D. Jeśli chodzi o te guziki, które są nieaktywne to na 99% dlatego, że ta funkcjonalność nie została jeszcze zaimplementowana (np. tak jak opcja "for future use"). W tej chwili na osobisty pasek można wrzucić tylko w sumie najważniejszy przycisk Quick Preferences, ale dodaje się go w Preferencje->Nawigator->Grupa: Wybierz przyciski, które będą wyświetlane na pasku narzędzi. Trochę to dziwnie zrobione, ale mam nadzieję, że to tak przejściowo. No, ale może ta moja teoria jest błędna i to da się jakoś włączyć. W każdym bądź razie nie wiem w tej chwili :-(
dls pisze:Moim zadaniem nie musi byc w MozilliPL ale moglo by być PL. To bylo by mile.
Albo inaczej - włączyć do MozilliPL ale tak żeby nie było jej za bardzo widać - odhaczyć parę opcji - poukrywać niektóre guziczki. Nie będzie za dużej rewolucji w wyglądzie - a funkcjonalość wzrośnie.

Może masz rację... Ale to nie od nas zależy tylko od rozwijających MozillęPL.
quiris

Postautor: dls » 16 sierpnia 2002, 15:49

quiris pisze:Może masz rację... Ale to nie od nas zależy tylko od rozwijających MozillęPL.

I bardzo dobrze że ktoś to trzyma w kupie. Ja wolę mądrą dyktaturę niż demokrację, władzę ludu, referenda i inne takie pierdoły...

Faktem jest że sprawa nie jest taka oczywista do rostrzygnięcia. Nie mam ambicji uszczęśliwiania ludzi na siłę, ale jakoś zależy mi na wzroście popularności Mozilli - łapie się na tym że traktuje to prawie jak jakąś misję. :) Ma to też praktyczny wymiar - robiąc stronę chciałbym wreszcie przestać przejmować się userami serii NN4.x - naturalną drogą powinni oni przejść na Mozille - i byłby spokój.
Więc moim zdaniem pytanie brzmi czy włączenie Multizilli do edycji MozilliPL sprawi że wzrośnie populaność Mozilli? Myślę że niektórych mogą te opcje przekonać (Operowcy), ale może zbyt duża liczba ikonek i pasków może zniechęcić mało zaawansowanych użytkowników - więc jeśli już to włączyć ale z domyślnym wyłączeniem paru opcji i ikonek.
dls

Z nami od: 12 maja 2002, 20:12

Postautor: Domel » 16 sierpnia 2002, 17:05

quiris pisze:Hmm... To ja zapytam w inny sposób. Dlaczego został włączony do MozilliPL pakiet OptiMoz? Wszak w oryginalnej wersji tego pakietu nie ma. No i przecież każdy może sobie ściągnąć i zainstalować rzeczony pakiet, jeśli tylko na to ma ochotę.

To nie dokonca tak jak piszesz. OptiMoz nie zmienia Mozilli tak mocno jak to robi multizilla. Inaczej OptiMoz jest niewidoczne a po zainstalowaniu multizilli Mozilla jest nie do poznania. A tak na marginesie to gdzie mozna, jesli mozna sciagnac OptiMoz? (ja mysle ze chyba nie mozna...) Teraz nie pamietam jak to dokladnie wyglada (bo mam aktualnie zainsatlowaną - przejsciowo Mozille 1.0) ale OptiMoz chyba mozna odinstalowac a multizille nie.

W takim wypadku ja bym sie sklanial bardziej do zdania dls. Madrze chlopak pisze, no i mamy jakis kompromis ;)
Domel

Postautor: quiris » 16 sierpnia 2002, 21:22

Domel pisze:To nie dokonca tak jak piszesz. OptiMoz nie zmienia Mozilli tak mocno jak to robi multizilla. Inaczej OptiMoz jest niewidoczne a po zainstalowaniu multizilli Mozilla jest nie do poznania.

Zgadzam sie z tym, że Multizilla dosyć znacznie zmienia pewne funkcjonalności Mozilli. Jeśli chodzi o wygląd to tutaj bym trochę polemizował wszak to tylko jeden toolbar więcej i dwa dodatkowe przyciski na innych paskach Mozilli. No i dodatkowy dział w preferencjach (ale to to ma też OptiMoz)
Domel pisze:A tak na marginesie to gdzie mozna, jesli mozna sciagnac OptiMoz? (ja mysle ze chyba nie mozna...)

Można, można... Z tego samego miejsca co multizillę: optimoz.mozdev.org
Domel pisze:Teraz nie pamietam jak to dokladnie wyglada (bo mam aktualnie zainsatlowaną - przejsciowo Mozille 1.0) ale OptiMoz chyba mozna odinstalowac a multizille nie.

Można multizillę również odinstalować, ale to jest proces skomplikowany, podobnie jak i instalacja.
Domel pisze:W takim wypadku ja bym sie sklanial bardziej do zdania dls. Madrze chlopak pisze, no i mamy jakis kompromis ;)

Ja też myślę, że to jest właściwe rozwiązanie
quiris

Postautor: Domel » 17 sierpnia 2002, 12:06

Ja mam swoje zdanie a ty swoje. A moze by tak zrobic ankiete? Mogla by ona roztrzygnac ten spor, wtedy ktorys z nas by sie dopasowal do zdania wiekszosci...
Domel

Postautor: quiris » 17 sierpnia 2002, 15:24

Domel pisze:Ja mam swoje zdanie a ty swoje. A moze by tak zrobic ankiete? Mogla by ona roztrzygnac ten spor, wtedy ktorys z nas by sie dopasowal do zdania wiekszosci...

Nie wiem, ale ja sporu nie widzę :-). Zgodziłeś się przecież ze zdaniem dls (ja również z nim się zgadzam), a który twierdzi:
dls pisze:Więc moim zdaniem pytanie brzmi czy włączenie Multizilli do edycji MozilliPL sprawi że wzrośnie populaność Mozilli? Myślę że niektórych mogą te opcje przekonać (Operowcy), ale może zbyt duża liczba ikonek i pasków może zniechęcić mało zaawansowanych użytkowników - więc jeśli już to włączyć ale z domyślnym wyłączeniem paru opcji i ikonek.

Chyba, że nie o to zdanie Ci chodziło :-? Moją intencją zresztą nie było wywoływanie żadnych sporów. Złożyłem tylko propozycję włączenia - moim zdaniem - wartościowego pakietu. No i staram się przekonać do tej propozycji rozwijających MozillęPL jak tylko umiem najlepiej. Odnosząc się jeszcze raz do zdania dls. Ma on absolutną rację twierdząć, że Multizilla może przekonąć ludzi używających obecnie Opery. Sam jestem tego przykładem. Byłem do niedawna "fanatycznym" użytkownikiem Opery (jestem m.in. współautorem polskiego pliku językowego dla linuksowej Opery). Poniechałem ją jednak, ze względu na słabe wsparcie DOM, na kiepskiego klienta news i klienta poczty oraz wolniejsze od Mozilli renderowanie stron zawierających tabelę. Możliwe, że wersja 7.0 Opery poprawi zdecydownie sytuację. Jednak w tej chwili Mozilla jest moją przeglądarką numer jeden, a od chwili zainstalowania Multizilli moja sympatia dramatycznie wzrosła :-) Dlatego uważam, że warto włączyć ten pakiet do Mozilli PL.
quiris

Postautor: pbartecki » 17 sierpnia 2002, 18:10

Quiris - Adwokat Multizilli ;)

Ha! Witam zatem bardzo serdecznie użytkownika Opery ;) Multizilla to ciężki orzech do zgryzienia. Będziemy starali się jak najwięcej z niej przenieść do MozilliPL - zwłaszcza, jeśli pojawią się pakiety XPI z poszczególnymi funkcjami. W chwili obecnej raczej skłaniamy się do zdania dls, nie wiadomo jednak w jakim zakresie funkcje Multizilli będą podatne na upalszczanie.
Poza tym wiele pomysłów przetestowanych w Multizilli pojawia się następnie w Mozilli - ma to tę zaletę, że całość jest bardzo dobrze zintegrowana - nadzieja zatem dla wszystkich, że prędzej czy później i tak prawie wszystko pojawi się w MozilliPL ;)

Serdecznie pozdrawiam,
piotr.
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: Domel » 17 sierpnia 2002, 20:03

Mam bardzo ważny argument przeciwko Multizilli - W3C (aż dziwne że dopiero na to wpadłem) :)
A dokładnie chodzi o otwieranie okien w jaki to robi Multizilla. Według specyfikacji W3C znaczniki <a> (i nie tylko) bez atrybutu target otwierają się w tym samym oknie (specyfikacja HTML 4.01, XHTML1.0).
Multizilla nie przestrzega dokładnie wartości atrybutu target (głównie target="_blank" ale także _self, _parent, _top). Spójrzmy na to z innej strony. W specyfikacji XHTML 1.1 atrybut target jest w statusie Unsupported czyli praktycznie zakaz używania a co za tym idzie otwieranie strony w tym samym oknie. Tak ma być (już jest) przyszłość XHTML-a. W takim wypadku jedynie możliwe otwarcie w nowym oknie/nowej zakładce możliwe jest tylko przez JavaScript, na które Multizilla i tak nie reaguje. Tu przedstawiłem dwa ważne (dla twórców Mozilli najważniejsze) argumenty, które bardzo ciężko obalić ;)
Domel

Postautor: quiris » 17 sierpnia 2002, 22:43

Domel pisze:Mam bardzo ważny argument przeciwko Multizilli - W3C (aż dziwne że dopiero na to wpadłem) :)
:o Czy mogę prosić o bardziej jasną wypowiedź. Czytałem z 10 razy i nie pojąłem sensu wypowiedzi. Może najlepiej porównanie: jak to robi czysta Mozilla i jak z Multizillą.
quiris

Postautor: quiris » 17 sierpnia 2002, 22:49

pbartecki pisze:Quiris - Adwokat Multizilli ;)

No nie przesadzajmy :-)
pbartecki pisze:Multizilla to ciężki orzech do zgryzienia. Będziemy starali się jak najwięcej z niej przenieść do MozilliPL - zwłaszcza, jeśli pojawią się pakiety XPI z poszczególnymi funkcjami.

Ogromnie się cieszę :D
pbartecki pisze:Poza tym wiele pomysłów przetestowanych w Multizilli pojawia się następnie w Mozilli - ma to tę zaletę, że całość jest bardzo dobrze zintegrowana - nadzieja zatem dla wszystkich, że prędzej czy później i tak prawie wszystko pojawi się w MozilliPL ;)

Tutaj małe sprostowanie. Tak, żeby była pełna jasność. Jak pisze sam autor Multizilli HJ obecna implementacja paneli w Mozilli nie jest prostym przeniesieniem kodu z Multizilli do Mozilli. Jest tylko zaczerpnięta generalna idea działania paneli, które po raz pierwszy pojawiły się właśnie w Multizilli.
quiris

Postautor: Domel » 18 sierpnia 2002, 13:38

Ok, powoli... Przedstawiam na przykładzie:
Oto dokument (HTML 4.01, XHTML 1.0):
...
<a href="http://www.domena.pl" target="_blank">Link</a>
...
Mozilla otwiera nowe okno - tak mowi specyfikacja.
Multizilla otwiera nowy panel (zakladke, tab czy jakos tak) - nie zgodne ze specyfikacją.
Tutaj widzimy, że nie jako specyfikacja W3C podważa sens Multizillę.

Kolejny przypadek (XHTML 1.1):
a)
...
<a href href="http://www.domena.pl">Link</a>
...
b)
...
<a href="http://www.domena.pl" target="dowolna_ramka">Link</a>
...
Przykład b) jest nie zgodny z XHTML 1.1 za sprawą atrybutu target.
Przyklad a) to poprawny dokument. Nie ulega wątpliwości, że świat idzie do przodu czyli do XHTML (teraz wersja 1.1 a w przyszlosci nowe wersje zgodne z XHTML 1.1, a tendencja jest raczej do krojenia XHTML-a niż dodawania opcji takich jak target). Posumowując strony w przyszłości (moje juz teraz) są pozbawione atrybutu target. Wniosek: Sens Multizilli powoli zamiera, ludziom musi wystarszyć obsługiwanie w stylu czystej Mozilli (ponieważ panele są bardzo przydatne). Uważam jednak, że warto przenieść kilka opcji (nie kolidujących z W3C i nadrzędną myślą programistów Mozilli) z Multizilli do Mozilli i tu wielki ukłon do wypowiedzi Piotra:
pbartecki pisze:Poza tym wiele pomysłów przetestowanych w Multizilli pojawia się następnie w Mozilli - ma to tę zaletę, że całość jest bardzo dobrze zintegrowana - nadzieja zatem dla wszystkich, że prędzej czy później i tak prawie wszystko pojawi się w MozilliPL icon_wink.gif
Domel

Następna

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite