MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Mini strona Opery nie lubi Mozilli

Inne tematy społeczności związanej z MozillaPL.org

Moderator: Pomocy?!

Postautor: piotrek84 » 07 lutego 2004, 01:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Olhado/256 pisze:
piotrek84 pisze:to juz jest nudne :(

to po co to czytasz?

czytam bo korzystam z forum
piotrek84 pisze:Ohalo

tej wersji jeszcze nie widziałem :)

wstalem ok. 23:00, nawet w wyrazie klotnia zrobilem blad :D

piotrek84 pisze:http://operapl.net/nie/ (na koncu)
http://operapl.net/czemu-nie/
rowniez tu http://operapl.net/cd/

Ale po co mi to podajesz? Czy ja gdzieś powiedziałem, że Operowcy są niefajni i nie lubią Mozillowców? (...)

przeczytaj co napisalem pod linkami :) nie chce mi sie tego wklejac :P
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: Ludwik » 07 lutego 2004, 01:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Olhado/256 pisze:bardzo ostro

No cóż, ja nie odebrałem tych słów jako ostre. Przeciwnie. Miał prawo być troche rozgoryczony, ale IMHO właśnie nie wdał się w kłótnie, tylko powiedział coś w stylu "ej! Zobaczcie, jesteśmy waszymi przyjaciółmi, tyle razy to udowodniliśmy, więc to nie jest fair co robicie". I w pełni się z tym zgadzam.

Olhado/256 pisze:na nasze dość łagodne słowa

Tych słów z kolei nie odebrałem jako łagodne. Na pewno niewspólmierne do sytułacji. Nawet jeśli naprawdę była by to aluzja do tego, ze to własnie Mozilla jest ciężka (pomijając że to oficjalny slogan Opery) to nie widział bym w tm nic złego, ot takie docinki (wśród przyjaciół to rzecz częsta, ktoś mógłby pomyśleć obserwując waszą reakcje że macie straszne kompleksy na punkcie szybkości Waszej przeglądarki ;) ). A twierdzenie, ze zastosowanie danego rozwiązania css jest wymierzone właśnie w nas samo w sobie jest raczej wątpliwe. Jesli mamy być precyzyjni to to nie był tekst który pokazywał się tylko Mozilli, tylko tkest który NIE pojawiał się tylko IE. Więc jeśli naprawdę mielibyśmy nadawać temu jakieś wielkie znaczenie to logicznie rzecz biorąc należało by uznać że to tekst, którego nie powinni zobaczyć użytkownicy IE. A nie tekst skierowany do userów Mozilli, bo wyświetla się też np. w Operze.

Chyba pora na EOT. Chcę tylko zaznaczyć, że nie traktuję tej wymiany zdań jako kłutni, ani nie wydarzyło się tutej nic co miało by jakiekolwiek znaczenie w przyszłości. Postanowiłem interweniować bo IMHO na Moim Ulubionym Forum działa się krzywda biednym Operowcom. I tyle.
A jak już powiedziałem nie tyle chodzi mi o to co działo się przed postem andola, bo każdemu zdarzyło się wiele razy napisać coś zupełnie nie przemyślanego, a bardziej o Twoją odpowiedź na niego. Mi po przeczytaniu postu andola zrobiło by się bardzo głupio gdybym wcześniej uczestniczył w tym wątku.
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: marcoos » 07 lutego 2004, 16:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.5) Gecko/20031026 Firebird/0.7

Hmm..

Nie rozumiem najeżdżania na Andola. Użycie :after nie jest (bo niby jak?) skierowane przeciwko Mozilli. Gdyby to było celem Andola, to by zrobił to tak:

Kod: Zaznacz cały
<script type="text/javascript">
if (navigator.product=="Gecko")
document.write("Jor brouzer saks e lot.");
</script>

lub użył zmyślnej sztuczki z CSS hacks. Całe zamieszanie jest zatem bezsensowne i bezpodstawne.

@Andol:

Spokojnie. Opinie anonimowego (niezarejestrowanego) użytkownika nie są reprezentatywne dla mozillowców. Zauważ, że starzy dyskutanci z tego forum nie najeżdżają na Operę. Natomiast nie możemy odpowiadać za wypowiedzi kilku neofitów. (Być może powinny one zostać "wymoderowane", choć w tej chwili na to raczej za późno, skoro pojawiła się cała ta dyskusja).

Równie dobrze mógłbym się czepiać wypowiedzi Moose'a z forum OperaPL. Wolę jednak po prostu je olać. :)

Peace.
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Domel » 07 lutego 2004, 23:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

marcoos pisze:Nie rozumiem najeżdżania na Andola. Użycie :after nie jest (bo niby jak?) skierowane przeciwko Mozilli.

Najezdzania to ja tez nie rozumiem ale, Marcoos :after jest (moze nie chcacy ale jest) skierowany _posrednio_ w Mozille. Dlaczego? Odpowiedz na pytania
- Z Kim przede wszystkim walcza Operowcy, z Mozilla?
- Nie, Operowcy walcza przede wszystkim z IE.

- Czym jest zwrot "na stronie poświęconej najszybszej przeglądarce na świecie ;-)"
- Tak zgadles, to reklama i fajnie ze to reklama, tylko niektorzy pytaja "dlaczego ta reklama jest skierowana przede wszystkim do Mozillowcow a NIE do IE-owcow?"
---
Albo inne pytanie: Ktora wersja IE widzi pseudoelement ::after?
Bo z tego co wiem to zadna w przeciwienstwie do Mozilli.

Zaznaczam, ze nie nie jest moim celem atakowanie Andola czy tymbardziej spolecznosci OperaPL, bo jestem prawie przekonany, ze Andol to poprostu przeoczyl, nie pomyslal o tym, ze wlasciwie taki zabieg jest niepotrzebny.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Yano » 09 lutego 2004, 08:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.6b) Gecko/20040102 Firebird/0.7+

To może ja się odezwę, bo to za moją sprawą cały ten zgiełk.

Andol: Pokaż mi, w którym momencie w swojej wiadomości najechałem na społeczność Opery? Napisałem tylko, że niezbyt mi się to podoba. Jeśli uważasz to za inwektywę to już nie mój problem.
Nie jestem przeciwnikiem Opery ani żadnej inne przeglądarki, która walczy z IE (wróg naszego wroga jest naszym przyjacielem).
Co do Twojej sugestii, że 3 lata temu nie wiedziałem co to inne przeglądarki, to rozwieję Twoje wątpliwości - od ponad 5 lat pracuję w tej branży i od samego początku miałem świadomość istnienia alternatyw (poczytaj wątek Jak znalazłem Mozillę, oraz zerknij na link O nas w serwisie pilot.pl - jestem wymieniony zaraz za pomysłodawcą).

Napisałem też, że powinniśmy (środowisko Opery i środowisko Mozilli) działać razem w kierunku uświadomienia ludziom czym jest IE. Ale tego już nie zauważono.

Zaczynając ten wątek chodziło mi o to, co zauważył i dokładnie opisał tylko Domel - czemu główne hasło reklamowe Opery jest ukryte przed IE, choć to przede wszystkim używający IE powinni go zobaczyć?

Ponieważ problem IMO został rozwiany przez Domela ustosunkuję się tylko do zarzutów postawionych przeciwko mojej osobie jak i społeczności, której członkiem jestem postrzegany.
Co do rzekomego fanatyzmu i najeżdzania na "Operowców": piszesz tak, jakby na forum Opery nie pojawiały się "anty-mozillowe" dyskusje. Miałem okazję odwiedzić tamto forum tylko kilka razy i za każdym trafiałem na kilka postów przeciwko Mozilli (może mam takie szczęście). Jednak nie przyszedłem tu i nie mówiłem jacy to Operowcy są źli, bo tak a tak o nas piszą ani tym bardziej nie rzucałem się na Waszym forum. Bo i po co? W każdym środowisku znajdzie się kilku takich co nie zdzierżą i muszą chlapnąć coś przeciwko, było - nie było, konkurencji. Piętnuję takie osoby zarówno tu na forum jak i poza światem wirtualnym.

Co do zarzutu braku linków do stron Opery: czy znajdziesz takie linki na officjalnej stronie Mozilli? Czy linki do Mozilli znajdziesz na oficjalnej stronie Opery? Nie. Więc zupełnie nie rozumiem zarzutu. Za to Konrad wielokrotnie wspomina o Operze na swojej stronie.

Podsumowując - nikogo nie oplułem ani nie oskarżyłem w tym wątku. Nikogo nawet nie nazwałem fanatykiem. I owszem - trochę się zastanowiłem zanim rozpocząłęm ten wątek. Niestety nie zostałem zrozumiany, za to mnie "obszczekano".
Żeby już zamknąć temat - doceniam to, co obie społeczności robią, żeby uświadomić ZU w kwestii IE. Nie zdarzyło mi się, polecając Mozillę, nie wspomnieć o Operze. Wprost przeciwnie. Nawet ostatnio, po aferze ze stroną Citibanku, rozesłałem maila do znajomych polecając Mozillę i Operę jako bezpieczną alternatywę dla IE. Natomiast moja żona w pracy używa właśnie Opery (którą sam zainstalowałem) bo na jej maszynie nic innego nie pójdzie (Konrad i Domel coś o tym wiedzą ;)). (Przy okazji powiem, że Opera całkiem znośnie chodzi na 486DX2 z 8MB RAMu. Tylko trzeba wyłączyć większość "wodotrysków".)

Jeszcze raz - moim zamiarem nie było obrażanie kogokolwiek (jeśli ktoś tak to odebrał, to przepraszam) tylko zwrócenie uwagi na ten jeden drobny szczegół, który zauważył Domel. (EOT)
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: andol » 09 lutego 2004, 14:30

Przeglądarka: Opera/7.50 (Windows NT 5.0; U) [pl]

Domel pisze:
marcoos pisze:Nie rozumiem najeżdżania na Andola. Użycie :after nie jest (bo niby jak?) skierowane przeciwko Mozilli.

Najezdzania to ja tez nie rozumiem ale, Marcoos :after jest (moze nie chcacy ale jest) skierowany _posrednio_ w Mozille. Dlaczego? Odpowiedz na pytania
- Z Kim przede wszystkim walcza Operowcy, z Mozilla?
- Nie, Operowcy walcza przede wszystkim z IE.

Nie odzywałem się już, aby nie dolewać oliwy do ognia, jednak muszę sprostować Twoją wypowiedź. Maluje się tu mój obraz, który wcale do mnie nie jest podobny.
Otóż, jeśli chodzi o mnie, co najmniej nie na miejscu jest sformułowanie: "Operowcy walczą przede wszystkim z IE." Wielokrotnie w różnych miejscach wspominałem, że nie walczę z żadnymi przeglądarkami, ani z użytkownikami tychże przeglądarek.
Przykładem niech będą moje wypowiedzi z wątku:
http://my.opera.com/forums/showthread.p ... adid=33036

Chciałbym podkreślić, że moje stanowisko w sprawie "walki z innymi przeglądarkami" czy akcji typu "Nie IE" nie wynika z dziwnie pojętej politycznej poprawności. Jestem takim akcjom wręcz przeciwny.

Tak więc cała Twoja wypowiedź oparta jest na nieprawdziwym stwierdzeniu wstępnym, po czym zmierza w niewłaściwym kierunku. To, że niektórzy inni użytkownicy Opery "walczą" nie ma przecież na zawartość mojego serwisu żadnego wpływu.

Przy okazji chciałbym podziękować wszystkim tym, którzy nie dopatrują się wszędzie (a szczególnie w mojej działalności) różnego typu spisków i knowań.
Andrzej,
który zrezygnował z zabawy w tej piaskownicy.
andol

Z nami od: 31 stycznia 2002, 00:08

Postautor: andol » 09 lutego 2004, 15:21

Przeglądarka: Opera/7.50 (Windows NT 5.0; U) [pl]

Yano pisze:To może ja się odezwę, bo to za moją sprawą cały ten zgiełk.

Andol: Pokaż mi, w którym momencie w swojej wiadomości najechałem na społeczność Opery?

To Ty mi najpierw pokaż, w którym miejscu Ci to zarzuciłem? Tylko pierwszy akapit mojej odpowiedzi (do słowa Zgroza !!!) odnosi się do Twojej wypowiedzi.

Kolejna część, to już moje uwagi o których przecież napisałem, że od dawna już cisną mi się na usta. Ty masz z nimi tyle wspólnego, że w pewnym sensie przepełniłeś czarę goryczy i spowodowałeś, że musiałem w końcu powiedzieć to, przed czym się długo powstrzymywałem. A w słowach swych nawiązywałem do faktu, że już kilkakrotnie kilku użytkowników Opery nazwano tu fanatykami. Często bezpodstawnie, po prostu w wyniku zwiększonej czujności w stosunku do podejrzanego elementu obcego.
Niektórzy w każdym, nawet najbardziej niewinnym stwierdzeniu, dopatrują się jakichś podtekstów.

Tak więc przeczytaj ponownie moją poprzednią wypowiedź normalnie. Bez dopatrywania się docinków pod swoim adresem, gdy ich tam nie ma.

Dawno temu w wątku pod jednoznacznym tytułem Czy to moralne oskarżono już tutaj mnie o kombinowanie polegające na sztucznym nabijaniu statystyk Opery. Wykazałem wówczas, że takie zarzuty są całkowicie bezpodstawne i śmieszne, jednak jakiś czas potem kilkakrotnie spotkałem się z wypowiedziami powołującymi się właśnie na ten wątek typu: "Nie pamiętam gdzie, ale czytałem że, pozycja Opery w rankingach jest oszukana, bo mini strona OperaPL coś kombinuje."
Z perspektywy czasu, po tym jak do systemu Gemius podłączyły się zarówno MozillaPL jak i Viva Mozilla!!!, tym bardziej widoczna jest bezzasadność ówczesnych zarzutów.

Nie chciałbym, aby wkrótce po sieci zaczęły chodzić teksty typu "Nie pamiętam gdzie, ale czytałem, że mini strona Opery nie lubi Mozilli".

Zaczynając ten wątek chodziło mi o to, co zauważył i dokładnie opisał tylko Domel - czemu główne hasło reklamowe Opery jest ukryte przed IE, choć to przede wszystkim używający IE powinni go zobaczyć?

Mimo moich wyjaśnień, nadal nie rozumiesz o co chodzi. Tekst nie został ukryty przed IE -- IE po prostu go nie wyświetla. Moja strona skierowana jest do użytkowników Opery, oni stanowią znakomitą większość odwiedzających i to do nich skierowana jest większość zawartości serwisu.

[...] ustosunkuję się tylko do zarzutów postawionych przeciwko mojej osobie jak i społeczności, której członkiem jestem postrzegany.

Na wszelki wypadek jeszcze raz powtórzę: nie stawiałem Ci żadnych zarzutów.

Co do rzekomego fanatyzmu i najeżdzania na "Operowców": piszesz tak, jakby na forum Opery nie pojawiały się "anty-mozillowe" dyskusje. Miałem okazję odwiedzić tamto forum tylko kilka razy i za każdym trafiałem na kilka postów przeciwko Mozilli (może mam takie szczęście).

Chyba naprawdę masz wielkie szczęście, bo ja jako moderator jestem tam codziennie i jakoś tego nie widzę. Gdy kilkakrotnie ktoś próbował podnosić podobne tematy, któryś z moderatorów zawsze zwracał mu uwagę dając do zrozumienia, że tego typu wypowiedzi nie są mile widziane na forum.

Co do zarzutu braku linków do stron Opery: czy znajdziesz takie linki na officjalnej stronie Mozilli?

Rany! To nie był zarzut, a próba udowodnienia, że nie powodują mną żadne antymozillowe zapędy! Czy gdyby "mini strona Opery", jak to stwierdziłeś, "nie lubiła Mozilli", znalazłaby się tam propozycja, aby poszukujący alternatywnej przeglądarki przetestowali również Mozillę?

Niestety nie zostałem zrozumiany, za to mnie "obszczekano".
[...] Jeszcze raz - moim zamiarem nie było obrażanie kogokolwiek (jeśli ktoś tak to odebrał, to przepraszam) tylko zwrócenie uwagi na ten jeden drobny szczegół, który zauważył Domel.

Teraz mówisz "drobny szczegół", jednak zarówno temat tego wątku jak i forma Twojej pierwszej wypowiedzi każą sądzić, że w momencie jej pisania raczej tak nie myślałeś.

(EOT)

Również EOT
Andrzej,
który zrezygnował z zabawy w tej piaskownicy.
andol

Z nami od: 31 stycznia 2002, 00:08

Poprzednia

Wróć do Inne