POMOCY!!! ZNIKNĘŁO WSZYSTKO!!!! z n!Kuriera
Moderator: Pomocy?!
POMOCY!!! ZNIKNĘŁO WSZYSTKO!!!! z n!Kuriera
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Po otwarciu n!Kuriera pojawia się menedżer profili - w którym nie występują moje dwa konta dotychczas obsługiwane przez n!Kuriera. Zamykałem wszystkie aplikacje po kolei. Mozliwe że zamknąłem np. najpierw n!Kuriera, a później jakąś wiadomość z niego - ale nie pamiętam tego. Gdy przypomniałem sobie, że jeszcze miałem wysłać odpowiedź klientowi - ponownie włączyłem n!Kuriera - i nic w nim nie było - tylko pojawił się Menedżer profili z pozycją "default" w oknie dostepnych profili. A co ciekawsze - nigdy wcześniej się nie pojawiał (menedżer profili). Ponadto komputer się nie chciał zamknąć - nawet przyciskiem na obudowie - informował, że jeszcze jakiś użytkownik jest zalogowany na moim kompie, a gdy mimo wszystko chciałem go zamknąć - to nic się nie działo (nie zamykał się, nadal pozostawał aktywny). Dopiero RESET przyniósł efekt (ale też ten reset z obudowy)
Zniknęło dosłownie wszystko - adresy, maile - nie ma żadnego konta.
Czy jest jakiś sposób na przywrócenie ustawień bądź chociaż odkopanie gdzieś moich maili i adresów???
Pewno (???) jakbym poprzeglądał forum to gdzieś (???) bym znalazł odpowiedź - tak jak na wiele poprzednich dotyczących Mozilli. Teraz jednak panika wzięła górę nad rozsądkiem. Liczę na wyrozumiałość nerwowych.
Serdecznie proszę o pomoc. Odpowiedzi mogą być też na priv - jak kto woli
Olo
olind@wp.pl
- olind
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8
- Ludwik
- Moderator
- Z nami od: 10 marca 2003, 10:05
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Dziękuję
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win 9x 4.90; PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Rzeczywiście, za bardzo się chyba zachłysnąłem funkcjonalnością n!Kuriera w porównaniu z Kurierem z Mozilli.
Dziękuję za rady - mam nadzieję, że uda mi się wszystko przywrócić bezproblemowo.
Czy jednak nie warto na stronie z której pobiera się n!Kuriera umieścić jakiejś informacji, że to nie jest jeszcze wersja na której mozna w pełni polegać?
Pozdrawiam
Olo
olind@wp.pl
- olind
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8
No i nie jest tak, ze wszystkim się psuje
- Ludwik
- Moderator
- Z nami od: 10 marca 2003, 10:05
Re: Dziękuję
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
olind pisze:Czy jednak nie warto na stronie z której pobiera się n!Kuriera umieścić jakiejś informacji, że to nie jest jeszcze wersja na której mozna w pełni polegać?
IMO słuszna uwaga. Co prawda w release notes do n!Kuriera 0.4 możemy na samym dole przeczytać o konieczności utrzymywania aktualnej kopii zapasowej profilu, ale wiadomo, że większość ZU nie dotarła do tego miejsca. Możnaby jakoś wyraźniej zaznaczyć, że n!Kurier może sprawiać problemy...
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
;(
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
U mnie ściezka dostępu obecnie wygląda tak: C:\Documents and Settings\[nazwa użytkownika}\Dane aplikacji\Thunderbird\Profiles\{nazwa profilu].
Jednak z okna n!Kuriera nie udało mi się dojść do sposobu importowania profili. Spróbowałem więc utworzyć nowe konto (profil) a przy okazji usunąłem profil "default" który już był widoczny - no bo przecież znalazłem już moje profile. Tyle tylko, że one były zapisane właśnie w folderze... "default", i gdy go usunąłem za pomocą Menedżera profili, to zniknął cały katalog, w którym znajdowały się również moje profile.
Co oznacza, że początkowo n!Kurier zapisał moje dane w katalogu, do którego ścieżka dostępu jest: C:\Documents and Settings\[nazwa użytkownika}\Dane aplikacji\Thunderbird\Profiles\default\{nazwa profilu]. Mniej więcej tak to sobie przypominam. I prawdopodobnie jest to ścieżka do katalogu profili, gdy znikną one w niewyjaśnionych okolicznościach.
Tak więc po godzinnej walce dzisiejszego poranka - sam sobie skasowałem to, czego od wczoraj szukałem.
A tak na marginesie - czy przywrócenie profilu oznaczało po prostu przeniesienie danych z jednego katalogu do drugiego (kopiuj/wklej)- czy może jest jakieś ukryte miejsce w n!Kurierze, które aktualizuje profile (szukałem, ale jest możliwość aktualizacji tylko z innych programów pocztowych, pewno powinienem wskazać precyzyjną ścieżkę dostępu do plików z profilu który chce zaimportować). Tylko czy w mechanizmie wyszukiwania nie ma formuły, któa wyszukuje tylko określone typy plików charakterystyczne dla zawartych tam programów pocztowych?
I tyle.
Dziękuje za pomoc, żałuje że sam sobie zrobiłem kuku, mam nadzieję że moje doświadczenia pomogą w ulepszeniu programu.
Hi
Olo
olind@wp.pl
PS. To na innym forum, ale Mozillapl 1.6 nie chce mnie wpuścić jako zarejestrowanego użytkownika. Mimo, że hasło było zapamiętane przez Menedżera haseł, a ja próbowałem nawet je otrzymać na maila. Ale ten wątek rozwijam tutaj: http://mozillapl.org/forum/post-33002.html#33002[/b]
- olind
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8
Olhado/256 pisze:Słusznie. Kilka razy pisał, że nie ma czasu czytać wszystkiego, a ja ciągle jak ten głupi zakładam, że jak coś jest na forum, to Tim o tym wie...
ugh.. tak zdecydowanie nie jest..
zreszta wystarczy nie byc na forum przez tydzien i juz zaleglosci sa na tyle duze, ze praktycznie nie da sie tego nadrobic.. ;(
Jesli ktos uwaza, ze powinnienem zapoznac sie z jakimkolwiek tematem prosze smialo przesylac pw lub maila, zawsze lepiej bedzie, gdy przeczytam informacje o tym samym kilka razy, niz gdyby miala zostac przeoczona
serdeczne pozdrowienia,
piotr.
- pbartecki
- Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31
Re: ;(
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20030916
olind pisze:A może ktoś mi powie, gdzie mogłem usunąć ustawienia "default"
"default" jest nazwą profilu. To, co pod spodem - [jakieścoś.slt] - jest tylko dodatkowym podkatalogiem zabezpieczającym. [tzn. w ...\Profiles\nazwaprofilu\ ma prawo być tylko jeden podkatalog .slt]
Thunderbird zawsze musi mieć przynajmniej jeden profil. Trzyma w nim wszystkie swoje ustawienia i dane. Więc przy pierwszym uruchomieniu zakłada profil o nazwie 'default'. Jeśli jego usunąłeś - to masz Thunderbirda czystego jak po pierwszej instalacji.
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
czyzyk pisze:Gdzie znajdę "menadżera profili" w KP. Nigdzie nie moge tego znaleść. Mam win98
KP to część Mozilla Suite i dzieli profil z przeglądarką. Skrót do Menedżera Profili znajdziesz w Menu Start, razem z innymi skrótami do składników Mozilla Suite.
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
E2rd pisze:Tylko Thunderbirda z mozilla.org trzeba męczyć parametrem -ProfileManager.
Albo zrobić sobie odpowiedni skrót w Menu Start
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
Wróć do Klient poczty Thunderbird