Dave pisze:Anyway, a few things we need to do to ensure Mozilla gets better press:
- Emphasize the free ways users can get support and after that mention the paid support options
- Stop promoting beta releases in more prominent positions than final releases (that normal end users should be using)
- Get bundling deals with major plugins sorted out as soon as possible and make them part of the standard install
- Find someone with the skills to write a demonstration/tutorial (maybe in Flash) of all the features in Mozilla that are likely to attract new users
Qrcze, to jest to. Prezentacja, najlepiej samodzielna, przenosna i multimedialna. Musi zaciekawic uzytkownika windows, czyli musi byc atrakcyjna wizualnie, byc moze z jakims pieskiem, kotkiem czy innym spinaczem, po kliknieciu ktorego zatrzymuje sie pokaz i wyswietlane sa dodatkowe informacje dotyczace danego okna prezentacji. Plynne przejscia i przezroczystosc. Moze zorganizujemy cos takiego na wlasnym podworku?
---
I jeszcze troche moich wywodow, tym razem w kwestii "Co moim zdaniem powinno sie zmienic, aby bylo lepiej".
Jednym z ostatnich, jesli nie ostatnia rzecza ktora potrafi mnie czasem zdenerwowac w Firefoksie to obsluga zewnetrznych menagerow pobierania. Wg mnie system pluginow w jego obecnym krztalcie jest niewystarczajacy do zapewnienia wygodnej pracy z menagerami pobierania. Przydala by sie wieksza integracja z programem(fx'em). Zaraz sie pewnie rzucicie, ze gdyby mozliwosci integracji byly porownywalne z IE, to rownie dobrze jak download menagery integrowaly by sie szpiegi i inne paskodctwo. No i pewnie macie racje, ale ja szukam innego rozwiazania, posredniego. Mysle o czyms w rodzaju rozbudowanego systemu wtyczek, ale tylko dla download menagerow. Dla reszty pozostal by stary system. Chodzi o to, by takie pluginy umozliwialy dodanie jednego czy dwoch wpisow do podrecznego menu Firefoksa, z napisem "pobierz z..". Zeby o obecnosci takich pozycji w menu mozna bylo zdecydowac przez opcje menagerow pobierania w Firefoksie, np. przez zakladke w narzedzia/opcje o nazwie Pobieranie.
Fajnie by bylo, gdyby taka wtyczke mozna bylo wylaczyc, czy tez "uspic" bez restartu FXa. Jesli natrafimy na jakas strone, ktora nie zezwala na pobieranie plikow zewnetrzym menagerem, to zeby bez wywalania wtyczki z folderu plugins i restartowania przegladarki mozna bylo taki plik pobrac.
Czesto zdarza mi sie tez, ze pliki po kliknieciu na link sa "wypluwane" przez skrypty, lub inne ustrojstwa i pluginy programow do pobierania sobie z tym nie radza, plik poprostu trafia do menagera Firefoksa. Dobrze by bylo, gdyby nowy system umozliwial przekierowanie takich plikow do programu pobierajacego. Zamiast pluginu ktory wylapuje okreslone w nim rodzaje odwolan bez wiedzy przegladarki, zaistnial by rodzaj wspolpracy. Przegladarka wylapuje i przekazuje dalej w zaleznosci od rodzaju pliku do odpowiedniego programu.