MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Mozilla 1.1 PL - drobne błędy

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Mozilla 1.1 PL - drobne błędy

Postautor: Mariusz » 29 sierpnia 2002, 14:23

Przeglądarka: -

W najnowszej polskiej Mozilli, w Preferencjach, w Navigator->Aplikacje w jednym miejscu tekst wychodzi poza okno, w drugim miejscu jest tak długi, że zniknął przycisk "Reset" !
Mariusz

Z nami od: 19 czerwca 2002, 13:15

hmmm

Postautor: Gacek » 29 sierpnia 2002, 14:56

bardzo bym chcial ten blad zobaczyc, ale jakos nie dane mi jest uruchomic MozilliPL 1.1 Final. Nadinstalacja na 1.1betaPL , a takze usuniecie Mozilli 1.1b i instalacja na czysto daje ten sam rezultat. Podczas startu pokazuje mi sie tylko logo powitalne i zaraz w tle widze Netscape Quality Feedback Agent... zawiecha - i to tak za kazdym razem... nie wiem co jest... pomocy! :cry: :roll:
Gacek

Z nami od: 29 czerwca 2002, 10:34

Jeszcze inny błąd

Postautor: Mariusz » 29 sierpnia 2002, 15:06

W Kurierze Poczty, po ściągnięciu wiadomości w pasku statusu pojawia się taki tekst:

Dokument: Zakończono (2.066928e-316lapsed(null)ekund)

Przełączyłem na opisy po angielsku i tekst pojawił się poprawny (po angielsku), więc to musi być błąd w tłumaczeniu.
Mariusz

Re: instalacja 1.1 final

Postautor: Mariusz » 29 sierpnia 2002, 15:08

Ja instalowałem bezpośrednio na 1.1beta PL i nie było żadnych problemów, więc z kłopoty może być odpowiedzialny używany profil.
Mariusz

ej

Postautor: Gacek » 29 sierpnia 2002, 16:20

no to co mam zrobic, zeby moc zainstalowac 1.1 final tak zeby dzialala, co?
Co mam zrobic z moim profilem, nie bardzo sie na tym znam...
Gacek

ej

Postautor: Gacek » 29 sierpnia 2002, 16:21

Gacek

ej

Postautor: Gacek » 29 sierpnia 2002, 16:25

Gacek

Re: ej

Postautor: Gość » 29 sierpnia 2002, 21:06

Sprobuj przeniesc katalog profilu w inne miejsce , usunac Mozille z Program files i sprobowac wszystko od poczatku.
Jak sie uda, przenos po kolei pliki z profilu, zeby sprawdzic co go blokuje.
Gość

Re: ej

Postautor: E2rd » 29 sierpnia 2002, 21:33

Obstawiam, że problemem jest używanie niestandardowego schematu (skin-a). OIMW, schematy dla wersji 1.0 nie działają z wersją 1.1.
Aby pozbyć się schematów, po zrobieniu kopii zapasowej profilu usuń z niego plik chrome/chrome.rdf. Jeśli to nie pomoże, następne w kolejności do odstrzału są XUL.mfl i localstore.rdf.
Dopiero jeśli to nie pomoże, można spróbować sugestii przedpiścy...
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Re: Jeszcze inny błąd

Postautor: aln » 30 sierpnia 2002, 12:18

Ja też zauważyłem parę błędów, 2 z nich juz zostały w wątku powiedziane:

1) nie można zmienić wielkości okna preferencji - w rezultacie część takstów i przycisków wychodzi poza okno (a okno preferencji kont pocztowych mozna resize'ować);

2) napis w statusie w Kurierze Poczty:

Dokument: Zakończono (2.066928e-316lapsed(null)ekund)

podejrzewam że coś się pokiełbasiło z procentami (np. na pewno jest %sekund, a %s w printfie to string i zamiast %s pokazuje sie "(null)");

3) Kurier Poczty zupełnie losowo pokazuje mi ile mam nowych wiadomości - nie miałem żadnej ale on mi pokazał że mam 14, później miałem 4 a on pokazuje że 8 itp. (chodzi o to wyskakujące okienko w prawym dolnym rogu);

No i to tyle co zauważyłem.
aln

Postautor: quiris » 30 sierpnia 2002, 12:31

aln pisze:Ja też zauważyłem parę błędów, 2 z nich juz zostały w wątku powiedziane:

1) nie można zmienić wielkości okna preferencji - w rezultacie część takstów i przycisków wychodzi poza okno (a okno preferencji kont pocztowych mozna resize'ować);

Ten błąd to już się ciągnie od kilku już poprzednich wydań MozilliPL. Denerwujący jest to fakt, ale się przyzwyczaiłem.
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: GmbH » 30 sierpnia 2002, 12:37

quiris pisze:
aln pisze:1) nie można zmienić wielkości okna preferencji - w rezultacie część takstów i przycisków wychodzi poza okno (a okno preferencji kont pocztowych mozna resize'ować);

Ten błąd to już się ciągnie od kilku już poprzednich wydań MozilliPL. Denerwujący jest to fakt, ale się przyzwyczaiłem.

Przecież w en-US też nie można...

Reszta błędów jest już poprawiona (wydanie zostało zaktualizowane)...
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: Sith » 30 sierpnia 2002, 13:36

ja tam widze ze bledem dot anulowania wiadomosci z grup dysksyjnych przyjdzie nam zyc do oby kolejnej wersji :P :D
Sith

Z nami od: 21 kwietnia 2002, 20:06

no

Postautor: Gacek » 31 sierpnia 2002, 10:50

i wreszcie sie udalo, zainstalowalem PL 1.1 Final z 30.08.2002.
Dzieki za rady, pomoglo...
Gacek

Postautor: jakkuz » 31 sierpnia 2002, 19:24

Cześć, dorzuce jeszcze znikniecie mozliwosci dodawania zakladek z paska wyszukiwarki, przy kliknieciu na ikone zamiast okna zkaladek podswietla sie adres.
Po drugie po wpisaniu tekstu w pasku i wcisnieciu szukaj zamiast zaczac szukac przenosi na strone glowna wyszukwarki
jakkuz

Z nami od: 11 kwietnia 2002, 21:04

Postautor: Gość » 23 września 2002, 09:31

Ja mialem inny problem z instalacja Mozilla 1.1. Posiadam Win XP (english). Po zainstalowaniu polskiej wersji Mozillapl 1.1, nic nie chcialo zaladowac. Pojawial sie tylko maly prostokacik w gornym lewym rogu ekranu. Sprobowalem polska wersje z Mozilla.org (zauwazylem, ze wszystkie ikonki to jaszczurki), ale pozatym to ta sama spolszczona wersja. Przynajmniej tak mi sie wydaje. I w tym przypadku ten sam prostokacik czy bym nie probowal Nawigatora czy Kuriera Poczty.

A wiec jak rozwiazalem problem, aby jednak miec polska wersje. Odinstalowalem wszystko. Sciagnalem Mozillapl 1.1 i Mozilla 1.1 Najpierw zainstalowalem Polska wersje i zaraz na to Angielska. Rezultat? W sumie mielem piec "polskich" ikonek i trzy "angielskie", ktore wykasowalem. O dziwo polska wersja tym razem chodzila. Tydzien i zadnego crasha. Chcialbym moc polska wersje 1.2 zainstalowac jako clean install, ale prawdopodobnie nie da rady i wtym przypadku, gdyz po zainstalowaniu 1.2 Alphapl byl ten sam problem. Czy ktos mial podobny problem? Pewnie nie. Wyglada na to, ze pewne pliki z Angielskiej wersji sprawiaja, ze Polska Mozilla moze chodzic na moim systemie. Troche musialem sie nakombinowac z wielokrotnym instalowaniem i odinstalowywaniem, ale cel osiagnalem. MozillaPl 1.1 dziala.
Gość

Postautor: BigL » 23 września 2002, 15:02

Nie wiem czy to coś wyjaśni, ale mam Win XP Pro i nie miałem żadnych problemów z instalacją Mozilli 1.1 PL oraz 1.2a PL. Takze to chyba nie jest wina systemu samego w sobie.

Może nie masz jakichś poprawek? Ja jestem z tym na bieżąco.
BigL

Bugi w mozilli

Postautor: Ciuciu » 01 października 2002, 15:58

jakkuz pisze:Cześć, dorzuce jeszcze znikniecie mozliwosci dodawania zakladek z paska wyszukiwarki, przy kliknieciu na ikone zamiast okna zkaladek podswietla sie adres.
Po drugie po wpisaniu tekstu w pasku i wcisnieciu szukaj zamiast zaczac szukac przenosi na strone glowna wyszukwarki

To ja tesh swoje dowale ;) a cio mi tam...

1) Jeśli otworzę newsa X i odpowiadam na niego to niemogę wysłać tej odpowiedzi dopóki mam tego newsa (X) otwartego. Pisze coś o niewłaściwych preferencjach SMTP. Jak go zamkne to jest ok
2) Jeśli mam newsreadera włączonego i wyłącze wszystkie okna przeglądarki www to nie mogę żadnej włączyć, bo domaga sie jakiegoś profilu (ja mam tylko default, którego nie mogę użyć bo jest już użyty) Dlaczego jeden user musi miec parę profili ??
3) generalnie to ten newsreader jest chyba troszke olewany .. źle działa skrót "F" ((nastepny mail), bo przeskakuje do nastepnego glównego maila (ignorując wszystkie nieprzeczytane i nierozwinięte maile w obecnym wątku) troche to skomplikowane może jaśniej
X jakis tam watek
X Re: jakis tam watek
X re: jakis tam watek
Y: natepny
...
jesli galaź X jest zwinieta i czytamy pierwszego newsa, to nastepny news dla mozilli to już Y, ignoruje zwinięte gałęzi...

4) Zła obsługa opcji ściągnij all messages from newsgroup. NIe ściąga po prostu większości.. Nacześciej jestem skazany na doczytywanie w trakcie czytania. Brakuje tytaj jednego guzika do tego ...

i dużo innych takich drobniutkich buygów

Ale panel preferencje MOŻNA resizować (pod linem w każdym razie0
Ciuciu

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite