MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

[nieoficjalny]Thunderbird 0.5 Final (pl-PL)

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

[nieoficjalny]Thunderbird 0.5 Final (pl-PL)

Postautor: Pitreck » 09 lutego 2004, 22:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040114 Firebird/0.7+ (Pitreck)

UWAGA: Informacje o najnowszych wydaniach pl-PL mozecie znalesc w tym watku.

No i mamy finalna wersje Thunderbirda 0.5, a z malym opoznieniem takze i polska wersje. Oczywiscie program zawiera polski slownik do modulu sprawdzania pisowni.

[EDIT 2004-02-22]
Na pitreck.civ.pl wrzucilem testowo strone glowna, polska strone Mozilla Backup oraz wydania Tb po polsku. Plik ten rozni sie wzgledem poprzedniego wydania 0.5 pl-PL. Zawiera on kilka poprawek znalezionych bledow, zmiany w creditsach wyraznie dajace do zrozumienia, iz to nie jest oficjalne tlumaczenie od TIMu (zmiana na prosbe Marka) oraz linki do Firefox.pl. Jako ze Inno Setup posiada juz obsluge kompresji LZMA, to nie musialem go kompresowac 7-zipem. Odbilo sie to troche na wadze pliku, poniewaz poprzedni sposob kompresj byl polaczeniem LZMA z BCJ2, do daje lepsze rezultaty niz kompresja LZMA w trybie ultra.

Dodatkowo, testowo zapodaje wersje dla Linuksa. Jest to polaczenie mojego tlumaczenia z tlumaczeniem TIMu(brakujace pliki dodalem z langpacka dla Linuksa). Poniewaz jest to moje pierwsze wydanie dla Linuksa bardzo prosze o testy, czy wogole sie to uruchamia i czy nie wywala bledow parsowania.
Ostatnio zmieniony 03 maja 2004, 12:07 przez Pitreck, łącznie zmieniany 4 razy
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: Olhado/256 » 09 lutego 2004, 23:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Niech ci Bozia w dzieciach wynagrodzi :) . W końcu Tb będzie do mnie po ludzku mówił :wink:
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Gosc » 10 lutego 2004, 16:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

To teraz czym sie rozni wersja Thunderbird ktora rozumie bedzie na mozillapl.org do pobrania od wersji juz dostepnej ? tylko nazwa ? ten ma nazwa wlasna THUNDERBIRD a na mozillpl.org n!Kurier Poczty ? czy n!Kurier ma cos wiecej niz oficjalny Thunderbird ?
Gosc

Postautor: Pitreck » 10 lutego 2004, 16:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

->Gosc
n!Kurier Poczty to polska dystrybucja oparta o kod Thunderbirda, rozni sie ona fukcjonalnoscia od oryginalu. Autorzy nazywaja to przystosowaniem programu do polskich realiow....
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Postautor: GmbH » 10 lutego 2004, 16:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; pl-PL; rv:1.7a) Gecko/20040130

Gosc pisze:To teraz czym sie rozni wersja Thunderbird ktora rozumie bedzie na mozillapl.org do pobrania od wersji juz dostepnej ? tylko nazwa ? ten ma nazwa wlasna THUNDERBIRD a na mozillpl.org n!Kurier Poczty ? czy n!Kurier ma cos wiecej niz oficjalny Thunderbird ?

n!Kurier to usprawniony i dostosowany dla polskich użytkowników program oparty na Mozilli Thunderbird, zwykła Mozilla Thunderbird udostępniana przez nas będzie zawierać tylko tłumaczenie, nieoficjalne wersje nie są tworzone przez nas. Tak to jest jak ktoś robi coś za nas, pózniej jest mętlik że głowa boli ;)
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: Pitreck » 10 lutego 2004, 16:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

GmbH pisze: Tak to jest jak ktoś robi coś za nas, pózniej jest mętlik że głowa boli ;)

Metlik to jest, ale z ciut innego powodu (MozillaPL-Firefox, MozillaPL-Mozilla) ;)
Pitreck
Moderator

hmmmmm

Postautor: elmo-pietrek » 10 lutego 2004, 19:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

to jest wersja pre czy ukończona?
bo w temacie jest magiczne słowo [nieoficjalna] ale też i final. więc jak to jest?

pozdrawiam
elmo
elmo-pietrek

Z nami od: 14 października 2003, 19:33

Re: hmmmmm

Postautor: Ludwik » 10 lutego 2004, 19:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

elmo-pietrek pisze:to jest wersja pre czy ukończona?
bo w temacie jest magiczne słowo [nieoficjalna] ale też i final. więc jak to jest?

Wersja programu jest końcowa, natomiast tłumaczenie nieoficjalne :)
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Re: hmmmmm

Postautor: Pitreck » 10 lutego 2004, 20:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040210 Firefox/0.8 (Pitreck)

Ludwik pisze:Wersja programu jest końcowa, natomiast tłumaczenie nieoficjalne :)

Dokladnie, GmbH przykazal mi ;) jakos oznaczyc me wydania, by bylo wiadomo, iz tlumaczenie jest moim dzielem, a nie TIMu...
Pitreck
Moderator

Postautor: MarekP » 11 lutego 2004, 07:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6) Gecko/20040113

OK to wiec jaki jest plan (przyblizona data) wydania n!Kuriera 0.5 i moze ktos uchyli rabka tajemnicy jakie to zmiany sa wprwadzane w wydaniu n!Kurier w stosunku do orginalu aby dopasowac do jak to wczesniej napisane "realjow polskich" Czy np to ze domyslnie jest wylaczony format listu HTML itd ?
MarekP

Postautor: Pitreck » 11 lutego 2004, 18:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040210 Firefox/0.8 (Pitreck)

MarekP pisze:OK to wiec jaki jest plan (przyblizona data) wydania n!Kuriera 0.5 i moze ktos uchyli rabka tajemnicy jakie to zmiany sa wprwadzane w wydaniu n!Kurier w stosunku do orginalu aby dopasowac do jak to wczesniej napisane "realjow polskich" Czy np to ze domyslnie jest wylaczony format listu HTML itd ?

Przyblizona data? Kiedy bedzie gotowy i przetestowany ;)
Wersje testowe mozesz pobrac stad:
http://mozillapl.sourceforge.net/pre/

Czym sie rozni od Thunderbirda?
-Dolaczony Tryb Offline
-patch który dodaje opcje zdefiniowania nowego serwera SMTP do okienka zakładania konta.
-możliwość pobrania wiadomości ze wszystkich kont na raz.
Pitreck
Moderator

Postautor: Archer » 11 lutego 2004, 19:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

A mogę zadać fundamentalne pytanie, które jeszcze chyba nie padło?
Po co w ogóle wydajesz to własne tłumaczenie?
Z tego co zrozumiałem to zmieniasz jakieś linki i może stylistykę tekstu. Oczywiście każdy może w Polsce robić co mu się żywnie podoba, ale czy to nie jest dublowanie pracy?
Co ma przekonać użytkownika Thunderbirda, żeby zainstalował twoją wersję, a nie xpi pl-PL TIMu?
"To, co musiałeś odkryć samodzielnie, zostawia w twym umyśle ścieżkę, którą w razie potrzeby możesz pójść jeszcze raz." Georg Christoph Lichtenberg
Archer

Z nami od: 21 maja 2003, 23:41

Postautor: Pitreck » 11 lutego 2004, 19:38

->Archer
Pozwol ze ci wyjasnie. To TIM pozamienial w tlumaczeniu linki do schematow i dodatkow na wlasne, prowadzace do MozillaPL.org. Ja je podmienilem spowrotem na te prowadzace do texturizera. Pozatym ja glownie zajmuje sie wydawaniem zlokalizowanych weekly, czego TIM nie robi. Tlumaczenie finalnego wydania, to tak jakby efekt uboczny mojej pracy. Thunderbird 0.5 pl-PL byl gotowy i opublikowany w sieci, zanim TIM zaktualizowal /pre.

Archer pisze:Co ma przekonać użytkownika Thunderbirda, żeby zainstalował twoją wersję, a nie xpi pl-PL TIMu?

Chocby to, ze moje tlumaczenie prowadzi do oryginalnych stron z dodatkimi, podczas gdy tluaczenie TIMu prowadzi albo do nieistniejacych stron, albo do stron UnderConstruction. :)

Nie nie, to zart. Ja nie mam zamiaru nikogo do niczego przekonywac, ludzie sami wybiora co im bardziej pasuje, przynajmniej w kwestii finalnego wydania PL. Bo w przypadku, gdy ktos chce sie pobawic weekly po polsku, to langpacka od Tb 0.5 nie zainstaluje. Zostaje mu w tym momecie tylko moje wydanie. Ja poprostu wypelniam nisze, pozatym przesylajac przetlumaczone przezemnie stringi pomagam TIMowi :)
Pitreck
Moderator

Postautor: Gość » 20 lutego 2004, 15:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

to czy n!kurier poczty będzie oparty na Thunderbirdzie 0.5?
Gość

Postautor: Gość » 20 lutego 2004, 15:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Chodziło mi o n!kuriera 0.5. Będzie on opraty na thunderbirdzie 0.5 rozumiem?
Gość

Postautor: Olhado/256 » 20 lutego 2004, 16:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Gość pisze:Chodziło mi o n!kuriera 0.5. Będzie on opraty na thunderbirdzie 0.5 rozumiem?

Tak
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Gandalf » 20 lutego 2004, 17:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8

PitreckL: blagam, wrzuc to gdzies, bo predkosc pobierania (0,7 kb) jest przerazajaca.
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Pitreck » 22 lutego 2004, 01:45

Zalozylem konto www na konta.pl, teraz powinno isc szybciej. Po wiecej informacji odsylam na pierwsza strone tego watku.
Pitreck
Moderator

Wróć do Klient poczty Thunderbird