Kilka pytanek.
Moderator: Pomocy?!
Kilka pytanek.
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8
Coosh mój pierwszy kontakt z produktami Mozilli nastąpił kilka dni temu. Zainstalowałem Firefoksa i jestem bardzo mile zaskoczony. Ale mam również kilka pytań :
1. Czy rozszerzenia do Firefoksa będą tłumaczone?
2. Jak ustawić połęczenie dial up w Firefoksie (chyba że to będzie w jakimś dodatku)?
3. Co lepiej wybrać pakiet Mozilla czy Firefoksa (patrząc pod kątem przeglądarki). Która z nich jest lepsza.
4. Nie działa mi Getright (nie moge przez niego sciągać). Czy musze zainstalować jakiś dodatek?
5. I jeszcze jedno Firefoks pierwszy raz uruchamia mi się bardzo długo ( tak na oko 4-5 sekund) . Mam athlona 1.4 GHz i wina 98 se.
Uff. To chyba wszzystko. Mam nadzieje że komuś się będzie chciało pomóc początkującemu.
- Temir
- Z nami od: 23 lutego 2004, 22:21
Re: Kilka pytanek.
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Temir pisze:3. Co lepiej wybrać pakiet Mozilla czy Firefoksa (patrząc pod kątem przeglądarki). Która z nich jest lepsza.
Gdyby któraś z nich była tak po prostu lepsza, nie rozwijano by obu. Najlepiej zainstaluj obie i sprawdź (o ile masz taką możliwość, bo ssanie kilkunastu megabajtów na modemie...). FireFox jest szybszy, lżejszy i przyjaźniejszy dla użytkownika, Mozilla ma (podobno) większą funkcjonalność, za to jest zdecydowanie kobylasta
Temir pisze:4. Nie działa mi Getright (nie moge przez niego sciągać). Czy musze zainstalować jakiś dodatek?
Istnieje plugin GetRighta dla Netscape, Opery i Mozilli. Nie wiem, czy będzie działał w FF. Możesz też zainstalować dodatek Downloadwith. Jeszcze go nie testowałem, ale podobno współpracuje z GR
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows;U;pl-PL) Netscape 7
Wszystko zależy od chęci tłumaczy. Jak znam życie to znajdzie się paru takich co tłumaczyć będą. Ja sam nie omieszkam jeśli mi się coś spodoba a nie będzie tego po polsku.Temir pisze:1. Czy rozszerzenia do Firefoksa będą tłumaczone?
Zależy do czego porównujesz ten czas. Jeśli do IE to zapomnij - większość bibliotek IE jest wczytywana w momencie uruchamiania systemu i jedynym praktycznie zadaniem niebieskiej ikonki na pulpicie jest przywołanie okna aplikacji.Temir pisze:5. I jeszcze jedno Firefoks pierwszy raz uruchamia mi się bardzo długo ( tak na oko 4-5 sekund) . Mam athlona 1.4 GHz i wina 98 se.
Firefox musi po kolei wszystko załadować od nowa więc czas ten będzie trochę dłuższy niż wywołanie okna IE.
Swoją drogą zastanawiam się, czy jest możliwe takie skonfigurowanie systemu, żeby Gecko ładowało się do pamięci przy starcie systemu i jak ta ewentualność wpłynęła by na wydajność samego systemu.
- Yano
- Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Yano pisze:Swoją drogą zastanawiam się, czy jest możliwe takie skonfigurowanie systemu, żeby Gecko ładowało się do pamięci przy starcie systemu i jak ta ewentualność wpłynęła by na wydajność samego systemu.
Myślę, że miałoby to efekt podobny do Mozillowego Szybkiego Startu, czyli fatalny. System się ładuje dobrych kilka sekund dłużej. Ale wolę spowolnić sobie start systemu, niż odczekać te kilka sekund przy każdym uruchomieniu Mozilli.
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8
Zależy do czego porównujesz ten czas. Jeśli do IE to zapomnij - większość bibliotek IE jest wczytywana w momencie uruchamiania systemu i jedynym praktycznie zadaniem niebieskiej ikonki na pulpicie jest przywołanie okna aplikacji.
To wszystko wyjaśnia. Właśnie porównywałem do IE:). Czyli np. Opera też tak długo się wgrywa?
Thx za wszystkie opowiedzi
- Temir
- Z nami od: 23 lutego 2004, 22:21
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Ja od zawsze używam Szybkiego Startu Mozilli. Po prostu zbyt często używam przeglądarki włączając ją i wyłączając co jakiś czas, żeby za każdym razem czekać dłużej na załadowanie.Olhado/256 pisze:Yano pisze:Swoją drogą zastanawiam się, czy jest możliwe takie skonfigurowanie systemu, żeby Gecko ładowało się do pamięci przy starcie systemu i jak ta ewentualność wpłynęła by na wydajność samego systemu.
Myślę, że miałoby to efekt podobny do Mozillowego Szybkiego Startu, czyli fatalny. System się ładuje dobrych kilka sekund dłużej. Ale wolę spowolnić sobie start systemu, niż odczekać te kilka sekund przy każdym uruchomieniu Mozilli.
Windows rzeczywiście startuje nieco wolniej musząc wczytać Gecko, ale:
- porównując WinXP z ładującym się przy uruchomieniu komputera Szybkim Startem Mozilli i firewallem do gołego Win98, z którym spędziłem wcześniej kilka lat i tak start "obciążonego" XP jest dużo szybszy
- generalnie wyłączam Windowsa jedynie raz na kilka, kilkanaście dni używając komputera codziennie - po prostu zawsze stosuję hibernację
- a jak te argumenty nie trafią do kogoś wciąż narzekającego na wydłużenie startu systemu o kilka sekund, to przypomnę czasy, kiedy czekało się 20-30 minut na załadowanie gry z magnetofonu w Atari czy Commodore
Reasumując: Niech Żyje Szybki Start Mozilli!
- Archer
- Z nami od: 21 maja 2003, 23:41
Archer pisze:Ja od zawsze używam Szybkiego Startu Mozilli.
Ja też. Bez niego Mozilla byłaby tak kobylasta, że już dawno siedziałbym na forum Opery
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8
Archer pisze:[
Reasumując: Niech Żyje Szybki Start Mozilli!
ano niech żyje!
a czy ktoś wie czy urodził się już Szybki Start Firefoxa? taki "firetray" jak ten do thunderbirda robiony przez protonfx.com?
- jahckal
- Z nami od: 09 maja 2002, 21:43