MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Mini strona Opery nie lubi Mozilli

Inne tematy społeczności związanej z MozillaPL.org

Moderator: Pomocy?!

Mini strona Opery nie lubi Mozilli

Postautor: Yano » 06 lutego 2004, 08:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.6b) Gecko/20040102 Firebird/0.7+

Nie pamiętam już gdzie, ale zdaje mi się, że ten temat już był poruszany.

Wejdźmy sobie na mini stronę Opery spod Mozilli a następnie spod IE. Co widzimy? W sumie to samo, ale w Mozilli mamy dodatkowy tekst o szybkości Opery podczas gdy pod IE tej informacji nie widać. :evil:
Jest to wyświetlane przez CSS i pseudo klasę :after, o której wiadomo, że nie jest obsługiwana w IE (arkusz CSS).

Nie wiem jak wam, ale mnie się to niezbyt podoba. Ja rozumiem, że promowanie swojego produktu itp, ale czy zwolennicy Opery i Mozilli nie powinni działać razem próbując zdetronizować IE?
Ciekaw jestem, jakby środowisko Opery zareagowało na analogiczny tekst na stronie MozilliPL.
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: Bomber » 06 lutego 2004, 11:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Wyslijmy im bombowce stealth i zrownajmy z ziemia :)
PS moze to nie bylo celowe
PSS a jezeli nawet tak to kim sie przejmujesz , paroma pejsami, znam innych z MS ktorzy mnie bardziej wkurzaja
Bomber

Re: Mini strona Opery nie lubi Mozilli

Postautor: Olhado/256 » 06 lutego 2004, 15:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Yano pisze:Nie wiem jak wam, ale mnie się to niezbyt podoba.

Mi też się nie podoba (chociaż nie mogę sprawdzić, czy prawdą jest to, co piszesz, bo mi mini-strona Opery nie działa w tej chwili), ale myślę, że nie warto się tym przejmować. Widać twórców strony bawią takie dziecinne zagrywki.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Jasiek » 06 lutego 2004, 19:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

a może twórcy strony liczą na to, że użytkownicy IE przejmą się tym, że ich "przeglądarka" nie obsluguje w takim zakresie CSS... Nie mówię, że to logiczny sposób... ale lepszy taki, niż żaden... chyba... :roll:
Jasiek

Postautor: Olhado/256 » 06 lutego 2004, 20:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Jasiek pisze:a może twórcy strony liczą na to, że użytkownicy IE przejmą się tym, że ich "przeglądarka" nie obsluguje w takim zakresie CSS... Nie mówię, że to logiczny sposób... ale lepszy taki, niż żaden... chyba... :roll:

Ale użytkownicy IE nawet nie będą wiedzieli, że na tej stronie jest dodatkowy tekst, którego ich przeglądarka nie wyświetla. Do pokazywania ułomności IE służą różne dema, np. Complexspiral.

Natomiast wracając do tematu - teraz mi wszystko ładnie działa i faktycznie, wygląda to zdecydowanie na zaczepkę pod adresem Mozilli. Co nie znaczy, że przez to przestąnę żyć w zgodzie z Operowcami...
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Re: Mini strona Opery nie lubi Mozilli

Postautor: andol » 06 lutego 2004, 20:56

Przeglądarka: Opera/7.50 (Windows NT 5.1; U) [pl]

Yano pisze:Nie pamiętam już gdzie, ale zdaje mi się, że ten temat już był poruszany.

Wejdźmy sobie na mini stronę Opery spod Mozilli a następnie spod IE. Co widzimy? W sumie to samo, ale w Mozilli mamy dodatkowy tekst o szybkości Opery podczas gdy pod IE tej informacji nie widać. :evil:
Jest to wyświetlane przez CSS i pseudo klasę :after, o której wiadomo, że nie jest obsługiwana w IE (arkusz CSS).

No nie mogę... Naprawdę nie mogę. Jestem twórcą (jedynym - nie ma żadnych twórców) strony, o której tu mowa i gdy przeczytałem ten tekst oraz następujące po nim komentarze, to naprawdę we mnie się zagotowało. W pierwszym momencie nawet nie wiedziałem o co chodzi. Dopiero po chwili skojarzyłem, że o tekst "Witam na stronie poświęconej najszybszej przeglądarce na świecie ;)". Otóż szanowny kolego nie jest moją winą, że IE nie obsługuje pseudoklasy :after. Tekst ten jest wyświetlany nie tylko w Mozilli, ale w każdej współczesnej przeglądarce -- również w Operze. Dodatkowo -- tekst ten znajduje się w nagłówku strony od początku jej istnienia, czyli już od prawie 3 lat! A pojawił się na mojej stronie, gdyż w czasach jej powstawania był to oficjalny slogan reklamowy Opery, który bardzo mi się spodobał. Gratuluję więc koledze wyjątkowej przenikliwości oraz znajomości historii przeglądarek. Przypuszczam, że 3 lata temu szanowny kolega nie wiedział nawet, że istnieją przeglądarki inne niż IE (włączając w to Mozillę).
Dziwne, że nasz Sherlock nie odkrył innych elementów strony, które wyświetlane są w Mozilli, a nie można ich zobaczyć w IE. Zapewniam, że jest ich kilkanaście, albo i więcej. Zgroza !!!

Nie wiem jak wam, ale mnie się to niezbyt podoba. Ja rozumiem, że promowanie swojego produktu itp, ale czy zwolennicy Opery i Mozilli nie powinni działać razem próbując zdetronizować IE?
Ciekaw jestem, jakby środowisko Opery zareagowało na analogiczny tekst na stronie MozilliPL.

No więc pozwolę sobie na kilka uwag, które od dawna już cisną mi się na usta, a przed wygłoszeniem których długo się powstrzymywałem. Niemal na każdym kroku użytkownicy Opery spotykają się na tym forum z niezrozumiałą dla mnie, delikatnie mówiąc, dyskryminacją. Niejednokrotnie wyzywano nas tu od fanatyków i tym podobnych. A jakie są fakty?
To na niemal każdej polskiej stronie poświęconej Operze znajdują się odnośniki do strony mozillapl.org. Na mojej stronie można znaleźć tekst:
(cytat z http://operapl.prv.pl/opera1.html)
Opera nie jest oczywiście jedyną alternatywą wobec Internet Explorera. Innymi godnymi zainteresowania i dostępnymi w wersji polskiej przeglądarkami są Mozilla oraz Mozilla Firebird (znana wcześniej jako Phoenix). Ale to już inna bajka — po więcej szczegółów odsyłam na strony:
Viva Mozilla ! http://www.vivamozilla.civ.pl/
Mozilla PL :: Polska Mozilla ! http://mozillapl.sourceforge.net/

Wyboru dokonaj sam.

Ja natomiast na żadnej stronie poświęconej Mozilli nie zauważyłem propozycji, aby użytkownicy poszukujący najlepszej przeglądarki wypróbowali Operę. Nie mówiąc o odnośnikach do odpowiednich stron. I jak w takiej sytuacji możecie mówić o nas, użytkownikach Opery, jako o fanatykach.

Zauważyłem również, że fakt korzystania z Opery dyskwalifikuje mnie (oraz innych) w oczach wielu użytkowników Mozilli jako użytkownika Mozilli. Tymczasem szanowni koledzy niewielu z Was zaliczyło więcej godzin pracy z Mozillą niż ja. Nie mam klapek na oczach i nie jest tak, że skoro Opera jest moją główną (i moim zdaniem najlepszą) przeglądarką internetową, to nie mogę używać czasem innej. Faktem jest, że Mozilla jest moją drugą, alternatywną przeglądarką.

Podsumowując, zanim zaczniecie kogoś opluwać i oskarżać o niestworzone historie, które rodzą się i istnieją jedynie w waszych umysłach, pomyślcie chwilę. Pomyślcie również, zanim ponownie nazwiecie mnie lub innego użytkownika "fanatykiem". Bo w moim odczuciu fanatykami można raczej nazwać tych, którzy wszędzie widzą spiski przeciwko sobie. I nie robią nic, aby okazać choć odrobię sympatii wobec użytkowników innych przeglądarek.
Andrzej,
który zrezygnował z zabawy w tej piaskownicy.
andol

Z nami od: 31 stycznia 2002, 00:08

Postautor: andol » 06 lutego 2004, 20:59

Przeglądarka: Opera/7.50 (Windows NT 5.1; U) [pl]

Bomber pisze:Wyslijmy im bombowce stealth i zrownajmy z ziemia :)

PSS a jezeli nawet tak to kim sie przejmujesz , paroma pejsami

Gratuluję!
Gratuluję Ci wspaniałego poczucia humoru, który świadczy o Tobie. Społeczność użytkowników Mozilli jest na pewno z Ciebie dumna.
Andrzej,
który zrezygnował z zabawy w tej piaskownicy.
andol

Z nami od: 31 stycznia 2002, 00:08

Postautor: Gość » 06 lutego 2004, 21:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win 9x 4.90; PL; rv:1.5) Gecko/20031007

- ale fajny cytat jest pod tym linkiem ;)

Ja myślę, że chodzi tu głównie o to, że Opera nie jest Open i nie jest darmowa.
Gość

Postautor: Olhado/256 » 06 lutego 2004, 21:38

andol => swoim zachowaniem tylko potwierdzasz opinię niektórych userów tego forum, którzy uważają Operowców za fanatyków. Wystarczy zasugerować, że autor danej strony pozwolił sobie na złośliwość pod adresem Mozillowców (co, zauważ, nikogo na tym forum szczególnie nie poruszyło), a w odpowiedzi słyszymy jacy to Operowcy są uciskani i w ogóle. Nie da się ukryć, że ten napis, którego nie widać w IE, a w Mozilli i Operze owszem, wygląda jak celowa i zamierzona złośliwość i wystarczyło tylko powiedzieć, że nie było to twoim zamiarem, że głupio wyszło itp. Ale nie, trzeba zaraz wszczynać krucjatę...

BTW - na tym forum wiele już razy jako alternatywę dla IE polecano MOS, czyli trio Mozilla, Opera, Safari.
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Postautor: Ludwik » 06 lutego 2004, 21:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Olhado/256 pisze:andol => swoim zachowaniem tylko potwierdzasz opinię niektórych userów tego forum, którzy uważają Operowców za fanatyków.

Nie zgadzam się. W tym temacie Mozillowcy wyciągają z jednego, małego faktu niesamowite wnioski i budują wielopiętrowe teorie. To chore. Nie można było po prostu zapytac, a dopiero potem zabierać się za spiskową teorię dziejów? Myślę, że naturalnym odróchem powinno być wyjaśnienie sprawy, a nie nażekanie we własnym gronie jacy ci Operowcy są okropni.

Andol się trochę zdenerwował, ale dostrzeganie w tym fanatyzmu to znów pochopne wyciąganie wniosków bez wystarczających przesłanek. Miał prawo być niezadowolony właśnie dlatego, ze tworzy się teorie spiskowe zamiast po ludzu zapytać, miał prawo być niezadowolony, bo wyzywa się od pejsów (sic! jeśli naprawdę nikomu nie przeszkadza obrażanie Operowców, to ktoś mógłby chociaż zareagować na antysemityzm?) i nikt na to nie reaguje.
Nie dostrzegam w wypowiedzi Andol ani krzty fanatyzmu, a jedynie troche rozżalenia sytułacją. Nawet przeciwnie Andol, zdaje się ;) mówić "traktujemy Was poważnie, po partnersku, więc wy tak samo traktujcie nas".

Również przytoczone przez niego fakty wydają mi się trafne. Przy czym wydaję mi się, ze brak linków wynika z tego że Mozilla jest OpenSource, tak więc "ideowo" ;) stoi stopień wyżej ;), ale również ze sposobu zażadzania projektem Mozillapl.org. Na VivaMozilla! jest link do dokumentu "NIE" na operapl.net
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: stas » 06 lutego 2004, 22:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Ludwik: zgadzam się w stu procentach.
aż mi wstyd, że cos takiego sie stalo na tym forum. bezsensowny zarzut i pozniej to wyzywanie...

zawsze cieszylem sie, ze wlasnie Operowcy nas lubia, ze walczymy po tej samej stronie barykady. A tu sie nagle okazuje, ze to "my" nie lubimy operowców. hola! wolnego! tak nie mozna.

i kto tu jest fanatykiem? racja, zastosowanie pseudoelementu :after troche dziwi, tym bardziej ze umieszczanie tresci w CSS nie jest zalecane... no ale to tylko szczegol!

gosh, jak uwaznie trzeba bylo sie tej stronie przygladac, by to wypatrzec! ja musialem widziec ten tekst zawsze. nigdy mi nie przeszkadzal, bo zawsze traktowalem takie stwierdzenie jako oczywisty fakt. moze to przez promocje opery jako wlasnie tej najszybszej, moze przez wlasne doswiadczenia. niewazne.

naprawdę, strasznie dziwny wątek. i zeby mowic, ze to antymozillowe od razu. a nawet jesli, to co z tego!? zabronicie? ech.
stas
Moderator

Z nami od: 20 czerwca 2003, 20:30

Postautor: Domel » 06 lutego 2004, 22:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

staszyna pisze:bezsensowny zarzut

To znaczy zalezy, ktory? Jesli ten o tym o tej pseudoklasnie to jest on absolutnie prawdziwy ale co do intencji "Mozilla wrogiem Opery" przyznaje racje, niepotrzebie poszlo w eter, oczywiscie nie odbieram prawa do wlasnego zdania ale chyba przesada bylo umieszczanie tego na forum, jesli juz to sa PW, maile.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Olhado/256 » 06 lutego 2004, 22:29

Ludwik pisze:Nie zgadzam się. W tym temacie Mozillowcy wyciągają z jednego, małego faktu niesamowite wnioski i budują wielopiętrowe teorie. To chore

Przesadzasz. Jeden user zauważył coś, co IMO zdecydowanie wygląda na zaczepkę, kilku innych powiedziało "no faktycznie, zaczepka, ale olejmy to" i tyle. Zero fanatyzmu, może lekkie przewrażliwienie.
Ludwik pisze:Nie można było po prostu zapytac, a dopiero potem zabierać się za spiskową teorię dziejów? Myślę, że naturalnym odróchem powinno być wyjaśnienie sprawy, a nie nażekanie we własnym gronie jacy ci Operowcy są okropni.

Właśnie gdybyśmy zapytali i zaczęli całe dochodzenie, świadczyłoby to o tym, że wzięliśmy sobie sprawę bardzo do serca.
Ludwik pisze:ktoś mógłby chociaż zareagować na antysemityzm?)

Antysemityzm? To jak powiem, że ktoś mnie ocyganił, to to jest antyromizm? A jak nazwę kogoś świnią, to będzie antyświnizm?
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Postautor: Ludwik » 06 lutego 2004, 22:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Olhado/256 pisze:Właśnie gdybyśmy zapytali i zaczęli całe dochodzenie, świadczyłoby to o tym, że wzięliśmy sobie sprawę bardzo do serca.

No cóż, mnie już w przedszkolu uczono że obgadywanie kogoś za jego plecami nie jest ok. Jeśli sa jakieś wątpliwości to trzeba je normalnie wyjaśnić, albo siedzieć cicho.

Olhado/256 pisze:A jak nazwę kogoś świnią, to będzie antyświnizm?

Jednoznaczne stwierdzenie, że uważasz ze świnia jest czyms gorszym [od człowieka]. Co w wypadku świni nie powinno dziwić. W przypadku Żyda - oczywiście tak.
Ludwik
Moderator

Postautor: Archer » 06 lutego 2004, 23:58

andol pisze:Społeczność użytkowników Mozilli jest na pewno z Ciebie dumna.

Abstrahując od tej, zupełnie niepotrzebnej dyskusji, marzy mi się dożyć chwili, kiedy znikną pojęcia typu "społeczność użytkowników Mozilli", "społeczność użytkowników Opery" :) 2-3 procentowy udział w rynku przeglądarek rzeczywiście pozwala tworzyć pewną subkulturę, ale wcale się nie obrażę jak "społeczność" zniknie.
Użytkownicy IE nie tworzący żadnej "społeczności" mają się bardzo dobrze :D
"To, co musiałeś odkryć samodzielnie, zostawia w twym umyśle ścieżkę, którą w razie potrzeby możesz pójść jeszcze raz." Georg Christoph Lichtenberg
Archer

Z nami od: 21 maja 2003, 23:41

Postautor: Olhado/256 » 07 lutego 2004, 00:06

Ludwik pisze:No cóż, mnie już w przedszkolu uczono że obgadywanie kogoś za jego plecami nie jest ok. Jeśli sa jakieś wątpliwości to trzeba je normalnie wyjaśnić, albo siedzieć cicho.

Niby racja, ale, jak widzisz, andol jest trochę drażliwy (no offense), więc takie pytanie musialoby być dyplomatycznie sformułowane, bo inaczej mogłoby się skończyć tak, jak się skończyło. Ja uznałem, że lepiej nie pytać, nie dociekać, tylko zignorować i tyle.
Ludwik pisze:Jednoznaczne stwierdzenie, że uważasz ze świnia jest czyms gorszym [od człowieka]. Co w wypadku świni nie powinno dziwić. W przypadku Żyda - oczywiście tak.

Nie przesadzajmy z tą polityczną poprawnością. Antysemityzm to coś poważnego, to nienawiść do Żydów, a nazywanie kogoś "pejsem" to najwyżej lekka pogarda. Chociaż oczywiście zgadzam się, że nie powinno się tak mówić.
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Postautor: piotrek84 » 07 lutego 2004, 00:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

znowu klutnia, to juz jest nudne :(, lepiej przeniescie ten watek do smietnika "Po 13"
Ohalo, zobacz na to:

http://operapl.net/nie/ (na koncu)
http://operapl.net/czemu-nie/
rowniez tu http://operapl.net/cd/ w okresie swiatecznym byla informacja, ze akcje przegladarka na CD rozpoczeli Mozillowcy
i w dodatku na stronie typowo propagandowej, tekst ktory nie podoba Ci sie jest na opera.prv.pl rzeczywiscie od wiekow i nie widze sensu go zmieniac
pytanie: wielu userow Mozilli domada sie od Operowcow scislejszej wspolpracy, a jezeli tak sie nie dzieje to niektorzy sa oburzeni, w takim razie gdzie na tej stronie sa informacje o istnieniu Opery - najprostsza metoda promocji wzajemnej?
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: Bomber » 07 lutego 2004, 00:09

Ludwik, moim zdaniem dorabiasz ideologie do faktow, slowo pejs w mojej gwarze nie oznacza pejoratywnego slowa Zyd ani zadnej osoby wyznania mojzeszowego. OK ? tak jak mowie ze cos od kogos wycyganilem to nie mowie ze mu cos ukradlem - to tez rozumiesz ? (a tym bardziej nie mowie ze cos ukradl cygan) skoro musze sie tlumaczyc z calej wypowiedzi to prosze bardzo - o bombowcach byla to ironia ze chyba zwracanie uwagi na takie rzeczy jak co sie u kogo pojawia a co nie to bezsensowne szukanie dziury w calym. W pierwszym PSie pisze ze pewnie nie bylo to celowe zeby kogokolwiek wkurzyc (jak sie okazalo mialem racje) a w drugim PSSie pisze ze JEZELI nawet to bylo celowe (implikacja a nie bylo jak juz wiemy wiec nie ma co dywagowac) to nie ma sensu przejmowac sie ludzmi drobnostkowymi i cwaniakami szukajacymi zwady ( to w tlumaczeniu na inna gware). Ale okazalo sie ze autor strony wyjasnil wszystko i dla mnie EOT. A osobiscie to dziwie ci sie ze jestes tak doswiadczonym userem a tak niepotrzebnie podgrzewasz atmosfere. Jezeli poczules sie urazony moja wypowiedzia to mam nadzieje ze teraz widzisz ze nie miala ona na celu antysemickiego charakteru, jezeli nadal uwazasz ja za nieodpowiednia to przepraszam. Mam nadzieje ze to zakonczy sprawe.
Bomber

Postautor: Ludwik » 07 lutego 2004, 00:28

Moim celem nie było podgrzewanie atomsfery, a jedynie odcięcie się od niektórych stwierdzeń, które zaczynały być identyfikowane ze "społecznością Mozilli" ;]

Co do wyrażenia użytego przez bombera to ma ono jednoznacznie antysemicki źródłosłów i zdecydowanie uważam, ze nie powinno być używane.

Pewnie troche za ostro zareagowałem, ale IMHO tekst "andol => swoim zachowaniem tylko potwierdzasz opinię niektórych userów tego forum, którzy uważają Operowców za fanatyków..." to już naprawdę było przegięcie.
Ludwik
Moderator

Postautor: Olhado/256 » 07 lutego 2004, 00:44

piotrek84 pisze:znowu klutnia

Ja bym powiedział, że gorąca dyskusja :wink:
piotrek84 pisze:to juz jest nudne :(

to po co to czytasz?
piotrek84 pisze:Ohalo

tej wersji jeszcze nie widziałem :)
piotrek84 pisze:http://operapl.net/nie/ (na koncu)
http://operapl.net/czemu-nie/
rowniez tu http://operapl.net/cd/

Ale po co mi to podajesz? Czy ja gdzieś powiedziałem, że Operowcy są niefajni i nie lubią Mozillowców? Przeciwnie - napisałem nawet, że żyję z nimi w zgodzie i będę żył. A dyskusja była o konkretnym tekście konkretnej osoby na konkretnej stronie, która to osoba trochę za bardzo się zdenerwowała, ale sprawę wyjaśniła i nie wiem po co ta cała dyskusja (która faktycznie powinna wylądować w Po 13).

Ludwik pisze:IMHO tekst "andol => swoim zachowaniem tylko potwierdzasz opinię niektórych userów tego forum, którzy uważają Operowców za fanatyków..." to już naprawdę było przegięcie.

Czemu przegięcie? andol zareagował bardzo ostro na nasze dość łagodne słowa, a do tego wyolbrzymił nasze rozważania na temat konkretnej strony i konkretnego tekstu i zamienił je w krucjatę przeciwko Operowcom. Dlatego powtarzam - nic do Operowców nie mam i do andola też.
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Następna

Wróć do Inne